TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Наменска програма за заштита на културно наследство во опасност

Тера - 20.04.2021

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, министерката за култура Ирена Стефоска во Битола го посети и Ислахането објект од световeн карактер изграден кон крајот на 19 век, кое е всушност училиште за занаети и уметности од ...

Битолското Ислахане заедно со солунското се последните сочувани

Вечер Прес - 19.04.2021

Битолското Ислахане, заедно со солунското се последните два сочувани објекти од 19. век oд ваков тип на Балканот, од изградените седум. Ислаханите имале исклучителна улога – да ги вдомат напуштените деца, сирачињата, давајќи им занает, а многу од ...

Финансиска подршка за конзервација и реставрација на Јени Џамија

Тера - 19.04.2021

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, вчера министерката за култура Ирена Стефоска престојуваше во Битола, каде посети неколку значајни културно-историски добра, меѓу кои Ислахането, Спомен-куќата на народниот херој ...

Битолското Ислахане ќе се заштити како споменик на културата

Република - 19.04.2021

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, министерката за култура Ирена Стефоска престојуваше во Битола, каде посети неколку значајни културно-историски добра, меѓу кои Ислахането, Спомен-куќата на народниот херој Стеван ...

Стефоска: Завод и музеј – Битола, Ислахането го става во списокот на објекти под привремена заштита

PressingTV - 19.04.2021

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, министерката за култура Ирена Стефоска престојуваше во Битола, каде посети неколку значајни културно-историски добра, меѓу кои Ислахането, Спомен-куќата на народниот херој Стеван ...

Битолското Ислахане се става под привремена заштита, изјави министерката Ирена Стефоска на Меѓународниот ден на ...

Слободен Печат - 18.04.2021

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, министерката за култура Ирена Стефоска престојуваше во Битола, каде посети неколку значајни културно-историски добра, меѓу кои Ислахането, Спомен-куќата на народниот херој Стеван ...

Битола ќе обезбеди пари за заштита на локалитетот откриен во дворот на Јени џамија

МКД - 18.04.2021

На Меѓународниот ден на спомениците на културата и локалитетите, министерката за култура Ирена Стефоска заедно со градоначалничката Наташа Петровска и директорката на НУ Завод и Музеј-Битола ја посетија Јени џамија и извршија увид на ...