TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Еко турнеја низ Клинтоновата библиотека

Вест - 12.11.2005

ЛИТЛ РОК, Арканзас (АП) - Посетителите на претседателската библиотека на Бил Клинтон најверојатно не ќе можат да претпостават дека газат врз подови од гума и дека таваниците над нивните глави се изработени од лименки. Затоа библиотеката нуди специјална "зелена" турнеја на која посетителите се ...

Шест децении - библиотекарска дејност

Вечер Прес - 12.11.2005

Градската библиотека "Браќа Миладиновци" со бројни културно-забавни манифестации вчера одбележа шест децении од своето постоење. Во централниот објект "Другарче", во присуство на голем број гости, беше одржан ликовен хепенинг посветен на Градот Скопје, во кој учествуваа деца од предучилишна и ...

Библиотеката "Браќа Миладиновци" слави 60 години

Вест - 11.11.2005

Библиотеката "Браќа Миладиновци" во Скопје овој месец одбележува 60 години од работењето. Содржините за прославата траат од вчера, а завршната манифестација е во вторник,15 ноември. За денес е предвиден ликовен хепенинг во библиотеката "Другарче" со почеток во 11 часот и потоа изложба на книги и ...

Јубилеј претворен во директорска промоција

Време - 10.11.2005

БИБЛИОТЕКА „МИЛАДИНОВЦИ“ Со средбата со Кирил Темков и со изложбата по повод 100-годишнината од раѓањето и 25 години од смртта на Жан Пол Сартр денеска напладне во библиотеката „Браќа Миладиновци“ почнува прославата на јубилејот на оваа институција.

Богата програма за прославата на јубилејот

Утрински - 09.11.2005

Градска библиотека 'Браќа Миладиновци" - 60 години од постоењето Градската библиотека "Браќа Миладиновци" од Скопје одбележува 60 години од постоењето. По тој повод, како што не информираше, директорот Филип Петровски, подготвена е богата програма.

Околу пет илјади книги - честитка за јубилејот

Дневник - 09.11.2005

ПО ПОВОД 60-ГОДИШНИНАТА НА БИБЛИОТЕКА "БРАЌА МИЛАДИНОВЦИ" Со предавање на професорот Кирил Темков за творештвото на големиот автор Жан Пол Сартр, утре во 12 часот во просториите на Градската библиотека "Браќа Миладиновци" ќе почне петдневна програма за одбележување на јубилејот - 60 години од ...

Збогатен фондот на книги

Вечер Прес - 09.11.2005

"Ја збогативме библиотеката за 4 500 книги од кои 130 нови наслови, а добивме и донација од компјутери, како најава за отворање на грчко катче, покрај американското". Вака го најави славењето на шеесет години од Библиотеката, директорот Филип Петровски, на вчерашната прес-конференција што ќе почне ...

Книгите на Британската библиотека на Интернет

Дневник - 07.11.2005

ПРОЕКТ НА "МАЈКРОСОФТ" Околу 100.000 книги од Британската библиотека ќе бидат скенирани и ќе може да се прочитаат на Интернет. Електронската библиотека ќе профункционира во 2006 година како дел од новиот сервис за пребарување книги на софтверскиот гигант "Мајкрософт".