TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Научници открија суперземја – оддалечена е шест светлосни години

Иновативност - 15.11.2018

Планетите кои кружат околу ѕвезди надвор од Сончевиот систем се нарекуваат егзопланети и досега се откриени речиси 4.000 такви планети. Новооткриената ладна и слабо осветлена планета, наречена суперземја, веројатно кружи околу најблиската самостојна ...

Нова “Супер-Земја“ на шест светлосни години од нас

Н.Македонија - 15.11.2018

На шест светлосни години оддалеченост од нас, откриена е “Супер-Земја“ која орбитира надвор од нашиот соларен систем. Супер-Земји се планети чија маса е поголема од онаа на нашата планета, но не толку голема како гигантската маса на Уран, што е 14 ...

Пронајдена Супер-Земја која орбитира околу најблиската ѕвезда до Сонцето

USB - 15.11.2018

Научниците откриле планета која орбитира околу Ѕвездата на Барнард, оддалечена само 6 светлосни години од Сонцето, пишува Science Daily. Оваа планета сега се вбројува како втората најблиска позната егзопланета на Земјата.