TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Загадувањето го создаде претходната власта, оваа не го решава

Телма - 14.01.2018

Ниската концентрација на ПМ честички во воздухот не ги извади граѓаните на протест .Ако се суди според бројот на оние кои денеска дојдоа пред владата, малкумина се загрижени што дишиме. Адхок мерките на владата против аерозагадувањето особено ...

Струмица доби мерна станица, но не работи правилно?

Канал5 - 14.01.2018

Општински инспектори за само неколку дена утврдиле низа неправилности во неколку стопански субјекти во Струмица кои се и потенцијални загадувачи на воздухот. Службите од вторникот се на терен, ги чешлаат сите и се врши засилена контрола , какви ...

Македонија и аерозагадувањето: Има ли излез?

Deutsche Welle - 13.01.2018

Освен огромното страдање предизвикано од предвремените умирања и заболувањата, аерозагадувањето предизвикува и огромен негативен импакт врз националната економија. Историски гледано, кај младите земји во развој, постои добро утврден редослед на ...

Општинските инспектори во потрага по потенцијалните загадувачи на воздухот во Струмица

Телма - 13.01.2018

Општинските инспектори ги бараат потенцијалните загадувачи на воздухот во Струмица. Четврти ден се контролираат стопанските субјекти но и домаќинствата и кај некои од нив веќе се забележани неправилности.

Казни за неколку фирми – загадувачи во Струмица

24 Вести - 13.01.2018

Пробните резултати за аерозагаденоста во Струмица ги мобилизираше општинските инспекциски служби. Изминативе денови тие ги зачестија контролите и кај повеќе фирми откриле прекршувања на законската регулатива за заштита на животната средина.

Казни за фирмите-загадувачи во Струмица

А1 On - 13.01.2018

Инспекциските служби во Струмица кај повеќе фирми откриле прекршувања на законската регулатива за заштита на животната средина. Дел од струмичките стопанските субејекти користеле недозволени енергенси за огрев кои придонесувале за зголемување на ...

Македонија и аерозагадувањето: Има ли излез?

Либертас - 13.01.2018

Освен огромното страдање предизвикано од предвремените умирања и заболувањата, аерозагадувањето предизвикува и огромен негативен импакт врз националната економија Историски гледано, кај младите земји во развој, постои добро утврден редослед на ...

Казни за фирмите загадувачи во Струмица

Макфакс - 13.01.2018

Инспекциските служби во Струмица кај повеќе фирми откриле прекршувања на законската регулатива за заштита на животната средина. Дел од струмичките стопанските субејекти користеле недозволени енергенси за огрев кои придонесувале за зголемување на ...

Во Струмица казнети фирми загадувачи на воздухот, контрола следи и во домаќинствата

Сакам да кажам - 13.01.2018

Општинските инспектори од Струмица откриле фирми кои користеле недозволиви енергенси за огрев кои го загадувале воздухот. Како што соопшти секретарот на Општината Александар Оџаков, против неколку субјекти биле поведени управни-инспекциски постапки ...

Продолжува чистењето на улиците ...

Н.Македонија - 13.01.2018

Продолжува чистењето на улиците Продолжува миењето на улиците и чистењето на зелените јавни површини во општините Чаир, Бутел и Шуто Оризари. Оваа акција е во состав на краткорочните мерки на градот Скопје за намалување на загадувањето.

Ќе се казнуваат загадувачите на воздухот во Струмица

Фактор - 13.01.2018

Општинските инспектори на Струмица ги засилија контролите над фирмите кои се осомничени дека го загадуваат воздухот во градо со користење на недозволени енергенси за огрев кои придонесувале за зголемување на аерозагадувањето и против нив се поведени ...

Казни за фирмите – загадувачи во Струмица

Точка - 13.01.2018

Инспекциските служби во Струмица кај повеќе фирми откриле прекршувања на законската регулатива за заштита на животната средина. Дел од струмичките стопанските субејекти користеле недозволени енергенси за огрев кои придонесувале за зголемување на ...

Македонија и аерозагадувањето: Има ли излез?

Локално - 13.01.2018

Освен огромното страдање предизвикано од предвремените умирања и заболувањата, аерозагадувањето предизвикува и огромен негативен импакт врз националната економија. Историски гледано, кај младите земји во развој, постои добро утврден редослед на ...

Тетово се гуши,властите сеуште без мерки и решенија за аерозагадувањето

Алфа - 13.01.2018

Тетовци секојдневно се трујат од загадениот воздух, а локалните власти и натаму се без конкретни мерки и решенија за намалување на аерозагадувањето. Тетовци секојдневно се трујат од загадениот воздух, а локалните власти и натаму се без конкретни ...

Фрчат казни за фирми во Струмица – ова е нивниот грев за кој ќе платат високи суми

Sky - 13.01.2018

Инспекциските служби во Струмица кај повеќе фирми откриле прекршувања на законската регулатива за заштита на животната средина. Дел од струмичките стопанските субејекти користеле недозволени енергенси за огрев кои придонесувале за зголемување на ...

Постарите возила ќе плаќаат повисока регистрација

Сител - 12.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето, пренесе Алфа. Единствена информација која ја добила Алфа е дека сите автомобили ќе ...

Загадувањето на животната средина и природата како кривично дело

Академик - 12.01.2018

Кривичното дело „Загадување на животната средина и природата“ во Кривичниот законик е пропишано во членот 218 и спаѓа во редот на пропишаните кривични дела против животната средина и природата.

Сѐ уште во потрага по конкретни решенија за спас од загадувањето...

Н.Македонија - 12.01.2018

Сѐ уште во потрага по конкретни решенија за спас од загадувањето И вчера продолжи сагата наречена загаден воздух во главниот град на државава. Кон неа сериозно се приближуваат по вредностите на загаденоста и другите градови за што јавуваат и нашите ...

Постарите возила ќе плаќаат повисока регистрација

МК News - 12.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето, пренесе Алфа. Единствена информација која ја добила Алфа е дека сите автомобили ќе ...

Поскапува регистрацијата за постарите автомобили?

Press24 - 12.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето, пренесе Алфа. Единствена информација која ја добила Алфа е дека сите автомобили ќе ...

Поскапува регистрацијата за постарите автомобили?

Скопје24 - 12.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето. Министерството за економија засега не открива детали.

Поскапува регистрацијата за постарите автомобили?

Курир - 12.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето. Министерството за економија засега не открива детали.

Поскапа регистрација за постар автомобил?!

Вечер - 12.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето, пренесува Алфа. Единствената официјална информација е дека сите автомобили ќе добијат ...

Поскапа регистрација за постар автомобил?!

Скопје инфо - 12.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето, пренесува Алфа. Единствената официјална информација е дека сите автомобили ќе добијат ...

Укинати вонредните мерки за намалување на загадувањето

24 Вести - 11.01.2018

Вонредните мерки и интервентните препораки за намалување на загадувањето на воздухот од денеска престануваат да важат. Тие беа активирани на 8 јануари поради зголемените концентрации на ПМ 10 честички во воздухот.

Укинати вонредните мерки за намалување на аерозагадувањето

А1 On - 11.01.2018

Од денеска престануваат да важат мерките против загадувањето во Скопје. Ваквата одлука е донесена откако вчера среднодневните концентрации на ПМ10 честичките беа под дозволената граница, односно само 1 мерна станица покажала поголемо загадување од ...

Што го загадува Скопје и кои мерки треба итно да се преземат

Либертас - 11.01.2018

Што го загадува Скопје и кои мерки треба итно да се преземат: извор: ...

По три дена откако беа воведени, мерките против загадувањето од денеска се укинати

Макфакс - 11.01.2018

Од денеска престануваат да важат мерките против загадувањето во Скопје. Ваквата одлука е донесена откако вчера среднодневните концентрации на ПМ10 честичките беа под дозволената граница, односно само 1 мерна станица покажала поголемо загадување од ...

Кичево меѓу лидерите по загадувањето на воздухот во земјава...

Н.Македонија - 11.01.2018

Кичево меѓу лидерите по загадувањето на воздухот во земјава Од поодамна е познато дека Кичево е еден од најзагадените градови во земјава, а тоа го потврдуваат и бројките од мерењата вршени секојдневно оваа есен и зима.

Струмица: Мерната станица на пробна работа, а „експлодира“!

Слободен Печат - 11.01.2018

Според графиконот на Министерството за животна средина, Струмица е најзагадена во ноќните часови, кога концентрацијата на ПМ 10 честичките достигнува и 15 пати повеќе од дозволеното. „Мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна ...

По три дена откако беа воведени, мерките против загадувањето од денеска се укинати

Точка - 11.01.2018

Од денеска престануваат да важат мерките против загадувањето во Скопје. Ваквата одлука е донесена откако вчера среднодневните концентрации на ПМ10 честичките беа под дозволената граница, односно само 1 мерна станица покажала поголемо загадување од ...

Од денеска престануваат да важат мерките против загадувањето во Скопје

Денар - 11.01.2018

По три дена откако беа воведени, мерките против загадувањето од денеска се укинати Ваквата одлука е донесена откако вчера среднодневните концентрации на ПМ10 честичките беа под дозволената граница, односно само 1 мерна станица покажала поголемо ...

Поскапа регистрација за постарите возила: Нова мерка за намалување на аерозагадувањето

Република - 11.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето. Министерството за економија засега не открива детали.

По три дена откако беа воведени, мерките против загадувањето од денеска се укинати

Вечер - 11.01.2018

Од денеска престануваат да важат мерките против загадувањето во Скопје. Ваквата одлука е донесена откако вчера среднодневните концентрации на ПМ10 честичките беа под дозволената граница, односно само 1 мерна станица покажала поголемо загадување од ...

Поскапа регистрација за постар автомобил?!

Алфа - 11.01.2018

Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација. Ова е една од мерките кои се разгледуваат за намалување на аерозагадувањето. Возилата што повеќе загадуваат и се постари да плаќаат повисока цена за регистрација.

Мерки против загадувањето во Скопје: Се мијат улиците и се чисти смет

Нова ТВ - 10.01.2018

Градот Скопје, како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведе акција во која ќе измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, Шуто Оризари и Бутел, соопшти ...

ДОМ предлага ригорозни мерки против загадувањето

МКД - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето. Од Демократската обнова на Македонија велат дека потребни се интервентни набавки на опрема за уништување на медицински и друг биолошки отпад во ...

Од утре нема бесплатен автобус како мерка против загадувањето

24 Вести - 10.01.2018

Од утре ќе престанат да важат мерките што се воведоа поради зголеменото загадување на воздухот, соопшти попладнево министерството за животна средина и просторно планирање. Од Министерството соопштуваат дека податоците од мерењето на загадувањето на ...

Од утре нема бесплатен автобус како мерка против загадувањето

Р.С.Европа - 10.01.2018

Од утре ќе престанат да важат мерките што се воведоа поради зголеменото загадување на воздухот, соопшти попладнево Министерството за животна средина и просторно планирање. Од Министерството соопштуваат дека податоците од мерењето на загадувањето на ...

Град Скопје продолжува со акцијата за чистење на улиците и зелените површини (ФОТО)

МКД - 10.01.2018

Градот Скопје, како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведе акција во која ќе измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, Шуто Оризари и Бутел.

Вела: Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

А1 On - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

Вела: Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Канал5 - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

Од ДОМ предлагаат низа итни и ригорозни мерки против загадувањето

Макфакс - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето, реагираат од политичката партија на зелената опција „Демократска обнова на Македонија“ (ДОМ).

Град Скопје продолжува со генералката

+инфо - 10.01.2018

Градот Скопје, како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведе акција во општините Чаир, Шуто Оризари и Бутел. Градот Скопје, како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведе ...

Град Скопје ја продолжува генералката на своите улици и јавните зелени површини

А1 On - 10.01.2018

Градот Скопје, како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведе акција во која ќе измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, Шуто Оризари и Бутел.

ДОМ бара нова опрема за уништување на отпадот во Дрисла

Либертас - 10.01.2018

Демократската обнова за Македонија (ДОМ) смета дека поради загадениот воздух, потребни се интервентни набавки на опрема за уништување медицински и друг биолошки отпад во Дрисла, пречистувачи на воздух, апсорбери на чад од оџаци на домаќинствата, ...

Макрадули: Ќе започне интегрирана акција за намалување на загадувањето

Либертас - 10.01.2018

Додека цела држава се задушува од загадениот воздух, на виделина вистинскиот проблем. Поделбата на ингеренциите на повеќе сектори и надлежни министерства го кочат справувањето со загадувањето.

Во Скопје продолжува генералното чистење како една од мерките против загадувањето

Макфакс - 10.01.2018

Од Градот Скопје денеска информираа дека како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведат акција во која ќе се измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, ...

ДОМ: Ригорозни мерки против загадувањето

А1 On - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето. Потребни се интервентни набавки на: опрема за уништување на медицински и друг биолошки отпад во Дрисла, пречистувачи на воздух, апсорбери на чад од ...

ВИДЕО: Шилегов со автобус и еко автомобил, другите градоначалници – загадувачи

Либертас - 10.01.2018

Иако пред неколку седмици Петре Шилегов за една од неговите активности користеше класичен автомобил, денеска тој дојде и си замина со службеното еко-возило кое го поседува Град Скопје. Вели дека веќе два дена на работа оди со автобусите на ЈСП, ...

Вела: Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Макфакс - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија, комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

ДОМ предлага ригорозни мерки против загадувањето

+инфо - 10.01.2018

Загадувањето во Скопје се должи на - 32 отсто загревањето на домаќинствата, 20 отсто сообраќајот, 19 отсто градежништвото и 18 отсто индустријата. Поради тоа што градовите се потонати во смог, ДОМ апелира дека се потребни интервентни набавки на ...

Шилегов со еко автомобил, другите градоначалници – загадувачи

ТВ21 - 10.01.2018

Иако пред неколку седмици Петре Шилегов за една од неговите активности користеше класичен автомобил, денеска тој дојде и си замина со службеното еко-возило кое го поседува Град Скопје. Вели дека веќе два дена на работа оди со автобусите на ЈСП.

Од ДОМ предлагаат низа итни и ригорозни мерки против загадувањето

Точка - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето, реагираат од политичката партија на зелената опција Демократска обнова на Македонија (ДОМ).

ДОМ предлага итни мерки против загадување - користење возила по принципот пар-непар

Скопје инфо - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето, реагираат од политичката партија на зелената опција Демократска обнова на Македонија (ДОМ).

Продолжува генералното чистење во Скопје како една од мерките против загадувањето

Денар - 10.01.2018

Од Градот Скопје денеска информираа дека како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведат акција во која ќе се измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, ...

Од ДОМ предлагаат низа итни и ригорозни мерки против загадувањето

Орбис - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето, реагираат од политичката партија на зелената опција „Демократска обнова на Македонија“ (ДОМ).

Шилегов ги повика граѓаните на поголема вклученост во борбата против аерозагадувањето (ВИДЕО)

Стандард - 10.01.2018

Градот Скопје, како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведе акција во која ќе се измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, Шуто Оризари и Бутел.

Во Скопје продолжува генералното чистење како една од мерките против загадувањето

Точка - 10.01.2018

Од Градот Скопје денеска информираа дека како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот ќе спроведат акција во која ќе се измијат улиците од наталожената прав и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, Шуто ...

Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Скопје инфо - 10.01.2018

Воздухот во Скопје периодов е многу загаден. Клиниките се полни со пацинети. Мерките против загадувањети стапија на сила. Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица.

Од ДОМ предлагаат низа итни и ригорозни мерки против загадувањето

Локално - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето, реагираат од политичката партија на зелената опција Демократска обнова на Македонија (ДОМ).

Во Скопје продолжува генералното чистење како една од мерките против загадувањето

Скопје инфо - 10.01.2018

Од Градот Скопје денеска информираа дека како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведат акција во која ќе се измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, ...

Вела: Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Локално - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

Вела: Во Европа годишно умираат околу 400.000 лица поради загадување на воздухот

Денар - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

Од ДОМ предлагаат низа итни и ригорозни мерки против загадувањето

Вечер - 10.01.2018

Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето, реагираат од политичката партија на зелената опција „Демократска обнова на Македонија“ (ДОМ).

ДОМ бара нова опрема за уништување на отпадот во Дрисла

Локално - 10.01.2018

Демократската обнова за Македонија (ДОМ) смета дека поради загадениот воздух, потребни се интервентни набавки на опрема за уништување медицински и друг биолошки отпад во Дрисла, пречистувачи на воздух, апсорбери на чад од оџаци на домаќинствата, ...

Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Република - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија, комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

Во Скопје продолжува генералното чистење како една од мерките против загадувањето

Вечер - 10.01.2018

Од Градот Скопје денеска информираа дека како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот, ќе спроведат акција во која ќе се измијат улиците од наталожената прашина и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, ...

Вела: Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Точка - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија, комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

ДОМ бара ригорозни мерки против загадувањето

Стандард - 10.01.2018

„Македонските градови се и натаму потонати во смог и неопходни се ригорозни мерки против загадувањето. Потребни се интервентни набавки на: опрема за уништување на медицински и друг биолошки отпад во Дрисла, пречистувачи на воздух, апсорбери на чад ...

ДОМ бара нова опрема за уништување на отпадот во Дрисла

Мета - 10.01.2018

Демократската обнова за Македонија (ДОМ) смета дека поради загадениот воздух, потребни се интервентни набавки на опрема за уништување медицински и друг биолошки отпад во Дрисла, пречистувачи на воздух, апсорбери на чад од оџаци на домаќинствата, ...

Вела: Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Вечер - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија, комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

Од утре нема бесплатен автобус како мерка против загадувањето

Бриф - 10.01.2018

Од утре ќе престанат да важат мерките што се воведоа поради зголеменото загадување на воздухот, соопшти попладнево Министерството за животна средина и просторно планирање. Од Министерството соопштуваат дека податоците од мерењето на загадувањето на ...

Граѓанин со порака до Шилегов и Богдановиќ: Мерките против загаденост на воздухот не се спроведуваат!

Република - 10.01.2018

Итните мерки против загадувањето на воздухот се стапени во сила. Со нив се препорачува да се ослободат од работни обврски бремените жени, лицата постари од 60 години, лица со хронична астма, лица со прележан инфракт или мозочен удар без разлика на ...

Речиси 400 илјади автомобили на македонските патишта – најголем дел постари од 15 години!

Денар - 10.01.2018

Пад на продажбата и на нови и на половни автомобили – негативните трендови продолжуваат. На македонските патишта има речиси 400 илјади регистрирани автомобили, најголем дел од нив постари од 15 години! Владата подготвува и законски измени со кои ќе ...

Вела: Околу 400.000 лица во Европа годишно умираат поради загадување на воздухот

Sky - 10.01.2018

Поради загадениот воздух секоја година во Европа прерано умираат 400.000 лица. Ова го изјави за Бугарската национална телевизија комесарот на Европската Унија за животна средина, поморство и рибарство, Кармен Вела.

Во Скопје продолжува генералното чистење како една од мерките против загадувањето

Sky - 10.01.2018

Од Градот Скопје денеска информираа дека како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето во градот ќе спроведат акција во која ќе се измијат улиците од наталожената прав и ќе се исчистат јавните зелени површини во општините Чаир, Шуто ...

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица e пробно

Нова ТВ - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од општината. Во реакцијата стои дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој ...

И Струмица се гуши?

24 Вести - 09.01.2018

Четири дена Струмица е најзагаден град во Македонија покажува мониторинг системот за квалитет на воздухот на Министерството за животна средина. Според графиконот концентрацијата на ПМ 10 честичките во Струмица достигнуваат пикови 15 пати повеќе од ...

Макрадули: Интегрирана акција за намалување на загадувањето

Алсат-М - 09.01.2018

Додека цела држава се задушува од загадениот воздух, на виделина вистинскиот проблем. Поделбата на ингеренциите на повеќе сектори и надлежни министерства го кочат справувањето со загадувањето.

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица се врши со станица на пробна работа

Либертас - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од општината. Во реакцијата стои дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој ...

Загадувањето е проблем за Вардар: „Ако е преголемо ќе бараме алтернатива“

Sport 1 - 09.01.2018

Воздухот во Скопје овие денови повторно е еден од најзагадените во светот. Дозволената граница на загаденост е неколкукратно надмината, па Градот Скопје и Владата дадоа одредени препораки за заштита на граѓаните.

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица се врши со станица на пробна работа

А1 On - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од општината. Во реакцијата стои дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој ...

Струмица двојно позагадена од Скопје, надлежните велат дека мерењата не се веродостојни

Сакам да кажам - 09.01.2018

Струмица четврти ден е најзагаден град во Македонија. Од воведувањето на мерната станица, концентрацијата на ПМ 10 честичките во Струмица постојано е над дозволените 50 микрограми на метар кубен.

Во Струмица се врши пробно мерење на загаденоста, резултатите не се веродостојни

Макфакс - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување во Струмица со ПМ10 честички, од оваа Општина информираат дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој период не треба да се земаат ...

Во Скопје и натаму тешко се дише

МРТ - 09.01.2018

Во Скопје, но и во неколку градови во земјава и натаму тешко се дише поради високите концентрации на загаден воздух. Иако во сила се привремените мерки на владата за ублажување на последиците, сепак досега ефектот не е постигнат, ниту е пронајден ...

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица се врши со станица на пробна работа

Канал5 - 09.01.2018

Почнува ли Струмица да се вбројува во еден од најзагадените градови во земјава. Синоќа точно на полноќ во Струмица измерени рекордни 770 мг на м3.Загаденоста на највисоко ниво. Мерната станица поставена пред пет дена од страна на министерството за ...

Со пробна станица се мерела загаденоста на воздухот во Струмица

+инфо - 09.01.2018

Во изминативе денови, според податоците кои беа објавувани на апликацијата „Мој воздух“, Струмица беше општина со најзагаден воздух во државата. Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од ...

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица се врши со станица на пробна работа...

Н.Македонија - 09.01.2018

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица се врши со станица на пробна работа Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од општината.

Високо загадување и во Битола

Тера - 09.01.2018

Загадувањето во Македонија урива рекорди. Претпладнево во Битола во 11 часот мерната станица во центарот на Битола покажа многу високо загадување со ПМ2.5 честичките и високо загадување со ПМ 10.

Резултатите за загаденоста на Струмица не се веродостојни?

Фактор - 09.01.2018

Поради информациите за енормното загадување во Струмица со ПМ10 честички, од Општина Струмица информираат дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој период не треба да се земаат ...

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица се врши со станица на пробна работа

Press24 - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од општината. Во реакцијата стои дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој ...

Во Струмица се врши пробно мерење на загаденоста, резултатите не се веродостојни

Точка - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување во Струмица со ПМ10 честички, од оваа општина информираат дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој период не треба да се земаат ...

Во Струмица се врши пробно мерење на загаденоста, резултатите не се веродостојни

Денар - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување во Струмица со ПМ10 честички, од оваа општина информираат дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој период не треба да се земаат ...

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица се врши со станица на пробна работа

Локално - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од општината. Во реакцијата стои дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој ...

Во Струмица се врши пробно мерење на загаденоста, резултатите не се веродостојни

Вечер - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување во Струмица со ПМ10 честички, од оваа Општина информираат дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој период не треба да се земаат ...

Макрадули: Интегрирана акција против загадувањето - ќе има и казни

Press24 - 09.01.2018

Во повеќе градови од Република Македонија воздухот е алармантно загаден, а тоа претставува навистина голем проблем. Владата на Република Македонија презема мерки за решавање на овој проблем.

Додека во Македонија нема одговорност за загадувањето, Владата на Велика Британија повторно на суд поради смртоносниот ...

Курир - 09.01.2018

Воздухот во Македонија е алармантно загаден. На тоа укажуваат мерните станици кои речиси секојдневно регистрираат загадување кое е повеќекратно над дозволеното. Непреземањето на енергични мерки за ваков сериозен проблем не смее да се толерира, ...

Мерењето на загаденоста на воздухот во Струмица било пробно

еМагазин - 09.01.2018

Во врска со информациите за енормното загадување на Струмица со ПМ 10 честички, денеска реагираа од општината. Во реакцијата стои дека мерната станица за загадување на воздухот во моментот е во пробна работа и затоа параметрите добиени во овој ...

Бремените и изнемоштените да не одат на работа поради загадениот воздух, инспекторите казниле четири компании во ...

Мама365 - 09.01.2018

Град Скопје повторно ги активираше мерките за ублажување на аерозагадувањето. Препорачуваат Бемените жени, лицата постари од 60 години, болните од астма и изнемоштените да не одат на работа. Освен тоа, градскиот превоз на ЈСП е бесплатен.

Македонија се гуши, Скопјани дишат на шкрги

24 Вести - 08.01.2018

Скопје дури и при намален интензитет на сообраќај за време на Божиќните празници повторно се гуши во ПМ 10 честички. На неколку мерни места два дена по ред беа регистрирани речиси 500 микрограми отровни честички на метар кубен, што е двојно повеќе ...

Скопје се изгуби во смогот, загадувањето и до 12 пати над дозволеното

Фокус - 08.01.2018

Скопје изминативе денови се соочува со енормно загадување. Во Лисиче во 21 часот беа измерени 605 микрограми, односно 12 пати повеќе од дозволеното. Последните мерења покажуваат дека Скопје е на трето место во светот по загадувањето на воздухот, ...

Загадувањето повторно во пораст

Локално - 08.01.2018

Алармот за загадувањето во метропоата и другите градови во Македонија повторно се вклучи. Граѓаните на социјалните мрежи ги споделуваат последните мерења на квалитетот на воздухот во главниот град и концентрацијата на штетните ПМ10 и ПМ2.5 честички ...

Во чие друштво е Скопје на листата најзагадени градови во светот?

Фактор - 08.01.2018

Скопје е на трето место во светот по загадувањето на воздухот, веднаш по Дака во Бангладеш и Колката (поранешно Калкута) во Индија, покажуваат мерните станици. Концентрациите на штетните ПМ10 честички на некои места во главниот град беа и 12 пати ...