TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Со новиот Закон за судови, претседател на суд може да биде разрешен ако го мести распоредот на судиите

Сакам да кажам - 02.05.2018

Собранието ги донесе измените на Законот за судови, на Законот за Судски совет и Законот за високо образование. Законите за судови и за Судски совет се дел од рефрмскиот пакет кој беше договорен заедно со опозицијата.

Судија ќе може дисциплински да одговара ако ги одолговлекува рочиштата

Телма - 02.05.2018

Секој судија ќе биде повикан на одговорност доколку без причина ја одолговлекува судската постапка, доколку не ги применува пресудите на Европскиот суд за човекови права или доколку открива доверливи информации за случаите што ги води.

Судовите ќе се регулираат со нова законска регулатива

Макфакс - 02.05.2018

Судовите ќе се регулираат со нова законска регулатива. Измените што денеска беа изгласани во Собранието предвидуваат судиите да може да одговараат дисциплински доколку без оправдана причина не ги закажуваат рочиштата по предметите или ја одложуваат ...

Судиите ќе може да бидат разрешени ако откриваат доверливи информации за предметите

Макфакс - 02.05.2018

Собранието ги донесе измените на Законот за судови и на Законот за судскиот совет. Во дел од измените на Законот за судови се предвидува дека судија може да одговара дисциплински ако без оправдана причина не ги закажува рочиштата во предметите, ја ...

Годишен извештај на Судскиот совет: Претставници од судската власт поактивно да учествуваат во креирање на прописите за ...

Академик - 02.05.2018

Судството, како една од трите власти во Република Македонија, има потреба од зголемување на независноста во располагањето со средства од судскиот буџет, во чии рамки особено значајна е работата на Судскиот буџетски совет, се вели во Годишниот ...

Ако откриваат доверливи информации, судиите ќе останат без работа

А1 On - 02.05.2018

Собранието ги донесе измените на Законот за судови и на Законот за судскиот совет. Во дел од измените на Законот за судови се предвидува дека судија може да одговара дисциплински ако без оправдана причина не ги закажува рочиштата во предметите, ја ...

Судиите ќе може да бидат разрешени ако откриваат доверливи информации за предметите

Точка - 02.05.2018

Собранието ги донесе измените на Законот за судови и на Законот за судскиот совет. Во дел од измените на Законот за судови се предвидува дека судија може да одговара дисциплински ако без оправдана причина не ги закажува рочиштата во предметите, ја ...

Судиите ќе може да бидат разрешени ако откриваат доверливи информации за предметите

Sky - 02.05.2018

Собранието ги донесе измените на Законот за судовите и на Законот за Судскиот совет. Во дел од измените на Законот за судовите се предвидува дека судија може да одговара дисциплински ако без оправдана причина не ги закажува рочиштата по предметите, ...

Пратениците ги изгласаа новите закони за судството и за високото образование

МКД - 02.05.2018

Собранието на Република Македонија на денешната 45. седница ги донесе измените на Законот за судовите и на Законот за Судскиот совет. Донесен е и новиот Закон за високо образование. Сите овие закони се дел од пакетот на реформски закони.

Нова регулатива за судовите и за Судскиот совет

CivilMedia - 02.05.2018

Собранието на Република Македонија на денешната 45. седница ги донесе измените на Законот за судовите и на Законот за Судскиот совет. Дел од измените на Законот за судовите предвидуваат судија да може да одговара дисциплински, доколку без оправдана ...

Нова регулатива за судовите и за Судскиот совет

Сител - 02.05.2018

Собранието на Република Македонија на денешната 45. седница ги донесе измените на Законот за судовите и на Законот за Судскиот совет. Дел од измените на Законот за судовите предвидуваат судија да може да одговара дисциплински, доколку без оправдана ...

Судиите ќе може да бидат разрешени ако откриваат доверливи информации за предметите

Правдико - 02.05.2018

Собранието ги донесе измените на Законот за судовите и на Законот за Судскиот совет. Во дел од измените на Законот за судовите се предвидува дека судија може да одговара дисциплински ако без оправдана причина не ги закажува рочиштата по предметите, ...

Нова регулатива за судовите и за Судскиот совет: Судиите ќе можат да одговараат дисциплински ако…

Бриф - 02.05.2018

Собранието на Република Македонија на денешната 45. седница ги донесе измените на Законот за судовите и на Законот за Судскиот совет. Дел од измените на Законот за судовите предвидуваат судија да може да одговара дисциплински, доколку без оправдана ...

Дисциплински постапки за судии кои намерно нема да закажуваат рочишта

Нова ТВ - 02.05.2018

Судиите кои без оправдана причина нема да ги закажуваат рочиштата по предметите, ќе ја одложуваат постапката или нема да го зема предметот во работа по што би настанало застареност на кривичното гонење ќе се соочат со дисциплински постапки.

Донесен новиот Закон за судовите: Дисциплински казни за судиите ако одложуваат рочишта

еМагазин - 02.05.2018

На денешната 45. седница, Собранието ги донесе измените на Законот за судовите и на Законот за Судскиот совет. Дел од измените на Законот за судовите предвидуваат судија да може да одговара дисциплински, доколку без оправдана причина не ги закажува ...