TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Во Египет откриен загубениот златен град стар 3.000 години

Н.Македонија - 12.04.2021

Археолозите од целиот свет го поздравија откритието за кое се верува дека е најголемиот древен град кога било пронајден во Египет, кој илјадници години бил закопан во песок. Стручњаците тврдат дека се работи за едно од најважните откритија од ...

Откриена „египетската Помпеја“ - древен град кој дава увид во животот на Египќаните во најбогатиот период на Египет

Црнобело - 12.04.2021

Денес речиси и да нема некој во светот што не ја знае фигурата на главата на египетската кралица Нефертити. Оние што имаат познавање од историјата на Египет, знаат дека нејзиното лице се смета за пример на античка убавина, а нејзиниот сопруг Ехнатон ...

Откриен златен град во Египет: Во него се кријат мистерии што го интригираат целиот свет со години!

Кумановски м. - 12.04.2021

Археолог откри важно откритие во Египет. Во близина на најпознатите египетски споменици во градот Луксор, откриен е голем антички град, кој експертите го споредуваат со италијанската Помпеја. Градот е изграден пред околу 3.000 години.

Фотографија на денот: Загубениот антички град во Египет

Deutsche Welle - 12.04.2021

Стар е околу 3000 години, а го пронајдоа случајно - загубениот антички град во Египет е најверојатно многу поголем отколку што досега се претпоставуваше. „Пронајдовме само дел“, изјави египтологот Сахи Хавас при обиколката на археолошкото наоѓалиште.

Во Египет откриен изгубен град стар 3.000 години

Факултети - 12.04.2021

Египетски археолози откриле изгубен град стар 3.000 години. Градот е целосен - со куќи, артефакти и алатки од времето на фараоните. Градот бил откриен во јужната египетска провинција Луксор и се смета за најважно откритие од наоѓањето на гробот на ...