TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Прв меѓународен фестивал на античка драма

А1 - 26.07.2002

Во наредните 15 дена во античкиот град Стоби ќе се одржува првиот меѓународен фестивал на античка драма во државава. По 10 годишна традиција на ова место народниот театар „Јован Хаџи Константинов - Џинот“ ќе прикажува амбиетални претстави претежно работени според антички текстови на кои публиката ...

„Отворање со Лисистрата" од Аристофан

Утрински - 26.07.2002

Почнува првиот Меѓународен фестивал на античката драма „Стоби" Ѕвонко Мишевски Од денеска, па во наредните две недели амфитеатарот на античкиот град Стоби, ќе биде сцена на која ќе се одвиваат содржините на првиот Меѓународен фестивал на античката драма кој што го носи името на овој древен град.

Велешки со "Лисистрата" го отвора Фестивалот на античка драма

Вест - 26.07.2002

ВЕЧЕРВА ВО СТОБИ Фестивалот има меѓународен карактер, а покрај Велешки, Битолски и Драмата на МНТ ќе гостуваат театри од Украина, Грција и Бугарија Со премиерата на "Лисистрата" од Аристофан, во режија на Љупчо Ѓоргиевски, проект на Велешки театар, вечерва (21ч.

Почнува Фестивалот на античка драма

Дневник - 26.07.2002

ВЕЧЕРВА ВО "СТОБИ" Новиот фестивал ќе го отвори Велешкиот театар, со премиера на "Лисистрата" од Аристофан Со премиерата на претставата "Лисистрата", работена според текстот на големиот старогрчки комедиограф Аристофан, велешкиот Народен театар "Јордан Хаџи Константинов-Џинот" вечерва во 21 часот, ...

Приказна за љубов наместо војна

Утрински - 25.07.2002

Со премиерната изведба на "Лисистрата" се отвора Фестивалот на античка драма - Стоби Лилјана Митевска "Во античкиот театар женските ликови ги играле мажи. Се разбира, тоа било конвенција во која лицето и маската не се мешале. Денес машките ролји ги играат мажи, женските жени.

Од политика веќе нема воздух за дишење

Утрински - 25.07.2002

Младен Крстевски, актер, уметнички директор на меѓународниот фестивал на античката драма „Стоби" Ѕвонко Мишевски Долгогодишниот актер - првенец на Народниот театар "Јордан Хаџи Константинов - Џинот" од Велес, режисер на неколку ТВ филмови и театарски претстави, Младен Крстевски, ја има обврската на ...