TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Бројот на заболени од сипаници во Македонија речиси ист со африканските држави

ТВ21 - 15.12.2019

Минатата година повеќе од 140.000 луѓе починале од сипаници во светот. Кај новороденчиња и мали деца постои најголем ризик од инфекција и компликации. Македонија и Босна и Херцеговина се рангирани според бројот на пациенти со африкански земји.

Епидемијата заврши, но невакцинираните остануваат надвор од  училиштата и градинките

Слободен Печат - 14.12.2019

Родителите на невакцинираните деца сметаат дека повеќе нема причина за исклучување од воспитно-образовните институциите. Прогласувањето на крај на епидемијата на морбили не го менува веќе утврдениот став дека невакцинирани деца нема да се примат во ...

Зголемен број на заразени од жолтица во осум скопски училишта, во градинките нема

Сакам да кажам - 13.12.2019

Педесет и шест случаи со заразна жолтица се пријавени од септември до вчера, што се води како зголемен број на заразени, но ситуацијата се следи бидејќи случаите не се епидемиолошки поврзани и сè уште нема услови за прогласување епидемија, вели за ...

ИЈЗ: Регистрирани 73 заболени од грип

А1 On - 13.12.2019

Во текот на изминатата недела (од 2 декември до 8 декември), пријавени се 73 заболени од грип, што е намалување за 33 отсто споредено со неделата пред неа кога беа регистрирани 109 заболени од грип, се наведува во извештајот што на својата веб ...

Скопје пред прогласување на епидемија од жолтица

Канал5 - 13.12.2019

Скопје пред прогласување на епидемија од жолтица. Од први септември се регистрирани 56 случаи од заразна жолтица. Оваа бројка е многу повисока од минатите години во 2018 година имало 30 заболени.

Скопје на работ на епидемија на жолтица

Вечер Прес - 13.12.2019

Како што појаснува за весникот ВЕЧЕР, д-р Билјана Данаиловска, специјалист епидемиолог и раководител на Одделението за епидемиологија во Центарот за јавно здравје – Скопје, заразените од жолтица се регистрирани во неколку скопски училишта, а досега ...

ОПАСНА ЖОЛТИЦА: Како се шири и како да се заштитите?

Магазин - 13.12.2019

Жолтицата се јавува како последица на зголемено ниво на билирубинот во крвта, кое се манифестира со пожолтување на склерите, кожата и слузокожата. Може да станува збор за прехепатална жолтица (при хемолиза на крвта), хепатоцелуларна (при хепатитис, ...

За една недела пријавени 73 заболени лица од грип

Нетпрес - 13.12.2019

Во текот на изминатата недела (од 2 декември до 8 декември), пријавени се 73 заболени од грип, што е намалување за 33 отсто споредено со неделата пред неа кога беа регистрирани 109 заболени од грип, се наведува во извештајот на веб страница на ...

ИЈЗ: Регистрирани 73 заболени од грип

Либертас - 13.12.2019

Во текот на изминатата недела (од 2 декември до 8 декември), пријавени се 73 заболени од грип, што е намалување за 33 отсто споредено со неделата пред неа кога беа регистрирани 109 заболени од грип, се наведува во извештајот што на својата веб ...

ИЈЗ: Регистрирани 73 заболени од грип

Опсервер - 13.12.2019

Во текот на изминатата недела (од 2 декември до 8 декември), пријавени се 73 заболени од грип, што е намалување за 33 отсто споредено со неделата пред неа кога беа регистрирани 109 заболени од грип, се наведува во извештајот што на својата веб ...

ИЈЗ: Регистрирани 73 заболени од грип

Скопје инфо - 13.12.2019

Во текот на изминатата недела (од 2 декември до 8 декември), пријавени се 73 заболени од грип, што е намалување за 33 отсто споредено со неделата пред неа кога беа регистрирани 109 заболени од грип, се наведува во извештајот што на својата веб ...

За четири месеци во Македонија се регистрирани 56 случаи на заразна жолтица

Република - 13.12.2019

Од први септември се регистрирани 56 случаи од заразна жолтица. Оваа бројка е многу повисока од минатите години во 2018 година имало 30 заболени. Од 17 општини во Скопје во 12 општини има заболени со жолтица.

За една недела 73 лица заболени од грип

MakPress - 13.12.2019

Во текот на изминатата недела (од 2 декември до 8 декември), пријавени се 73 заболени од грип, што е намалување за 33 отсто споредено со неделата пред неа кога беа регистрирани 109 заболени од грип, се наведува во извештајот што на својата веб ...

За четири месеци во Македонија се регистрирани 56 случаи на заразна жолтица

Сител - 13.12.2019

Од први септември се регистрирани 56 случаи од заразна жолтица. Оваа бројка е многу повисока од минатите години во 2018 година имало 30 заболени. Од 17 општини во Скопје во 12 општини има заболени со жолтица.

За четири месеци во Македонија се регистрирани 56 случаи на заразна жолтица

4NEWS - 13.12.2019

Од први септември се регистрирани 56 случаи од заразна жолтица. Оваа бројка е многу повисока од минатите години во 2018 година имало 30 заболени. Од 17 општини во Скопје во 12 општини има заболени со жолтица.

За четири месеци во Македонија се регистрирани 56 случаи на заразна жолтица

Press24 - 13.12.2019

Од први септември се регистрирани 56 случаи од заразна жолтица. Оваа бројка е многу повисока од минатите години во 2018 година имало 30 заболени. Од 17 општини во Скопје во 12 општини има заболени со жолтица.

СДК.мк: Зголемен број на заразени од жолтица во осум скопски училишта

Скопје1 - 15.12.2019

Педесет и шест случаи со заразна жолтица се пријавени од септември, што се води како зголемен број на заразени, но ситуацијата се следи бидејќи случаите не се епидемиолошки поврзани и сè уште нема услови за прогласување епидемија, вели за ...