TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Календар на МПЦ: Утре е Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница трет ден, а се слават и овие светци

Курир - 21.06.2021

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (трет ден) Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан.

КАЛЕНДАР НА МПЦ: Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети (Трет ден)

Денешен - 22.06.2021

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 јуни. Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети (Трет ден). Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат ...

Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети (Трет ден)

Курир - 22.06.2021

Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Еруса¬лим и да го чекаат слегувањето на Духот-Утешител. На десеттиот ден од Христовото вознесение, на еврејскиот празник ...

Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети (Трет ден)

Пулс24 - 22.06.2021

Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Еруса¬лим и да го чекаат слегувањето на Духот-Утешител. На десеттиот ден од Христовото вознесение, на еврејскиот празник ...

Го празнуваме Духовденски понеделник: За благосостојба и среќа испочитувајте ги овие обичаи

Женски магазин - 21.06.2021

Денес е понеделник по Педесетница, Духовденски понеделник или ден на Светиот Дух, првиот ден по празникот Света Троица. Слегувањето на Светиот Дух врз апостолите ја откри тајната на Бога како Света Троица - Отецот, Синот и Светиот Дух.

Денес се празнува Ден на Светиот Дух – понеделникот по педесетница

Слободен Печат - 21.06.2021

Во понеделникот по неделата на Педесетница, се совршува празнување во чест на Светиот Дух. Тој празник бил востановен од Црквата заради величање на Пресветиот и Животворен Дух, кој е еден од Светата и Живоначална Троица, како спротивставување на ...

ДУХОВДЕНСКИ ПОНЕДЕЛНИК: Стар обичај за заштита на домот и семејството од лоша среќа

НМД - 21.06.2021

Дознајте што треба секоја жена да направи на Духовденски понеделник, според старите традиционални обичаи, за да се заштити домот од лоша среќа. Православните верници денес го празнуваат Духовденски понеделник, првиот ден после празникот Света Тројца.

Денеска е Духовденски понеделник – ова се обичаите кои треба да ги направите

Скопје24 - 21.06.2021

Православните верници денес го празнуваат Духовденски понеделник, првиот ден после празникот Света Тројца. Духовден или Дуовден е еден од најголемите 12 христијански празници. Се нарекува уште и Педесетница и е еден од најрадосните и најсветли ...

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден)

OhridNews - 21.06.2021

Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Ерусалим и да го чекаат слегувањето на Духот-Утешител. На десеттиот ден од Христовото вознесение, на еврејскиот празник ...

Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети (Втор ден)

Курир - 21.06.2021

Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Ерусалим и да го чекаат слегувањето на Духот-Утешител. На десеттиот ден од Христовото вознесение, на еврејскиот празник ...

Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети (Втор ден)

Нетпрес - 21.06.2021

Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Ерусалим и да го чекаат слегувањето на Духот-Утешител. На десеттиот ден од Христовото вознесение, на еврејскиот празник ...

Денеска е Духовден – Слегување на Духот Свети

Пулс24 - 21.06.2021

Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Ерусалим и да го чекаат слегувањето на Духот-Утешител. На десеттиот ден од Христовото вознесение, на еврејскиот празник ...

ДЕНЕС Е ДУХОВДЕНСКИ ПОНЕДЕЛНИК: Ослободете се од злите сили!

Локално - 21.06.2021

Македонската православна црква (МПЦ) и нејзините верници денес го слават Духовденскиот понеделник или Педесетница. Патем, Педесетница го претставува и роденденот на христијанската црква. Духовите се слават цела недела, тие не постат и тоа е ...

Календар на МПЦ: Утре е слегувањето на Светиот Дух- Педесетница втор ден, а еве и кои други светци се слават

Курир - 20.06.2021

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (втор ден) Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан.

Педесетница (Духовден) – Слегување на Светиот Дух и роденден на Црквата

Канал5 - 20.06.2021

Православните христијани денеска го одбележуваат празникот Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Педестница спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.

Духовден – Голем Господов празник, ова се обичаите

Курир - 20.06.2021

Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Света Тројца, Педестница итн. Се празнува десет дена по Спасовден (Вознесение Христово), а педесет дена по Велигден ...

Денеска е Духовден – слегување на Светиот Дух и роденден на Црквата

iPortal - 20.06.2021

Православните христијани денеска го одбележуваат празникот Педесетница – Слегување на Светиот Дух (Духовден). Педестница спаѓа меѓу големите Господови празници. Меѓу народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Педестница итн.