TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Лани имало 35 починати новороденчиња на 1.000 живородени, годинава 25 починале на 1.000 живородени

Фокус - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Светскиот ден на предвреме родените деца

Канал5 - 17.11.2018

Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство денеска, по повод Светскиот ден на предвреме родените деца, во Театарот за деца и младинци ќе ја презентира најновата статистика во врска со намалување на процентот на смрттноста на новороденчиња.

Светскиот ден на предвреме родените деца

Сител - 17.11.2018

Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство денеска, по повод Светскиот ден на предвреме родените деца, во Театарот за деца и младинци ќе ја презентира најновата статистика во врска со намалување на процентот на смрттноста на ...

Гинекологија: Намалена е смртноста кај предвреме родените бебиња

Нова ТВ - 17.11.2018

Намален е процентот на смртност на предвреме родените новороденчиња, тврдат на Клиниката за гинекологија и акушертво. Според податоците на клиниката во изминатата 2017 година бројот на починати предвреме родени новороденчиња изнесувал 167 од вкупно ...

Клиниката за детски болести го одбележа Светскиот ден на предвреме родените деца

Сител - 17.11.2018

Клиниката за детски болести и Одделот за интензивна нега и терапија е единствениот медицински центар во Македонија каде што препраќаат и згрижуваат предвремено родени бебиња и бебиња со екстремно ниска родилна тежина од сите родилишта во нашата ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

Сител - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

ГАК: Се намалува смртноста кај предвремено родените бебиња

Канал5 - 17.11.2018

Смртноста кај новороденчињата бележи пад, соопшти клиниката за гинекологија на светскиот ден на предвременото породување. Во 2017 г. бројот на починати новороденчиња изнесувал 167 или 21% од третираните на одделението за интензивна нега, додека во ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

МКД - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Намалена смртноста на новороденчиња, Македонија повторно далеку од европскиот просек

Сител - 17.11.2018

Годинава на Клиниката за Гинекологија евидентирале 96 смртни случаи на предвремено родени бебиња од 595 кои ги третирале на одделот на Интензивна нега. Од ГАК велат дека процентот на смртност е намален, имајќи го во предвид бројот од 167 починати ...

Намалена смртноста кај предвреме родените бебиња

Р.С.Европа - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Светскиот ден на предвреме родените деца

А1 On - 17.11.2018

Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство денеска, по повод Светскиот ден на предвреме родените деца, во Театарот за деца и младинци ќе ја презентира најновата статистика во врска со намалување на процентот на смрттноста на ...

Клиника за гинекологија: Намален процентот на смртност на предвреме родените новороденчиња

А1 On - 17.11.2018

Според податоците на Универзитетската клиника за гинекологија и акушертво, годинава е забележан намален процент на смртност на предвреме родените новороденчиња. „Изминатата 2017 година бројот на починати предвреме родени новороденчиња изнесувал 167 ...

Клиниката за детски болести го одбележа Светскиот ден на предвреме родените деца

А1 On - 17.11.2018

Клиниката за детски болести и Одделот за интензивна нега и терапија е единствениот медицински центар во Македонија каде што препраќаат и згрижуваат предвремено родени бебиња и бебиња со екстремно ниска родилна тежина од сите родилишта во нашата ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

Н.Македонија - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените бебиња

Независен - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените бебиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со истиот период во 2017 година и во 2016 година.

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

Вечер - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

Press24 - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Најмалото бебе на Клиниката за детски болести било 480 грама

+инфо - 17.11.2018

До крајот на годинава на Одделот за интензивна нега и терапија се очекува да биде инсталирани систем за централен мониторинг, како и да почне со мониторирање на централни венски и артриски притисоци.

Клиниката за детски болести го одбележа Светскиот ден на предвреме родените деца

Н.Македонија - 17.11.2018

Клиниката за детски болести и Одделот за интензивна нега и терапија е единствениот медицински центар во Македонија каде што препраќаат и згрижуваат предвремено родени бебиња и бебиња со екстремно ниска родилна тежина од сите родилишта во нашата ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

+инфо - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Клиника за гинекологија: Намален бројот на починати предвреме родени бебиња

Макфакс - 17.11.2018

Според податоците на Универзитетската клиника за гинекологија и акушертво, годинава е забележан намален процент на смртност на предвреме родените новороденчиња. „Изминатата 2017 година бројот на починати предвреме родени новороденчиња изнесувал 167 ...

Намален бројот на починати предвреме родени бебиња во Македонија

Живеј Здраво - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

Локално - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Обележан денот на предвреме родените новороденчиња

Слободен Печат - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Светски ден на предвреме родените деца: Најмалото родено бебе имало само 480 грама, испишано е во добра состојба

Локално - 17.11.2018

Клиниката за детски болести и Одделот за интензивна нега и терапија е единствениот медицински центар во Македонија каде што препраќаат и згрижуваат предвремено родени бебиња и бебиња со екстремно ниска родилна тежина од сите родилишта во нашата ...

Светскиот ден на предвреме родените деца

Локално - 17.11.2018

Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство денеска, по повод Светскиот ден на предвреме родените деца, во Театарот за деца и младинци ќе ја презентира најновата статистика во врска со намалување на процентот на смрттноста на ...

25 починати на 1000 живородени на ГАК – 69 помалку смртни случаи во однос на 2017

ТВ21 - 17.11.2018

Ако минатата година имало 35 починати на 1000 живородени, оваа година до 15 ноември евидентирани се 25 починати на 1000 живородени на Клиниката за Гинекологија и акушерство. 69 помалку смртни случаи оваа години во однос на минатата или за 10 % ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

MTM - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Клиника за гинекологија: Намален бројот на починати предвреме родени бебиња

Centar - 17.11.2018

Според податоците на Универзитетската клиника за гинекологија и акушертво, годинава е забележан намален процент на смртност на предвреме родените новороденчиња. „Изминатата 2017 година бројот на починати предвреме родени новороденчиња изнесувал 167 ...

Клиниката за детски болести го одбележа Светскиот ден на предвреме родените деца

MTM - 17.11.2018

Клиниката за детски болести и Одделот за интензивна нега и терапија е единствениот медицински центар во Македонија каде што препраќаат и згрижуваат предвремено родени бебиња и бебиња со екстремно ниска родилна тежина од сите родилишта во нашата ...

ГАК: Намалена смртноста кај предвреме родените новороденчиња

24Инфо - 17.11.2018

Намалена е стапката на смртност на предвреме родените новороденчиња на Клиниката за гинекологија и акушерство во Скопје во првите десет месеци од годинава во споредба со 2017 и 2016. Лани имало 35-36 починати новороденчиња на илјада живородени, а ...

Светскиот ден на предвреме родените деца

24Инфо - 17.11.2018

Светскиот ден на предвреме родените деца Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство денеска, по повод Светскиот ден на предвреме родените деца, во Театарот за деца и младинци ќе ја презентира најновата статистика во врска со намалување на ...

25 починати на 1000 живородени на ГАК – 69 помалку смртни случаи во однос на 2017

4NEWS - 17.11.2018

Ако минатата година имало 35 починати на 1000 живородени, оваа година до 15 ноември евидентирани се 25 починати на 1000 живородени на Клиниката за Гинекологија и акушерство. 69 помалку смртни случаи оваа години во однос на минатата или за 10 % ...

Интервју со педијатар Снежана Рсовац: Малите борци мора да ги подготвиме за овој свет

Слободен Печат - 15.11.2018

Смртноста е најприсутна кај најризичната категорија на новородени деца, а тоа се преттерминските новороденчиња, и тоа екстремно преттермински што се родени порано од 28-та гестациска недела, вели доктор Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и началник ...