TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

До крајот на месецов ќе се знае што ја исуши пченицата

Вест - 15.06.2002

ПО ДЕСЕТКУВАЊЕТО НА ОВЧЕПОЛСКАТА ЖИТНИЦА ОД НЕПОЗНАТА БОЛЕСТ Поголем дел од земјоделските експерти укажуваат дека не била применета практиката да се менува житната култура секои две години. Втора опција е дека причинител за појавата на оваа болест кај житните култури Непознатата болест што зафати ...

Пепелницата причина за уништување на посевите?

Утрински - 14.06.2002

Според првичните информации, констатирана болеста кај пченицата Болеста која ги нападна и уништи полињата со пченица во Овчеполието, Повардарието и Велешко е пепелница, тврди Илија Иваноски, застапувајќи го ставот на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во врска со болеста ...

Кисели дождови ја уништија пченицата во Светиниколско?

Дневник - 14.06.2002

СТРАВ МЕЃУ ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ Земјоделците од страв почнаа да ги палат полињата Околу 10.000 жители на Свети Николе и од околните села ќе станат социјални случаи откако чудната појава што земјоделците ја нарекуваа "чума" за неполн месец уништи 15.000 хектари посеани со пченица и направи штета од околу ...

"Чумата" досега уништи 20.000 хектари пченица

Дневник - 13.06.2002

ВО СВЕТИНИКОЛСКО, ПРОБИШТИПСКО И ВЕЛЕШКО Стручњаците уште немаат објаснување за болеста што во Овчеполието почнала да го напаѓа и јачменот Непозната болест што ја суши пченицата досега уништи околу 20.000 хектари со пченица, од кои 15.000 хектари во Овчеполието, повеќе од 3.000 хектари во Велешко и ...

Болеста на пченицата се шири и во Пелагонија

Утрински - 13.06.2002

Во очекувањ?на лабораторискит?анализ?за причинит?за сушењето на лебнот?жито АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА "Болест?на пчениц?која ? уште ?во фаза на истражувањ? заради откривањ?на нејзинит?причинител? ? повеќе се шири, зафаќајќ?нови полиња со оваа култур? шт?алармира на целосн?губење на годинешнио?ро?на ...

Пченицата се суши поради прекумерна употреба на неквалитетни хербициди?

Утрински - 12.06.2002

Експерти извршија увид на заболените полиња, денеска ќе бидат познати причинителите на болеста АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА Болеста на пченицата константно се шири, зафаќајќи нови парцели. По извршениот фактографски увид на теренот во Прилеп е утврдено дека 5 до 10 отсто од површините под пченица во ...

Во Штипско родот на пченица помал за 30 отсто

Утрински - 11.06.2002

ШТЕТИ Засега непознатата болест, што деновиве е регистрирана кај житните култури во земјава, уништи 30 отсто од пченицата во Штипско. Земјоделските експерти од штипското Друштво со ограничена одговорност "Три чешми" сметаат дека не станува збор за пепелница ниту за пламеница.

Околу 10.000 земјоделци од Светиниколско ќе станат социјални случаи

Дневник - 11.06.2002

КАТАСТРОФА СО ПЧЕНИЧНИТЕ НАСАДИ НА ОВЧЕ ПОЛЕ Додека непозната болест ја "јаде" пченицата, надлежните од светиниколската единица на Министерството за земјоделство вчера беа на свечено пуштање на радиопредавател Околу десет илјади земјоделци од овчеполскиот регион може да станат социјални случаи и да ...

Пченицата се суши поради комбинација од болести?

Утрински - 11.06.2002

Се шири паниката меѓу земјоделците поради загуба на годинешниот род на лебното жито АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА Регионот на Овче Поле, Повардарие и Велес годинава ќе остане без род на пченица, бидејќи површините под оваа култура се зафатени со досега неутврдена болест, која го суши стеблото и го ...

Непозната болест ја уништува пченицата во Овчеполието

Утрински - 10.06.2002

По мразевите и сушите, светиниколските земјоделци доживеаја нова катастрофа СВЕТИ НИКОЛЕ - Непозната болест се заканува во Овчеполието целосно да уништи околу 15.000 хектари со пченица и, најверојатно, доколку не се случи нешто непредвидено, земјоделците ќе немаат што да жнеат.

Довербата на потрошувачите отруена од пченица

Дневник - 10.06.2002

коментар Од продавниците деновиве е повлечен речиси еден тон пченица за исхрана откако инспекцијата утврдила дека таа е отровна. Во пакувањата од еден килограм, покрај здрави зрна се пронајдени и црвени пченични зрна загадени од отровна хемикалија што се користи за заштита на семето за сеење.

Непознат причинител ја уништува пченицата во Овчеполието

Вест - 10.06.2002

ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ВО ПАНИКА Досега се целосно уништени 2.000 хектари под пченица, а непознатата болест која се манифестира со сушење на стеблото, губење на хлорофилот и уништување на зрното, ескпресно се шири и се заканува да уништи 30.0 Пченичните површини во Овчеполието се сушат од засега непознати ...

Непозната болест го уништи житото

Дневник - 10.06.2002

КАТАСТРОФА ВО ОВЧЕ ПОЛЕ Непозната болест се заканува целосно да уништи околу 15.000 хектари со пченица во Овчеполието и најверојатно земјоделците ќе немаат што да жнеат. Болеста, која се шири со голема брзина, прво се појави во северниот дел на Овчеполието, но веќе ги зафати и другите делови.