TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Дали историчарите од мешовитата комисија ја вмешаа црквата во државни работи?

Телма - 26.11.2022

И претставници на МПЦ-ОА и Даријан Сотировски, претседател на комисијата за односи меѓу верските заедници оценија дека од две држави формираната мешовита историска комисија не може и не смее да се меша во црковни прашања откако вчера бугарскиот ...

МПЦ: Охридска архиепископија не е континуитет на бугарската црква

24 Вести - 26.11.2022

Охридската ахиепископија никако не е континуитет на бугарската црква – тврдат за ТВ24 од МПЦ, Откако синоќа историчарите завршија со неуспех поради инсистирањето на бугарскиот тим дека охридската архиепископија е единствено продолжение на бугарската ...

Историчарите ги подгреаја реакциите, како историска комисија може да одлучува за црковни прашања

Сител - 26.11.2022

Црковните прашања не смеат да бидат тема на дискусија на мешовитата историска комисија. Охридската Архиепископија има јасна и потврдена историја за нејзиното создавање, порача претседателот на комисијата за односи меѓу верските заедници.

Црквата со јасна порака: Историската комисија да ги тргне рацете од Охридската архиепископија

Република - 26.11.2022

Црковните прашања не смеат да бидат тема на дискусија на мешовитата историска комисија. Охридската Архиепископија има јасна и потврдена историја за нејзиното создавање, порача претседателот на комисијата за односи меѓу верските заедници Даријан ...

„Православната црква на РСМ“ бара историската Комисија да не преговара за Охридската архиепископија

Денешен - 26.11.2022

Црковните прашања не смеат да бидат тема на дискусија на мешовитата историска комисија. Охридската Архиепископија има јасна и потврдена историја за нејзиното создавање, порача претседателот на Комисијата за односи меѓу верските заедници Даријан ...

Срам ќе биде за комисијата ако веднаш не престанат да „преговараат“ за Охридската Архиепископија, вели Владиката Петар

MakPress - 27.11.2022

Црковните прашања не смеат да бидат тема на дискусија на мешовитата историска комисија. Охридската Архиепископија има јасна и потврдена историја за нејзиното создавање, порача претседателот на комисијата за односи меѓу верските заедници Даријан ...

Ќе добијат ли анатема членовите на историската комисија ако разговараат дали МПЦ-ОА е бугарска

Нетпрес - 27.11.2022

Црковните прашања не смеат да бидат тема на дискусија на мешовитата историска комисија. Охридската Архиепископија има јасна и потврдена историја за нејзиното создавање, порачува претседателот на комисијата за односи меѓу верските заедници Даријан ...