TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Русија ќе гради четири вселенски бродови по порачка од САД

А1 - 12.11.2005

Русија очекува наскоро официјална порачка од САД, поточно од НАСА, за изградба на 4 вселенски бродови, затоа што американските вселенски „шатлови“ се приземјени до мај наредната година. Според Николај Севастјанов, првиот човек на руската вселенска програма, НАСА веќе се обратила до Русите со ...

Првиот Турчин во вселената во 2020 година

Време - 12.11.2005

ТУРЦИЈА СО НОВИ АМБИЦИИ Турција ќе го испрати првиот човек во вселената во 2020 година, јави турското радио. Договорот за тоа бил потпишан во Анкара меѓу американското министерство за одбрана и турските воздухопловни сили. Документот предвидува Американската агенција за вселенски истражувања (НАСА) ...

Турција ќе испрати човек во вселената

А1 - 11.11.2005

Турција ќе го испрати првиот човек во вселената во 2020 година, јави Турското радио. Договорот за тоа бил потпишан во Анкара меѓу американското Министерство за одбрана и турските воздухопловни сили. Документот предвидува НАСА да и достави помош на Турција за обука и технолошка опрема за реализација ...

Шатловите мора да се заменат со ново летало

Време - 07.11.2005

„НАСА“ СИ ГИ ЗНАЕ ПРИОРИТЕТИТЕ Врвните приоритети на американската вселенска агенција „НАСА“ се замена на флотата спејс-шатлови и завршувањето на Меѓународната вселенска станица (ИСС). Некои други програми се откажани или одложени, за средствата да се концентрираат на најбитните работи, обелодени ...