TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонската култура им одолева на искушенијата

Дневник - 20.09.2002

СВЕТСКИ КОНГРЕС НА ПЕН-ЦЕНТРИТЕ ВО ОХРИД Со свеченото обраќање на претседателот на меѓународниот ПЕН, Омеро Ариѓис, и со поздравната реч на претседателот на македонскиот ПЕН, Димитар Башевски, вчера напладне во хотелот "Метропол" во Охрид официјално е отворен е 68.

Што прави писателот кога кога е ускратено правото за изразување?

Вест - 20.09.2002

ПОЧНА 68 СВЕТСКИ КОНГРЕС НА ПЕН Со свечените обраќања на претседателот на меѓународниот ПЕН, Омеро Ариѓис и со поздравната реч на претседателот на македонскиот ПЕН, Димитар Башевски, вчера официјално е отворен е 68. Светски конгрес на Меѓународниот ПЕН во Охрид, чии комитети веќе два дена ...

Македонија ги избегна ужасите на граѓанската војна

А1 - 19.09.2002

Македонија успеа да ги избегне ужасите на граѓанската војна што се случи во другите региони на Балканот, по распаѓањето на Југославија, во 2001-вата година и свесни сме дека непријателствата не само што зедоа данок во доменот на културниот живот, туку и уништија бројни историски знаменитости кои ...

Свечено отворање на конгресот на ПЕН-центрите

Дневник - 19.09.2002

ДЕНЕСКА ВО ОХРИД Со поздравен говор на претседателот на меѓународниот ПЕН, Омеро Ариѓес, а потоа и со добредојде од претседателот на Македонскиот ПЕН-центар, Димитар Башевски, денеска напладне ќе биде отворен Светскиот конгрес на меѓународниот ПЕН.

Творечка и духовна слобода без граници

Утрински - 19.09.2002

Денеска во Охрид почна 68. Светски конгрес на Меѓународниот ПЕН Симон Илиевски ОХРИД - "Среќен сум што повторно сум во Македонија на брегот на Охридското Езеро и учествувам на Светскиот конгрес на најстарата писателска организација ПЕН.

Писателите ќе ги пробиваат границите на слободата

Вест - 19.09.2002

ВО ОХРИД СЕ ОТВОРА СВЕТСКИОТ КОНГРЕС НА ПЕН "Среќен сум што сум во Македонија зашто таа блика од симболика. Гледам дека политичката арена се променила од мојата прва посета во 1975 година, но езерото, едно од најубавите што сум ги видел и натаму е исто", р Денес во 12 часот во охридскиот хотел ...

68. светски конгрес на меѓународниот ПЕН

А1 - 18.09.2002

„Среќен сум што повторно сум во Македонија на брегот на Охридското Езеро и на светскиот конгрес на најстарата писателска асоцијација во светот. Се надевам дека Македонија ќе ја надмине кризата и ќе ја врати коегзистенцијата“, рече на денешната прес конференција претседателот на меѓународниот ПЕН ...

На годинешниов Конгрес на Меѓународниот ПЕН му недостасува поштенска марка

Утрински - 18.09.2002

Красимир Трајков, претседател на Сојузот на филателисти на Македонија "Деновиве во Охрид се одржува 68. Конгрес на Меѓународниот ПЕН-тоа е една значајна манифестација и една од најзначајните можности да се презентира една држава како земја домаќин, но и земја која многу дала во литературата.

Почна Светскиот конрес на ПЕН

Вест - 18.09.2002

ОД ВЧЕРА ВО ОХРИД Конгресот ќе трае до 25 септември со присуство на околу 300 учесници од 75 земји Од вчера во Охрид започна со работа Светскиот конгрес на ПЕН центрите, кој годинава го организира македонскиот ПЕН. На овој значаен собир на писателите, преведувачите и интелектуалците во охридскиот ...

Мото на манифестацијата - "Граници на слободата / слобода на границите"

Утрински - 18.09.2002

68. Конгрес на Меѓународниот ПЕН Невена Поповска Од вчера, во хотелот "Метропол" во Охрид, започнаа активностите предвидени со предлог-програмата за одржување на годинешниов 68. Конгрес на Меѓународниот ПЕН. Според претседателот на Македонскиот ПЕН Центар, Димитар Башевски, "веќе се пристигнати ...

Границите на слободата предизвик за триста светски писатели

Дневник - 17.09.2002

ПОЧНУВА СВЕТСКИОТ КОНГРЕС НА МЕЃУНАРОДНИОТ ПЕН За значајни литературни прашања учесниците ќе дискутираат на пет тркалезни маси и во неколку комитети: комитетот за писателите во затвор, за мир, за жени и комитетот за превод и јазични права Околу триста реномирани светски писатели, уредници и ...