TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Рециклирање отпад од пластика – предизвици и можности

Опсервер - 18.06.2021

Рециклирањето како една од најзначајните дејности и брзорастечка индустрија, има огромно влијание врз економијата но и врз квалитетот на животот. Колку и да сакаме да веруваме дека сме еколошки освестени, сепак со оглед на годишното производство на ...

Рециклирање отпад од пластика – предизвици и можности

Бизнис Вести - 18.06.2021

Рециклирањето како една од најзначајните дејности и брзорастечка индустрија, има огромно влијание врз економијата но и врз квалитетот на животот. Колку и да сакаме да веруваме дека сме еколошки освестени, сепак со оглед на годишното производство на ...

Британски истражувачи претворија пластика во вкус на ванила

Иновативност - 18.06.2021

Научниците успеаја да претвора пластични шишиња во вкус на ванила со помош на генетски инженеринг на бактерии. Според истражувањето објавено во весникот Green Chemistry, генетски модифицирана бактерија ешерихија коли успеала да ја претвори ...

Истражување: Научниците претворија пластични шишиња во ванила

Слободен Печат - 17.06.2021

Пластични шишиња биле претворени во арома на ванила со употреба на генетски инженирани бактерии. Oва е првпат да се изведе вредна хемикалија од отпадна пластика. Пренаменување на пластични шишиња во попрофитабилни материјали може да го направи ...

Најлош остров на светот: Километри тага како потсетник на катастрофата која ја создаваме

Точка - 17.06.2021

Со доаѓањето на летото, годишните одмори и безгрижните денови покрај морскиот брег, треба да се потсетиме и на другата страна на човековото уживање во природата. Една од нив е и непријатната помисла дека во океаните моментално плови голем остров – ...