TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Лабораторија за вкусови во рамки на конференцијата „Биодиверзитет на млеко“

+инфо - 10.12.2018

Марјан Костадиновски, сомелиер и новинар за пиво, Николче Николовски, претседател на националниот одбор на здружението Слоу Фуд Македонија и шеф Дејан Карапеев, го направија историското спојување на занаетчиски пива со нашите традиционални ...

По „козоморот“ на Колишевски, козарството се враќа бавно, со многу ентузијазам и мака

+инфо - 10.12.2018

Развојот на козарството во Македонија претрпело големи штети со донесувањето на т.н.Лазов закон во далечната 1947.година кога биле сотрени речиси сите кози, а со тоа прекинала и долгогодишната традиција на одгледување на ова домашно животно.

Конференција: Ги губиме традиционалните раси, младите не го препознаваат мирисот на козјо млеко

Бриф - 10.12.2018

Традиционалните козји сирења во Македонија се речиси изгубени, преку 90 проценти од козјото млеко се користи за производство на овчо сирење, а најбројни (иако многу малку) се фармите со по максимум пет кози.

Козарството и автохтоните раси во фокус на конференцијата „Биодиверзитет на млеко“

Вечер Прес - 10.12.2018

Сточари, производители, претставници на земјоделски задруги и професори ќе учествуваат на денешната манифестација „Биодиверзитет на млеко“ што ја органзира Слоу Фуд Македонија по повод 10 Декември, Денот на локалната храна „Тера Мадре“.

Козарството и автохтоните раси во фокус на конференцијата „Биодиверзитет на млеко“

А1 On - 10.12.2018

Сточари, производители, претставници на земјоделски задруги и професори ќе учествуваат на денешната манифестација „Биодиверзитет на млеко“ што ја органзира Слоу Фуд Македонија по повод 10 Декември, Денот на локалната храна „Тера Мадре“.

Козарството и автохтоните раси во фокус на конференцијата „Биодиверзитет на млеко“

24Инфо - 10.12.2018

Сточари, производители, претставници на земјоделски задруги и професори ќе учествуваат на денешната манифестација „Биодиверзитет на млеко” што ја органзира Слоу Фуд Македонија по повод 10 Декември, Денот на локалната храна „Тера Мадре”.

Конференција „Биодиверзитет на млеко“ во фокус козарството и автохтоните раси

+инфо - 10.12.2018

Манифестацијата предвидува конференција, панел дискусии, изложба и дегустации, а целта е уште еднаш да се акцентира значењето на локалните автохтони раси животни и производите што од нив се добиваат (млека, сирења).

Козарството и автохтоните раси во фокус на конференцијата „Биодиверзитет на млеко“

1tv - 10.12.2018

Сточари, производители, претставници на земјоделски задруги и професори ќе учествуваат на денешната манифестација „Биодиверзитет на млеко“ што ја органзира Слоу Фуд Македонија по повод 10 Декември, Денот на локалната храна „Тера Мадре“.

Козарството и автохтоните раси во фокус на конференцијата „Биодиверзитет на млеко“

Бриф - 10.12.2018

Сточари, производители, претставници на земјоделски задруги и професори ќе учествуваат на денешната манифестација „Биодиверзитет на млеко“ што ја органзира Слоу Фуд Македонија по повод 10 Декември, Денот на локалната храна „Тера Мадре“.

Козарството и автохтоните раси во фокус на конференцијата „Биодиверзитет на млеко"

MTM - 10.12.2018

Сточари, производители, претставници на земјоделски задруги и професори ќе учествуваат на денешната манифестација „Биодиверзитет на млеко" што ја органзира Слоу Фуд Македонија по повод 10 Декември, Денот на локалната храна „Тера Мадре".

Во Македонија се враќа традицијата за одгледување кози и производи од козјо млеко

Вечер Прес - 10.12.2018

Во Европа, а особено во медитеранските земји како Италија, Шпанија, Франција, козјото млеко и производите од козјо млеко многу се користат. Македонија бидејќи на некој начин е дел од Медитеранот треба да поработи на интензивирање на козарството и да ...