TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пресушуваат Викториините водопади, на југот на Африка суша каква што не се памети

Слободен Печат - 08.12.2019

Поради сушата има недостиг и на храна. Водопадите Викторија кои се познати по својата убавина која привлекува милиони туристи, буквално се сушат како резултат на најтешката суша што го зафаќа југот на Африка во последните сто години, пишува ...

Пресушија Викториините водопади

Gostivarpress.mk - 08.12.2019

Викториините водопади се меѓу најубавите водопади на светот и се наоѓаат на Замбези, граничната река помеѓу Замбија и Зимбабве. Водопадите се широки над 1,5 км со пад до 128 метри. Овие водопади ги открил шкотскиот истражувач Дејвид Ливингстон во ...

Викториините водопади исчезнуваат по најлошата суша во последниот век

Радио МОФ - 08.12.2019

Една од најголемите туристички атракции во јужниот дел од Африка, Викториините водопади, се на рекордно ниско ниво со вода по сушната сезона што предизвикува стравувања од последиците од климатските промени.

Пресушија Викториините водопади, прв пат во историјата (ВИДЕО)

Кумановски м. - 09.12.2019

Викториините водопади пресушија во најголем дел оваа година заради најтешката суша што ги погоди во последните сто години. Овие водопади се меѓу најубавите водопади во светот и се наоѓаат на Замбези, граничната река помеѓу Замбија и Зимбабве.