TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Репортажа од Виенската конференција за ХИВ и СИДА

А1 - 25.07.2010

Лакши е од Индија. Порано била маж сега е жена. По професија сексуална работничка. И голем активист во борбата против СИДА-та.

Напредок во заштитата од ХИВ-инфекција

Inpress - 22.07.2010

Вашингтон/Скопје, 21. јули (ИНПРЕС) Јужноафрикански научници направија исчекор во борбата против СИДА-та со вагинален гел што го намалува ризикот за инфицирање со вирусот ХИВ.

Произведен антивирусен гел против ХИВ

Кирилица - 22.07.2010

Испитувањето на дејството на гелот започнало уште од 2007 година во јужноафриканската провинција Квазулу Натал, врз 889 жени во старосна граница од 18 до 40 години, кај кои постои зголемена опасност ...

СЗО укажува на големи разлики во борбата против ХИВ вирусот во Европа

Кирилица - 22.07.2010

Големиот диспаритет во борбата против сидата меѓу Западна и Источна Европа допринесува кризата во врска со ХИВ вирусот во овој регион да биде далеку од крајот, изјави денеска на конференцијата за ...

Научниците бараат ефикасност против СИДА

BBC - 21.07.2010

На меѓународната конференција за Сидата која се одржува последниве денови беше кажано дека луѓето кои се дрогираат преку игла не треба дa бидат гонети кривично.

Револуционерен пресврт во борбата против ХИВ вирусот

Inpress - 21.07.2010

Виена, 21. јули (ИНПРЕС) Научниците јавуваат за можен пресвртен момент во борбата против СИДА - вагинален гел кој значително ги намалува шансите жената да се зарази со вирусот ХИВ од инфициран ...

Пречки за патување на лица заболени од ХИВ постојат во 52 земји

Кирилица - 21.07.2010

Во 22 држави влезот на лица заболени од ХИВ е целосно забранет Во 52 земји од светот лицата кои имаат ХИВ мораат да ја известат земјата во која сакаат да патуваат дека имаат ХИВ, додека во 22 држави ...

НВО од Македонија доби награда за делување во областа на човековите права

Канал 77 - 21.07.2010

ХОПС – Опции за здрав живот е добитникот на Меѓународната награда за ХИВ/СИДА и човекови права за 2010 година, објави денеска Канадската правна мрежа за ХИВ/СИДА и Хјуман Рајтс Воч (Human Rights ...

Голем виенски собир за битка против СИДА-та

А1 - 20.07.2010

Скоро 25 илјади делегации се на светската конференција за ХИВ и СИДА во Виена на една од најголемите одржани досега. Некако и очекувано Македонија е една од ретките ако не и единствена земја која ...

НВО од Македонија доби награда за делување во областа на човековите права

Форум - 20.07.2010

ХОПС – Опции за здрав живот е добитникот на Меѓународната награда за ХИВ/СИДА и човекови права за 2010 година, објави денеска Канадската правна мрежа за ХИВ/СИДА и Хјуман Рајтс Воч (Human Rights ...

НВО од Македонија доби награда за делување во областа на човековите права

МРТ - 20.07.2010

ХОПС – Опции за здрав живот е добитникот на Меѓународната награда за ХИВ/СИДА и човекови права за 2010 година, објави денеска Канадската правна мрежа за ХИВ/СИДА и Хјуман Рајтс Воч (Human Rights ...

НВО од Македонија доби награда за делување во областа на човековите права

Макфакс - 20.07.2010

ХОПС – Опции за здрав живот е добитникот на Меѓународната награда за ХИВ/СИДА и човекови права за 2010 година, објави денеска Канадската правна мрежа за ХИВ/СИДА и Хјуман Рајтс Воч (Human Rights ...

ОН загрижени за зголемениот број на заболени деца од ХИВ

Р.С.Европа - 20.07.2010

Фондот за деца при Обединетите Нации предупреди дека епидемијата на ХИВ вирусот алармантно се зголемува во Источна Европа и Централна Азија.

Гел штити од СИДА

Оn.net - 20.07.2010

Вагинален гел кој го содржи антиретровиралниот лек тенофовир се покажал особено успешен во намалување на ризикот од заразување со вирусот на СИДА-та, и тоа за цели 50 проценти, покажаа експериментите ...

Сидата меѓу децата во Источна Европа и Централна Азија се шири

Р.С.Европа - 20.07.2010

УНИЦЕФ предупреди дека епидемијата на ХИВ вирусот во Источна Европа и Централна Азија, е на алармантно ниво. Обединетите Нации наведуваат дека ширењето на Сидата е поткрепено и со употреба на дрога.

Вагинален гел против СИДА

Нетпрес - 20.07.2010

Испитувањето во Јужна Африка покажало дека новиот микробициден вагинален гел значително ја намалува опасноста жените да добијат ХИВ од заразен партнер, јавува Би-Би-Си.

ХОПС добитник на Меѓународна награда за ХИВ и СИДА

Р.С.Европа - 20.07.2010

Невладината ХОПС е добитник на Меѓународната Награда за ХИВ и СИДА и Човекови права за 2010. Наградата им е доделена денеска за време на одржувањето на Конференцијата за сида во Виена.

Награда за хив и човекови права

Вечер Прес - 20.07.2010

ХОПС Опции за здрав живот е добитникот на Меѓународната награда за хив/сида и човекови права за 2010 година, објави вчера Канадската правна мрежа за хив/сида и Хјуман рајтс воч.

Вагинален гел против СИДА

Точка - 20.07.2010

Испитувањето во Јужна Африка покажало дека новиот микробициден вагинален гел значително ја намалува опасноста жените да добијат ХИВ од заразен партнер, јавува Би-Би-Си.

Македонија: НВО доби награда за делување во областа на ХИВ и човековите права

eReporter - 20.07.2010

ХОПС – Опции за здрав живот е добитник на Меѓународната Награда за ХИВ/СИДА и Човекови Права за 2010 година, објави денес Канадската Правна Мрежа за ХИВ/СИДА и Хјуман Рајтс Воч (Human Rights Watch).

СЗО: Приближно 5,2 милиони серопозитивни лица се лекувале од СИДА во 2009 година

Сител - 19.07.2010

Приближно 5,2 милиони серопозитивни лица се лекувале од СИДА на крајот на 2009 година, покажуваат последните податоци на Светската здравствена организација (СЗО), објавени денесака во Виена во рамки ...

Нема волја за лекување на болните од СИДА?

Р.С.Европа - 19.07.2010

На светските лидери им недостасува политичка волја да овозможат, сите инфицирани со ХИВ и СИДА да добијат лекување. Ова е мислењето на Хулио Монтанер, претседател на Меѓународниот сојуз за СИДА и ...

Африка се свести, Европа загрозена од заразените наркомани

Вечер Прес - 19.07.2010

Приближно 5,2 милиони серопозитивни лица се лекувале од сида на крајот на 2009 година, покажуваат последните податоци на Светската здравствена организација (СЗО).