TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Зурлите и тапаните ја означија веселбата на „Галичка свадба“

А1 - 18.07.2004

Љубовта уште еднаш беше мотив да се слушнат пискотниците од Галичник и Река, но овојпат пискотниците на зурлите и екот на тапаните кои ја означија радоста и веселбата на четириесет и првата по ред традиционална културна манифестација „Галичка свадба“.

Последната македонска реликвија

Време - 17.07.2004

Галичка свадба 2004 Во неповторливиот амбиент на Галичник, амфитеатрално распосланото село на падините на Бистра, денеска и утре се одржува традиционалната манифестација „Галичка свадба“. Две млади двојки ќе склопат брак според древните обичаи и ритуали, кои организаторите на манифестацијата ...

Зурлите и тапаните на "Саловци" ќе ечат на Галичката свадба

Дневник - 17.07.2004

ТРАДИЦИЈА Имаат издадено касета и цеде и настапувано со познати македонски пејачи Пискотници се слушаат од Галичник до Река. Зурлите и тапаните од Радика наближуваат во Галичник за да го означат почетокот на најголемата македонска свадба.

Две невести на Галичката свадба

Дневник - 16.07.2004

ВИКЕНДОВ ВО ГАЛИЧНИК Првпат годинава во црквата "Св. Петар и Павле" ќе се венчаат два пара - Игор и Јасмина Петрови од Пробиштип и Тони и Александра Јовчевски од Скопје Со концерт на македонските пејачи Ристо Самарџиев, Жаклина Стефковска и Јаков Дренковски пред платото на чешмата "Упија" во селото ...

Почнува најголемата свадба во Македонија

Дневник - 13.07.2004

ВИКЕНДОВ ВО ГАЛИЧНИК Љубителите на традицијата, викендов, ќе имаат можност да видат како се изведувала "петровденската свадба" според галичките обичаи. Свадбените свечености ќе почнат во сабота навечер (17 јули), во 19,30 часот со пречек на зурлите и тапаните пред чешмата "Упија" каде што ќе се ...

Галичани се припремаат за Галичката свадба

А1 - 12.07.2004

За 6 дена Мијачијата ќе се разбуди од својата летаргија и сите Галичани кои одамна ги напуштиле своите огништа Лазарополци и други намерници ќе дојдат тука да се развеселат на традиционалната Галичка свадба за да го вратат споменот на своите корени и традиција. Но барем сега не беше така.