TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Петрески за МИА: Ефектите од зголемувањата на каматната стапка треба допрва да се почувствуваат

Сител - 10.08.2022

Народната банка демонстрираше јасни чекори за стабилизација на инфлациските очекувања и за справување со инфлацијата во среднорочна перспектива, така што ефектите од тие зголемувања на каматната стапка треба допрва да се почувствуваат, бидејќи ...

Петрески: Ефектите од зголемувањата на каматната стапка треба допрва да се почувствуваат

Независен

Петрески: Ефектите од зголемувањата на каматната стапка треба допрва да се почувствуваат, ценовните притисоци ќе се намалат во следниот период

Опсервер

Петрески: Ценовните притисоци ќе се намалат во следниот период

Канал5

Петрески за МИА: Ефектите од зголемувањата на каматната стапка треба допрва да се почувствуваат

Press24

НА СРЕДЕН РОК ЦЕНИТЕ ЌЕ ПОЧНАТ ДА ПАЃААТ Професор Петрески за ефектите од зголемувањата на основната каматна стапка

+инфо

Петрески за МИА: Ефектите од зголемувањата на каматната стапка треба допрва да се почувствуваат

Слободен Печат

Н.Македонија MakPress Либертас

Јовановиќ: Добро е што НБРМ не ја покачи каматната стапка, тоа само ќе ја зголемеше сиромаштијата

А1 On - 10.08.2022

Народната банка нема да ја промени основната каматна стапка и таа ќе остане на нивото од 2,50% иако новите податоци за инфлацијата покажуваат просечна инфлација од 10,9% во периодот од јануари до јули 2022 година.

Основната каматна стапка е непроменета и е на нивото од 2,50%

24Инфо

Штериева за МИА: Банките се претпазливи во однос на зголемувањето на каматните стапки

Пари

Како инфлацијата ќе влијае врз побарувачката на кредити? НРБМ очекува повисоки променливи каматни стапки, а можно е мало зголемување и на фиксната стапка

Факултети

Народната банка во битка со скапиот станбен квадрат

Пари

НБ: Основната каматна стапка остана на нивото од 2,50%

Локално

Народната банка ја задржа основната каматна стапка непроменета, на нивото од 2,50%

Банкарство.мк

Макфакс Канал5 Фактор Независен Денар Слободен Печат Точка Вечер Прес

Народна банка: Фиксниот курс на денарот е механизам за макроекономска дисциплина и стабилни очекувања

Банкарство.мк - 09.08.2022

Фиксниот курс на денарот дава стабилност на граѓаните, фирмите и компаниите во отплатата на нивните кредити врзани за еврото, а исто така влијае да се избегнат високи ценовни флуктуации како резултат на увозните цени, наведува Народната банка во ...