TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Курц: Потребни се реформи и единство во ЕУ

Вечер Прес - 17.06.2018

Австрискиот канцелар, Себастијан Курц се заложи за единствена Европска Унија со помала администрација во Брисел. Говорејќи на европски форум, Курц нагласи дека дискусијата на земјите членки мора да се води на фер и рамноправна основа.

Курц: Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ

24 Вести - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц во интервју за виенски Стандард истакна дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. „По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија“, ...

Курц: По договорот за името, се надевам ќе следи голем чекор за Македонија

+инфо - 16.06.2018

Курц вели дека за време на претседавањето на Австрија со Европската унија очекува напредок во пристапните преговори и за Србија и Црна Гора. Австрискиот канцелар Себастијан Курц во интервју за виенски Стандард вели дека очекува голем чекор за ...

Курц: Потребни се реформи и единство во ЕУ

Стандард - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц денеска се заложи за поединствена и пофокусирана ЕУ со помала администрација во Брисел. Во говор на Европскиот форум Вахау, во манастирот Гетвајг, тој нагласи дека дискусијата на членките мора да се води на фер и ...

Австрија бара реформи во ЕУ

+инфо - 16.06.2018

Курц истакна дека политичкото опкружување на ЕУ не станало поедноставно, укажувајќи дека САД станале тешко предвидлви, дека постојат тензии со Русија, како и загрижувачката ситуација во Турција, но и војната во Сирија.

Курц: Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ

Стандард - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија, ...

Курц: Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ

А1 On - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија, ...

Курц очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ

Р.С.Европа - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц во интервју за виенски Стандард изјави дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција за спорот за името. „По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија“, ...

Курц: Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ

Сител - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија, ...

Курц: Потребни се реформи и единство во ЕУ

А1 On - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц денеска се заложи за поединствена и пофокусирана ЕУ со помала администрација во Брисел. Во говор на Европскиот форум Вахау, во манастирот Гетвајг, тој нагласи дека дискусијата на членките мора да се води на фер и ...

Курц: Потребни се реформи и единство во ЕУ

Макфакс - 16.06.2018

Австрискиот канцелар, Себастијан Курц се заложи за единствена Европска Унија со помала администрација во Брисел. Говорејќи на европски форум, Курц нагласи дека дискусијата на земјите членки мора да се води на фер и рамноправна основа.

Курц: По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија

Либертас - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија, ...

Курц: Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ

CivilMedia - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија, ...

Курц: По договорот за името ќе следува голем чекор за Македонија

Локално - 16.06.2018

Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името.

Курц: Потребни се реформи и единство во ЕУ

CivilMedia - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц денеска се заложи за поединствена и пофокусирана ЕУ со помала администрација во Брисел. Во говор на Европскиот форум Вахау, во манастирот Гетвајг, тој нагласи дека дискусијата на членките мора да се води на фер и ...

Курц очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција

Република - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија, ...

Курц: Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ

Н.Македонија - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија- ...

Курц: Западен Балкан и ширење на ЕУ меѓу приоритетите за време на претседавањето со ЕУ

1tv - 16.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна во интервју за виенски Стандард дека очекува голем чекор за Македонија кон ЕУ по договорот со Грција во врска со името. – По договорот за името, се надевам и дека ќе следува голем чекор за Македонија, ...

Курц: Имиграцијата приоритет на австриското претседавање со ЕУ

Фокус - 14.06.2018

Приоритет на Австрија за време на претседавањето со Европската унија во следните шест месеци, ќе биде борбата против илегалната миграција, изјави денеска австрискиот канцелар Себастијан Курц.

Курц: Заштитата на границите на ЕУ во фокус на претседавањето

Алсат-М - 14.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц, претставувајќи ги приоритетите на официјална Виена, изјави дека главната цел за време на претседавањето на Австрија со ЕУ е стабилноста, безбедноста и благосостојбата во Унијата.

Курц: Имиграцијата приоритет на австриското претседавање со ЕУ

А1 On - 14.06.2018

Приоритет на Австрија за време на претседавањето со Европската унија во следните шест месеци, ќе биде борбата против илегалната миграција, изјави денеска австрискиот канцелар Себастијан Курц.

Курц: Имиграцијата приоритет на австриското претседавање со ЕУ

Стандард - 14.06.2018

Приоритет на Австрија за време на претседавањето со Европската унија во следните шест месеци, ќе биде борбата против илегалната миграција, изјави денеска австрискиот канцелар Себастијан Курц.

ПОДДРШКА ЗА СКОПЈЕ И АТИНА: Курц ја гледа Македонија како членка на ЕУ

Фактор - 14.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

Канал5 - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Доверлив план: Мигрантите во Европа, но надвор од ЕУ

Канал5 - 13.06.2018

После данскиот премиер и австрискиот канцелар Себастијан Курц спомна дека се водат преговори во Европа, но надвор од ЕУ, да се направи центар за прифаќање на мигрантите. Курц за јавната телевизија „ORF” објасни дека на тој план работи Австрија ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

Фокус - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Германија ќе предизвика раскол во ЕУ кога министерот на Меркел побара затворање на границата со Австрија

Макфакс - 13.06.2018

Германскиот министер за внатрешни работи, Хорст Зихофер, се бори со канцеларката Ангела Меркел за да ја затвори германската граница со Австрија – сеизмички потег што го загрозува самото постоење на ЕУ, пренесува британски „Експрес“.

Берлин, Виена и Рим создаваат „оска” против илегалната миграција

+инфо - 13.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц денеска најави создавање на „оска“ меѓу министрите за внатрешни работи на Австрија, Германија и Италија во борба против нелегалната миграција. – Се радувам на добрата соработка, која сакаме да ја изградиме меѓу ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

Стандард - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Виена, Берлин и Рим ќе прават оска против илегалната миграција

Р.С.Европа - 13.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц денеска најави формирање на т.н оска меѓу министрите за внатрешни работи на Австрија, Германија и Италија во борба против илегалната миграција. Тој рече дека таа „оска“ е потребна бидејќи низ тие три држави ...

Курц: Македонија има шанси за ЕУ

Макфакс - 13.06.2018

По постигнувањето договор за решавање на спорот за името, Македонија има шанси да се приклучи кон Европската Унија, изјави австрискиот канцелар Себастијан Курц, денеска во Берлин. Курц додаде дека Виена им честита на Скопје и Атина за решавање на ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

МКД - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц рече дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Берлин, Виена и Рим создаваат „оска” против илегалната миграција

Стандард - 13.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц денеска најави создавање на „оска“ меѓу министрите за внатрешни работи на Австрија, Германија и Италија во борба против нелегалната миграција. – Се радувам на добрата соработка, која сакаме да ја изградиме меѓу ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

Слободен Печат - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Меркел: Илегалната миграција може да ја спречи ЕУ, а не некаква „оска“

А1 On - 13.06.2018

Германската канцеларка Ангела Меркел денеска се спротивстави на идејата на нејзиниот австриски колега Себастијан Курц за создавање на „оска“ меѓу Австрија, Германија и Италија за борба против нелегалната миграција.

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

Независен - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

А1 On - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

Press24 - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

МК News - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Курц: Македонија сега има шанси да се приклучи кон ЕУ

Република - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Меркел: Илегалната миграција може да ја спречи ЕУ, а не некаква „оска“

Локално - 13.06.2018

Германската канцеларка Ангела Меркел денеска се спротивстави на идејата на нејзиниот австриски колега Себастијан Курц за создавање на „оска“ меѓу Австрија, Германија и Италија за борба против нелегалната миграција.

Протекол таен план: Европската унија ќе гради прифатни центри за мигранти, но надвор од своите граници

Точка - 13.06.2018

После данскиот премиер и австрискиот канцелар Себастијан Курц откри дека се водат преговори во Европа, но надвор од границите на Европската унија, да се изгради прифатен центар за мигранти.

Курц: Македонија има шанси да се приклучи кон EУ

Фактор - 13.06.2018

Aвстрискиот канцелар Себастијан Курц, денеска во Берлин изјави дека по постигнувањето договор за решавање на спорот за името, Македонија има шанси да се приклучи кон Европската Унија. Курц рече дека Виена им честита на Скопје и Атина за решавање на ...

Курц: Виена им честита на Македонија и Грција, отворен патот кон ЕУ

еМагазин - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Курц: Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ

Н.Македонија - 13.06.2018

Македонија има шанси да се приклучи кон ЕУ, откако вчера Скопје и Атина постигнаа договор за решавање на спорот за името, изјави денеска во Берлин австрискиот канцелар Себастијан Курц. Курц нагласи дека гледа јасна перспектива за целиот регион на ...

Курц го чуваат „Кобрите“ – добил смртни закани “ќе се најдеш во кутија“

Канал5 - 12.06.2018

Зголемено е обезбедувањето за австрискиот канцелар Себастијан Курц откако доби смртни закани поради одлуката за затворање на седум џамии и протерување на имамите. На австрискиот канцелар, преку социјалните мрежи, отворено му се заканувале со ...

Курц го чуваат Кобри, добил закани „Ќе се најдеш во контејнер“

МКД - 12.06.2018

На австрискиот канцелар Себастијан Курц му е зголемено обезбедувањето поради смртните закани кои ги добил поради одлуката за затворање на седум џамии и протерување на имами. На австрискиот канцелар, преку социјалните мрежи, отворено му се закануваат ...

Меркел и Курц: Европа мора да биде силна и единствена

А1 On - 12.06.2018

Германската канцеларка Ангела Меркел и нејзиниот австриски колега Себастијан Курц вечера во Берлин истакнаа дека ЕУ мора да биде силна и единствена, за да може да се докаже на глобално поле.

Меркел и Курц: Европа мора да биде силна и единствена

+инфо - 12.06.2018

Германската канцеларка Ангела Меркел и нејзиниот австриски колега Себастијан Курц вечера во Берлин истакнаа дека ЕУ мора да биде силна и единствена, за да може да се докаже на глобално поле.

Засилено обезбедувањето на Курц – канцеларот добива смртни закани поради одлуката да затвори џамии

Макфакс - 12.06.2018

Австрискиот канцелар, Себастијан Курц, доби засилено обезбедување поради смртните закани кои ги добил по одлуката за затворање на седум џамии и протерување на имами, финансирани од странство и поврзани со радикалниот ислам.

Засилено обезбедување на Курц по затварањето на џамиите добивал смртни закани

24Инфо - 12.06.2018

Засилено обезбедување на Курц по затварањето на џамиите добивал смртни закани Зголемено е обезбедувањето за австрискиот канцелар Себастијан Курц откако доби смртни закани поради одлуката за затворање на седум џамии и протерување на имамите.

Зголемени мерки за заштита: Поради затворањето на џамии, австрискиот канцелар добил смртни закани!

Точка - 12.06.2018

Зголемени мерки за заштита: Поради затворањето на џамии, австрискиот канцелар добил смртни закани! Австрискиот канцелар Себастијан Курц примил неколку пораки со смртни закани на својот профил на социјалната мрежа Фејсбук.

Кој му се закани по живот на Курц кој затвора џамии?

Фактор - 12.06.2018

На австрискиот канцелар, Себастијан Курц зголемено му е обезбедувањето поради закани по живот откако одлучи да затвори седум џамии и да протера имами. Преку социјалните мрежи на Курц му порачаа да се подготви за убиство.

Курц го чуваат Кобри, му се заканија со смрт

Локално - 12.06.2018

На австрискиот канцелар Себастијан Курц зголемено му е обезбедувањето поради закани сос мрт откако одлучи да затвори седум џамии и да го протера имамот. Преку социјалните мрежи на австрискиот канцелар му порачаа да се подготви за убиство.

Меркел и Курц: Европа мора да биде силна и единствена

Локално - 12.06.2018

Германската канцеларка Ангела Меркел и нејзиниот австриски колега Себастијан Курц вечера во Берлин истакнаа дека ЕУ мора да биде силна и единствена, за да може да се докаже на глобално поле.

Австрија затвора џамии

Deutsche Welle - 11.06.2018

Се затвораат џамии и се протеруваат имами - Австрија го спроведува законот за ислам и со тоа отвора дилеми. Правниците во оваа мерка гледаат можно кршење на Конвенцијата за човекови права. Ова треба да биде чекор против „политичкиот ислам".

Поради одлуката за џамиите, Курц добива смртни закани

Канал5 - 11.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц, после одлуката на владата да протера повеќе имами и да затвори седум џамии, како и едно верско здружение, му пристигаат смртни закани. Сојузната криминалистичка служба потврди за виенскиот дневник „Естерајх“ ...

Ердоган: Потезите на Австрија може да предизвикаат војна меѓу крстот и полумесечината

Алсат-М - 11.06.2018

Австрискиот канцелар Себастијан Курц минатата недела потврди дека во рамки на борбата против радикализација на муслиманската заедница, Австрија ќе затвори неколку џамии во кои оперираат имами финансирани од надвор и оти од Австрија ќе протера 60 – ...

Ердоган: Затворањето на џамиите во Австрија води кон војна на „крстот и полумесечината“

МКД - 11.06.2018

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган го критикуваше канцеларот на Австрија Себастијан Курц поради одлуката на владата за затворање седум џамии во таа земја и почнувањето истрага против четириесет имами.

Ердоган побара од Германија да го смири „неискусниот“ Курц

Стандард - 11.06.2018

Европа – и пред се Германија – треба да го „смири“ австрискиот канцелар Себастијан Курц по неговата одлука да затвори џамии и протера имами од земјата како дел од борбата против „политичкиот ислам“.

Ердоган предвидува војна на крстот и полумесечината во Австрија

Макфакс - 11.06.2018

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган го критикуваше канцеларот на Австрија Себастијан Курц поради одлуката на владата за затворање седум џамии во таа земја и почнувањето истрага против четириесет имами финандирани од турција и нивно протерување ...

Ердоган предвидува војна на крстот и полумесечината во Австрија

Слободен Печат - 11.06.2018

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган го критикува канцеларот на Австрија, Себастијан Курц, поради одлуката на владата за затворање седум џамии во таа земја и почнувањето истрага против четириесет имами финансирани од Турција и нивно протерување ...

Ердоган предупредува: Затворените џамии во Австрија водат кон војна на „полумесечината и крстот“

Таратур - 11.06.2018

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган упати низа критики до австрискиот канцелар Себастијан Курц поради одлуката на австриската влада да се затворат седум џамии и протерување на шеесетина имами сосе нивните семејства од државата.

Поради одлуката за џамиите, на Курц му стигнуваат закани по живот

Курир - 11.06.2018

На австрискиот канцелар Себастијан Курц, по одлуката на владата да протера повеќе имами и да затвори седум џамии, како и едно верско здружение, му стигнуваат закани по живот. Сојузничката криминалистичка служба потврди за виенскиот дневник ...

Поради затварање на џамиите, на Курц му стигнуваат закани по живот

Република - 11.06.2018

На австрискиот канцелар Себастијан Курц, по одлуката на владата да протера повеќе имами и да затвори седум џамии, како и едно верско здружение, му стигнуваат закани по живот. Сојузничката криминалистичка служба потврди за виенскиот дневник ...

Ердоган бара Меркел да го дисциплинира младиот Курц

Фактор - 11.06.2018

Европа, oдносно Германија треба да го „смири“ австрискиот канцелар Себастијан Курц по неговата одлука да затвори џамии и протера имами од земјата како дел од борбата против „политичкиот ислам“, смета турскиот претседател, Реџет Таип Ердоган.

Ердоган не може да се помири што Курц затвори седум џамии

Фактор - 11.06.2018

Иако помина подолго време, турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган не додржа и се впушти во критика на канцеларот на Австрија, Себастијан Курц, поради одлуката на владата за затворање седум џамии во таа земја и почнувањето истрага против четириесет ...