TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пандемијата го скрати животниот век на граѓаните во Европа, во Албанија и Бугарија ефектот е најголем, Македонија на ...

Слободен Печат - 20.03.2023

Статистиката за населението и очекуваното траење на животот е многу важна цел за донесување подобри одлуки за изградба на училишта, болници, патишта и друга инфраструктура. Најновите податоци на Евростат покажуваат дека во 2021 година, очекуваниот ...

ВО КОИ ЗЕМЈИ ЛУЃЕТО ЖИВЕАТ ВО ПЕНЗИЈА НАЈДОЛГО: Некаде живеат само две години по работниот век

Фактор - 19.03.2023

Бројот на активни работници кои можат да го поддржат јавниот пензиски систем се намалува како што се зголемува бројот на лица кои заминуваат во пензија. Очекуваниот животен век, според Светската здравствена организација (СЗО), се мери со просечниот ...

Каде живеат најдолговечните пензионери во светот?

Вечер Прес - 19.03.2023

Според Светската здравствена организација (СЗО), очекуваниот животен век се мери со просечниот број години што едно лице може да очекува да ги живее со оглед на стапките на смртност специфични за полот и возраста во моментот на раѓање.