TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Проблеми со двојазичноста – функционерите не се разбираат меѓу себе

Алфа - 25.03.2019

Двојазичноста создава нови проблеми особено во комуникацијата на новинарите со институциите. Без обезбеден превод за македонските новинари, вицепремиерот Бујар Османи по средбата со Директорот на Агенцијата за двојазичност на прашањата одговараше на ...

Новите табли за Владата и институциите дури по изборите

Сител - 25.03.2019

Новото уставно име на фасадата на Владата, како и двојазичните табли со новото име на државава ќе бидат поставени по завршувањето на претседателските избори. Тендерските процедури ќе го чекаат нивното завршувањето, бидејќи како што предвидува ...

Преводот најголем проблем за спроведување на законот за јазици

Телма - 25.03.2019

Законот за употреба на јазиците постепено се имплементира но проблем и натаму останува преводот. Станува збор за 1300 институции поради што преведувањето на документите мора да биде точно и прецизно.

Двојазични табли со новото име на државата по изборите

Канал5 - 25.03.2019

Новото име на државата Република Северна Македонија на владиниот објект ќе биде испишано по претседателските избори. Освен на македонски уставното име на земјава ќе биде испишано и на албански јазик, согласно Законот за употреба на јазиците.

Спроведување на законот за албански јазик – по изборите, започнува екипирањето на агенцијата

ТВ21 - 25.03.2019

Поминаа два месеца од стапувањето на сила на Законот за употреба на јазиците. Вицепремиерот Бујар Османи вели дека постои позитивна струја за спроведување на албанскиот јазик, а потврдува дека е тешко вметнувањето на нов јазик во институционална ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

1tv - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на законот за јазици се одвива со задоволителна динамика

24Инфо - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

Новинарот Ивановски му ја замрзна насмевката на генсекот

Република - 25.03.2019

Денешната прес-конференција уште еднаш покажа дека примената на Законот за јазиците е проблематично, особено кога се нема превод. Така денес на Османи му беа поставени неколку новинарски прашања на албански јазик, но превод немаше.

Состанок за спроведувањето на Законот за јазиците

Р.С.Европа - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за европски прашања, Бујар Османи, ќе одржи работен состанок со претставниците на Меѓуресорската работна група за спроведување на Законот за употреба на јазиците.

Двојазичноста пред предизвици – колегите од власта не се разбираат меѓу себе

Нетпрес - 25.03.2019

Двојазичноста создава нови проблеми особено во комуникацијата на новинарите со институциите, известува „Алфа“ . Без обезбеден превод за македонските новинари, вицепремиерот Бујар Османи по средбата со Директорот на Агенцијата за двојазичност на ...

Спроведување на законот за албански јазик: По изборите, започнува екипирањето на Агенцијата

4NEWS - 26.03.2019

Поминаа два месеца од стапувањето на сила на Законот за употреба на јазиците. Вицепремиерот Бујар Османи вели дека постои позитивна струја за спроведување на албанскиот јазик, а потврдува дека е тешко вметнувањето на нов јазик во институционална ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

MTM - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи задоволен од спроведувањето на двојазичноста, проблем ќе бидат преводите

Република - 25.03.2019

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

Состанок за спроведувањето на Законот за јазиците

Пулс24 - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, ќе одржи работен состанок со претставниците на Меѓуресорската работна група за спроведување на Законот за употреба на јазиците.

Двојазичноста пред предизвици – владините функционери не се разбираат меѓу себе

MakPress - 26.03.2019

Двојазичноста создава нови проблеми особено во комуникацијата на новинарите со институциите, известува пренесува Телевизија „Алфа“. Без обезбеден превод за македонските новинари, вицепремиерот Бујар Османи по средбата со Директорот на Агенцијата за ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

MakPress - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на Законот за јазиците се одвива со задоволителна динамика

Макфакс - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

Локално - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Рашковски: Со имплементацијата на Законот за употреба на јазиците се обезбедуваат правата на граѓаните коишто природно ...

iPortal - 25.03.2019

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

Најголем предизвик за Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето

еМагазин - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на Законот за јазиците се одвива со задоволителна динамика

Точка - 25.03.2019

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од плановите 3-6-9 и планот 18, оствари средба со членовите на надлежната ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

Либертас - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на законот за јазици се одвива со задоволителна динамика

Скопје1 - 25.03.2019

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од Плановите 3-6-9 и Планот 18 оствари средба со членовите на надлежната ...

Преведувањето обемна документација, предизвик во Законот за употреба на јазиците

Опсервер - 25.03.2019

Најголемиот предизвик во однос на Законот за употреба на јазиците ќе биде преведувањето, бидејќи имаме институции со големи количини на преводи што ќе треба да се сработат на дневна основа и кои треба да бидат според највисоките стандарди.

Османи: Имплементацијата на Законот за јазиците се одвива со задоволителна динамика

Centar - 25.03.2019

Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, како дел од институционалните средби поврзани со процесот на надзор во спроведувањето на реформите од плановите 3-6-9 и планот 18, оствари средба со членовите на надлежната ...