TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Преродби

Дневник - 13.06.2010

„Денот кој се раѓа од страна на зајдисонцето е денот на иднината и спасувањето“, вака сликовито зборува за Европа, Наим Фрашери, еден од основоположниците на Албанската национална преродба, инаку ...

Македонија - ЕУ и НАТО во агенда на Призренската лига

Време - 11.06.2010

Тони Ангеловски Албанците ќе се обединат кога Македонија ќе влезе во НАТО и во ЕУ и со тоа, конечно, ќе се постигнат целите на Призренската лига, рече лидерот на ДУИ, Али Ахмети, на вчерашната ...

ДУИ прослави 132 години Призренска лига

Утрински - 11.06.2010

ДУИ вчера ја прослави 132-годишнината од одржувањето на албанската Призренска лига, со која во 1878 година беше зацртана платформата за голема Албанија.

Во Скопје се славеше Призренската лига

Канал5 - 10.06.2010

Со песни, документарци, модерни танци и интонирање на химната на Република Албанија, македонските Албанци ја прославија Призренската лига. Почесен гостин – Ахмети.

Во Скопје одбележана 132 годишнината на Призренската лига

Алсат-М - 10.06.2010

Денеска во Скопје беше одбележана 132 годишнината на Призренската лига. Во Албанскиот театар беше организирана свечена академија каде се прикажа документарен филм за овој значаен историски датум.

Ахмети: Албанците ќе се обединат во ЕУ и во НАТО

Дневник - 10.06.2010

Зачленувањето на Македонија во големото семејство на обединета Европа ќе биде столбот на идеалите почнати уште од Призренската лига, порача вчера лидерот на ДУИ, Али Ахмети, од Албанскиот театар во ...

До призренската идеја преку ЕУ

Алфа - 10.06.2010

Врската е сеуште жива, идејата на Призренската лига – за обединување на сите албанци, никогаш не била поблиску до остварување.

Среде Скопје се славеше Призренската Лига

Сител - 10.06.2010

Само со албанска химна, знаме, музика и говор среде Скопје се прослави 132 година од Призренската лига. Водството на ДУИ, претставено како поранешно раковдство на ОНА, гостите од Албанија и Косово се ...

Ахмети ја славеше Призренската лига во Скопје

Вечер Прес - 10.06.2010

Никогаш не сме биле поблиску до остварување на идеологијата за обединување. Реализацијата на Рамковниот договор, обновувањето на Косово и влезот на Албанија во НАТО значи стабилност за Балканот.

Во Скопје се слави Призренската лига

Дневник - 09.06.2010

Во Скопје денеска на големо ќе се прослават 132 години од одржувањето на албанската Призренска лига. Станува збор за настан на кој во 1878 година е зацртана платформата за голема, етничка Албанија.

Призренската лига ќе се слави и во Македонија

Канал5 - 07.06.2010

Во Музејот на ОНА, се крчка како помпезно да се прослави денот на Призренската лига чиј идеал е голема Албанија. Ќе бидат доделени плакети на владите на Албанија и Косово.

Годишнина од Призренска лига

Алсат-М - 07.06.2010

Музејот на слободата во соработка со Институтот за албанското културно наследство, друштвото на историчари, сликари, албанските наставници и граѓанското движење „ Разбуди се“, во четвртокот ќе ја ...