TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

НАСА ја направи најблиската фотографија од Сонцето

Иновативност - 15.12.2018

НАСА ја направи најблиската фотографија од Сонцето досега во обид да разбере како функционира ѕвездата. Сондата Parker Solar Probe се наоѓаше на околу 27,1 милиони км од површината на Сонцето кога ја направи фотографијата.

Фотографија направена од најмала оддалеченост од Сонцето

Факултети - 15.12.2018

Соларната сонда „Паркер“ на НАСА се доближи екстремно блиску до Сонцето. Доближувањето ја донесе на 15 милиони милји од површината на Сонцето (што е многу помало растојание од она меѓу Меркур и Сонцето).

Прва блиска средба со Сонцето за сондата Паркер

Емитер - 14.12.2018

Сондата Паркер, наменета за поблиско истражување на Сонцето, ја преживеа својата прва блиска средба со Сонцето. Сондата Паркер беше лансирана на 12 август (за што јавивме тука ) и веќе се закити со статусот на најбрзо вселенско летало и најблиску ...

НАСА ја направи најблиската фотографија од Сонцето

Локално - 15.12.2018

Астрономите се надеваат дека мисијата Parker ќе обезбеди вредни податоци за подобро да ги разбереме мистериозните процеси на Сонцето. Сондата Parker Solar Probe ќе отиде на региони каде што луѓето не биле претходно и од НАСА се надеваат дека главно ...