TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Не сакаме да го напаѓаме џебот на граѓаните

Дневник - 12.06.2004

АТИЛА СЕНДРЕИ, ГЛАВЕН ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР НА "МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ" Не се согласувам со тврдењето дека генерираме профит со напаѓање на џебот на корисниците - како што новиот тарифен модел јасно покажува, се обидуваме да го направиме токму спротивното Најавата на "Македонски телекомуникации" за ...

Телеком пак ја зезна Владата

Вест - 12.06.2004

ПОСКАПУВАЊЕ НА ТЕЛЕФОНОТ Бидејќи во исто време Македонски телекомуникации прават и ребаланс на цените и воведуваат нов тарифен систем, Управата за телекомуникации вчера на прес- конференција се изјасни дека не може да даде соглас Управата за телекомуникации не може да пресмета дали ребалансот на ...

Телекомот ги менува цените спротивно од договорот за концесија

Време - 12.06.2004

УПРАВА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ Управата за телекомуникации не може да дозволи „Македонски телекомуникации“ да ја извршат најавената промена на цените и ќе побара телекомот да ја преиспита одлуката. Агрон Буџаку, министер за транспорт и врски, тврди дека новата тарифа на телекомот не е во согласност со ...

Управата за телекомуникации не го прифати новиот телефонски ценовник

Дневник - 12.06.2004

ПО ЦЕЛОНЕДЕЛНИ ПРЕСМЕТКИ Предложениот тарифен модел е во спротивност со Договорот за концесија, вели министерот Буџаку Управата за телекомуникации нема да даде согласност за примена на новиот тарифен модел за кој "Македонски телекомуникации" најавија дека ќе го применат од 1 јули, соопштија вчера ...

Властите се против новиот тарифник на „Телеком"

Утрински - 12.06.2004

РЕАКЦИЈА Управата за телекомуникации не се согласува ?Телеком" од 1 јули да направи ребалансирање на цените според новиот тарифен систем. Првиот човек на Управата како надлежно регулаторно тело, Коста Трпковски, вчера изјави дека тарифирањето, според кое времетраењето на импулсот од 3 минути се ...

Поскапувањето на телефонoт спротивно на концесискиот договор

А1 - 11.06.2004

Поскапувањето на телефонските импулси е спротивно на концесискиот договор. Со овој став Владата практично ја прогласи за противзаконска најавената промена на ценовниот модел со која најголем дел од разговорите преку фиксниот телефон ќе поскапат двојно.

Поповски: Телеком благо го заобиколува системот

Вест - 11.06.2004

ВЛАДАТА НИКАКО ДА ПРЕСЕЧЕ ДАЛИ ВОВЕДУВАЊЕТО НА НОВИОТ ТАРИФЕН СИСТЕМ ЗА ТЕЛЕФОНИТЕ Е ЗАКОНСКИ Управата за телекомуникации ги испитува процентите за промена на цените кои "Македонски телекомуникации" најави дека ќе стапат во сила од 1 јули, и наедно прави споредба на пресметаните со она што е законс ...

Поповски: Се уште немаме услови да бараме отштета од Телеком

Утрински - 11.06.2004

Министерот за финансии за фиксниот оператор "СоопШтението на Владата за "Телеком" отиде дури и еден чекор понапред од мојата изјава. Владата веќе го зазема својот став, а тоа е дека штом ќе се создадат услови, во рок од шест месеци, ние ќе одиме со либерализација на пазарот на фиксната телефонија", ...

Новиот начин на пресметување на импулсите не стои во Договорот

Утрински - 11.06.2004

Иако одговорните од „Телеком" се обидуваат да ја омекнат јавноста Компанијата стои на ставот дека никогаш не го искористила максимумот кој им го нуди концесискиот договор ВЕРЧЕ ГЕОРГИЕВСКА Новиот тарифен систем, кој ?Македонски телекомуникации" ќе почне да го применува од 1 јули, според кој ...

Новите фиксни оператори ќе мора и сами да вложат во мрежата

Време - 11.06.2004

ТЕЛЕКОМ Одговорните во телекомот не знаат како на постојната мрежа ќе се приклучат новите фиксни оператори и колку пари ќе ги чини тоа. Според менаџментот на оваа компанија, новите оператори ќе мора сами да изградат нови централи и други инфраструктурни објекти.

Управата за телекомуникации и Министерството за транспорт се изјаснија против поскапувањето на телефонскиот импулс

Канал5 - 11.06.2004

Управата за телекомуникации и Министерството за транспорт се изјаснија против најавеното поскапување на телефонскиот импулс. Главната забелешка во извештајот на Управата е новиот тарифен модел, кој оневозможува спроведување на формулата содржана во кон Управата за телекомуникации и Министерството ...

Граѓаните ќе ги блокираат телефоните

Време - 09.06.2004

НЕВЛАДИНИОТ СЕКТОР НЕ ГИ ПРИФАЌА НОВИТЕ ЦЕНИ Од понеделник до петок во наредната недела граѓаните ќе ги блокираат телефонските линии во знак на револт, по одлуката на телекомот да го поскапи импулсот, најавија вчера невладините организации.

Владата има механизми да го спречи монополот на телекомот

Време - 09.06.2004

ВМРО-ДПМНЕ ТВРДИ Владата има механизми да го спречи монополското однесување на телекомот преку Управата за телекомуникации, која може да наложи поништување на одлуката за поскапување доколку таа не е во согласност со договорот, сметаат во ВМРО-ДПМНЕ.

Пазарот ќе покаже колку телефонски оператори се потребни

Утрински - 09.06.2004

ВМРО-ДПМНЕ ?Тезата на Владата за воведување втор оператор во фиксната телефонија е погрешна. Таа има обврска идната година да го либерализира пазарот, но не со воведување втор, туку на повеќе оператори, толку колку што ќе издржи пазарот.

Новите цени на импулсот под лупа на Управата за телекомуникации

Утрински - 09.06.2004

По одлуката на "Телеком" за воведување нов тарифен модел Владата, на завчерашната седница ја задолжи Управата за телекомуникации да ги провери сите статистички податоци околу времетраењето на телефонските разговори, да обезбеди компаративни податоци за последното зголемување на цените на импулсот ...

Граѓаните ќе го блокираат телеком

Дневник - 09.06.2004

РЕАКЦИИ Граѓанските здруженија и асоцијации почнуваат офанзива против новите цени на "Македонски телекомуникации" за локалните телефонски разговори, кои ќе се наплатуваат од 1 јули. НВО-Парламентот повикува да се блокира телефонскиот сообраќај секој ден во следната недела.

НВО Парламентот ги повикуваат граѓаните во акцијата отворена слушалка

А1 - 08.06.2004

Невладините организации ги повикуваат граѓаните во Скопје и Македонија да им се придружат во акцијата отворена слушалка. Нема друг начин да се спречи Телеком да ги поскапи телефонските разговори. „Од идниот понеделник до петок секој ден од 11 до 13 часот НВО заедно со онии граѓани кои не ...

Опозицијата обвинува дека постои договор меѓу Владата и Телеком

А1 - 08.06.2004

Опозицијата ја обвинува Владата дека нема да го либерализира пазарот ако воведе само еден фиксен оператор. Треба да се пуштат да работат сите компании што сметаат дека можат да бидат телефонски оператори, а не само две. Опозицијата во исто време повикува да се распише тендер за уште два нови ...

Телекомот бара доброволци за отказ

Дневник - 08.06.2004

МЕКА КАДРОВСКА МЕТЛА Понудата важи за 500 вработени, за кои е предвидено обесштетување од 9 милиони евра Вработените во "Македонски телекомуникации" денеска на работните места може да ги пречека понуда дали сакаат доброволно да си заминат од работа. Понудата важи за 500 вработени.

„Телеком" подготвува „европски" испратнини за вишокот вработени

Утрински - 08.06.2004

Во „Македонски телекомуникации" забрзано се работи на рационализација на компанијата Моделот според кој на вработените ќе им се понуди обесштетување содржи три категории со по неколку целни групи ВЕРЧЕ ГЕОРГИЕВСКА Вработените во ?Македонски телекомуникации", кои на принципот на доброволност ќе ја ...

Дуополот може да биде многу полош од монополот

Утрински - 07.06.2004

Либерализацијата на телекомуникацискиот пазар не се постигнува со втор оператор Неизвесно е кога и колку конкуренти ќе добие "Телеком" ВЕРЧЕ ГЕОРГИЕВСКА Либерализацијата на телекомуникацискиот пазар нема да се постигне со втор оператор во фиксната телефонија.