TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Три години во застој трансплантацијата на органи од починат донор

Сител - 16.10.2018

Над 150 бубрежно болни 3 години чекаат орган од починат донор. Толку време во земјава е во застој кадаверичната трансплантација. Новиот национален координатор тврди дека интензивно работеле на решавање на проблемот.

Најмладата и најстарата донорка на органи – Елена и Павлина

+инфо - 16.10.2018

Елена Столевска и Павлина Ѓоргиева се најмладата и најстарата донорка на органи во земјава кои со овој хуман чин успеале да ги спасат животите на своите блиски. -Ова се жени – херои кои досега двапати беа донори –најмладата е Елена која првиот пат ...

80-Годишна жена донираше бубрег за синот, над 150 бубрежно болни чекаат трансплантација

Сакам да кажам - 16.10.2018

Осумдесетгодишната Павлина Георгиевска пред само еден месец донирала бубрег за својот 62 годишен син, кој пет години бил на дијализа. Таа денес на одбележување на Европскиот ден на органодарителство, кој го организираше здружението „Нефрон“ под ...

Во Македонија повторно ќе започне трансплантација на органи од починат донор

Телма - 16.10.2018

13 спремни парови за трансплантација на бубрег од жив донор чекаат да биде извршена трансплантација. Оваа година во Македонија се извршени 16 трансплантации од жив донор, а до крајот на годината се очекува таа бројка да биде околу 20.

Потребна е едукација за потребата од донирање органи

Канал5 - 16.10.2018

Македонците скептични и речиси незаинтересирани во одлуката да ги донираат своите органи по нивната смрт. Овој вид трансплантација која до неодамна беше успешна приказна, последниве три години запре.

Одбележан денот на органодарителството: Дарувањето органи е хуман чин

ТВ21 - 16.10.2018

Под мотото „Биди донор–Биди херој“ денеска се одбележа Европскиот ден на органодарителство. Целта на овој ден е да се поттикне и да се запознае јавноста со достигнувањата во модерната медицина, кога е во прашање важноста од одлуката за дарување ...

Oд жив донор годинава извршени 16 трансплантации на бубрези

Вечер Прес - 16.10.2018

Во тек се интензивни подготовки за воспоставување систем за развивање кадаверична трансплантација (трансплантација од починат донор) во Македонија, софтверските решенија во однос на регистрите се направени, неопходни се измени и собирање податоци.

Закони има,органи нема-кадаверичната трансплантацијата уште во зародиш

Нова ТВ - 16.10.2018

Закони има, органи нема. Крајно време е здравствените власти да организираат и да се започне со трансплантација од починат донор, велат во Здружението Нефрон на Европскиот ден за дарување органи и ткива за трансплантација Во моментот пресадувањата ...

Одбележување на Европскиот ден на органодарителството

Курир - 16.10.2018

По повод одбележувањето на Европскиот ден за дарување органи и ткива за трансплантација денеска Здружението на бубрежно болни граѓани „НЕФРОН“ организира настан на тема „Зборуваш ли донорски? Дарувај орган – подари живот!“.

„Живот со предизвици“ со поддршка на кампањата за органодарителство

+инфо - 15.10.2018

За пациентите со ретки болести органодарителството и трансплантацијата на ткива и органи е од огромно значење бидејки за многу од ретките дијагнози трансплантацијата на органи е единствена можност за продолжување на животот.

Повеќе од 150 бубрежно болни чекаат трансплантација, мајка од 80 години донираше бубрег за својот син

Република - 16.10.2018

Под мотото „Биди донор–Биди херој“ денеска се одбележа Европскиот ден на органодарителство. Целта на овој ден е да се поттикне и да се запознае јавноста со достигнувањата во модерната медицина, кога е во прашање важноста од одлуката за дарување ...

Интензивни подготовки за воспоставување систем за развивање кадаверична трансплантација

1tv - 16.10.2018

Во тек се интензивни подготовки за воспоставување систем за развивање кадаверична трансплантација (трансплантација од починат донор) во Македонија, софтверските решенија во однос на регистрите се направени, неопходни се измени и собирање податоци.

Европски ден на органодарителството

CivilMedia - 16.10.2018

По повод одбележувањето на Европскиот ден за дарување органи и ткива за трансплантација денеска Здружението на бубрежно болни граѓани „НЕФРОН“ организира настан на тема „Зборуваш ли донорски? Дарувај орган – подари живот!“.

„Живот со предизвици“ ја поддржува кампањата за органодарителство

Република - 15.10.2018

За пациентите со ретки болести органодарителството и трансплантацијата на ткива и органи е од огромно значење бидејки за многу од ретките дијагнози трансплантацијата на органи е единствена можност за продолжување на животот.

Осумдесет годишната Павлина е најстарата мајка во Македонија која донирала бубрег на својот син

еМагазин - 16.10.2018

Под мотото „Биди донор–Биди херој“ денеска се одбележа Европскиот ден на органодарителство. Целта на овој ден е да се поттикне и да се запознае јавноста со достигнувањата во модерната медицина, кога е во прашање важноста од одлуката за дарување ...

Филипче: Во тек се интензивни подготовки за воспоставување систем за развивање кадаверична трансплантација

Press24 - 16.10.2018

Во тек се интензивни подготовки за воспоставување систем за развивање кадаверична трансплантација (трансплантација од починат донор) во Македонија, софтверските решенија во однос на регистрите се направени, неопходни се измени и собирање податоци.

Одбележување на Европскиот ден на органодарителството

Сител - 16.10.2018

По повод одбележувањето на Европскиот ден за дарување органи и ткива за трансплантација денеска Здружението на бубрежно болни граѓани „НЕФРОН“ организира настан на тема „Зборуваш ли донорски? Дарувај орган - подари живот!“.

Интензивни подготовки за воспоставување систем за развивање кадаверична трансплантација

А1 On - 16.10.2018

Во тек се интензивни подготовки за воспоставување систем за развивање кадаверична трансплантација (трансплантација од починат донор) во Македонија, софтверските решенија во однос на регистрите се направени, неопходни се измени и собирање податоци.

Одбележување на Европскиот ден на органодарителството

А1 On - 16.10.2018

По повод одбележувањето на Европскиот ден за дарување органи и ткива за трансплантација денеска Здружението на бубрежно болни граѓани „НЕФРОН“ организира настан на тема „Зборуваш ли донорски? Дарувај орган – подари живот!“.

Одбележување на Европскиот ден на органодарителството

Пулс24 - 16.10.2018

По повод одбележувањето на Европскиот ден за дарување органи и ткива за трансплантација денеска Здружението на бубрежно болни граѓани „НЕФРОН“ организира настан на тема „Зборуваш ли донорски? Дарувај орган – подари живот!“ – Донирањето органи не ...

Одбележување на Европскиот ден на органодарителството

1tv - 16.10.2018

По повод одбележувањето на Европскиот ден за дарување органи и ткива за трансплантација денеска Здружението на бубрежно болни граѓани „НЕФРОН“ организира настан на тема „Зборуваш ли донорски? Дарувај орган – подари живот!“.