TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Спас за дизелите и бензинците во Европската унија?! Од 2035 година легални ќе бидат и синтетичките горива!

Додај Гас - 30.06.2022

Се отвора простор за развој на синтетички горива и нивна употреба, односно понатамошно производство на бензинци и дизели Европскиот парламент неодамна донесе одлука дека од 2035 година нема да има нови бензински и дизел мотори на патиштата во ЕУ.

Не е крај: од 2035 година се дозволени синтетички горива

Порта - 30.06.2022

Европскиот парламент неодамна ја изгласа одлуката дека од 2035 година на патиштата во ЕУ нема да има нови бензински и дизел мотори и синтетички горива. Но, во средата навечер се одржа уште еден важен состанок.

ЕУ не сака фосилни горива, но синтетски се во ред

Automedia - 30.06.2022

По долга расправа, министрите за животна средина на ЕУ се сложија за забрана за нови автомобили со мотор со внатрешно согорување по 2035 година. Можен е исклучок за мотори што користат E-Fuel, односно синтетско гориво.