TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Ајнштајн бил во право за црните дупки, потврдија од „Стенфорд“

4NEWS - 01.08.2021

Алберт Ајнштајн бил во право за тоа како се однесуваат мистериозните вселенски појави. Ова го открија група астрономи од Универзитетот „Стенфорд“ (САД) и уште неколку други земји кои за прв пат можеле да погледнат зад црната дупка.

Првпат забележана светлина од зад црна дупка, што покажува дека Ајнштајн бил во право

МКД - 31.07.2021

Во најновата студија е користен необичен ефект кога светлината избива околу „црната“ дупка, така што научниците можат да видат што има од другата страна. Тим научници, по долгогодишно истражување, забележаа светлина од другата страна на црната ...

„Стенфорд“: Ајнштајн бил во право за црните дупки

ТВ21 - 31.07.2021

Астрономи од Универзитетот „Стенфорд“ (САД) и повеќе други земји, успеаја да погледнат зад црна дупка по првпат и така покажаа дека Алберт Ајнштајн бил во право за тоа како се однесуваат овие мистериозни вселенски појави.

Ајнштајн имал право | Општата теоријата за релативност потврдена: Научниците забележале светлина зад црна дупка

Слободен Печат - 30.07.2021

Астрономите за првпат забележале светли одблесоци на Х-зраци од супермасивна црна дупка во центарот на галаксијата оддалечена 800 светлосни години. Истражувачите проучувале карактеристика позната како корона, но телескопите исто така собрале ...