TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

„Само Вистина“ интервју со Катица Ќулавкова.

Канал5 - 20.03.2019

Во вечерашната „Само Вистина“ гостуваше Катица Ќулавкова. Се избегнува соочувањето со тоа дека постои македонска нација, вели академик Ќулавкова. Не сум размислувала, но ако треба и ќе се повлечам од МАНУ, иако проблемот е што преименувањето на ...

Ќулавкова: Постои опасност од губење на статусот на македонскиот јазик

Курир - 20.03.2019

Статусот на македонскиот јазик кој беше до скоро сигурен и заштитен и според европската терминологија, според таа парадигма прогласен за државен јазик и национален во таа смисла значи за сите граѓани на Република Македонија на државата, за сите ...

Ќулавкова: Доколку МАНУ се преименува, тогаш ќе се обезличиме пред целиот свет

Курир - 20.03.2019

Академик Катица Ќулавкова во вечерашното гостување во емисија Само вистина на Канал 5, праша ако е точно дека со Преспанскиот договор потпишан од Владата на СДСМ се зацврстил идентитетот тогаш зошто Македонската академија на науките и уметностите ...

Ќулавкова: Никој во државата немаше мандат за потпишување на Преспанскиот договор

Курир - 20.03.2019

Никој во државата не беше овластен, немаше мандат да потпишува таков договор во смисла на тоа дека предмет на договори со Грција под капата на ОН беше името на државата, но не и дефиниција на македонскиот идентитет, воведување на два идентитета, ...

Вечерва во „Само вистина“ гостин ќе биде Катица Ќулавкова

Канал5 - 20.03.2019

Национална или академија на Северна Македонија, кој ќе биде новиот назив на МАНУ? Дами и господа, среда уште еден среќен ден, овој пат со нова академска вистина во највлијателното политичко шоу на македонскиот етер, вечерва под жешките рефлектори во ...

Ќулавкова: Постои опасност од губење на статусот на македонскиот јазик

Нетпрес - 20.03.2019

Статусот на македонскиот јазик кој беше до скоро сигурен и заштитен и според европската терминологија, според таа парадигма прогласен за државен јазик и национален во таа смисла значи за сите граѓани на Република Македонија на државата, за сите ...

Ќулавкова:Ако се Преспанскиот договор се утврдува идентитетот, зошто тогаш да се менува името на МАНУ

Press24 - 20.03.2019

Академик Катица Ќулавкова во вечерашното гостување во емисија Само вистина на Канал 5, праша ако е точно дека со Преспанскиот договор потпишан од Владата на СДСМ се зацврстил идентитетот тогаш зошто Македонската академија на науките и уметностите ...

Ќулавкова: Никој во државата немаше мандат за потпишување на Преспанскиот договор

Република - 20.03.2019

Никој во државата не беше овластен, немаше мандат да потпишува таков договор во смисла на тоа дека предмет на договори со Грција под капата на ОН беше името на државата, но не и дефиниција на македонскиот идентитет, воведување на два идентитета, ...

Ќулавкова: Доколку МАНУ се преименува, тогаш ќе се обезличиме пред целиот свет

Нетпрес - 20.03.2019

Академик Катица Ќулавкова во вечерашното гостување во емисија Само вистина на Канал 5, праша ако е точно дека со Преспанскиот договор потпишан од Владата на СДСМ се зацврстил идентитетот тогаш зошто Македонската академија на науките и уметностите ...

Ќулавкова: Никој во државата не беше овластен за потпишување на Преспанскиот договор

Скопје1 - 20.03.2019

Никој во државата не беше овластен, немаше мандат да потпишува таков договор во смисла на тоа дека предмет на договори со Грција под капата на ОН беше името на државата, но не и дефиниција на македонскиот идентитет, воведување на два идентитета, ...

Ќулавкова: Доколку МАНУ се преименува, тогаш ќе се обезличиме пред целиот свет

Република - 20.03.2019

Академик Катица Ќулавкова во вечерашното гостување во емисија Само вистина на Канал 5, праша ако е точно дека со Преспанскиот договор потпишан од Владата на СДСМ се зацврстил идентитетот тогаш зошто Македонската академија на науките и уметностите ...

(ВИДЕО) Ќулавкова: Никој во државата не беше овластен за потпишување на Преспанскиот договор

Либертас - 20.03.2019

Никој во државата не беше овластен, немаше мандат да потпишува таков договор во смисла на тоа дека предмет на договори со Грција под капата на ОН беше името на државата, но не и дефиниција на македонскиот идентитет, воведување на два идентитета, ...

Академик Ќулавкова: Можно губење на статусот на Македонскиот јазик и наметнување на друг

Магазин - 20.03.2019

Таа праша ако е точно дека со Преспанскиот договор потпишан од Владата на СДСМ се зацврстил идентитетот тогаш зошто Македонската академија на науките и уметностите треба да го промени своето име.