TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Предлози од МАН за преговорите за медиумите

Канал5 - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

Медиумите со национални концесии згрозени од предлозите на СДСМ за законот за медиуми

Канал5 - 29.11.2015

Во текот на вчерашниот ден некои медиуми дојдоа до интегралниот текст на предлог закон за медиуми кој го понудил СДСМ во текот на преговорите за либерализација на медиумската сфера. Станува збор за автентичен документ во кој се гледа дека некој во ...

Најголемите телевизии згрозени од предлозите на СДСМ за законот за медиуми

Канал5 - 29.11.2015

Предлогот за измени во законската регулатива за медиуми е срамен и не треба да се земе во предвид се додека на маса не се најде нормален предлог кој ќе води кон либерализација на медиумскиот простор, кој ке води кон либерализација на медиумскиот ...

МАН со предлози за преговорите од областа на медиумите

Press24 - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

Предлози од МАН за преговорите за медиумите

Сител - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

Најголемите телевизии згрозени од предлозите на СДСМ за законот за медиуми

Курир - 29.11.2015

Предлогот за измени во законската регулатива за медиуми е срамен и не треба да се земе во предвид се додека на маса не се најде нормален предлог кој ќе води кон либерализација на медиумскиот простор, кој ке води кон либерализација на медиумскиот ...

Алфа се приклучи кон протестот: Предлозите на СДСМ вовед во диктатура и медиумска цензура

Курир - 29.11.2015

Скандалозните предлози на СДСМ во преговорите околу законските измени во областа на медиумите кои вчера беа обелоденети во јавноста предизвикуваат шокираност и кај медиумите. 4 те телевизии со национална концесија Алфа, Канал 5, Сител и Алсат преку ...

Најголемите телевизии против предлогот на СДСМ за контрола на медиумите

Press24 - 29.11.2015

Предлогот за измени во законската регулатива за медиуми е срамен и не треба да се земе во предвид се додека на маса не се најде нормален предлог кој ќе води кон либерализација на медиумскиот простор, реагираат 4-те национални телевизии во земјава - ...

Црна позадина за предлозите на СДСМ кои значат целосна партизација на медиумите

Курир - 29.11.2015

Најголемите телевизии во земјава, со црна позадина изразуваат протест против скандалозните предлози на СДСМ за регулација на работата на медиумите. Предлозите на СДСМ за регулација на работата на медиумите се скандалозни и ќе доведат до целосна ...

Црна позадина за предлозите на СДСМ кои значат целосна партизација на медиумите

Нетпрес - 29.11.2015

Предлогот за измени во законската регулатива за медиуми е срамен и не треба да се земе во предвид се додека на маса не се најде нормален предлог кој ќе води кон либерализација на медиумскиот простор, кој ке води кон либерализација на медиумскиот ...

МАН: Медиумите со црна позадина да изразат протест од фашизмот од СДСМ

Курир - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

Експерти: СДСМ предлага тотатитарност, предлозите значат целосна партизација на медиумите

Сител - 29.11.2015

Предлозите на СДСМ за регулација на работата на медиумите се скандалозни и ќе доведат до целосна партизација на Агенцијата за медиуми смета долгогодишниот новинар иозвестувач од САД Цветин Чилиманов.

МАН до медиумите: Црни насловни во знак на протест против фашизмот од СДСМ

Нетпрес - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти свои предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

Националните телевизии шокирани- предлозите на СДСМ вовед во диктатура и медиумска цензура

Алфа - 29.11.2015

Скандалозните предлози на СДСМ во преговорите околу законските измени во областа на медиумите кои вчера беа обелоденети во јавноста предизвикуваат шокираност и кај медиумите. Скандалозните предлози на СДСМ во преговорите околу законските измени во ...

СО ЦРН ЕКРАН и Канал5 се приклучи во протестот на најголемите телевизии

Пулс24 - 29.11.2015

Предлогот за измени во законската регулатива за медиуми е срамен и не треба да се земе во предвид се додека на маса не се најде нормален предлог кој ќе води кон либерализација на медиумскиот простор, кој ке води кон либерализација на медиумскиот ...

Црна позадина за предлозите на СДСМ кои значат целосна партизација на медиумите

Пулс24 - 29.11.2015

Најголемите телевизии во земјава, со црна позадина изразуваат протест против скандалозните предлози на СДСМ за регулација на работата на медиумите. Предлозите на СДСМ за регулација на работата на медиумите се скандалозни и ќе доведат до целосна ...

Предлози од МАН за преговорите за медиумите

Локално - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

Црна позадина за предлозите на СДСМ кои значат целосна партизација на медиумите

Вечер Прес - 29.11.2015

Четирите најголеми ТВ канали и Медиа Груп Македонија во која се: Вечер, Медиа и Вести, најавуваат дека ако преговорите за медиумската сфера продолжат во правец на воведување на партиска диктатура и контрола на медиумите - нема да го следат изборниот ...

МАН: Медиумите со црна позадина да изразат протест од фашизмот од СДСМ

Пулс24 - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

ВИДЕО: Телевизиите со црн екран – во протестот против предлозите на СДСМ за медиуми

МК News - 29.11.2015

Предлогот за измени во законската регулатива за медиуми е срамен и не треба да се земе во предвид се додека на маса не се најде нормален предлог кој ќе води кон либерализација на медиумскиот простор, кој ке води кон либерализација на медиумскиот ...

Здружението на Латас и Ивона, МАН: Со црни страници на протест против фашизмот на СДСМ

Бриф - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

Алфа се приклучи кон протестот: Предлозите на СДСМ вовед во диктатура и медиумска цензура

Пулс24 - 29.11.2015

Скандалозните предлози на СДСМ во преговорите околу законските измени во областа на медиумите кои вчера беа обелоденети во јавноста предизвикуваат шокираност и кај медиумите. 4 те телевизии со национална концесија Алфа, Канал 5, Сител и Алсат преку ...

Предлози од МАН за преговорите за медиумите

Lider - 29.11.2015

Македонската асоцијација на новинари (МАН) денеска соопшти дека има неколку предлози за преговорите од областа на медиумите кои ги водат четирите политички партии. МАН предлага работата со Агенцијата за медиуми да ја водат непартиски лица.

СДСМ со скандалозни предлози за партизација на медиумите

Канал5 - 28.11.2015

Без договор завршиле синоќешните преговори меѓу работните групи на партиите за реформи во медиумската сфера. Изворите од преговорите информираат дека разговарало за составот на Агенцијата за медиуми и начинот на нејзино функционирање но политичките ...

Новинарите се тие што професијата што е “на коленици” треба да ја подигнат на нозе

Фокус - 28.11.2015

Новинарите во овие телевизии не работат под притисок, барем поголемиот дел. Тие се доброволно влезени во коруптивната мрежа и тешко би се откажале од бенефициите во вид на хонорари од сајтовите за кои, кога ќе се расплетка клопчето, ништо чудно и во ...

Што носи приватизацијата на медиумите во Србија?

Deutsche Welle - 28.11.2015

Дали приватна сопственост во досега буџетските медиуми ќе значи помала или поголема слобода во известувањето? Тоа е само едно од прашањата, кое се наметнува во текот на приватизацијата на српските медиуми.

СДСМ со скандалозни предлози за регулација на работата на медиумите?!

Алфа - 28.11.2015

Еден човек по предлог на опозицијата да мониторира, казнува, затвора медиуми и да изрекува парични казни од дури 50.000 евра. Рестриктивни казнени и регулаторни одредби во делот на медиумите предлага СДСМ.Извори од преговорите на работните групи на ...

Диктатура предлага СДСМ во законот за медиуми

Сител - 28.11.2015

Како дел од пакетот на политичкиот договор помеѓу четирите партии од Пржино деновиве се преговара за нови закони во областа на медиумите. Самиот факт дека партиите преговараат за медиумските правила без претставници на двете новинарски здруженија на ...

СДСМ бара зголемување на казните и брутална партизација на медиумите

Нетпрес - 28.11.2015

Казни за медиумите од 10 до 15 илјади евра предлага СДСМ во новиот закон за медиуми. Според предлозите на СДСМ директорот на Агенцијата за медиуми ќе може да казнува за начелни одредби, за необјективен новинар, за новинар што не ги негува моралните ...

СДСМ бара поголеми казни за медиумите и нивна партизација

Press24 - 28.11.2015

Казни за медиумите од 10 до 15 илјади евра предлага СДСМ во новиот закон за медиуми. Според предлозите на СДСМ директорот нна Агенцијата за медиуми ќе може да казнува за начелни одредби, за необјективен новинар, за новинар што не ги негува моралните ...

Новинарите треба професијата која е “на коленици” треба да ја подигнат на нозе

Репортер - 28.11.2015

Новинарите во овие телевизии не работат под притисок, барем поголемиот дел. Тие се доброволно влезени во коруптивната мрежа и тешко би се откажале од бенефициите во вид на хонорари од сајтовите за кои, кога ќе се расплетка клопчето, ништо чудно и во ...

СДСМ бара поголеми казни за медиумите и нивна партизација

Курир - 28.11.2015

Казни за медиумите од 10 до 15 илјади евра предлага СДСМ во новиот закон за медиуми. Според предлозите на СДСМ директорот нна Агенцијата за медиуми ќе може да казнува за начелни одредби, за необјективен новинар, за новинар што не ги негува моралните ...

Ова е севернокорејскиот закон на СДСМ за медиумите

Вечер Прес - 28.11.2015

Првиот чекор на брутална партизација врз медиумите е предлогот на СДСМ таа партија да предлага три члена од Советот на Агенцијата за медиуми, со што заедно со невладините соросоидни предлагачи да обезбедат мнозинство во Советот на Агенцијата за ...

Скандалозен обид на СДСМ за партизација на медиумите

Република - 28.11.2015

Без договор завршиле синоќешните преговори меѓу работните групи на партиите за реформи во медиумската сфера, објави Канал 5. Изворите од преговорите за телевизијата информираат дека разговарало за составот на Агенцијата за медиуми и начинот на ...

Зад новиот предлог на СДСМ се крие партизација на медиумите

Пулс24 - 28.11.2015

Казни за медиумите од 10 до 15 илјади евра предлага СДСМ во новиот закон за медиуми. Според предлозите на СДСМ директорот на Агенцијата за медиуми ќе може да казнува за начелни одредби, за необјективен новинар, за новинар што не ги негува моралните ...

Ванхојте не дојде на седницата на Комисијата за прислушувањето

Фокус - 27.11.2015

Ванхојте ги остави партиите сами да се договорат. Посредникот во преговорите за спроведувањето на Договорот од Пржино, Питер Ванхојте, денеска сепак не дојде на седницата на Анектната комисија за прислушувањето, иако вчера беше поканет од ...

Поповски СДСМ: преговорите се само за партии, Селмани ЗНМ: не поддржуваме политички дилови на штета на новинарите

МКД - 27.11.2015

На вчерашниот протест новинарите побараа да бидат вклучени во преговорите за реформите во медиумската сфера. Порачаа „Не може политичарите да преговараат во наше име“. Преговорите беа одложена за понатамошни консултации, а Роберт Поповски, член на ...

Денеска истекува рокот за договор за медиумите, Ванхојт во Собрание ќе посредува за аудиоснимките

МКД - 27.11.2015

Првиот рок за постигнување договор за решавање на проблемите со медиумите беше пробиен (20 ноември). Новиот договорен рок е денеска, 27 ноември. Според досега непостигнатото, тешко е да се верува дека денеска претставниците на четирите политички ...

Насер Слмани: СДСМ не сака слободни медиуми

Press24 - 27.11.2015

Овие разговори не смеат да се претворат во процес на исполнување на желби на политичките партии, туку треба да биде сериозен процес, во кој прво ќе се даде точна дијагноза за состојбите, а потоа да се понудат конкретни предлози поткрепени со силни ...

Работните групи преговараат за медиумите без нивно присуство

Макфакс - 27.11.2015

Работните групи на политичките партии, во петок продолжија со преговорите за реформите во медиумите коишто произлегуваат од Договорот од Пржино, но на средбата не се повикани претставници од медиумите.

СЕЛМАНИ: СДСМ не сака подобрување на медиумскиот систем

Телеграф - 27.11.2015

Селмани ја посочува опозициската партија СДСМ како една од причините зошто новинарите се надвор од овој процес. Неговата последна реакција беше директно насочена кон Бихаќка, потсетувајќи го раководството на СДСМ дека поминало времето кога ставовите ...

Ванхојт: Низ преговорите се вклучени препораките на ЕК, но и барањата на новинарите

МКД - 27.11.2015

Од кабинетот на белгискиот експерт и олеснувач во преговорите, Питер Ванхојт, стигна соопштение дека на денешната работна група во Клубот на пратеници се дискутира за Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, поконкретно за улогата и ...

Медиумите ќе се решаваат со краткорочни и долгорочни мерки?

+инфо - 27.11.2015

Четирите партии кои го потпишаа договорот во Пржино конечно денеска почнаа да преговараат за медиумите. Партиите ги ставиле на маса своите предлози, а попладнево ќе треба да се изјаснат за првичните решенија.

СДСМ бара медиумите да учествуваат во преговорите

Нова ТВ - 27.11.2015

По вчерашната реакција на новинарските здруженија и протестот пред Клубот на пратеници на новинарите и медиумските работници пред почетокот на преговорите на работните групи посветени на медиумите, СДСМ денеска оствари консултативна средба со ...

Работните групи преговараат за медиумите без нивно присуство

Кајгана - 27.11.2015

Работните групи на политичките партии продолжија со преговорите за реформите во медиумите што произлегуваат од Договорот од Пржино, но на средбата не се повикани претставници од медиумите.

Прекинати преговорите за медиумите, продолжуваат в понеделник

+инфо - 27.11.2015

Напната атмосфера и неконструктивната расправа беа причина што денеска беа прекинати преговорите на работните групи на четирите најголеми партии, за реформите во медиумската сфера. На агендата беше Агенцијата за медиуми и советот на Агенцијата, каде ...

Пробиен уште еден рок, партиите не се договорија за прашањата за медиумите

МКД - 27.11.2015

По оној од 20 ноември, работната група на преговачките тимови на четирите партии го пробија и денешниот рок, кој посредникот Питер Ванхојт го даде за постигнување согласност за реформите во медиумската сфера.

Партиите дури денеска почнаа дебата за медиумите- СДСМ предлага краткорочни и долгорочни решенија

Локално - 27.11.2015

ВМРО-ДПМНЕ дури денеска доставила предлози за решенија во сферата на медиумите, па затоа се пролонгира последниот рок за решение на оваа проблематика опфатена со Договорот од Пржино, брифираат извори од преговарачкиет тимови.

Збогум рекламо, добредојде манипулацијо!

СПФМ - 27.11.2015

Псевдонастан – измислен за навивачкото новинарство. Фото: They Stole It… via photopin (license) – Кој се плаши од изборните трикови !? – Суштински делови на секоја демократија се слободата на говорот и слободниот проток на информациите.

СДСМ и ЗНМ во вербална војна околу преговорите за медиумите

Локално - 27.11.2015

Во отворена војна деновиве влегоа Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и опозициската партија СДСМ, откако еснафското здружение сите партии ги стави во ист кош како виновници зашто не се повикани на преговорите кои за медиумите се одвиваат ...

ЗНМ, ССНМ и МИМ бараат вклучување во разговорите за медиумите

Алсат-М - 26.11.2015

Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) денеска протестираа пред Клубот на новинарите заради, како што соопштија, нетранспарентниот начин на водење ...

Новинарите протестираат пред Клубот на пратениците

Фокус - 26.11.2015

За нас, е неприфатливо да се зборува за новинарите и медиумите а притоа тие да не бидат вклучени во процесот. Новинарите, медиумите и јавноста имаат право да знаат за што политичките партии разговараат и за што се договараат во Клубот на пратеници.

Протест на новинари во Скопје

Алсат-М - 26.11.2015

Здружението на новинарите, Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници и Македонскиот Институт за медиуми денеска во 11 часот ќе протестираат пред Клубот на пратеници во Скопје.

Протест на новинарите

24 Вести - 26.11.2015

З дружението на новинарите на Македонија, Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници и Македонскиот Институт за медиуми за денеска, најав ија протест пред клуб на пратеници во знак на незадоволство поради одбивањето на ...

Новинарите протестираа- партиите ги одложија разговорите

Телма - 26.11.2015

Заврши протестот на новинарите пред Клубот на пратениците во кој учествуваа претставници на Здружението на новинарите, Самостојниот новинарски синдикат и Македонскиот институт на медиуми. Новинарите бараат да бидат вклучени во преговорите меѓу ...

Новинарите протестираа, преговорите за медиумите откажани

Фокус - 26.11.2015

Партиите подготвуваат закон за медиумите за кој новинарите не знаат ништо. Новинарите го одржаа протестот пред Клубот на пратениците каде што партиите имаа закажано состанок за медиумите. Претседателот на ЗНМ, Насер Селмани истакна дека не може ...

ЗНМ, ССНМ и МИМ бараат вклучување во разговорите за медиумите

Канал5 - 26.11.2015

Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) денеска протестираа пред Клубот на новинарите заради, како што соопштија, нетранспарентниот начин на водење ...

Селмани: Што кријат политичарите од новинарите

Вест - 26.11.2015

Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) денеска протестираа пред Клубот на новинарите заради, како што соопштија, нетранспарентниот начин на водење ...

Новинарите не им веруваат на партиите, Ванхауте ја одложи средбата на работните групи

Утрински - 26.11.2015

„Што е толку страшно во предлозите на партиите за регулација на медиумската сфера, што не сакаат да ги споделат со нас и со јавноста“, рече претседателот на ЗНМ, Насер Селмани Неколку десетици новинари и медиумски работници денеска претпладне ...

И СДСМ бара новинарите да коленичат пред партиите

Вест - 26.11.2015

Роберт Поповски, поранешен новинар и екпретседател на Здружението на новинари на Македонија, а сега претставник на СДСМ во работната група за медиумската сфера, не гледа смисла во преговорите да бидат вклучени новинарските здруженија.

Додека новинарите протестираа, Ванхауте ја одложи средбата за медиумите

24 Вести - 26.11.2015

„Не во наше име“ порачаа новинарите од пред Клубот на пратениците, со цел како што велат да ги предупредат политичарите дека не можат да носат одлуки за медиумите без вклученост на најзасегнатите.

ЗНМ: Што е толку страшно во предлозите, па ги кријат

Вест - 26.11.2015

Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) вчера протестираа пред Клубот на пратениците за да бидат вклучени во партиските преговори за реформи во ...

Новинарите со протест побараа вклучување во преговорите за медиумите

Радио МОФ - 26.11.2015

Со свирежи и транспарент „НЕ во наше име“, новинарите излегоа на протест пред Клубот на пратениците незадоволни бидејќи се целосно исклучени од преговорите на четирите најголеми политички партии за медиумските реформи, најавени со Договорот од ...

Селмани: Партиите да не носат решенија за медиумите позади грбот на новинарите

Капитал - 26.11.2015

Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) денеска протестираа пред Клубот на новинарите заради, како што соопштија, нетранспарентниот начин на водење ...

Новинарите протестираат: Не може политичарите да преговараат во наше име

Нова ТВ - 26.11.2015

Фото : Фокус ЗНМ, новинарски здруженија, ССНМ, новинари и медиумски работници веќе половина час протестираат пред Клубот на пратеници, револтирани од тоа што политичките партии преговораат за Законот за медиуми без нивно присуство.

(ВИДЕО) Протест на новинарите пред Клуб на пратеници

Репортер - 26.11.2015

Од 11 часот, поголем број новинари и медиумски работници се собираат пред Клубот на пратениците, на протестот организиран од Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и ...

ЗНМ, ССНМ и МИМ бараат вклучување во разговорите за медиумите

Сител - 26.11.2015

Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) денеска протестираа пред Клубот на новинарите заради, како што соопштија, нетранспарентниот начин на водење ...

ВИДЕО: Новинарите го блокираа Клуб на пратеници, преговарачите не дојдоа на средба

А1 On - 26.11.2015

Новинарите што со свирежи и транспарент „Не во наше име“, го блокираа влезот на Клубот на пратеници, денеска не успееја на преговарачите од четирите политички партии директно да им кажат дека не можат да договараат правила за медиумите без да ги ...

Протест на новинарите во Скопје

Правдико - 26.11.2015

Здружението на новинарите, Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници и Македонскиот Институт за медиуми денеска во 11 часот ќе протестираат пред Клубот на пратеници во Скопје.

НОВИНАРСКИ ПРОТЕСТ: Не прифаќаме преговори за медиумите без новинарите

Телеграф - 26.11.2015

Медиумските организации побараа од претставниците на Европската унија и американската амбасада, кои се гарант на договорот од Пржино, да не дозволат партиите зад грбот на новинарите да шверцуваат решенија за медиумите, кои не се во согласност со ...

Новинари: Се сомневаме во политичките предлози за реформи во медиумите

Нова ТВ - 26.11.2015

Здружението на новинари, Синдикатот, новинари и медиумски работници од повеќе медиуми утринава на получасовен протест пред Клубот на пратеници со свирежи и транспарент „Не во наше име“ го изразија револтот од тоа што политичките партии преговaраат ...

Селмани: СДСМ сака да наследи од ВМРО перфектен систем на контрола врз медиумите

Репортер - 26.11.2015

Претседателот на ЗНМ Насер Селмани, преку својот ФБ профил реагираше на тврдењето на прегпварачот на СДСМ-Роберт Поповски дека партиите сега ги корегирале законите кои власта ги донела во преговори со ЗНМ.

Новинарите протестираа и побараа да се вклучат во преговорите за медиумите

МКД - 26.11.2015

На протестот што започна во 11 часот пред Клубот на пратеници се здружија повеќе новинари и медиумски работници. Минатата недела, но повторно и вчера тимовите на четирите партии седнаа да дискутираат за реформи во медиумската сфера, а без присуство ...

Новинарите на протест побараа да бидат вклучени во преговорите за медиумите

+инфо - 26.11.2015

Денеска ги повикавме новинарите на протест поради нетранспарентниот начин на водење на преговорите - партиите сакаат да одлучуваат за судбината на новинарите без да водат сметка за нашите интереси, рече претседателот на ЗНМ, Насер Селмани пред ...

Одложени денешните преговори за реформите во медиумската сфера

МКД - 26.11.2015

Во име на господинот Ванхојт, би сакале да ве известиме дека денешната средба на работната група е одложена поради консултативни средби за подготовка на конкретни предлози во врска со законите поврзани со медиумите, врз основа на досегашните ...

Слободни медиуми или контролирана пропаганда

Р.С.Европа - 26.11.2015

Нетранспарентниот начин на водење на разговорите за медиумите ги натера новинаритите и медиумските работници да протестираат. Партиите без медиумите одлучуваат за нивната судбина и медиумите бараат и тие да бидат вклучени во преговорите.

НОВИНАРИТЕ НА ПРОТЕСТ: Бараат вклучување во преговорите за медиумите

Телеграф - 26.11.2015

Организациите на новинарите потенцираат дека решенијата за медиумите треба да бидат системски и одржливи со кои на подолг рок треба да се обезбедат подобри услови за работа на новинарите и на медиумите Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), ...

Новинарите протестираа: „Не во наше име“-бараат вклучување во преговорите за медиумите

Локално - 26.11.2015

Новинарите што со свирежи и транспарент „Не во наше име“, го блокираа влезот на Клубот на пратеници, денеска не успееја на преговарачите од четирите политички партии директно да им кажат дека не можат да договараат правила за медиумите без да ги ...

Преговарачот на СДСМ Поповски: Нов. здруженија треба да лобираат кај партиите за да ги застапуваат нивните интереси

Локално - 26.11.2015

Ова се преговори на политички партии вклучени во Договорот од Пржино, затоа не гледам смисла во него да бидат вклучени невладини организации и новинарски здруженија, вели Роберт Поповски, член на работната група на СДСМ во разговорите за медиумската ...

Новинарите на протест

Тера - 26.11.2015

Здружението на новинарите, Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници и Македонскиот Институт за медиуми во 11 часот ќе протестираат пред Клубот на пратеници. Според соопштението, тие ќе протеститираат, поради одбивањето на ...

ЗНМ, ССНМ и МИМ бараат вклучување во разговорите за медиумите

еМагазин - 26.11.2015

Здружението на новинарите (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ) денеска протестираа пред Клубот на новинарите заради, како што соопштија, нетранспарентниот начин на водење ...

Новинарите на протест побараа вклучување во преговорите за медиуми

Фактор - 26.11.2015

Вклучување во преговарачкиот процес заедно со политичките партии и работите групи побараа денеска новинарите и новинарските организации. Како засегната страна тие потенцираа дека имаат право да знаат какви решенија се носат и предлагаат за ...

Селмани: СДСМ сакаат да наследат од ВМРО перфектен систем на контрола на медиумите

Локално - 26.11.2015

Претседателот на ЗНМ Насер Селмани, преку својот ФБ профил реагираше на тврдењето на прегпварачот на СДСМ-Роберт Поповски дека партиите сега ги корегирале законите кои власта ги донела во преговори со ЗНМ.

Новинарски организации: Тие што ги создаваат проблемите, не можат да нудат и решенија

СПФМ - 26.11.2015

Новинарски протест. Фото: В.Ѓ. (СПФМ) Изборниот законик, а и законите кои моментно се договараат во Клубот на пратеници, и тоа на крајно нетранспарантен начин, ги предизвика на реакција новинарските здруженија.

Новинарите денес на протест пред Клубот на пратениците

МК News - 26.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ), во 11 часот ќе излезат на протест пред Клубот на пратениците, каде заедно ќе го изразат ...

Mинистерот Спасовски се сретна со претставници на ЗНМ

Утрински - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, денеска имаше работна средба со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија. На средбата, соопшти денеска МВР, било дикутирано за нападите врз новинарите и ...

Протест на новинарите

Телма - 25.11.2015

Пред Клубот на пратениците денеска се одржува новинарски протести. Организатори се Здружението на новинарите, Самостојниот новинарски синдикат и МИМ. Тоа е остварување на најавите за протести, доколку не бидат вклучени во преговорите меѓу четирите ...

Новинарите на протест пред Клубот на пратеници

Вест - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ), на 26 ноември во 11 часот ќе протестираат пред Клубот на пратеници во Скопје, оти ...

Новинарите утре ќе протестираат пред Клубот на пратеници

Фокус - 25.11.2015

Причина за протестот е незадоволството поради невклученоста во преговорите кои се однесуваат на медиумите, а во кои се вклучени политичките партии и посредникот Питер Ванхојте. Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на ...

Министерот Спасовски се сретна со претставници на ЗНМ

Фокус - 25.11.2015

Тема на средбата биле нападите врз новинарите и медиумите кои се случија во изминатиот период во Република Македонија. Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, денеска оствари работна средба со претседателот на ЗНМ, Насер Селмани и Столе ...

Средба на министерот Спасовски со претставници на ЗНМ

Канал5 - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, денеска имаше работна средба со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија. На средбата, соопшти денеска МВР, било дикутирано за нападите врз новинарите и ...

Министерот за внатрешни ќе се заложи за расчистување на нападите врз новинарите

+инфо - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на денешната средба со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) порачал дека ќе се преземат сериозни мерки за расчистување на нападите врз новинарите.

МВР: Спасовски на ЗНМ му вети итно расветлување на нападите врз новинари

Макфакс - 25.11.2015

Во интерес на почитувањето на демократските принципи, ќе бидат преземени сериозни мерки за итно расветлување на нападите врз новинарите, изјави во средата министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на средбата со претставнциите на Здружението ...

Новинарите утре на протест пред Клубот на пратениците

Капитал - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ), утре во 11 часот ќе излезат на протест пред Клубот на пратениците, каде заедно ќе го ...

Утре новинарите ќе протестираат пред Клубот на пратеници

А1 On - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ), најавуваат протест пред Клуб на пратеници во знак на незадоволство поради одбивањето на ...

Министерот Спасовски се сретна со претставници на ЗНМ, дискутираа за нападите врз новинарите

МКД - 25.11.2015

Нападите врз новинарите и медиумите кои се случија изминатиов период во Република Македонија беа тема на разговор на денешната средба на Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на ...

Новинарите во четврток на протест

Кајгана - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ) во четврток органзиираат протест пред Клуб на пратеници.

Слаѓана Димишкова: ЗНМ е шалтер за исплата на проекти

Press24 - 25.11.2015

Работните групи на четирите политички партии, по консулатциите со медиумските здруженија, се во финална фаза од разговорите околку пакетот со кој се опфатени медиумите, пред се јавниот радиодифузен сервис и Агенцијата за медиуми.

Партиските тимови се враќаат на преговарачка маса - повторно ќе се дискутира за медиумите

МКД - 25.11.2015

Работните групи во Клубот на пратеници денеска треба да продолжат со преговорите за медиумската сфера, откако минатата недела новинарските здруженија и медиумски организации реагираа на дел од предвидените законски измени и побараа да бидат дел ...

Ќе се протестира утре пред Клубот на пратеници

+инфо - 25.11.2015

Пред Клубот на пратениците во Скопје, утре Здружението на новинари (ЗНМ), Синдикатот на новинари и медиумски работници (ССНМ) како и Македонскиот институ за медиуми ИМ ќе организираат протест поради нетранспарентниот начин на кој се договараат ...

Новинарите утре на протест!

Репортер - 25.11.2015

Здружението на новинари (ЗНМ), Синдикатот на новинари и медиумски работници (ССНМ), како и Македонскиот институт за медиуми (МИМ), ги повикуваат новинарите, утре во 11 часот, на протест пред Клуб на пратеници за заедно да го изразат незадоволство ...

Новинарите денеска на протест пред Клубот на пратеници

Нова ТВ - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ),денеска во 11 часот ќе одржат протест пред Клуб на пратеници во знак на незадоволство ...

Новинарите во четврток на протест

Макфакс - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ) во четврток органзиираат протест пред Клуб на пратеници.

Новинарите утре ќе протестираат пред Клубот на пратеници

Радио МОФ - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот Институт за медиуми (МИМ), за утре најавуваат протест пред Клубот на пратеници.

Новинарите утре ќе протестираат пред Клуб на пратеници

МКД - 25.11.2015

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинарите и на медиумските работници (ССНМ) и Македонскиот институт за медиуми (МИМ), утре во 11 часот повикуваат на протест пред Клуб на пратеници, каде новинарите и ...

Нападот врз новинарите- напад врз информираноста!

Репортер - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, денеска имаше работна средба со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија. На средбата, соопшти денеска МВР, било дикутирано за нападите врз новинарите и ...

Протест на новинарите во Скопје

Р.С.Европа - 25.11.2015

Здружението на новинарите, Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници и Македонскиот Институт за медиуми денеска во 11 часот ќе протестираат пред Клубот на пратеници во Скопје.

Средба на министерот Спасовски со претставници на ЗНМ

А1 On - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, денеска имаше работна средба со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија. На средбата, соопшти денеска МВР, било дикутирано за нападите врз новинарите и ...

Спасовски се сретна со претставници на ЗНМ

Телеграф - 25.11.2015

На средбата беше дискутирано за нападите врз новинарите и медиумите кои се случија во изминатиот период. Спасовски и претставниците на ЗНМ се согласија дека нападите врз новинарите претставуваат директен напад врз основното право на граѓаните да ...

Пасивни преговори за медиумите, новинарите утре на протест

Фактор - 25.11.2015

Бавно се одвиваат преговорите меѓу работните групи за реформи во медиумите и нивно ослободување. Четирите политички партии до петок треба направат компромис за владиното рекламирање, финансирањето на МРТ и кадровските смени, независноста на ...

ЗНМ е шалтер за исплата на проекти

Вечер Прес - 25.11.2015

Работните групи на четирите политички партии, по консулатциите со медиумските здруженија, се во финална фаза од разговорите околку пакетот со кој се опфатени медиумите, пред се јавниот радиодифузен сервис и Агенцијата за медиуми.

Внатре партиски преговори, пред Клубот на пратеници утре новинарски протест

Локално - 25.11.2015

Утре во 11 часот пред Клубот на пратениците ќе се одржат новинарски протести. Организатори се Здружението на новинарите, Самостојниот новинарски синдикат и МИМ.Протестот е во знак на незадоволство поради одбивањето на политичките партии да ги ...

Новинарите утре на протест пред Клубот на пратениците

Локално - 25.11.2015

Здружението на новинари (ЗНМ), Синдикатот на новинари и медиумски работници (ССНМ), како и Македонскиот институт за медиуми (МИМ), ги повикуваат новинарите, утре во 11 часот, на протест пред Клуб на пратеници за заедно да го изразат незадоволство ...

Средба на министерот Спасовски со претставници на ЗНМ

Локално - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, денеска имаше работна средба со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија. На средбата, соопшти денеска МВР, било дикутирано за нападите врз новинарите и ...

Новинарите утре на протест

Бриф - 25.11.2015

Здружението на новинарите, Самостојниот Синдикат на новинарите и на медиумските работници и Македонскиот Институт за медиуми утре во 11 часот ќе протестираат пред Клуб на пратеници. Според соопштението, тие ќе протеститираат, поради одбивањето на ...

Оливер Спасовски му вети на ЗНМ дека ќе ги расветли нападите врз новинари

Бриф - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, денеска се сретна со Насер Селмани и со Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ). На средбата се разговарало за нападите врз новинари и врз медиумите што се случија ...

Средба на министерот Спасовски со претставници на ЗНМ

Lider - 25.11.2015

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, денеска имаше работна средба со Насер Селмани и Столе Наумов, претставници на Здружението на новинари на Македонија. На средбата, соопшти денеска МВР, било дикутирано за нападите врз новинарите и ...

Застој во преговорите за медиумите , средба ќе има дури в среда

Локално - 23.11.2015

Работните групи за медиумската сфера денеска и утре нема да имаат средби, дознаваме од извори во преговарачките тимови. Наредната средба, најверојатно, ќе се одржи в среда, а рокот за да се постигне договор е крајот на оваа недела.