TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Бугарија со изјава дека македонскиот јазик е бугарски дијалект- Македонија го гледа јазикот преку денешната територија

Телма - 19.07.2022

Две различни декларации од двете страни осамнаа денеска во Брисел. Додека Бугарија јасно кажа дека не го признава македонскиот јазик, македонската влада раскажувајки историја не вели дека мора, туку треба да се употребува во документите со ...

Бугарија со декларација пред Првата меѓувладина конференција меѓу Македонија и ЕУ кажа дека нема македонски јазик

еМагазин - 19.07.2022

Бугарија со нова декларација, пред денешната Прва меѓувладина конференција меѓу Македонија и Европската Унија (ЕУ) укажува дека упатувањето во документите на ЕУ на официјалниот јазик на Македонија во никој случај не треба да се толкува како ...

Бугарија со еднострана декларација во Брисел: Македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот

Фокус - 18.07.2022

Бугарија вечерва во Брисел достави еднострана декларацијата која ја презентираше на состанокот на постојаните претставници при гласањето за преговарачката рамка за Македонија. Во декларацијата стои дека упатувањето во документите на ЕУ на ...

Бугарското МНР ги поздрави Османи и Ковачевски: Македонскиот јазик се заснова на бугарскиот литературен јазик, ...

Република - 18.07.2022

Бугарскиот литературен јазик има шест регионални писмени норми (кодификации). Три од нив се засновани на дијалекти, а три на литературен бугарски јазик. Создавањето на „македонскиот јазик“ во 1944-1945 година во поранешна Југославија беше чин на ...

Според бугарско МНР Македонскиот јазик се заснова на бугарскиот литературен јазик, „збогатен“ со локални форми

PressingTV - 18.07.2022

Бугарскиот литературен јазик има шест регионални писмени норми (кодификации). Три од нив се засновани на дијалекти, а три на литературен бугарски јазик. Создавањето на „македонскиот јазик“ во 1944-1945 година во поранешна Југославија беше чин на ...

Меѓувладина конференција на Македонија со ЕУ во Брисел

Р.С.Европа - 19.07.2022

Денеска во Брисел ќе се одржи првата Меѓувладина конференција меѓу Северна Македонија и Европската Унија. Премиерот Димитар Ковачевски, како што е најавено, на македонски јазик ќе ја прочита отворачката изјава, а веднаш потоа, според тврдењата на ...

Бугарија објави Декларација во која се вели дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот

PressingTV - 19.07.2022

Во посебна декларација, дистрибуирана пред неколку минути, од страна на Министерството за надворешни работи на Бугарија, Софија укажува дека упатувањето во документите на ЕУ на официјалниот јазик на Република Македонија во никој случај не треба да ...