TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Кина повеќе не сака да увезува пластичен отпад од другите земји, научниците тврдат дека тоа ќе биде катастрофално

Точка - 23.06.2018

Група на научници порачаа дека одлуката на Кина да не ги прифаќа пластичните отпадоци од останатите земји ќе резултира со акумулација на пластиката ширум светот, повикувајќи ги богатите земји да пронајдат побрзо решение за овој проблем.

Обединетите Нации објавија извештај за забраната на пластиката

USB - 23.06.2018

Забраната на употребата на пластиката може да биде ефикасна во намалувањето на отпадот, но поради слаба примена на многу такви забрани досега биле неефикасни“, се наведува во објавениот извештај на Обединетите Нации.

Нов закон во Кина, кој може да го загрози остатокот од светот

Порта 3 - 22.06.2018

Минатата година Кина одлучи да воведе нов закон со кој драстично се заоструваат критериумите за увоз на отпад. Анлитичарите сметаат дека причината за оваа одлука е растечката средна класа во кина.

McDonald’s ги отстранува пластичните цевки од рестораните во Велика Британија и Ирска

Иновативност - 21.06.2018

McDonald’s се вклучува во борбата со пластичниот отпад со преминувањето од пластични на хартиени цевки за еднократна употреба во рестораните во Велика Британија и Ирска, пренесе BBC. Промената ќе стапи на сила од септември, најверојатно во сите ...