TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Синодот е единствен: нема менување на името на МПЦ

Вест - 22.02.2001

ОСУМТЕМИНА АРХИЈЕРЕИ ГИ ОТФРЛААТ ТВРДЕЊАТА ЗА РАЗНОГЛАСИЕ ВО БИТКАТА ЗА ПРИЗНАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА Определба на осумтемина архијереи е и понатаму да продолжат разговорите со вселенската патријаршија и другите помесни и православни цркви за разрешувањето на канонскиот статус на МПЦ ...

Владиците ќе ги вкрстат мислењата за двојното име на Црквата

Вест - 21.02.2001

ДЕНЕСКА ЗАСЕДАВА СИНОДОТ НА МПЦ На денешното заседание на Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква ќе се разгледуваат најновите јавни несогласувања меѓу македонските владици, околу активностите за признавање на МПЦ.

Црковните општини прифаќаат разговор само со Синодот на МПЦ

Вест - 20.02.2001

СВЕТСКИОТ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС НУДИ НОВА АРБИТРАЖА ЗА СПОРОТ ВО МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ВО АВСТРАЛИЈА Портпаролот на МПЦ г.Тимотеј тврди дека воопшто не е запознат со овој нов предлог, а ниту пак Синодот има изградено некаков став во врска со ова прашање Светскиот македонски конгрес очекува ...