TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ВИДЕО: Доминика Кардула и Мице Дудучки во „Уреднички брифинг“ со Ацо Кабранов за случајот „Тимјаник“

Либертас - 16.06.2018

Погледнете ја емисијата „Уреднички брифинг“ со Ацо Кабранов на 1ТВ во која гостуваа Доминика Кардула, мајка на 12-годишно девојче со аутизам и невропсихијатарот Мице Дудучки. Тема беше случајот „Тимјаник“.

ВМРО-НП по настанот во Тимјаник бара државата и црквата да го едуцираат населението за етичките норми

Макфакс - 15.06.2018

ВМРО-Народна упати реакција во однос на случајот „Тимјаник“ кој, како што велат од партијата, треба длабоко да ја загрижи државата, нацијата но и црквата, а воедно и да отвори насоки кон соодветно решение, кое тие го гледаат во системскиот одговор.

ВМРО-НП бара државата и црквата да го едуцираат населението за децата со посебни потреби

МКД - 15.06.2018

ВМРО-Народна партија упати реакција во однос на случајот во селото Тимјаник кој, како што велат од партијата, треба длабоко да ја загрижи државата, нацијата, но и црквата, а воедно и да отвори насоки кон соодветно решение, кое тие го гледаат во ...

Тимјаник како м(р)ачна реалност на денешна Македонија

+инфо - 15.06.2018

Спокојно продолжуваме да ја живееме нашата робијашка рутина, од оброк до соба, од соба до прошетка, во тој наш собран простор каде што весело „чуф-чуф-каат“ локомотиви, лежерно поврзувајќи го Скопје со Долно Дупени, и Кајмакчалан со Табановце, тој ...

Тимјаник како м(р)ачна реалност на денешна Македонија

Слободен Печат - 15.06.2018

Ненад Јовановиќ Аха, значи така изгледа патувањето со воз низ Европа: се качуваш во Мадрид на пат за Стокхолм, попат никаде не покажуваш документ, освен возната карта. Па стигнуваш непречено кај ти „ќефне“, да речеме во Берн.

ВМРО-НП: Случајот „Тимјаник” треба длабоко да ја загрижи државата, нацијата и црквата

А1 On - 15.06.2018

„ВМРО-Народна партија упатува реакција во однос на случајот „Тимјаник” кој впрочем треба длабоко да ја загрижи државата, нацијата но и црквата, а воедно и да не насочи кон тоа каде и на кој начин треба да се изнајде соодветно решение.

Политиката да тргне раце од Тимјаник-децата заслужуваат хуман третман

Нова ТВ - 15.06.2018

Нема да има отпуштања од работа од Специјалниот завод во Демир Капија, тврдат од Министерството за труд и социјала по сознанијата дека вработени од овој завод ги дезинформалирале и изманипулирале жителите на Тимјаник.

ВМРО НП со реакција за случајот „Тимјаник“

Поглед - 15.06.2018

ВМРО-Народна партија упатува реакција во однос на случајот “Тимјаник” кој впрочем треба длабоко да ја загрижи државата, нацијата но и црквата, а воедно и да не насочи кон тоа каде и на кој начин треба да се изнајде соодветно решение.

ВМРО-НП по настанот во Тимјаник бара државата и црквата да го едуцираат населението за етичките норми

Точка - 15.06.2018

ВМРО-Народна упати реакција во однос на случајот „Тимјаник“ кој, како што велат од партијата, треба длабоко да ја загрижи државата, нацијата но и црквата, а воедно и да отвори насоки кон соодветно решение, кое тие го гледаат во системскиот одговор.

Реакција на ВМРО-НП за случајот „Тимјаник“

Либертас - 15.06.2018

ВМРО-Народна партија упатува реакција во однос на случајот “Тимјаник” кој впрочем треба длабоко да ја загрижи државата, нацијата но и црквата, а воедно и да не насочи кон тоа каде и на кој начин треба да се изнајде соодветно решение.

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

Канал5 - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија.

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

Телма - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско престапништво соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и поддршка ...

Петров, градоначалникот на Демир Капија апелира за надминување на предрасудите: Живеам на 50 метри од институцијата, ...

Фокус - 14.06.2018

Лазар Петров, градоначалникот на Демир Капија, каде што се наоѓа Специјалниот завод во кој се сместени над 200 лица со посебни потреби, вели дека му е драго што во последните неколку дена се смируваат тензиите во село Тимјаник, каде до крајот на ...

Тоа го казнил Господ: за Тимјаник и Македонија

Окно - 14.06.2018

Атеизмот [т.e., христијанската вера!] крајно напредувал преку љубезното служење изразено кон туѓинци ... Скандалозно е ... дека безбожните Галилејци се грижат не само за сиромашните меѓу своите, туку и за нашите [паганите] исто така; оние пак, што ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

А1 On - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

Кога Тимјаник е среде Скопје

Окно - 14.06.2018

Мимоза Петреска Кога Тимјаник е среде Скопје ...Стојам во луна-паркот еден летен ден. Во малата играчница, во облик на кафез, има неколку деца. Едно девојче весело ѝ се фрла во прегратка на Илина и почнуваат да се гушкаат и да си разговараат.

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности

Независен - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ја доведе до прашање хуманоста

Макфакс - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и поддршка ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

Слободен Печат - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ја доведе до прашање хуманоста

Точка - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и поддршка ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

Либертас - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

CivilMedia - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

Локално - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

NIMBY – Not In My Back Yard

Н.Македонија - 14.06.2018

Противењето на згрижување деца со попреченост во мал групен дом, го донесе неготинското село Тимјаник, во центарот на јавните критики. Случајот „Тимјаник“ на површина ги изнесе длабоко вкоренетите предрасуди кон различностите, овој пат кон лицата со ...

ДСПДП: Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста

Н.Македонија - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

Милошевска: Тимјаник го има и во Скопје

1tv - 14.06.2018

Недоволна едукација или стереотипи и предрасуди кон непознатото беа во игра во Тимјаник пред најавеното префрлање на децата од домот во Демир Капија? Маргарита Милошевска, како родител на дете со церебрална парализа, вели дека со проблемот се ...

Кардула: Изненади жестината на реакцијата во Тимјаник, истото го доживуваме и во Скопје

1tv - 14.06.2018

Тоа што им го донел животот на родителите на деца со попреченост е тежок товар, секојдневна и мачна борба и неизвесна иднина, вели Доминика Кардула, мајка на 12-годишно девојче со аутизам.

„Отпорот во Тимјаник ги доведува во прашање хуманите вредности и солидарноста“

1tv - 14.06.2018

Државниот совет за превенција од детско прастапништво (ДСПДП) соопшти дека целосно го поддржува Министерството за труд и социјална политика во настојувањето за целосно имплментирање на планираната реформа за унапредување на социјалната инклузија и ...

Живеев со децата од Демир Капија, можат да ве направат само попозитивна личност. Да не ни се повтори Тимјаник!

Факултети - 13.06.2018

Една година живеев заедно со моите колешки и со децата и лицата од Специјалниот завод - Демир Капија. Тие можат да ве направат само попозитивна личност. Многу љубов, многу искрени насмевки може да добиеме од лицата со попреченост, а можат да ни ...

По бунтот, марш на љубовта во Неготино

Независен - 13.06.2018

Не е толку важно дали домот за деца со попреченост ќе се отвори во Тимјаник или не, колку што е важно општеството да порасне. Локалните власти во Неготино треба на жителите на Тимјаник да им ја дообјаснат идејата за домот кој е планиран во нивното ...

Градоначалникот на Неготино: Жителите на Тимјаник биле изманипулирани

Нова ТВ - 13.06.2018

Се смирува тензијата во Тимјаник. Ова за НОВА го изјави градоначалникот на Неготино Тони Делков кој бил таму и разговарал со жителите на Тимјаник. Тој смета дека жителите на Тимјаник биле погрешно информирани за децата кои треба да бидат донесени од ...

Грдо е лицето на Тимјаник, нели?

Бриф - 13.06.2018

Грдо е, да! И добро е да се забележи. Но, што покажува огледалото кога самите ќе се погледнеме во него? Го прашуваме ли – огледалце, огледалце кој е најубав на светот? Ќе се издуваме врз нечија туѓа грдотија, ќе си ставиме шминка за да се разубавиме ...

Кога Тимјаник е среде Скопје…

Либертас - 13.06.2018

Кога Тимјаник е среде Скопје… (фрагмент од книгата „Живот вреден за живеење“) …Стојам во луна-паркот еден летен ден. Во малата играчница, во облик на кафез, има неколку деца. Едно девојче весело и се фрла во прегратка на Илина и почнуваат да се ...

Фуркан Салиу: Жителите на Тимјаник беа неинформирани, добро е што ги запознаа децата

Либертас - 13.06.2018

Новинарството на терен – не само како известувачки стории, туку и како директно менување на општеството. Новинарот Фуркан Салиу од ТВ 21. Тој повика еден од жителите на Тимјаник и го запозна со состојбата на децата со попреченост кои беше планирано ...

Ристески, првак во пинг понг за телесни инвалиди, по настаните во Тимјаник прашува: Треба ли закон за еутаназија за ...

Фокус - 12.06.2018

Рубинчо Ристески, првак на Македонија во пинг понг за лица со инвалидитет и член на нашата репрезентација, вели дека е изненаден од реакциите на жителите на Тимјаник, по повод најавата на Министерството за труд и социјална политика, дека во селото ...

75 лица се пријавиле за згрижувачи на деца нецели две недели по стартот на кампањата „на секое дете му треба семјество“

Сакам да кажам - 12.06.2018

Интерес да бидат згрижувачи на деца без родители, деца со пречки во развојот и деца одвоени од своите родители поради негрижа и злоупотреба пројавиле 75 лица, за нецели две недели од стартот на кампањата на Министерството за труд и социјална ...

Тимјаник, УНИЦЕФ со поддршка за владиниот проект

Алсат-М - 12.06.2018

Жителите на неготинското село Тимјаник кои вчера го кренаа гласот против отворање на дневен центар за деца со посебни потреби, треба детално да бидат информирани за важноста на институциите чија цел е социјализација на оваа категорија деца.

Јанчев, по настаните во Тимјаник: Не се важни политичките партии во случајов, туку најранливите категории на граѓани!

Фокус - 12.06.2018

Градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев порача дека општината е отворена за соработка со Министерството за труд и социјална политика, на чие чело е Мила Царовска, и како Општина Кавадарци дава целосна поддршка за отворање на мали групни домови, ...

Мирен марш на лицата со хендикеп во Тимјаник денес

Телма - 12.06.2018

Во Тимјаник денес е мирно. Доцна попладне е најавен мирен марш на лицата со посебни потреби. Ова следи како одговор на вчерашните реакции на насобрани граѓани, кои бараа градинка, а не дом за деца со посебни потреби.

Бунтот во Тимјаник отвора горчливи проблеми

24 Вести - 12.06.2018

Деветгодишните Антонио и Александар се браќа – близнаци и живеат во Скопје. Иако навидум си наликуваат, првите разлики во нивниот развој се појавиле во првите години, кога на Александар му била дијагностицирана церебрална парализа.

Бурни реакции по вчерашните случувања во Тимјаник

Канал5 - 12.06.2018

По вчерашната драма во Тимјаник, лицата со хендикеп возвраќаат - масовен протест во Неготино. Како порака дека на лицата со попречености не треба да се гледа како на непријатели и дека секое дете има право на топла грижа и љубов.

Гага го предводеше маршот во Неготино: Сите сакаме да бидеме здрави, но не секој ја има таа среќа!

Фокус - 12.06.2018

Драгица Иванова – Гага, дваесетитри годишна девојка која е лице со посебни потреби го предводеше мирниот марш во нејзиниот роден град Неготино, во придружба од свои пријатели, роднини и поддржувачи.

Царовска: Ако треба уште 200 пати ќе се вратам во Тимјаник за да им објаснам на жителите

Фокус - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Крушевчани со желба: Донесете ги децата со посебни потреби во нашиот град, ние ги сакаме

ТВ21 - 12.06.2018

Селото Тимјаник во Неготино за 24 часа се најде во центарот на вниманието на јавноста во Македонија. Жителите од ова село, денеска протестираа против одлуката на Министерството за труд и социјална политика, за децата со посебни потреби да се згрижат ...

Во Неготино ќе се одржи протестен марш предводен од Гага, девојче со посебни потреби: Нема да бидете нападнати, можеби ...

Фокус - 12.06.2018

Денеска во 18:30 часот во Неготино ќе се одржи протестен марш кој ќе го предводи Драгица, позната во градот како Гага, која е девојче со посебни потреби. Целта на маршот е да се испрати пораката дека во Неготино има место за лицата со посебни ...

Како живеат децата во центарот во Неготино-вечерва гушкање за поддршка

Нова ТВ - 12.06.2018

Граѓани од Неготино вечерва со протестен марш ќе им покажат на жителите од Тимјаник дека немаат од што да се плашат од децата со попреченост. Маршот ќе го предводи Драгица, девојче со посебни потреби.

Грдо е лицето на Тимјаник, нели?

+инфо - 12.06.2018

Напикани еден до друг на масички од кои заради профит не можеме ни да се разминеме, во ниеден момент не ќе ни текне дека нема ниту една маса за лица со инвалидитет што е „закон“ во развиени општества.

[Став] Македонија е Тимјаник, само некој го чита, а некој го живее секојдневно

Радио МОФ - 12.06.2018

Ова го пишувам како мајка на дете со попреченост. Ви ги читам статусите за Тимјаник и морам да констатирам дека дел се резултат на апсолутна неупатеност во проблематиката, дел се „Не сме ние како нив, ние немаме проблем со лицата со попреченост“.

Градоначалниците на Валандово и Кавадарци нудат простор за детски дом

Нова ТВ - 12.06.2018

Општина Кавадарци дава целосна поддршка за отварање мали групни домови на нивна територија. Одлуката ја соопшти градоначалникот на Квадарци Митко Јанчев . „Во изминатите денови сме сведоци на протести во селото Тимјаник поради одлуката на ...

Тимјаник покажа дека ни треба едукација

А1 On - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Царовска: Тимјаник покажа дека на македонското население му треба едукација

Стандард - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Царовска: Не се откажуваме за Тимјаник, има простор за дисуксија

МКД - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Нов протест во Неготино, жителите на Тимјаник не се предомислуваат

Press24 - 12.06.2018

Нов протест во Неготино каде не стивнуваат реакциите за Домот за децата во Тимјаник. Организатор е лице со посебни потреби и почнува во 18 ...

Алиша: Виновни се и институциите кои не го подготвиле локалното население

Press24 - 12.06.2018

Лице со посебни потреби денеска од Сител побара помош и го пренесе својот став за случувањата во Тимјаник. Тој го лоцира проблемот и во институциите кои не го подготвиле ...

Царовска: Не е важно само дали во Тимјаник ќе има дом, важно е да пораснеме како општество

Независен - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Не го отфрлајте Тимјаник

Окно - 12.06.2018

Не го отфрлајте Тимјаник, убавото живописно селце на само 2 км. од центарот на Неготино. Тој е наш, а тимјанци сме сите кога сме несигурни, неинформирани, празни и уплашени. А не се ни сите исти, не заборавајте, да не стигамтизираме, не сите ги ...

Ја однесе жителката од Тимјаник да ги запознае децата против кои протестира

Таратур - 12.06.2018

Новинарот од 21ТВ ја однесе една од жителките на селото Тимјаник да ги запознае децата против кои тимјаничани протестираа деновиве. „Неинформирана жителка протестира против сместувањето на децата со посебни потреби во Темјаник – Се покаја кога се ...

Децата со попреченост излегуваат од зад ѕидовите - првата пречка е Тимјаник

Независен - 12.06.2018

Колете нѐ, бесете нѐ, во затвор носете нѐ, овде дом за деца со попреченост ќе нема. Со оваа порака нѐ вчера испратија жителите на неготинско Тимјаник од под топлото сонце во дворот на училиштето кое се наоѓа на сретсело.

Македонија е Тимјаник

+инфо - 12.06.2018

Апсолутна поддршка за проектот и честитки до Мила и нејзиниот тим што се нафатија да го решат овој горлив проблем кој требаше да биде решен децении нананзад. Ова го пишувам како мајка на дете со попреченост.

Протестен марш во Неготино за поддршка на лицата со посебни потреби

Стандард - 12.06.2018

Денеска во Неготино ќе се одржи протестен марш за поддршка за лицата со посебни потреби. Маршот ќе го предводи Драгица Иванова, која е лице со посебни потреби. Настанот се случува по реакциите на жителите на Тимјаник, кои вчера порачаа дека не ...

Мирен марш денеска во Неготино за лицата со посебни потреби како одговор на реакциите во Тимјаник

Радио МОФ - 12.06.2018

По вчерашните реакции на жителите на неготинското Тимјаник против изградба на мал групен дом за лица со посебни потреби во нивното село, група неготинци решија да организираат мирен марш, со кој ќе испратат порака дека лицата со посебни потреби се ...

Царовска: Тимјаник покажа дека ни треба едукација

Press24 - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Децата со посебни потреби да живеат во станбени единици во 12 градови

Слободен Печат - 12.06.2018

Стручни лица подготвија проект за станбени единици за деца со посебни потреби, вели пензионираниот универзитетски професор Ристо Петров, кој долги години од својот работен век помина работејќи како стручно лице во Специјален завод Демир Капија.

Тимјаник покажа дека треба да пораснеме како општество

Р.С.Европа - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму.

Неготинци ќе маршираат против предрасудите

Слободен Печат - 12.06.2018

По вчерашниот протест на жители од неготинско Тимјаник против изградба на мал групен дом за деца со посебни потреби во селото, Неготино вечерва организира марш против предрасудите. Младиот неготинец Симон Андов кој е иницијатор, вели за Слободен ...

И Стивен Хокинг би го избркале од Тимјаник

Независен - 12.06.2018

Слободанка Јовановска Вчера гордите Македонци си ја видоа својата грда слика во огледало. Цело село стана на нозе за да спречи ЧЕТИРИ деца со попреченост да бидат сместени во нивната драгоцена околина и да се социјализираат.

Мила Царовска: Ако треба ќе одам во Тимјаник уште 200 пати

Слободен Печат - 12.06.2018

По вчерашната средба со жителите на селото Тимјаник кои протестираа против тоа во нивното село да се направи мал групен дом во кој треба да се сместат три деца со посебни потреби, министерката за труд и социјала Мила Царовска на заедничкиот брифинг ...

Мила Царовска: Ако треба ќе одам во Тимјаник уште 200 пати

+инфо - 12.06.2018

За да нема повеќе вакви реакции во ниту една општина кадешто треба да се направат мали групни домови во кои ќе бидат згрижени деца кои досега беа институционално згрижени, потребна е едукација на населението По вчерашната средба со жителите на ...

Случајот Тимјаник покажа дека ни треба време да пораснеме

Р.С.Европа - 12.06.2018

На македонското население му треба едукација а не само кампањи, изјави министерката за труд и социјална политика Мила Царовска по отпорот во селото Тимјаник да се отвори мал групен дом за лица со попреченост.

Јебо вас Тимјаник…

Слободен Печат - 12.06.2018

Пишува: Боки Бургија Плусинфо Воспитание, едукација, информираност, знаење, што беше тоа…?!? Се згрозуваме од сопствениот народ, од неговата примитивност, од неговата неедуцираност, неинформираност, ни се гади од неговата неписменост и тврдоглава ...

Тимјаник покажа дека ни треба едукација

Локално - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Царовска: Ако треба ќе одам уште 200 пати во Тимјаник за да им објаснам на селаните

Фактор - 12.06.2018

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска на заедничкиот брифинг со претставникот на УНИЦЕФ, Бенџамин Перкс, денеска порача дека ќе биде упорна за да ја добие согласноста на селаните во селото Тимјаник за случајот со децата со посебни ...

Две недели по стартот на кампањата "На секое дете му е потребно семејство", а веќе 75 лица се пријавиле за згрижувачи

Скопје инфо - 12.06.2018

Интерес да бидат згрижувачи на деца без родители, деца со пречки во развојот и деца одвоени од своите родители поради негрижа и злоупотреба пројавиле 75 лица, за нецели две недели од стартот на кампањата на Министерството за труд и социјална ...

Грдо е лицето на Тимјаник, нели?

Либертас - 12.06.2018

Грдо е лицето на Тимјаник, нели? Грдо е, да! И добро е да се забележи. Но, што покажува огледалото кога самите ќе се погледнеме во него? Го прашуваме ли – огледалце, огледалце кој е најубав на светот? Ќе се издуваме врз нечија туѓа грдотија, ќе си ...

Не го отфрлајте Тимјаник

Локално - 12.06.2018

Не ги напаѓајте Тимјанците. Сите ние кои не знаеме доволно, а се плашиме од се нешто, а најмногу од тоа нас самите да нè снајде „непознатото“, со предзнак на „болест, страдање, срам и несреќа…“, за што примитивно и суеверно веруваме дека, ако го ...

И Стивен Хокинг би го избркале од Тимјаник

Либертас - 12.06.2018

Ви пренесуваме дел од колумната на Слободанка Јовановска за „Независен“: Вчера гордите Македонци си ја видоа својата грда слика во огледало. Цело село стана на нозе за да спречи ЧЕТИРИ деца со попреченост да бидат сместени во нивната драгоцена ...

БРАВО ЗА НОВИНАРОТ НА ТВ 21: Однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестираше

МК News - 12.06.2018

Новинарот на ТВ 21 на протест во село Тимјаник против отворањето на дом за деца со посебни потреби покани и одведе една од жителките која протестираше да се запознае со децата кои се сместени во ...

Тимјаник покажа дека ни треба едукација

Бриф - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Не стивнуваат реакциите по „нехуманоста“ во Тимјаник

Фактор - 12.06.2018

Фото: Гласот на Америка Селото Тимјаник во близина Неготино за 24 часа се најде во центарот на вниманието на јавноста во Македонија и ги разгоре страстите на социјалните мрежи, кои беа преплавени со реакции, откако локалното население го блокираше ...

Царовска: Тимјаник покажа дека на македонското население му треба едукација

Либертас - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Не го отфрлајте Тимјаник

Либертас - 12.06.2018

Не го отфрлајте Тимјаник, убавото живописно селце на само 2 км. од центарот на Неготино. Тој е наш, а тимјанци сме сите кога сме несигурни, неинформирани, празни и уплашени. А не се ни сите исти, не заборавајте, да не стигамтизираме, не сите ги ...

ПОВЕЌЕ СЕ ЗГРИЖУВААТ МИЛЕНИЧИЊА, ОТКОЛКУ ДЕЦА: Мила Царовска се сретна со новинарите

Женски магазин - 12.06.2018

На брифинг со новинарите во седиштето на УНИЦЕФ во Скопје, денеска министерката за труд и социјална политика Мила Царовска порача дека за надминување на ситуации како вчерашната во селото Тимјаник не се доволни само кампањи и дејствувања на ...

Гага, девојче со посебни: Нема да бидете нападнати, можеби само изгушкани!

Република - 12.06.2018

Денеска во 18:30 часот во Неготино ќе се одржи протестен марш кој ќе го предводи Драгица, позната во градот како Гага, која е девојче со посебни потреби. Целта на маршот е да се испрати пораката дека во Неготино има место за лицата со посебни ...

И децата од Тимјаник се деца

Фактор - 12.06.2018

Жителите на Тимјаник, но и на голем дел во цела Македонија треба да се едуцираат. Треба да добијат прилика, секој поединечно да биде во контакт со дечињата кои сакаат да ги одвојат и да ги однесат на пуст остров, само затоа што се различни од ...

Жители на Тимјаник: Децата со попреченост подалеку од нашите деца

Тера - 12.06.2018

Жителите на село Тимјаник на крајот од вчерашниот протест против изградбата на Центар за ресоцијализација на деца со посебни потреби, не се согласија ниту со изградба на ваков центар во селото, ниту пак со градинка за која што тврдеа дека е ...

ТИМЈАНИК ПОКАЖА ДЕКА НИ ТРЕБА ЕДУКАЦИЈА:Заинтересирани за посвојување миленичиња, но не и на деца!

Вечер Прес - 12.06.2018

За згрижување деца нема толку голем одѕив како што има за посвојување миленичиња. Мора да поработиме на ова поле зашто овој тип алтернативна форма на згрижување деца нуди најтопла атмосфера, како што е во нормалните семејства.

Сите деца се исти

Женски магазин - 12.06.2018

Жителите на Тимјаник, но и на голем дел во цела Македонија треба да се едуцираат. Треба да добијат прилика, секој поединечно да биде во контакт со дечињата кои сакаат да ги одвојат и да ги однесат на пуст остров, само затоа што се различни од ...

Тимјаник покажа дека ни треба едукација

CivilMedia - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Царовска: Ако треба уште 200 пати ќе се вратам во Тимјаник за да им објаснам на жителите

iPortal - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму. Сакаме жителите да разберат за што се работи.

Царовска: Има поголем интерес да се згрижи милениче, отколку дете

Н.Македонија - 12.06.2018

Тимјаник вчера покажа дека на македонското население му треба едукација. Природно е да се плашите од нешто што не го знаете. Не се откажуваме и ако треба уште 100 или 200 пати ќе се вратиме таму, рече денеска министерката за труд и социјална ...

Жителите на Тимјаник вербално ја нападнаа министерката Царовска

24 Вести - 11.06.2018

Жителите на неготински Тимјаник влегоа во вербален судир со министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, која денеска се појави на нивниот протест против изградбата на мал групен дом во кои би се префрлиле деца со попреченост од ...

Четири деца сместени во Неготино, мештаните на Тимјаник против

Канал5 - 11.06.2018

Оваа куќа зад мене за еден месец треба да биде топол дом за четири дечиња со интелектуална попреченост на возраст од 12 до 17 години. Сепак, жителите на Тимјаник сметаат дека ова место не е соодветно за да биде живеалиште за деца со посебни потреби.

Тимјаник и Мила Царовска во костец

24 Вести - 11.06.2018

Неинформираност или предрасуди? Ова е прашањето што се поставува по денешниот протест на жителите на неготински Тимјаник, кои се противат на отворање Дом за деца со попреченост. „Колете не, бесете не, тука дом нема да дозволиме“- и порачуваа ...

Жителите на Тимјаник погласни од министерката Царовска на денешниот протест

Телма - 11.06.2018

Сакаме градинка, а не дом за деца со посебни потреби. Со овој аргумент, насобраните жителите на протест во селото Тимјаник побараа од министерката Мила Царовска да се откаже од намерата. Само 3 деца кои со воспитувач ќе престојуваат во објектот на ...

Погледнете ја реакцијата на жителката на Тимјаник кога се запозна со децата против кои протестираше!

ТВ21 - 11.06.2018

Можно е никогаш да немате слушнато за селото Тимјаник, Неготинско, но ова село деновиве стана популарно поради изградба на Центар за ресоцијализација на деца со посебни потреби. Вчера, граѓаните се вознемирија кога слушнаа дека жителите од ова село ...

Костадинов: Она што се случи во Тимјаник е последица на долги години на разградување на системот на вредности!

Фокус - 11.06.2018

Градоначалникот на Валандово, Перо Костадинов денеска по случувањата во село Тимјаник, каде селаните јавно пред министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска порачаа дека децата со посебни потреби не се добредојдени во нивната околина, ...

(ВИДЕО) Новинар на ТВ 21 одведе жителка на Тимјаник да ги запознае децата против кои протестираше

Фокус - 11.06.2018

Новинарот на ТВ 21 на денешниот протест во село Тимјаник против отворањето на дом за деца со посебни потреби покани и одведе една од жителките која протестираше да се запознае со децата кои се сместени во ...

Царовска ќе го посети новиот групен дом во Неготино

Канал5 - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино.

Невропсихијатарот Дудучки: После приказната за Тимјаник отстапувам 5.000 квадратни метри за дом за деца со посебни ...

Фокус - 11.06.2018

Невропсихијатарот, Мице Дудучки, објави дека отстапува 5.000 квадратни метри земјиште за изградба на дом за деца со попреченост. ,,После приказната за Тимјаник, отстапувам 5.000 метри квадратни земјиште за изградба на дом за деца со посебни потреби, ...

Царовска ќе ги посети жителите на Тимјаник, кои протестираа против дом за деца со попреченост

Фокус - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино, во кој ќе бидат сместени три деца со интелектуална ...

Протест во Тимјаник, министерката Царовска во посета на Неготино

24 Вести - 11.06.2018

Во селото Тимјаник кај Неготино каде се прави мал групен дом за во него да се префрлат деца со попреченост од специјалниот завод Демир Капија нов протест. Причина е процесот на деинституционализација, кој почнува денеска, кога првите три дечиња ќе ...

Незадоволните жители на Тимјаник ја нападнаа Царовска со канонада од прашања, министерката категорична: Градинка тука ...

Фокус - 11.06.2018

Жителите на Тимјаник ја нападнаа со канонада од прашања министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, која денеска излезе на најавениот протест против изградба на групен центар за деца со попреченост во близината на основното училиште.

Царовска на средба со жителите на Тимјаник-Ќе се срушат ли предрасудите?

Канал5 - 11.06.2018

Министерката Царовска денеска очи во очи со мештаните на Тимјаник неготинско, во обид да ги убеди дека нема ништо лошо во намерата таму да се изгради мал групен дом за децата со ...

Жител на Тимјаник и понуди на Царовска еден хектар од неговата нива за градинката да се изгради

Фокус - 11.06.2018

На денешниот протест против изградба на групен дом за деца со попреченост жителите на Тимјаник и се пожалија на министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, дека немаат вода во поголем период од денот и дека нивните чешми секнуваат, ...

Три дечиња со посебни потреби се сместија во Неготино: Ако се плашите од насмевки и прегратки, да, тогаш овие деца се ...

Фокус - 11.06.2018

Првите три дечиња од Специјалниот завод Демир Капија денес беа сместени во комплетно реновираниот објект во Неготино, приспособен за нивните потреби. Тие ќе го продолжат животот во новите простории, во мал групен дом, со постојана нега и грижа од ...

Не сакаме деца со попреченост оти се плашиме за нашите деца, ѝ рекоа жителите на Тимјаник на министерката Царовска

Сакам да кажам - 11.06.2018

Нема да дозволиме да се отвори центарот за деца со попреченост во Тимјаник, ѝ рекоа денеска жителите на селото на министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. Министерката Царовска, заедно претставникот на УНИЦЕФ во земјава Бенџамин ...

Тимјаник- слика и прилика за Македонија

Deutsche Welle - 11.06.2018

Системот е тој што го произведува Тимјаник, и сите други „Тимјаници“. Не може да се излечи проблемот во Тимјаник, ако не почне да се лечи целата држава и општеството. Коментар на Борис Георгиевски Жално и тажно беше да се следи денешната „дебата“ во ...

Царовска: Не се откажуваме од згрижување на децата со посебни потреби во Тимјаник

Press24 - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, изјави дека нема да се откаже од згрижувањето на децата со посебни потреби во објект кој е во близина на селото Тимјаник, Неготино и покрај протестите на жителите денеска.

Тимјаник до Царовска: Колете нѐ и бесете нѐ, нема да дозволиме дом!

+инфо - 11.06.2018

Жителите се заканија дека од септември нема да ги пуштаат децата на ...

Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестираше ВИДЕО

+инфо - 11.06.2018

Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестирашe. Видеото погледнете го во ...

Царовска ќе го посети новиот групен дом во Неготино

А1 On - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино, во кој ќе бидат сместени три деца со интелектуална ...

Драма во Темјаник: Ние не сме фашисти, ама не ги сакаме тие деца овде

А1 On - 11.06.2018

Ниту по едночасновната дебата на сред село, министерката Мила Царовска не успеа да ги убеди жителите на Темјаник, малиот објект да биде претворен во дом за деца со посебни потреби, иако тоа треба да биде градинка, тие се правдаа дека не прифаќаат, ...

Жителите од Тимјаник со порака до Царовска: „Колете не и бесете не, нема да дозволиме дом“

Press24 - 11.06.2018

Министерката за труд и социјала, Мила Царовска, денеска заедно со претставници од УНИЦЕФ и УНДП го посети селото Тимјаник, со цел да им објаснат на жителите зошто овде би оториле на Дом за деца со посебни потреби.

(Видео) Ние не сме фашисти, ама не ги сакаме тие деца овде, порачаа жителите на селото Тимјаник

Макфакс - 11.06.2018

Ниту по едночасновната дебата на средсело, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, не успеа да ги убеди жителите на неготинското село Тимјаник, малиот објект да биде претворен во дом за деца со посебни потреби.

(ВИДЕО) Епилог од Тимјаник: Колете нè, бесете нè, овде дом ќе нема!

Независен - 11.06.2018

Министерката Мила Царовска не ги убеди жителите на Тимјаник да дозвплат во селото да се направи мал групен дом за децата со посебни потреби. На тензичната средба што заврши предмалку, тие побараа кај нив да одат премиерот и градоначалникот на ...

Царовска на средба со жителите на Тимјаник

Стандард - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино, во кој ќе бидат сместени три деца со интелектуална ...

Царовска се сретна со жителите на Тимјаник

Независен - 11.06.2018

Не сме против мал групен дом, но местото е несоодветно за такво нешто, нема услови за тоа, рекоа денеска жителите на селото Тимјаник. Нив попладнево ги посети министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, откако претходно присуствуваше на ...

Царовска во посета на групниот дом во Неготино, во Тимјаник протест

Нова ТВ - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино, во кој ќе бидат сместени три деца со интелектуална ...

Царовска не успеа да ги убеди жителите на Тимјаник да дозволат Дом за деца со попреченост

Р.С.Европа - 11.06.2018

Министерката за труд и социјата Мила царовска, попладнево се сретнала со жителите на селото Тимјаник, но не успеала да ги убеди старата селска амбуланта да се обнови и пренамени во дом за неколку деца со пречки во развојот, кои требаше таму да бидат ...

Жители на Тимјаник: Децата со попреченост подалеку од нашите деца

Нова ТВ - 11.06.2018

Жителите на село Тимјаник на крајот од денешниот протест против изградбата на Центар за ресоцијализација на деца со посебни потреби, не се согласија ниту со изградба на ваков центар во селото, ниту пак со градинка за која што тврдеа дека е причината ...

Со протест во Тимјаник започна деинституционализацијата за децата со посебни потреби

Радио МОФ - 11.06.2018

Со сместување на три деца од Специјалниот завод Демир Капија во објект во Неготино, приспособен за нивните потреби започна деинституционализацијата на сместувањето на лицата со посебни потреби.

Царовска ќе го посети новиот групен дом во Неготино

Сител - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино, во кој ќе бидат сместени три деца со интелектуална ...

(Видео) Царовска: Не се откажуваме од згрижување на децата со посебни потреби во Тимјаник

Макфакс - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, нема да се откаже од идејата за згрижување на деца со посебни потреби во објект што се наоѓа на средина од селото Тимјаник близу до Неготино, иако жителите протестираа денеска и повеќе од еден ...

Јебо вас Тимјаник…

+инфо - 11.06.2018

И не е битно која партија владее со државата, најбитно е што ние, самонаречените самосвесни, трезвени претставници на она „здраво“ ткиво во државата, се смеевме на „Врапчето“, на молчеливата глупавост на разноразни Алији Шакиќи, Авировиќки и други ...

(Видео) Жители на Тимјаник: Не сме против децата, не им е местото на сред село

Макфакс - 11.06.2018

Страв кај жителите на малото село Тимјаник оддалечено два километри од Неготино кои денеска протестираа и се мобилизираа за да го изразат својот револт пред министерката за труд и социјална политика Мила Царовска а предизвикан од најавата за ...

(ВИДЕО) Тињата во Тимјаник: На сред село да нема такви луѓе, тие деца се соблекуваат голи

А1 On - 11.06.2018

Со десетината причини и оправдувања жителите на Тимјаник еден час се убедуваа себе си, а и министерката Мила Царовска дека децата со попреченост не е добро да се носат во нивното село, но со сигурност ја убедија целата јавност во лажната ...

Тимјаник во Среден век

Слободен Печат - 11.06.2018

Пишува: Ивор Мицковски Селото Тимјаник, сместено во средина на Повардарието, на територија на општина Неготино, треба да остане врежано во нашата колективна меморија, зашто во моментов прераснува во епитом на македонската себичност, провинцијалност, ...

За срамот во Тимјаник е виновна Владата!

Слободен Печат - 11.06.2018

Пишува: Бранко Героски Немам дилема дека случајот „Тимјаник“ е „ есенцијална слика на бедата на нашето колективно битие “, како што пишува на Фејсбук Елена Оровчанец – Спировска. Точно е и тоа дека Тимјаник „во моментов прераснува во епитом на ...

ДОМ: Кој ги мами луѓето во Тимјаник?

Стандард - 11.06.2018

„ДОМ јавно прашува кој ги мами луѓето во Тимјаник? Зашто, најверојатно се работи за голема измама на граѓаните од убавото неготинско село дека може да имаат некаква, било каква штета кога нивни сограѓани ќе станат неколку лица со попреченост“, се ...

ДОМ: Кој ги мами луѓето во Тимјаник?

МКД - 11.06.2018

ДОМ јавно прашува кој ги мами луѓето во Тимјаник, зашто најверојатно се работи за голема измама на граѓаните од неготинското село дека може да имаат некаква, каква било штета кога нивни сограѓани ќе станат неколку лица со попреченост.

(ВИДЕО) Протест во Тимјаник против вдомување на деца со попреченост: Тие деца се болни, ќе ги разболат и нашите

А1 On - 11.06.2018

„Сакаме градинка, а не дом за деца со попреченост“, „тие деца се болни, ќе ги разболат и нашите“, порачаа стотина жители на селото Тимјаник кои денеска излегоа на протест да го изразат своето незадоволство поради одлуката за отворање на мал групен ...

Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестираше (видео)

Слободен Печат - 11.06.2018

Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестирашe. Таа се покаја што протестирала кога ги запозна ...

Тимјаник во Среден век

+инфо - 11.06.2018

Размислете тимјаничани, од овој егоизам на ништото, може да се роди права и вистинска војна за ништото што го живееме. Вреди ли да се биде ништо?! Вреди ли бе луѓе? Селото Тимјаник, сместено во средина на Повардарието, на територија на општина ...

Жителите на Тимјаник до Царовска: Не сме против децата со попреченост, но нема да дозволиме да се гради групен дом

Стандард - 11.06.2018

Не сме против мал групен дом, но местото е несоодветно за такво нешто, нема услови за тоа, рекоа денеска жителите на селото Тимјаник. Нив попладнево ги посети министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, откако претходно присуствуваше на ...

За срамот во Тимјаник е виновна Владата!

+инфо - 11.06.2018

Ако Владата веќе троши пари за пропагандна машинерија, а локалните самоуправи за некакви фенси проекти (ваучери за пијаници во Скопје, на пример), некој морало да се сети дека Тимјаник е совршен таргет за една сериозна пи-ар акција за развој на ...

ДОМ: Кој ги мами луѓето во Тимјаник?

А1 On - 11.06.2018

ДОМ јавно прашува кој ги мами луѓето во Тимјаник? „Зашто, најверојатно се работи за голема измама на граѓаните од убавото неготинско село дека може да имаат некаква, било каква штета кога нивни сограѓани ќе станат неколку лица со попреченост.

ДОМ: Некој преку грда лага сака да ги прикаже луѓето од Тимјаник како нелуѓе

Макфакс - 11.06.2018

Од партијата Демократска обнова на Македонија (ДОМ) денеска преку соопштение јавно прашуваaт кој ги мами луѓето во неготинското село Тимјаник дека може да имаат некаква штета доколку нивни сограѓани станат неколку лица со попреченост.

Тимјаник - Неинформираност или нетолерантност?

Р.С.Европа - 11.06.2018

Зошто жителите на село Тимјаник се противат на најавите за отворање на дом за деца со попреченост. Министерката за труд и социјална политика Мила Царовкска вели дека станува збор за предрасуди, а во општина Неготино сметаат дека има недоволна ...

(ФОТО/ВИДЕО) Протест во Тимјаник: „Овде има градинка и што ќе видат нашите деца кога ќе излезат надвор“

Независен - 11.06.2018

Жителите на Тимјаник собрани сретсело ги пречекаа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и претставниците на УНДП и УНИЦЕФ, кои денеска дојдоа во селото да им објаснат зошто овде би се сместиле деца со попреченост од Заводот во ...

ЖИВО: Од протестот во Тимјаник против Домот за деца со посебни потреби

Нова ТВ - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска е на средба со жителите на неготинско Тимјаник кои протестраат против отворање на дом за деца со посебни ...

(Во живо) Протест во Тимјаник, жителите порачаа: „Сакаме градинка, а не дом за деца со попреченост“

Макфакс - 11.06.2018

„Сакаме градинка, а не дом за деца со попреченост“, порачаа стотина жители на селото Тимјаник кои денеска излегоа на протест да го изразат своето незадоволство поради одлуката за отворање на мал групен дом за деца со попреченост во ова неготинско ...

Страв од непознатото и предрасуди против децата со попреченост

Глас на Америка - 11.06.2018

Жители на неготински Тимјаник, тврдејќи дека се загрижени за безбедноста на своите деца, не дозволуваат сместување на четири деца со интелектуална попреченост во новиот мал групен дом „Нема да дозволиме Тимјаник да стане Демир Капија.

Ние не сме фашисти, ама не ги сакаме тие деца овде, порачаа жителите на селото Тимјаник

Sky - 11.06.2018

Ниту по едночасновната дебата на средсело, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, не успеа да ги убеди жителите на неготинското село Тимјаник, малиот објект да биде претворен во дом за деца со посебни потреби.

Царовска ќе го посети новиот групен дом во Неготино

Локално - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино, во кој ќе бидат сместени три деца со интелектуална ...

Мала група жители на Тимјаник излегоа на протест оти барале градинка а не дом за деца со посебни потреби

Поглед - 11.06.2018

Министерката за труд и социјала Мила Царовска се сретна жителите на село Тимјаник што излегоа на протести против изградбата домот за деца со посебни потреби. Тие изјавија дека не се фашисти, туку се бунат оти никој не ги информирал дека наместо ...

Царовска се сретна со жителите на Тимјаник

Бриф - 11.06.2018

Не сме против мал групен дом, но местото е несоодветно за такво нешто, нема услови за тоа, рекоа денеска жителите на селото Тимјаник. Нив попладнево ги посети министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, откако претходно присуствуваше на ...

Протест во Тимјаник, жителите порачаа: „Сакаме градинка, а не дом за деца со попреченост“

Точка - 11.06.2018

„Сакаме градинка, а не дом за деца со попреченост“, порачаа стотина жители на селото Тимјаник, кои денеска излегоа на протест да го изразат своето незадоволство поради одлуката за отворање мал групен дом за деца со попреченост во ова неготинско село.

Жителите на Тимјаник сакаат градинка, а не Дом за лица со попреченост

Вечер Прес - 11.06.2018

Жителите на Тимјаник се против изградба на групен центар за деца со попреченост во близината на основното училиште. Тие вчера на протест го искажаа нивниот револт и бараат на предвидената локација за изградба на Дом на лица со попреченост да се ...

(ВИДЕО) Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестираше

Либертас - 11.06.2018

Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестирашe. Видеото погледнете го ...

(ВИДЕО) Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестираше

Бриф - 11.06.2018

Неинформирана жителка која протестираше против сместувањето на децата со посебни потреби во Тимјаник ги запозна децата против кои протестираше. видео: ...

(ВИДЕО) Епилог од Тимјаник: Колете нè, бесете нè, овде дом ќе нема!

iPortal - 11.06.2018

Министерката Мила Царовска не ги убеди жителите на Тимјаник да дозвплат во селото да се направи мал групен дом за децата со посебни потреби. На тензичната средба што заврши предмалку, тие побараа кај нив да одат премиерот и градоначалникот на ...

Ние не сме фашисти, ама не ги сакаме тие деца овде, порачаа жителите на селото Тимјаник

Точка - 11.06.2018

Ниту по едночасновната дебата на средсело, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, не успеа да ги убеди жителите на неготинското село Тимјаник, малиот објект да биде претворен во дом за деца со посебни потреби.

Ние не сме фашисти, ама не ги сакаме тие деца овде, порачаа жителите на селото Тимјаник

Вечер Прес - 11.06.2018

Ниту по едночасновната дебата на средсело, министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, не успеа да ги убеди жителите на неготинското село Тимјаник, малиот објект да биде претворен во дом за деца со посебни потреби.

Тимјаник- слика и прилика за Македонија

Либертас - 11.06.2018

Системот е тој што го произведува Тимјаник, и сите други „Тимјаници“. Не може да се излечи проблемот во Тимјаник, ако не почне да се лечи целата држава и општеството. Жално и тажно беше да се следи денешната „дебата“ во селото Тимјаник меѓу ...

ВИДЕО) Дебата полна со предрасуди на жителите од Тимјаник со министерката Мила Царовска

Фактор - 11.06.2018

Денеска министерката за труд и социјална политика Мила Царовска придружувана од претставници на УНДП, УНИЦЕФ и ЕУ ,беше во селото Тимјаник, во близина на Неготино, каде се случи протест зошто се гради центар за 3-4 деца со посебни потреби кои се ...

Жителите на Темјаник против отворање на мал групен дом за деца со попреченост, а Царовска разочарана! Еве што соопшти ...

Бизнис Вести - 11.06.2018

Од Министерството за труд и социјалната политика најавија отварање на мал групен дом за деца со попреченост во с. Тимјаник, Неготино. Меѓутоа за жителите на селото оваа одлука претставува проблем.

Царовска: Разочарана сум од најавениот протест против отворање дом за деца со попреченост

Локално - 11.06.2018

Изненадена сум и искрено разочарана од реакциите на некои граѓани по повод отварањето на мал групен дом за деца со попреченост во с. Тимјаник, Неготино. Станува збор за дом каде ќе се сместат неколку деца кои на ниеден начин не претставуваат закана ...

ДОМ: Кој ги мами луѓето во Тимјаник?

Либертас - 11.06.2018

Соопштение на ДОМ: ДОМ јавно прашува кој ги мами луѓето во Тимјаник? Зашто, најверојатно се работи за голема измама на граѓаните од убавото неготинско село дека може да имаат некаква, било каква штета кога нивни сограѓани ќе станат неколку лица со ...

ДОМ: Некој преку грда лага сака да ги прикаже луѓето од Тимјаник како нелуѓе

Точка - 11.06.2018

Од партијата Демократска обнова на Македонија (ДОМ) денеска преку соопштение јавно прашуваaт кој ги мами луѓето во неготинското село Тимјаник дека може да имаат некаква штета доколку нивни сограѓани станат неколку лица со попреченост.

Царовска се сретна со жителите на Тимјаник

Локално - 11.06.2018

Не сме против мал групен дом, но местото е несоодветно за такво нешто, нема услови за тоа, рекоа денеска жителите на селото Тимјаник. Нив попладнево ги посети министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, откако претходно присуствуваше на ...

Царовска: Не се откажуваме од згрижување на децата со посебни потреби во Тимјаник

Точка - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, нема да се откаже од идејата за згрижување на деца со посебни потреби во објект што се наоѓа на средина од селото Тимјаник близу до Неготино, иако жителите протестираа денеска и повеќе од еден ...

Колку Тимјанчани нè има?

CivilMedia - 11.06.2018

Ако еден од параметрите за оценување на напредокот на едно општество е и начинот на кој се однесува општеството кон ранливите категории на граѓани, тогаш ние сме дефинитивно под секаков минимум.

(ВИДЕО) Дебата полна со предрасуди на жителите од Тимјаник со министерката Мила Царовска

Женски магазин - 11.06.2018

Денеска м инистерката за труд и социјална политика Мила Царовска придружувана од претставници на УНДП, УНИЦЕФ и ЕУ ,беше во селото Тимјаник, во близина на Неготино, каде се случи протест зошто се гради центар за 3-4 деца со посебни потреби кои се ...

Погледнете ја реакцијата на жителката на Тимјаник кога се запозна со децата против кои протестираше!

iPortal - 11.06.2018

Можно е никогаш да немате слушнато за селото Тимјаник, Неготинско, но ова село деновиве стана популарно поради изградба на Центар за ресоцијализација на деца со посебни потреби. Вчера, граѓаните се вознемирија кога слушнаа дека жителите од ова село ...

Царовска во Тимјаник, жителите повикуваат на протест

CivilMedia - 11.06.2018

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, заедно со претставници на УНИЦЕФ, УНДП и делегацијата на Европска Унија, денеска во 13.30 часот, ќе го посети новиот групен дом во Неготино, во кој ќе бидат сместени три деца со интелектуална ...

БРАВО ЗА НОВИНАРОТ НА ТВ 21: Однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестираше

Поглед - 11.06.2018

Новинар на ТВ 21 однесе жителка на Тимјаник и ја запозна со децата против кои протестирашe. Видеото погледнете го во ...

ВИДЕО: Министерката Царовска на соочување со жителите на Тимјаник кои протестираат против згрижување на децата со ...

Либертас - 11.06.2018

„Сакаме градинка, а не дом за деца со попреченост“, порачаа стотина жители на селото Тимјаник кои денеска излегоа на протест да го изразат своето незадоволство поради одлуката за отворање на мал групен дом за деца со попреченост во ова неготинско ...

Скопјанка на фејсбук: Македонија е Тимјаник, само некој го чита, а некој го живее секојдневно

Скопје инфо - 11.06.2018

Жители на неготински Тимјаник, тврдејќи дека се загрижени за безбедноста на своите деца, не дозволуваат сместување на четири деца со интелектуална попреченост во новиот мал групен дом „Нема да дозволиме Тимјаник да стане Демир Капија.

Жител на Тимјаник и понуди на Царовска еден хектар од неговата нива за градинката да се изгради

Локално - 11.06.2018

На денешниот протест против изградба на групен дом за деца со попреченост жителите на Тимјаник и се пожалија на министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, дека немаат вода во поголем период од денот и дека нивните чешми секнуваат, ...

Градоначалникот на Валандово понуди простор за згрижување на деца со попреченост

AKO - 11.06.2018

,,Чувајте се од оние што протестираат во Тимјаник, а не од децата со попреченост“. Со оваа порака, градоначалникот на валандово, Перо Костадинов, се огласи по скандалозното однесување на жителите на неготинското село Тимјаник, кои се противат таму ...

Дудучки: Отстапувам 5.000 квадратни метри за дом за деца со посебни потреби

AKO - 11.06.2018

Невропсихијатарот, Мице Дудучки, објави дека отстапува 5.000 квадратни метри земјиште за изградба на дом за деца со попреченост. ,,После приказната за Тимјаник, отстапувам 5.000 метри квадратни земјиште за изградба на дом за деца со посебни потреби, ...

Домника М. Кардула: Македонија е Тимјаник!

AKO - 11.06.2018

По скандалозното однесување на жителите на селото Тимјаник, мајка на дете со попреченост, се обрати преку својот ФБ профил: ,,Ова го пишувам како мајка на дете со попреченост. Ви ги читам статусите за Тимјаник и морам да констатирам дека дел се ...