TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пентагон развива соларен панел во вселената кој еден ден ќе може да испраќа електрична енергија било каде на Земјата

Мета - 25.02.2021

Научници кои работат за Пентагон успешно тестирале соларен панел во вселената, кој е дизајниран како прототип на некој иден систем што ќе испраќа електрична енергија од вселената назад до било која точка на планетата Земја, пишува „Си-ен-ен“.

Пентагон успешно тестираше соларен панел во орбитата кој може да испраќа енергија каде било на Земјата

Иновативност - 25.02.2021

Научници кои работат во Пентагон успешно тестираа соларен панел со големина на кутија за пица во вселената, а станува збор за прототип на иден систем кој ќе може да испраќа електрична енергија каде било на Земјата.

Пентагон успешно тестираше соларен панел во орбитата кој може да ја испраќа енергија насекаде на Земјата

Денар - 25.02.2021

Прототип на панел наречен PRAM (Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module) беше лансиран во вселената во мај 2020 година и беше однесен таму од беспилотното летало Х-37Б на Пентагон за да собере електрична енергија од Сонцето.