TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ФЕЉТОН Контроверзна лустрација: Гоце или Даме – eден од нив мора да биде лустриран!

Фокус - 19.01.2020

Што ако во некоја нова верзија од Законот за лустрација се прошири до почетокот на минатиот век? Е, тогаш воопшто не е сигурно дали лустрациската метла нема да ги опфати Гоце Делчев и Даме Груев, бидејќи еден од нив според „бенч марковите“ на ...

Вкупно 32.400 евра за жртвите на лустрацијата

Фокус - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Алсат-М - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

ТВ21 - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

ФЕЉТОН Контроверзна лустрација: Дијагнозата „MACEDONISE DENUNCIANTE“

Фокус - 18.01.2020

ДИЈАГНОЗАТА „ MACEDONISE DENUNCIANTE “ ( Case study Macedonia) Суровата политичка реалност покажа дека Законот за лустрација наместо исправање на грешки и неправди преку прочистување, се трансформира во крајно штетен со лични и сокриени цели на ...

АРХИВА: Членови на лустрациска од власта, по ходниците признаваат дека можеби згрешиле за Милчин и за Ѓунер

Фокус - 18.01.2020

Интервјуто е објавено во 925. број од неделникот „Фокус“ на 22. март 2013 година Чедомир Дамјановски е единствениот активен член на Лустрациската комисија, кој е предложен од редовите на опозицијата.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Канал5 - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Сител - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Лустрираните обесштетени со вкупно 32.400 евра

Курир - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Press24 - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

ММС - 18.01.2020

– Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Вкупниот износ на обесштетување од шесте досегашни пресуди за лустрација изнесува 32.400 евра

Нетпрес - 18.01.2020

Лустрираните обесштетени со вкупно 32.400 евра Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава.

Државата обештетила жртви од лустрација со вкупно 32.400 евра

Р.С.Европа - 18.01.2020

Државата обештетила шест жртви од лустрацијата со сума од 32.400 евра, според пресудите на Европскиот суд за човекови во Стразбур. Досега Судот донел шест пресуди против државата, а во меѓувреме постапува по други три предмети за процесот на ...

Суд за човекови права во Стразбур: Жртвите од лустрација обесштетени со 32.400 евра

Нова ТВ - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови права во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација, досега има донесено шест пресуди против Северна Македонија, а во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Лустрацијата беше тема во денешниот „Стадион“: Гости – Даути, Дамјановски, Аџиев, Андов, Јанкуловски, Милчин

ММС - 18.01.2020

АЛустрацијата, која со години ја бранува македонската јавност, беше тема во денешната емисија „Стадион“ на „Канал 77“. Дали имавме лоша лустрација или лоши закони за лустрација, дали беа лоши лустраторите, дали „врева“ креваат само пет-десет луѓе, ...

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

+инфо - 18.01.2020

Моментално пред ЕСЧП, како што истакна Џонова, во тек се постапките за предметите за лицата Владимир Милчин, Кирил Псалтиров и Николче Бабовски. Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во ...

Европскиот суд за човекови права одлучи: Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Слободен Печат - 18.01.2020

Во однос на пресудите на ЕСЧП, таа додава дека вкупниот износ на обесштетување од шесте досегашни пресуди изнесува 32.400 евра. Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна ...

Лустрација: Стразбур досега донесе шест пресуди против државата, жртвите добија вкупно 32.400 евра

360 степени - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во земјава, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Либертас - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

CivilMedia - 18.01.2020

„Од моментот на нивно поднесување до моментот на нивно доставување одговор за државата може да поминат години”, појаснува Џонова. Во однос на пресудите на ЕСЧП, таа додава дека вкупниот износ на обесштетување од шесте досегашни пресуди изнесува ...

Итно да се поништи лустрацијата, апелираат невладините организации

Либертас - 18.01.2020

Итно, пред распуштање на Собранието, да се донесе законот за ништовност и поништување на правните последици од лустрацијата, апелира Блупринт групата за реформи во правосудството. Со предлог-законот , што Владата го усвои на 24 декември, се ...

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Опсервер - 18.01.2020

– Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

4NEWS - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Вечер Прес - 18.01.2020

Моментално пред Европскиот суд за човекови права во тек се постапките за предметите за лицата Владимир Милчин, Кирил Псалтиров и Николче Бабовски. Инаку, прва пресуда на ЕСЧП, против процесот на лустрација во Македонија, беше за поранешниот уставен ...

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

24Инфо - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Frontline - 18.01.2020

Со новото предложено решение, се пристапува кон отстранување на штетните последици по лицата кои беа жртви на овие постапки пред Комисијата за верификација на факти, пред надлежните судови и пред другите органи, и согласно Предлог законот, за ...

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

iPortal - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

Локално - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

ЕМ: По победата на изборите ќе направиме лустрација и на шпионите на странските служби

MakPress - 18.01.2020

Ја информираме јавноста дека новата легална власт на Единствена Македонија по победата на изборите веднаш ќе донесе нов закон за лустрација со кој ќе се овозможи брза, ефиксна и правична лустрација со цел прочистување на општеството од соработниците ...

Жртвите од лустрација обесштетени со вкупно 32.400 евра

MakPress - 18.01.2020

Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација во Северна Македонија, досега има донесено шест пресуди против нашата држава. Во меѓувреме постапува и по три други предмети.

За жртвите на лустрацијата 32.400 евра, пресуди ЕСЧП

Expres - 18.01.2020

Шест пресуди против државата Македомнија донесе Европскиот суд за човекови во Стразбур (ЕСЧП), постапувајќи по предметите за процесот на лустрација, а во тек постапува и по други 3 предмети.

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

Фокус - 17.01.2020

Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието. Претставничката на Блупринт Групата, Сибел Ахмет, во апелот упатен до пратениците вели, дека согласно Стратегијата за реформи во ...

Невладини: Собранието да гласа за укинување на лустрацијата

Алсат-М - 17.01.2020

Пратениците пред избори да ја поништат лустрацијата, побараа невладините организации. Анализите на „Блупринт Групата“ покажа дека процесот бил политички злоупотребен од тогашната власт на Никола Груевски, а забелешки имал и официјален Брисел.

Невладините бараат поништување на лустрацијата

Телма - 17.01.2020

Неопходно е поништување на лустрацијата. Жртвите од злоупотребениот лустрациски процес треба да добијат надомест за претрпената неправда. Со ваков став, групата невладини организации Блу принт го повика Јавното обвинителство да реагира по допрен ...

Блупринт група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

24 Вести - 17.01.2020

Собранието да го донесе Законот за поништување на лустрацијата пред да се распушти затоа што власта се обврза да ги санира штетните последици од процесот на лустрација до 2017 година, побара Сибел Ахмет, претставничката на Блупринт Групата за ...

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

ММС - 17.01.2020

Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието. Претставничката на Блупринт Групата, Сибел Ахмет, во апелот упатен до пратениците вели, дека согласно Стратегијата за реформи во ...

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

Сител - 17.01.2020

Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието. Претставничката на Блупринт Групата, Сибел Ахмет, во апелот упатен до пратениците вели, дека согласно Стратегијата за реформи во ...

Блупринт групата во врска со правните последици од процесот на лустрација

Академик - 17.01.2020

Блупринт групата за реформи во правосудството денеска одржа информативна средба за новинарите посветена на правните последици од процесот на лустрација, како и од процесот на поништување на лустрацијата.

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

МКД - 17.01.2020

Од Блупринт Група сметаа дека овој закон треба да биде откочен во Собранието затоа што бил црна дамка за нашето демократско општество. Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието.

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата треба да биде откочен во Собранието

Слободен Печат - 17.01.2020

Последната седница на Комисијата за политички систем и односи со заедниците, предводена од пратеникот Александар Кирацоски, каде требаше да се дискутира за одредбите од овој закони не се одржа.

Блупринт-група: Лустрацијата беше реваншизам, Собранието да ја поништи пред да се распушти

360 степени - 17.01.2020

Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието. Претставничката на Блупринт Групата, Сибел Ахмет, во апелот упатен до пратениците вели, дека согласно Стратегијата за реформи во ...

Блупринт група: Лустрацијата беше црна дамка во демократското општество и политички реваншизам на режимот во тоа време

Локално - 17.01.2020

Блупринт групата за правосудство го актуилизираше проблемот со поништувањето на правните последици од Законот за лустрација кој што беше укинат во 2015 година, истакна денешниот брифинг за новинари, Сибел Амет од Хелсиншкиот комитет за човекови ...

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

Frontline - 17.01.2020

– Ние сметаме дека овој закон треба да биде откочен во Собранието и истиот да биде донесен пред распуштање на Собранието, имајќи предвиде дека станува збор за процес кој што беше црна дамка за нашето демократско општество и беше искористен за ...

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

Скопје инфо - 17.01.2020

Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието. Претставничката на Блупринт Групата, Сибел Ахмет, во апелот упатен до пратениците вели, дека согласно Стратегијата за реформи во ...

Единствена Македонија: По победата на изборите, не само што ќе има лустрација, туку ќе ја прошириме и со шпионите на ...

Опсервер - 17.01.2020

Ја информираме јавноста дека новата легална власт на Единствена Македонија по победата на изборите веднаш ќе донесе нов закон за лустрација со кој ќе се овозможи брза, ефиксна и правична лустрација со цел прочистување на општеството од соработниците ...

Итно да се поништи лустрацијата, апелираат невладините организации

Мета - 17.01.2020

Итно, пред распуштање на Собранието, да се донесе законот за ништовност и поништување на правните последици од лустрацијата, апелира Блупринт групата за реформи во правосудството. Со предлог-законот , што Владата го усвои на 24 декември, се ...

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање на Собранието

4NEWS - 17.01.2020

Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието. Претставничката на Блупринт Групата, Сибел Ахмет, во апелот упатен до пратениците вели, дека согласно Стратегијата за реформи во ...

Блупринт Група: Законот за поништување на лустрацијата да се донесе пред распуштање

MakPress - 17.01.2020

Законот за поништување на последиците од процесот на лустрација треба да се донесе пред распуштање на Собранието. Претставничката на Блупринт Групата, Сибел Ахмет, во апелот упатен до пратениците вели, дека согласно Стратегијата за реформи во ...

Единствена Македонија: По победата на изборите, не само што ќе има лустрација, туку ќе ја прошириме и со шпионите на ...

Скопје1 - 17.01.2020

Ја информираме јавноста дека новата легална власт на Единствена Македонија по победата на изборите веднаш ќе донесе нов закон за лустрација со кој ќе се овозможи брза, ефиксна и правична лустрација со цел прочистување на општеството од соработниците ...

АРХИВА Лустраторите прогласуваа кодоши без докази и со замена на идентитети

Фокус - 16.01.2020

Текстот е објавен на 22 септември 2017 година во неделникот „Фокус“ во бројот 1146 За време на 9-годишното постоење, Комисијата за лустрација проверила над 30.000 лица и лустрираше околу 200 лица, при што околу 40 од решенијата на лустраторите ...

Коалиција „Сите за правично судење“: Треба да се обештетат неправедно лустрираните

Слободен Печат - 16.01.2020

Државата треба да ги обештети сите оние кои беа жртви во процесот на лустрацијата, затоа што и самата се обврза за тоа, велат од коалицијата „Сите за правично судење“ кои се дел од Блупринт-групата на граѓански организации за реформи во ...

Без логика се оправдувањата на СДСМ за укинување на лустрацијата

Нетпрес - 16.01.2020

Политичкиот затвореник од времето на комунизмот, Шпетим Положани, смета дека тврдењата и оправдувањата на СДСМ за поништување на лустрацијата не се логични и не држат, затоа што смета тој, воден од пристапот на Комисијата за лустрација, нејзините ...

Шпетим Положани: Не се логични и не држат оправдувањата на СДСМ за укинување на лустрацијата

Курир - 16.01.2020

Политичкиот затвореник од времето на комунизмот, Шпетим Положани, смета дека тврдењата и оправдувањата на СДСМ за поништување на лустрацијата не се логични и не држат, затоа што смета тој, воден од пристапот на Комисијата за лустрација, нејзините ...

Селмани за укинувањето на лустрацијата: Празна реторика, јас просто не ги разбирам како имаат храброст да излезат пред ...

Курир - 16.01.2020

Празна реторика. Јас просто не ги разбирам како имаат храброст да излезат пред јавноста со вакви фалш аргументации. Ова покажува дека навистина не ја почитуваат јавноста и мислат дека ние сме психички болни и дека не ги разбираме овие игри, истакна ...

Аџиев: Ниту една европска држава не покрена ревизибилен процес да се поништи лустрацијата

Алфа - 16.01.2020

Дали Македонија е единствената земја во која се наметнува идеја за поништување на лустрацијата? Во ниедна источно европска држава во пост комунистичкиот период лустрацијата не е прогласена за ништовна.

Лустрацијата произведе нови жртви, а не донесе правда за старите

Слободен Печат - 16.01.2020

Не е поентата да се поништува досегашната лустрација, затоа што не се сите неправедно лустрирани. Имаше и вистински соработници што нанеле штета со своето информирање и сега, според предложениот закон, ним треба и да им се исплаќа отштета – вели ...

Исмаил: Лустрацијата беше алатка за ликвидација на сите за кои Груевизмот сметаше дека им стојат на патот на ...

Локално - 16.01.2020

Дали новиот предлог закон кој е доставен во Собранието за поништување на сите одлуки на лустрацијата, може да ги исправи неправдите што ги донесе овој процес. Деновиве и покрај обидот да започне разгледувањето на предлогот за поништување на ...

Политички затвореник од комунизмот тврди: Ако некој треба да биде лустриран, тоа се луѓето од СДСМ

Република - 16.01.2020

Политичкиот затвореник од времето на комунизмот Шпетим Положани смета дека тврдењата и оправдувањата на СДСМ за поништување на лустрацијата не се логични и не држат, затоа што . Нема основ овие лица да бидат обештетени, изјави Положани во „Отворено ...

ФОКУС: Предизборни димни бомби – Лустраторите останаа нелустрирани

Либертас - 16.01.2020

Во новиот број на неделникот Фокус ќе читате: ЗА НЕШТАТА ДА СТАНАТ ПОЈАСНИ Кој беше поводот да се потсетам на зборовите на Горан Стефановски дека малите народи произведуваат многу врева, а големите смисла“? Зошто ракометот и „Медена земја“ ...

Груевски: Имав доверба во комисијата за лустрација, никогаш не сум побарал такво неетичко и незаконско дејствие

4NEWS - 16.01.2020

Поранешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, на својот Фејсбук профил истакнува дека никогаш од ниту еден член на комисијата за лустрација не побарал конкретно лице да биде или да не биде лустрирано.

Селмани: Не држат образложенијата за укинување на лустрацијата

Expres - 16.01.2020

Со новиот закон за укинување на лустрацијата, Власта со двојни аршини ги третира жртвите на комунизмот и претпоставените жртви на процесот за лустрација, вели новинарот Насер Селмани според кој за последниве нема докази дека тие жртви, туку ...

Груевски: За пратеникот – бизнисмен за „Рекет” и за лустрацијата

365 - 16.01.2020

Најновиот фејсбук статус на Никола Груевски е посветен на како што вели пратеникот–бизнисмен, за „Рекет” и за лустрацијата. Тој меѓудругото демантира дека имал средби со Бојан Јовановски во контекст на случајот „Рекет“.

Положани: Нелогично е да се обештетат лустрираните, меѓу нив имало и соработници на тајните служби

Expres - 16.01.2020

Политичкиот затвореник од времето на комунизмот, Шпетим Положани, смета дека тврдењата и оправдувањата на СДСМ за поништување на лустрацијата не се логични и не држат, затоа што меѓу лустрираните лица имаше соработници на тајните служби.

Експертите со поделени мислења околу Законот за укинување на лустрација

24 Вести - 15.01.2020

Уставно или против уставно законското предлог решение на СДСМ за укинување на лустрацијата. Откако деновиве во собранието СДСМ остана сама да го брани ова законско решение со свои ставови и аргументи за и против и дел од експертската јавност и ...

Груевски: Имав доверба во комисијата за лустрација, никогаш не сум побарал такво неетичко и незаконско дејствие

ТВ21 - 15.01.2020

Поранешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, на својот Фејсбук профил истакнува дека никогаш од ниту еден член на комисијата за лустрација не побарал конкретно лице да биде или да не биде лустрирано.

Груевски демантира дека нарачувал лустрации и се сретнувал со Боки 13

Фокус - 15.01.2020

Поранешниот премиер Никола Груевски од Унгарија напиша нов статус на Фејсбук во кој демантира дека имал средби со Бојан Јовановски. -Во врска со во последно време распространетите шпекулации дека сум имал некакви средби со лицето Бојан Јовановски во ...

Лустрацијата - Крај на неправдите или нов историски преседан?

24 Вести - 15.01.2020

Се исправа грешката на комунистичкиот режим направена кон лицата кои беа жртви на кодошите или лустрацијата се искористи за лов на неистомисленици, во пеколот на македонското политичко зреење? Во 24 отворено лустрирани и лустратори.

Кои се причините за блокирањето за законот за поништување на лустрацијата од страна на ДУИ?

Алфа - 15.01.2020

Што стои зад блокирањето на поништувањето на лустрацијата од страна на ДУИ? Доследност или пак уцена за враќање во игра на прашањето за политичките затвореници од комунистичкиот систем ,предлог кој интегративците од Мала речица го ставија на маса во ...

Груевски: За пратеникот-бизнисмен за „Рекет” и за лустрацијата

Нетпрес - 15.01.2020

Поранешниот премиер Никола Груевски на својот фејсбук профил посвети статус како што пишува тој за пратеникот–бизнисмен, за „Рекет” и за лустрацијата. Груевски пишува дека пратеникот–бизнисмен е пример за човек кој својата функција пратеник и ...

Со укинувањето на лустрацијата, СДСМ собира политички поени: Сите предмети се врз основа на законот и документите!

Курир - 15.01.2020

Во гостувањето во телевизија Алфа, Томе Аџиев поранешен претседател на Комисија за лустрација истакна дека Комисијата немала никакви притисоци при својата работа. Сите предмети на лустрација, рече, имале поткрепа со документи.

Аџиев: Поништувањето на лустрацијата е преседан кој ќе го наруши правниот систем

Курир - 15.01.2020

Во вечерашната емисија на телевизија Алфа „Што не е јасно“ гостуваше поранешниот претседател на Комисијата за лустрација Томе Аџиев. Тој во врска на одлуката на владата која побара од собранието да донесе закон за поништување на лустрацискиот процес ...

Ивановски за УБ: Итно да се укине лустрацијата, а лустраторите да си понесат одговорност

Слободен Печат - 15.01.2020

Ивановски смета дека законот за укинување треба во најбрз можен рок да се донесе, но вели дека во него треба да се предвиди и одговорноста на лицата кои го спроведувале овој процес. – Бев во шок кога ја слушнав одлуката дека сум лустриран во 2010 ...

Груевски: За пратеникот – бизнисмен за „Рекет” и за лустрацијата

+инфо - 15.01.2020

Најновиот фејсбук статус на азилантот Никола Груевски е посветен на како што вели пратеникот–бизнисмен, за „Рекет” и за лустрацијата. Тој меѓудругото демантира дека имал средби со Бојан Јовановски во контекст на случајот „Рекет“.

Поништувањето на лустрацијата ќе го наруши правниот систем

Нетпрес - 15.01.2020

Поништувањето на процесот на лустрацијата е преседан што го наруши правниот систем, изјаваи во вечерашната емисија на телевизија Алфа „Што не е јасно“ гостуваше поранешниот претседател на Комисијата за лустрација Томе Аџиев.

Груевски на фејсбук: Измислена приказна е дека сум имал некаква поврзаност со „Рекет“- никогаш во животот не сум го ...

Press24 - 15.01.2020

Во врска со во последно време распространетите шпекулации дека сум имал некакви средби со лицето Бојан Јовановски во Будимпешта, а во контекст на случајот “Рекет”, сакам да демантирам дека тоа е неточно, напиша поранешниот премиер Никола Груевски.

Се огласи Груевски: Eве што напиша за пратеникот – бизнисмен, за “Рекет” и за лустрацијата

Бизнис Вести - 15.01.2020

За пратеникот – бизнисмен, за “Рекет” и за лустрацијата 1. Пратеникот-бизнисмен кој деновиве позачестено се занимава со мене, откако барем засега не успеа преку судството да ја “олесни” државата за 40 милиони евра, е пример за човек кој својата ...

Зошто ДУИ ги остави сами СДСМ во битката за поништување на лустрацијата

Фактор - 15.01.2020

Политички маркетинг или издржано барање. Што сака да постигне владејачката ДУИ, со тоа што реши да не даде поддршка на предлог законот за поништување на лустрацијата во Собранието? Дотолку повеќе што овој предлог пристигна во законодавниот дом како ...

Томе Аџиев: Не може да се поништи лустрацијата со укинување на судски одлуки

Фактор - 15.01.2020

Поранешниот претседател на Комисијата за лустрација, Томе Аџиев, смета дека законскиот предлог на СДСМ за поништување на лустрацијата и за обештетување на лустрираните е противуставен затоа што одлуките правосилно ги носеле судовите.

Ивановски за УБ: Итно да се укине лустрацијата, а лустраторите да си понесат одговорност

Либертас - 15.01.2020

Бев во шок кога ја слушнав одлуката дека сум лустриран во 2010 година – вели за Утрински брифинг, поранешниот претседател на Уставниот суд Трендафил Ивановски. Додава дека пресудата на Европскиот суд за човекови го охрабрила, но сепак за да се ...

Томе Аџиев: Не може да се поништи лустрацијата со укинување на судски одлуки

Вечер Прес - 15.01.2020

Поранешниот претседател на Комисијата за лустрација, Томе Аџиев, смета дека законскиот предлог на СДСМ за поништување на лустрацијата и за обештетување на лустрираните е противуставен затоа што одлуките правосилно ги носеле судовите.

Никола Груевски и вечерва активен на социјалните мрежи со долг напис за пратеникот – бизнисмен, за “Рекет” и за ...

Centar - 15.01.2020

Фејсбук статус на Никола Груевски: 1. Пратеникот-бизнисмен кој деновиве позачестено се занимава со мене, откако барем засега не успеа преку судството да ја “олесни” државата за 40 милиони евра, е пример за човек кој својата функција пратеник и ...

Димовски за лустрацијата: Не мислам дека со забрана за вршење јавна функција ќе се врати нешто

Република - 15.01.2020

Во Република Македонија во службите се најдени 16 илјади индивидуални политички досиеја, или толку биле политилки следени, а во затворите се најдени 22 илјади политички досиеја или биле во затвор од различни политички причини.

Дамјановски: Голем дел од лустрираните беа наместени

Локално - 15.01.2020

Чедомир Дамјановски член на комисијата за верификација на фактите во денешната дебата на ТВ Алфа изјави дека 70 отсто од лицата кои беа осудени како соработници на службите во минатото се безправно лустрирано.

ГРУЕВСКИ: Лустрацијата требаше да се случи порано, а бизнисменот е бесен што набрзина не зеде 40 милиони евра од ...

Денешен - 15.01.2020

Никола ГРУЕВСКИ 1. Пратеникот-бизнисмен кој деновиве позачестено се занимава со мене, откако барем засега не успеа преку судството да ја “олесни” државата за 40 милиони евра, е пример за човек кој својата функција пратеник и политичар единствено ја ...

Груевски: За пратеникот – бизнисмен за “Рекет” и за лустрацијата

Република - 15.01.2020

Поранешниот премиер Никола Груевски на својот фејсбук профил посвети статус како што пишува тој за пратеникот – бизнисмен, за „Рекет” и за лустрацијата. Груевски пишува дека пратеникот – бизнисмен е пример за човек кој својата функција пратеник и ...

Аџиев: Поништувањето на лустрацијата е преседан кој ќе го наруши правниот систем заради малкумина засегнати

Република - 15.01.2020

Поранешниот претседател на Комисија за лустрација Томе Аџиев и поранешниот член на Комисијата Чедомир Дамјановски вечерва во гостувањето во телевизија Алфа во „Што не е јасно“, секој од својот агол го коментираа предлогот на СДСМ за укинување на ...

Милчин: Бев лустриран оти му бев трн во око на Груевски

24Инфо - 15.01.2020

„Ловот на вештерки” мораше да престане, а правниот преседан беше направен тогаш кога Комисијата за лустрација го вршеше тој лов на вештерки, изјави режисерот Владимир Милчин во дебатната емисија 24 Отворено на тема Лустрацијата, „лов на вештерки“, ...

Аџиев: Милчин беше лустриран оти соработувал со Служата за државна безбедност

24Инфо - 15.01.2020

Поранешниот прв човек на комисијата за лустрација, Томе Аџиев, во дебатната емисија 24 Отворено на тема Лустрацијата, „лов на вештерки“, борба за правда или борба со неистомисленици? на телевизија „24 Вести“ рече дека укинувањето на лустрацијата е ...

Избрзани решенија за генерирање кризи

Н.Македонија - 15.01.2020

Основната правна аксиома, која е темелот на секој правен систем, е дека законот мора да се почитува, односно дека законот е во важност додека не биде заменет со друг закон. Понатаму, правната наука ги осмислува модалитетите на правното функционирање ...

ДУИ го реактивира прашањето за жртвите на комунистичкиот режим

Expres - 15.01.2020

ДУИ ќе стави вето на предлогот на владиниот партнер СДСМ, доколку во пакет не оди со решение на статусот на политичките затвореници од комунистичкиот режим и нивните семејства. Партијата на Али Ахмети уште во 2012 година побара обесштетување на ...

Груевски: Никогаш во животот не сум го сретнал ниту сум имал било каков контакт со Боки 13

Скопје1 - 15.01.2020

Најновиот фејсбук статус експремиерот Никола Груевски го посвети на како што вели пратеникот–бизнисмен, за „Рекет” и за лустрацијата. Тој меѓудругото демантира дека имал средби со Бојан Јовановски во контекст на случајот „Рекет“.

Единствена Македонија: Зошто Заев како и Груевски се уплаши од вистинско лустрирање на кодошите

Скопје1 - 15.01.2020

Единствена Македонија и поголем дел од македонскот народ и државјаните на Република Македонија со жалење ја примија одлуката на Зоран Заев за поништување на лустрацијата. Никола Груевски своевремено од лустрацијата направи лакрдија и обична гротеска ...

ДУИ бара прво решение за статусот на „политичките затвореници“ а потоа ќе се изјаснат за укинување лустрацијата

24 Вести - 14.01.2020

Решавање на статусот на политичките затвореници од претходните системи низ поширока расправа па дури потоа да се дискутира за потребата од евентуалното укинување на лустрацијата. Ова предлогот но и причините поради кои ДУИ вчера немале свој ...

Експертите за 24 Отворено: Лустрацијата, „лов на вештерки“, борба за правда или борба со неистомисленици?

24 Вести - 14.01.2020

Томе Аџиев поранешниот претседател на Комисијата за лустрација вели дека со законското решение за поништување на лустрацијата ќе се направи правен преседан со што ќе се наруши целиот правен систем.

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ го злоупотреби Закон за лустрација

Канал5 - 14.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба и го злоупотребуваше законот, затоа е против поништување на лустрацијата и затоа ќе загуби на 12 април Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува ...

Законот за поништување на лустрацијата се по извесно е дека ќе го чека новиот парламентарен состав

Канал5 - 14.01.2020

Станува извесно дека законот за поништување на лустрацијата ќе го чека новиот парламентарен состав. Откако ДУИ и денеска излегоа со став дека овој предлог закон треба да оди во пакет со законот за рехабилитација на жртвите од претходниот режим, за ...

ДУИ го условува поништувањето на лустрацијата

Телма - 14.01.2020

ДУИ не е против Законот за поништување на лустрацијата. Но, поддршката од пратениците на оваа партија е условена со две барања: прво, широка дебата и второ, истовремено да се понуди решение и за политичките затвореници.

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

Слободен Печат - 14.01.2020

Пратениците од ВМРО-ДПМНЕ вчера побараа на седницата да присуствува министерката за правда Рената Десковска, а таа пак во изјава за МИА побара ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција.

ДУИ со услов, поништување на лустрацијата заедно со решевање на статусот на политичките затвореници

Алфа - 14.01.2020

ДУИ со услов до коалиционите партнери во власта, лустрацијата може да се поништи, само ако паралелно се реши и прашањето на политичките затвореници од минатиот систем. Откако вчера СДСМ обвини за опструкции, денеска интегративците појаснија.

ДУИ не поддржува укинување на лустрација, без решение за жртвите од комунистичкиот режим

Сител - 14.01.2020

Нема поништување на лустрацијата додека не се најде решение за политичките затвореници од комунистичкиот режим и нивните семејства, велат од ДУИ откако вчера пропадна собраниската комисија за политички систем поради тоа што власта не можеше да ...

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба и го злоупотребуваше законот, затоа е против поништување на ...

А1 On - 14.01.2020

„Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува дека во оваа партија ништо не се променило. Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ наместо оградување, се ставија во одбрана на ...

Лустрацијата беше македонска варијанта на „закон на одмазда“ и мора да се поништи!

+инфо - 14.01.2020

Јас прво би го лустрирал (прочистил) правосудниот систем, од сите слабости и недоречености, од сите „багови“ што го прават тром, неефикасен и погоден за манипулации, би го „рестартирал“ под итно, па дури потоа, но задолжително во период на намалено ...

ДУИ контра СДСМ, не даваат амин за поништување на лустрацијата

Нетпрес - 14.01.2020

Иако предлог законот за поништување на лустрацијата во Собранието пристигна како предлог на Владата, во која заедно учествуваат СДСМ и ДУИ, сепак интегративците не даваат поддршка на законското решение.

Поништување на лустрацијата нема да има пред избори, тврди ДУИ

+инфо - 14.01.2020

Доколку некоја политичка гарнитура се согласи на вакво законско решение, од позвучните имиња обесштетување би требало да добијат Шптим Положани, Џеват Адеми, Тахир Хани од ДУИ, Гарип Каба од Алијансата за Албанците, но и ексградоначалникот на ...

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ ја злоупотребуваше лустрацијата, затоа е против нејзино поништување

МКД - 14.01.2020

Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува дека во оваа партија ништо не се променило.Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ наместо оградување, се ставија во одбрана на бруталните ...

Димовски: Законот за поништување на одлуките од лустарција е покритие за СДСМ за луѓето кои им помагаа да ја срушат ...

Курир - 14.01.2020

Во Република Македонија во службите се најдени 16 илјади индивидуални политички досиеја, или толку биле политилки следени, а во затворите се најдени 22 илјади политички досиеја или биле во затвор од различни политички причини.

Законот за поништување на одлуките од лустрација е покритие за СДСМ за луѓето кои им помагаа да ја урнат претходната ...

Нетпрес - 14.01.2020

Во Република Македонија во службите се најдени 16 илјади индивидуални политички досиеја, или толку биле политилки следени, а во затворите се најдени 22 илјади политички досиеја или биле во затвор од различни политички причини.

Партнерите повторно во клинч: Немало договор СДСМ – ДУИ за „бришење“ на лустрацијата

+инфо - 14.01.2020

Законот со кој се предвидува поништување на лустрацијата, најверојатно, ќе има слична судбина како и предложените измени на Изборниот законик и на Законот за јавнообвинителска служба. Иако помина еден месец, се уште не се преведени близу 3.800 ...

ДУИ бара заедно со процесот за лустрација да се реши и прашањето за полтичките затвореници

Слободен Печат - 14.01.2020

ДУИ е за лустрација, но бара и поширока дебата на оваа тема. Демократската Унија за Интеграција (ДУИ) е за процесот за лустрација но бара истовремено да се реши и прашањето за поранешните затвореници.

Милчин: Ловот на вештерки мораше да престане, Аџиев: Не е точно дека Милчин бил жртва на два режима

+инфо - 14.01.2020

Томе Аџиев поранешниот претседател на Комисијата за лустрација во гостување во „24 Отворено“ со режисерот Владимир Милчин, поранешниот разузнавач Александар Диневски, пратеникот Илија Димовски и пратеничката Снежана Калевска Ванчева, вели дека со ...

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ го злоупотреби Закон за лустрација

Либертас - 14.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба и го злоупотребуваше законот, затоа е против поништување на лустрацијата и затоа ќе загуби на 12 април Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува ...

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба и го злоупотребуваше законот, затоа е против поништување на ...

Centar - 14.01.2020

-Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува дека во оваа партија ништо не се променило. Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ наместо оградување, се ставија во одбрана на ...

Пратениците се скараа за поништувањето на лустрацијата во Собранието

iPortal - 14.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба, затоа е против поништување на лустрацијата

Локално - 14.01.2020

Соопштение за јавност Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува дека во оваа партија ништо не се променило. Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ наместо оградување, се ставија во ...

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

4NEWS - 14.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

СДСМ: ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба и го злоупотребуваше законот

iPortal - 14.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба и го злоупотребуваше законот, затоа е против поништување на лустрацијата, велат од СДСМ. Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува дека во оваа ...

Влатко Ѓорчев се пофали на Твитер дека успешно спречиле да се донесе законот за поништување на лустрацијата

CivilMedia - 14.01.2020

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Ѓорчев се пофали на својот Твитер профил дека успешно спречиле да се донесе законот за поништување на лустрацијата: „Денес СПРЕЧИВМЕ два штетни закони: 1. Законот за дрога (МНОГУ опасен закон). 2.

ДУИ не поддржува укинување на лустрација, без решение за жртвите од комунистичкиот режим

4NEWS - 14.01.2020

Нема поништување на лустрацијата додека не се најде решение за политичките затвореници од комунистичкиот режим и нивните семејства, велат од ДУИ откако вчера пропадна собраниската комисија за политички систем поради тоа што власта не можеше да ...

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

Либертас - 14.01.2020

– Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

Ексразузнавач: Груевски ја злоупотреби лустрацијата, голем број луѓе беа жртви, некои завршија во ендеци

Локално - 14.01.2020

Александар Диневски поранешен разузнавач вели дека процесот на лустрација е изместен од првичната идеја. Тој смета дека овој процес наместо да биде исправање од еднопартискиот систем, се искористи за политичка пресметка на Груевски и неговата влада ...

Аџиев: Милчин беше врбуван и соработуваше со службата за државна безбедност

Локално - 14.01.2020

Поранешниот прв човек на комисијата за лустрација, Томе Аџиев, вели дека укинувањето на лустрацијата е правен преседан од причина што одлуките се потврдени со 2 правосилни пресуди од редовни судови. -Ова е правен преседан.

ВМРО-ДПМНЕ нарачуваше лустрациски процеси по желба и го злоупотребуваше законот, затоа е против поништување на ...

24Инфо - 14.01.2020

Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува дека во оваа партија ништо не се променило. Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ наместо оградување, се ставија во одбрана на бруталните ...

И лустрацијата е покојна и покојникот е жив

CivilMedia - 14.01.2020

од корнер: Што и да е, што цел и да имаше СДСМ со предлогот за закон за огласување ништовност и поништување на актите, дејствијата, мерките и правните последици од постапките за лустрација, е нејасно.

Милчин: Лустриран сум бидејќи на Груевски му бев трн во око

Локално - 14.01.2020

Правниот преседан беше направен тогаш кога комисијата за лустрација го вршеше тој лов на вештерки. Јас и сите други немаа право на одбрана пред судовите кои одлучуваа ниту на Управен суд ниту пак на Вишиот управен суд.

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

Frontline - 14.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

„Жртва“ на својата жртва

Република - 14.01.2020

Сознанието дека нема да помине укинувањето на Законот за лустрација кое го предлага владината СДСМ ми влева надеж дека сепак ќе победи нормалноста над налудничавите идеи за негово укинување.

Незавнисните пратеници од ВМРО-ДПМНЕ без став за укинувањето на лустрацијата

Локално - 14.01.2020

Независната пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата нема заземено став за предложениот Закон за укинување на лустрацијата, што владејачката СДСМ го предложи, а го блокираше опозициската ВМРО-ДПМНЕ, заедно со ДУИ и ДПТ.

Влатко Ѓорчев се пофали на Твитер дека успешно спречиле да се донесе законот за поништување на лустрацијата

Frontline - 14.01.2020

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Влатко Ѓорчев се пофали на својот Твитер профил дека успешно спречиле да се донесе законот за поништување на лустрацијата: „Денес СПРЕЧИВМЕ 2 (два) штетни закони: 1. Законот за дрога (МНОГУ опасен закон). 2.

Злосторствата со лустацијата

iPortal - 14.01.2020

Законот за лустрација требаше да биде одамна поништен. Со измените што во него ги внесоа груевистите тој се претвори во закон за бесрамно оцрнување и клеветење на живи и мртви непријатели на власта на Груевски.

СДСМ: Наместо да се огpaди, ВМРО-ДПМНЕ се става во одбpaна на бpутaлните злoyпотpeби на лустрацијата

365 - 14.01.2020

„Блокирањето на Предлог законот за поништување на лустрацијата од страна на ВМРО-ДПМНЕ потврдува дека во оваа партија ништо не се променило“, велат од СДСМ. Тие oбвинyваат дека Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ наместо да се ...

Милчин: Бев жpтва на два peжима

365 - 14.01.2020

Поранешниот прв човек на комисијата за лустрација, Томе Аџиев, вели дека укинувањето на лустрацијата е правен преседан од причина што одлуките се потврдени со 2 правосилни пресуди од редовни судови.

ГЕРОСКИ: Срамниот процес на лустрација, спроведен во владеењето на Груевски мора да се поништи

Магазин - 14.01.2020

Сѐ додека не сфатиме дека правото е систем на јасно дефинирани и цврсто кодирани правила на посредување во односите меѓу луѓето, a правдата концепт на општествено поведение согласно со тие правила и со општо прифатените морални норми, ние, драги ...

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

24 Вести - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Калеска-Ванчева: Најавата за блокада на поништувањето на лустрацијата доказ дека во ВМРО-ДПМНЕ ништо не е променето

Канал5 - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог-законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, изјави пратеничката на СДСМ, Снежана Калеска-Ванчева.

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

Телма - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

Канал5 - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Џафери: Јас гласав за лустрација, немам проблем ниту со укинувањето на лустрацијата

Фокус - 13.01.2020

Претседателот на Собранието, Талат Џафери не сакаше да го коментира Законот за укинување на лустрацијата. Тој истакна дека не го видел предложеното законско решение, но и дека нема проблем со истото.

Кирацовски: Освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

Канал5 - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата, Александар Кирацовски на прес-конференција во Собранието изјави дека „кон опструкцијата на законот" на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, попладнево се приклучиле и пратениците од ДУИ и ДПТ.

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ ќе се спротивстави на обидот за поништување на лустрацијата

Фокус - 13.01.2020

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење на ...

Џафери: Немам проблем со поништувањето на лустрацијата

ТВ21 - 13.01.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска изјави дека „нема проблем“ со законот за поништување на лустрацијата. Блокадите во Собранието што се случуваат поради одредени законски решенија, како ова за поништување на лустрацијата, според првиот ...

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

Канал5 - 13.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

Фокус - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

24 Вести - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

ТВ21 - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

Телма - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Илиоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата

Канал5 - 13.01.2020

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ најави дека нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата. Пратениникот Зоран Илиоски од опозициската партија денеска во Собранието на РМ изјави дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ ќе ги искористат сите законски ...

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ бараат Законот за поништување на лустрацијата да го образложи министерката Дескоска

Телма - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Канал5 - 13.01.2020

Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ побара министерката за правда да дојде на седницата и да го образложи Законот со кој се овозможува поништување на лустрацијата и давање можност за нивно обештетување.

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Фокус - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

ВМРО-ДПМНЕ не го поддржува поништувањето на лустрацијата, бараат образложување од Дескоска

Фокус - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Алсат-М - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава ...

Кирацовски ја одложи комисиската расправа за законот за поништување на лустрација

Фокус - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

СДСМ: ВМРО-ДПМЕ ја злоупотреби лустрацијата за партиски и лични цели

Фокус - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, реагираат од владејачката СДСМ. – Ова е најдобар доказ дека Груевски му е шеф на Мицковски и ...

Во Собрание натегање за Законот поништување на лустрацијата

Алсат-М - 13.01.2020

Пратениците во Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, никако да го почнат првото читање на предлог Законот за огласување ништовност и поништување на правни акти, дејствија, мерки и правни последици од постапките за лустрација.

Кирацовски: За жал, освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

Фокус - 13.01.2020

Поради немање кворум и неприсуство на пратеници од ДУИ, од Демократската партија на Турците (ДПТ) и опозициската ВМРО-ДПМНЕ, денешната седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на која требаше да се разгледа ...

Нема кворум за поништување на лустрацијата

Телма - 13.01.2020

Во Комисијата за политички систем, не почна закажаната расправа за потребата од поништување на лустрацијата. Три часа по закажаниот термин и неколкуте обиди, кворум не беше обезбеден: ДУИ не дојде, а ВМРО ДПМНЕ остана надвор од салата.

Законот за поништување на лустрацијата на „тенок мраз“

Канал5 - 13.01.2020

Лустрацијата да се поништи и да се обесштетат лустрираните – ова е предлогот на СДСМ кој уште од првиот ден од собраниската процедура наиде на бурни реакции и блокада на комисиската расправа.

Предлогот за укинување на лустрацијата ги скара пратениците

Алсат-М - 13.01.2020

Натегање на пратениците за прекинување на лустрацијата. Не се одржа денешната седница на Комисијата за политички систем каде се ноѓа предлог законското решение. Причина за неодржувањето е немањето кворум.

Антонијо Милошоски кој нарача судија да биде прогласен за кодош, се противи на поништувањето на лустрацијата

Сакам да кажам - 13.01.2020

На пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Антонијо Милошоски кој преку поранешниот претседател на Комисијата за лустрација Томе Аџиев лично нарачуваше лустрација на судијата Драги Билески од Кичево, не му е јасно зошто се носи закон за поништување на лустрацијата.

СДСМ сами за поништување на лустрацијата - Не добија поддршка ниту од ДУИ, ниту од ВМРО-ДПМНЕ

24 Вести - 13.01.2020

Прекината работата на собраниската комисија за политички систем и односи меѓу заедниците откако СДСМ остана сама и не успеа да собере кворум за гласање на Поништување на лустрацијата. По неколку одлагања и паузи откако најпрвин ВМРО-ДПМНЕ побараа ...

СДСМ: Мицкоски ги брани злоупотребите на процесот на лустрација, ВМРО-ДПМНЕ останува на страната на неправдата

Канал5 - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе се спротивстави на Предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, се наведува во соопштението на СДСМ.

ВМРО-ДПМНЕ не ја дава лустрацијата, откажана седницата за поништување, пратениците на ДУИ не дојдоа

ТВ21 - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата остана блокиран. Комисијата за политички систем на која требаше да се разгледува воопшто не ја ни започна расправата, а цел ден пратениците на власта и опозицијата се препукуваа преку прес конференции во ...

ВМРО-ДПМНЕ бара Дескоска да го образложи укинувањето на лустрацијата

Алсат-М - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

ТВ21 - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

А1 On - 13.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

МКД - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде на дневен ред на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците откако на крајот на декември на Влада помина Предлог на закон за огласување ништовност и поништување на правни ...

Никој не застанува со СДСМ во обидот да ја поништат лустрацијата

Нетпрес - 13.01.2020

Социјалдемократите во Собранието остануваат сами во обидот преку законско решение да се поништат решенијата за лустрација. Денеска во парламентот имаше не успешен обид да се почне со комисиска расправа за Предлог законот за поништување на ...

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

Press24 - 13.01.2020

Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ништовност и поништување на правни акти, дејствија, мерки и правни последици од постапките за лустрација.

Калеска-Ванчева: Ако ВМРО-ДПМНЕ го блокира поништувањето на лустрацијата, тоа ќе е доказ дека во партијата ништо не е ...

Слободен Печат - 13.01.2020

Наместо да се оградат, рече таа, Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ги бранат бруталните злоупотреби на процесот на лустрација зад кои се криеше „политички и криминално мотивираната фамилија на режимот”.

Илиоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата

А1 On - 13.01.2020

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ најави дека нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата. Пратениникот Зоран Илиоски од опозициската партија денеска во Собранието на РСМ изјави дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ ќе ги искористат сите законски ...

Калеска-Ванчева: Најавата за блокада на поништувањето на лустрацијата доказ дека во ВМРО-ДПМНЕ ништо не е променето

А1 On - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог-законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, изјави пратеничката на СДСМ, Снежана Калеска-Ванчева.

Законот за поништување на лустрацијата ставен на разгледување

+инфо - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

Press24 - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата, Александар Кирацовски го одложи почетокот на Комисијата и ги повика пратениците од ВМРО-ДПМНЕ да дојдат на следното продолжение. Тој најави и изјава за медиумите.

Повторно одложена расправата за Законот за поништување на лустрацијата

Слободен Печат - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата, Александар Кирацовски го одложи почетокот на Комисијата и ги повика пратениците од ВМРО-ДПМНЕ да дојдат на следното продолжение. Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која ...

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

Сител - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

Нетпрес - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Илиоски: Во партијата на аболицираниот Заев децата на кодошите си ги амнестираат своите предци

Нетпрес - 13.01.2020

Партијата на аболицираниот Зоран Заев сега прави аболиција на кодошите. Децата на кодошите си ги амнестираат своите предци, ова денеска преку соопштение до јавноста го истакнува Зоран Илиоски од ВМРО-ДПМНЕ.

Одложена расправата за поништување на лустрацијата, пратениците на ВМРО-ДПМНЕ останаа во собранискиот хол

МКД - 13.01.2020

Денеска по вторпат е одложен почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата.

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

А1 On - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

+инфо - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

ММС - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

ММС - 13.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ со спротивставени ставови за укинувањето на лустрацијата

Макфакс - 13.01.2020

Власта и опозицијата со спротивставени ставови околу предлог законот за укинување на лустрацијата. Откако ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе го блокира законот со амандмани, СДСМ обвини дека опозицијата не сака да си ги признае грешките за, како што велат, ...

Џафери: Не го видов законот, но гласав за него и немам ништо против да се укине лустрацијата

Press24 - 13.01.2020

Собранискиот спикер Талат Џафери изјави дал поддршка на Законот за лустрација и дека нема ништо спорно за него и да се поништи овој закон. „Не сум го видел текстот на законот и немам коментар по него.

Џафери не го видел законот за поништување на лустрацијата, ама немал проблем со тоа

МКД - 13.01.2020

Претседателот на Собранието, Талат Џафери не го коментира Законот за укинување на лустрацијата, вели дека не го видел предложениот закон, но и дека нема проблем со него. „Јас го гласав Законот за лустрација, немам проблем со тоа, а немам ниту ...

Кирацовски: Кон опструкцијата на Законот за поништување на лустрацијата се приклучија и ДУИ и ДПТ

Слободен Печат - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата, Александар Кирацовски на прес-конференција во Собранието изјави дека „кон опструкцијата на законот” на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, попладнево се приклучиле и пратениците од ДУИ и ДПТ.

Кирацовски: Освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

+инфо - 13.01.2020

Поради немање кворум и неприсуство на пратеници од ДУИ, од Демократската партија на Турците (ДПТ) и опозициската ВМРО-ДПМНЕ, денешната седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на која требаше да се разгледа ...

Дескоска да дојде и да го образложи Законот за поништување на лустрацијата, бараат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ

Курир - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

Дескоска ѝ порача на ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

МКД - 13.01.2020

Откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за поништување на лустрацијата да го образложи лично министерката за правда Рената Дескоска таа ја повика ВМРО-ДПМНЕ да престане да ...

Кирацовски: Освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

ММС - 13.01.2020

Поради немање кворум и неприсуство на пратеници од ДУИ, од Демократската партија на Турците (ДПТ) и опозициската ВМРО-ДПМНЕ, денешната седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на која требаше да се разгледа ...

(ВИДЕО) Кирацовски: Нема да ме изненадат илјадници амандмани за лустрацијата

А1 On - 13.01.2020

Прокрај пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, против поништувањето на лустрацијата се придружија и ДУИ и Демократската партија на Турците поради што не може да се почне комисиската расправа за овој закон, објави претседателот на Комисијата за политички систем ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Press24 - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

Курир - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Законот за поништување на лустрацијата влегува во собраниска процедура

360 степени - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска влегува во собраниска процедура и ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. На крајот на декември, Владата го усвои предложеното законско ...

Прво читање на Предлог-законот за поништување на правните последици од постапките за лустрација

Академик - 13.01.2020

Предлог-законот за огласување ништовност и поништување на правни акти, дејствија, мерки и правни последици од постапките за лустрација е на прво читање пред собраниската Комисија за политички систем.

Илиоски: Поништувањето на лустрацијата е аболиција на кодошите

Сител - 13.01.2020

Партијата на аболицираниот Заев сега прави аболиција на кодошите, вели пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиоски по повод Законот за поништување на лустрацијата. Опозицијата нема да го поддржи Законот и ќе ги искористи сите законски средства.

Илиоски: Во партијата на аболицираниот Заев децата на кодошите си ги амнестираат своите предци!

Курир - 13.01.2020

Партијата на аболицираниот Зоран Заев сега прави аболиција на кодошите. Децата на кодошите си ги амнестираат своите предци, ова денеска преку соопштение до јавноста го истакнува Зоран Илиоски од ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата

Макфакс - 13.01.2020

„Партијата на аболицираниот Зоран Заев сега прави аболиција на кодошите“, изјави на прес-конференција во Собранието, пратеникот Зоран Илиоски од Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, по повод Законот за поништување на лустрацијата кој денеска е ставен ...

ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи Законот за поништување на лустрацијата

Слободен Печат - 13.01.2020

Како што вели пратеникот Илиоски, Законот е во целосна спротивност на европските вредности и демократски принципи и од таа причина ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи. Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Илиоски изјави дека опозицијата нема да го поддржи ...

ВМРО-ДПМНЕ: Аболицираниот Заев сега ги аболицира кодошите

+инфо - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи поништувањето на лустрацијата. ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот што предвидува поништување на лустрацијата. Овој став го соопшти претпладнево пратеникот Зоран Илиоски, обвинувајќи дека „аболицираниот Зоран Заев ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Сител - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ сериозно ќе се спротистави на носењето на Законот за поништување на лустрацијата

Слободен Печат - 13.01.2020

Тој нагласи и дека на денешната седница на Комисијата за политички систем не присуствувал министер или заменик министер од Министерството за правда, додавајќи дека освен СДСМ како „наследник на претходниот режим”, никој не сака да даде поддршка на ...

ВМРО-ДПМНЕ ќе поднесе амандмани за да спречи поништување на лустрацијата

360 степени - 13.01.2020

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ ќе се обиде со амандмани да го спречи носењето на законот со кој се поништува лустрацијата, соопшти денеска пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Илијоски. Тој обвини дека со ваквото решение власта сака да ги аболира, како што ги ...

Одложен почетокот на комисиската расправа за поништување на лустрацијата – опозицијата бара Дескоска да го образложи ...

360 степени - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е предлог-законот за поништување на лустрацијата откако пратениците на ВМРО-ДПМНЕ побараа тој да го образложи ...

Илиоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата

МКД - 13.01.2020

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ најави дека нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата бидејќи, како што велат, бил во целосна спротивност на европските вредности и демократските принципи.

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ заглавија на укинување на лустрацијата

А1 On - 13.01.2020

Власта и опозицијата со спротивставени ставови околу предлог законот за укинување на лустрацијата. Откако ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе го блокира законот со амандмани, СДСМ обвини дека опозицијата не сака да си ги признае грешките, политички ...

ВМРО-ДПМНЕ бара Дескоска да го образложи укинувањето на лустрацијата

Р.С.Европа - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

Калеска - Ванчева: ВМРО-ДПМНЕ ја злоупотреби лустрацијата за политички, партиски, дури и за лични цели

Сител - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, изјави денеска Снежана Калеска Ванчева, пратеничка од СДСМ.

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ ќе се спротивстави на обидот за поништување на лустрацијата

Курир - 13.01.2020

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење на ...

СДСМ за ставот на ВМРО за лустрацијата: Уште еден доказ дека Груевски му шефува на Мицкоски

+инфо - 13.01.2020

На ниту еден начин ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски не се дистанцираат од грешките и злоделата на Груевски. ВМРО ја злоупотреби лустрацијата, за политички, партиски, дури и за лични цели. Тоа можевме да го слушнеме и во прислушуваните материјали, каде што ...

Дескоска побара ВМРО-ДПМНЕ да престане со дополнителните основи за опструкција

Слободен Печат - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

ВМРО-ДПМНЕ ќе се спротивстави на обидот за поништување на лустрацијата

Нетпрес - 13.01.2020

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење на ...

Комисиската расправа за поништување на лустрацијата одложена поради немање кворум – Дескоска бара од ВМРО-ДПМНЕ да не ...

360 степени - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, изјави министерката за правда Рената Дескоска, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа предлог-законот за ...

Џафери: Не го видов Законот за поништување на лустрацијата, но немам проблем со него

Слободен Печат - 13.01.2020

Џафери вели дека не го видел предложеното законско решение, но и дека нема проблем со истото. Претседателот на Собранието, Талат Џафери по денешното одложување на расправијата за Законот на поништување на лустрацијата изјави дека не сака да го ...

Кирацoвски: Поништувањето на лустрацијата ја кочи и ДУИ

Сител - 13.01.2020

Кон ВМРО-ДПМНЕ, опструкција на поништувањето на лустрацијата се придружија и ДУИ и Демократската партија на Турците поради што не може да се почне комисиската расправа за овој закон, објави претседателот на Комисијата за политички систем Александар ...

Кирацовски: Нема да ме изненадат илјадници амандмани за лустрацијата

А1 On - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата за политички систем Александар Кирацовски рече дека ВМРО ДПМНЕ со непојавувањето на расправата, овозможиле да не се обезбеди кворум и започне расправата за законот за поништување на лустрацијата.

Џафери: Немам проблем со поништувањето на лустрацијата

ММС - 13.01.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска изјави дека „нема проблем” со законот за поништување на лустрацијата. Блокадите во Собранието што се случуваат поради одредени законски решенија, како ова за поништување на лустрацијата, според првиот ...

(Видео) Кирацовски: ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ и Демократската партија на Турците го кочат поништувањето на лустрацијата

Макфакс - 13.01.2020

Прокрај пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и Демократската партија на Турците, поради што не може да почне комисиската расправа за овој закон, објави претседателот на Комисијата за политички систем, ...

(Видео) Џафери: Не го видов законот, но немам ништо против да се укине лустрацијата

Макфакс - 13.01.2020

Собранискиот спикер Талат Џафери изјави дека дал поддршка на Законот за лустрација и дека нема ништо спорно за него и да се поништи овој закон. „Не сум го видел текстот на законот и немам коментар по него.

Освен ВМРО-ДПМНЕ, комисиската расправа за поништување на лустрацијата ја блокираа и ДУИ и ДПТ

360 степени - 13.01.2020

„Со жалење морам да констатирам дека покрај пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, на блокадата ѝ се приклучија и ДУИ и ДПТ, за кои се надевам дека имаат силни аргументи што ќе ги споделат со нас и јавноста, затоа што ваквото несериозно однесување од овие три ...

(ВИДЕО) Џафери: Не го видов законот, но немам проблем со укинување на лустрацијата

А1 On - 13.01.2020

Собранискиот спикер Талат Џафери изјави дека дал поддршка на законот за лустрација и дека нема ништо спорно за него и да се поништи законот за лустрација. „Не сум го видел текстот на законот и немам коментар по него.

Кирацовски: Поништувањето на лустрацијата го кочат и ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ и Демократската партија на Турците

МКД - 13.01.2020

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ не се единствените кои го кочат поништувањето на лустрацијата. Ним во опструирањето им се приклучија и пратениците од ДУИ и од Демократската партија на Турците, па поради тоа не може да почне комисиската расправа за ...

Џафери нема проблем со поништувањето на лустрацијата

+инфо - 13.01.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска изјави дека „нема проблем“ со законот за поништување на лустрацијата. Блокадите во Собранието што се случуваат поради одредени законски решенија, како ова за поништување на лустрацијата, според првиот ...

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ ќе се спротивстави на обидот за поништување на лустрацијата

Сител - 13.01.2020

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење на ...

Лустрацијата : СДСМ = 1:0

Курир - 13.01.2020

Нема кворум за поништување на лустрацијата, извести ТВ Телма. Во Комисијата за политички систем, не почна закажаната расправа за потребата од поништување на лустрацијата. Три часа по закажаниот термин и неколкуте обиди, кворум не беше обезбеден: ДУИ ...

Димовски: Ќе се спротивставиме на обидот за поништување на лустрацијата

+инфо - 13.01.2020

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење на ...

Лустрацијата ги скара пратениците

Р.С.Европа - 13.01.2020

Поради немање кворум и неприсуство на пратеници од ДУИ, од Демократската партија на Турците (ДПТ) и опозициската ВМРО-ДПМНЕ не започна денешната седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на која требаше да се разгледа ...

Законот за поништување на лустрацијата влезе во собраниска процедура, опозицијата најави блокада

Глас на Америка - 13.01.2020

Собранискиот спикер има воздржан став за новата кавга во Парламентот СКОПЈЕ — Лустрацијата пак ги скара власта и опозицијата, иако поминаа неколку години од завршувањето на процесот, кој за ВМРО-ДПМНЕ беше фер начин за утврдување на соработниците на ...

Дескоска да дојде и да го образложи Законот за поништување на лустрацијата, бараат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ

Нетпрес - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

„Моќникот“ Милошоски пак за „кодошите“ – жртвите бараат негова кривична одговорност

Нова ТВ - 13.01.2020

Најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ на еден месец пред распуштање на парламентот не го испушта од раце моќното собраниско оружје – арсенал од амандмани за блокирање на законите. Таков е случајот и со предлог- законот за ништовност и ...

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

Сител - 13.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

Џафери: блокадите во Собранието се во рамки на изборната кампања

Р.С.Европа - 13.01.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска изјави дека „нема проблем“ со законот за поништување на лустрацијата. Блокадите во Собранието што се случуваат поради одредени законски решенија, како ова за поништување на лустрацијата, според првиот ...

Партиски натегања за и против поништување на лустрацијата

Алфа - 13.01.2020

Колку во сала толку во ходниците.Вака изгледаше дебатата за предлог-законот за поништување на лустрацијата.Власта не успеа да обезбеди мнозинство во собраниската комисија за расправата и официјално да почне.

Законот за поништување на лустрација не влезе во собраниската Комисија

Сител - 13.01.2020

Заглави собраниската процедура за поништување на лустрацијата што го бараше СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ, но и владините ДУИ и Демократската партија на Турците не учествуваа во работата на матичната комисија за политички систем и не можеше да се обезбеди кворум.

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

iPortal - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

24Инфо - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Кирацовски: Освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

Frontline - 13.01.2020

– Со жалење морам да констатирам дека покрај пратениците од опозицијата, односно од ВМРО-ДПМНЕ, кон опструкциите за работа на Комисијата за политички систем на седницата закажана за поништување на лустрацијата се приклучија уште две партии, односно ...

Поништувањето на лустрацијата започнува од собраниска комисија

Фактор - 13.01.2020

Поништувањето на лустрацијата легислативно започнува од денеска со ставање на Предлог-законот за огласување ништовност и поништување на правни акти, дејствија, мерки и правни последици од постапките на дневен ред на собраниската Комисија за ...

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

Опсервер - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата, Александар Кирацовски го одложи почетокот на Комисијата и ги повика пратениците од ВМРО-ДПМНЕ да дојдат на следното продолжение. Тој најави и изјава за медиумите.

Кирацовски: Освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

Centar - 13.01.2020

Поради немање кворум и неприсуство на пратеници од ДУИ, од Демократската партија на Турците (ДПТ) и опозициската ВМРО-ДПМНЕ, денешната седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на која требаше да се разгледа ...

ВМРО-ДПМНЕ со амандмани ќе го спречува укинувањето на лустрацијата

Локално - 13.01.2020

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ со амандмани ќе се обиде да го спречи носењето на Законот со кој се поништува лустрацијата, рече пратеникот Зоран Илијоски од ВМРО-ДПМНЕ. Тој нагласи дека опозицијата ќе се спротивстави на носењето на законското решение со ...

На собраниска комисија почнува поништувањето на лустрацијата

Frontline - 13.01.2020

Со овој акт се пристапува кон отстранување на штетните последици по лицата кои беа жртви на овие постапки пред Комисијата за верификација на факти, пред надлежните судови и пред другите органи.

Кирацовски: Освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

CivilMedia - 13.01.2020

Поради немање кворум и неприсуство на пратеници од ДУИ, од Демократската партија на Турците (ДПТ) и опозициската ВМРО-ДПМНЕ, денешната седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на која требаше да се разгледа ...

Илиоски: ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата

Вечер Прес - 13.01.2020

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ најави дека нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата. Пратениникот Зоран Илиоски од опозициската партија денеска во Собранието на РСМ изјави дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ ќе ги искористат сите законски ...

Илиоски: Поништивањето на лустрацијата е аболиција на кодошите

4NEWS - 13.01.2020

Партијата на аболицираниот Заев сега прави аболиција на кодошите, вели пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиоски по повод Законот за поништување на лустрацијата. Опозицијата нема да го поддржи Законот и ќе ги искористи сите законски средства.

Кирацовски: Освен ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и ДПТ

iPortal - 13.01.2020

Поради немање кворум и неприсуство на пратеници од ДУИ, од Демократската партија на Турците (ДПТ) и опозициската ВМРО-ДПМНЕ, денешната седницата на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, на која требаше да се разгледа ...

Кирацовски: ВМРО-ДПМНЕ, ДУИ и Демократската партија на Турците го кочат поништувањето на лустрацијата

Точка - 13.01.2020

Прокрај пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, поништувањето на лустрацијата го опструираат и ДУИ и Демократската партија на Турците, поради што не може да почне комисиската расправа за овој закон, објави претседателот на Комисијата за политички систем, ...

ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи законот за поништување на лустрацијата

Centar - 13.01.2020

„Партијата на аболицираниот Зоран Заев сега прави аболиција на кодошите“, изјави на прес-конференција во Собранието пратеникот Зоран Илиоски од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, по повод законот за поништување на лустрацијата, кој денеска е ставен ...

Џафери: Не го видов законот, но немам ништо против да се укине лустрацијата

Точка - 13.01.2020

Собранискиот спикер Талат Џафери изјави дека дал поддршка на Законот за лустрација и дека нема ништо спорно за него и да се поништи овој закон. „Не сум го видел текстот на законот и немам коментар по него.

Илиоски: Децата на кодошите си ги амнестираат своите предци

Република - 13.01.2020

Партијата на аболицираниот Зоран Заев сега прави аболиција на кодошите, потенцираше денеска пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиоски во врска со предложениот Законот за поништување на лустрацијата. рече пред новинарите Илиоски.

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

Опсервер - 13.01.2020

– Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Калеска-Ванчева: Милошоски, Јанкулоска и Груевски си нарачуваа лустрации, законот беше злоупотребен

Локално - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира поништувањето на лустрацијата е доказ дека во партијата ништо не е сменето, реагира пратеничката на СДСМ, Снежана Калеска-Ванчева по најавата на опозициската партија дека ќе поднесе низа амандмани и на сите ...

Дескоска за лустрацијата: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Република - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

ДИМОВСКИ: Кои се вистинските жртви – кодошените или лустрираните кодоши?

Денешен - 13.01.2020

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење на ...

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ бараат Законот за поништување на лустрацијата да го образложи министерката Дескоска

Република - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

Калеска-Ванчева: Најавата за блокада на поништувањето на лустрацијата доказ дека во ВМРО-ДПМНЕ ништо не е променето

Либертас - 13.01.2020

Наместо да се оградат, рече таа, Христијан Мицкоски и дел од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ги бранат бруталните злоупотреби на процесот на лустрација зад кои се криеше „политички и криминално мотивираната фамилија на режимот“.

ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи поништувањето на лустрацијата: Кодошите не треба да бидат обештетувани

Фактор - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ нема да го поддржи поништувањето на лустрацијатам а претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски денеска го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред беше законскиот предлог.

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ ќе се спротивстави на обидот за поништување на лустрацијата

Опсервер - 13.01.2020

– Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Опсервер - 13.01.2020

– ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Законот за поништување на лустрацијата на Комисија за политички систем

Република - 13.01.2020

Законот за поништување на лустрацијата денеска ќе биде разгледан од членовите на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците. Владата на крајот декември минатата година го утврди текстот на Предлог на закон за огласување ...

Кирацовски: Ги повикувам ВМРО-ДПМНЕ заедно да ја исправиме неправдата од режимот

Локално - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ одлучи свесно да продолжи со истиот начин на делување како во време на режимот, кога лустрацијата се користеше како сатанизација на политички неистомисленици, рече претседателот на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците, ...

Калеска-Ванчева: Најавата за блокада на поништувањето на лустрацијата доказ дека во ВМРО-ДПМНЕ ништо не е променето

24Инфо - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог-законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, изјави пратеничката на СДСМ, Снежана Калеска-Ванчева.

Лустрацијата го разгоре огнот меѓу власта и опозицијата

Вечер Прес - 13.01.2020

Поради немање кворум во два наврати беше одложуван почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците требаше да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата.

Џафери без коментар за укинување на лустрацијата: Не го видов предлог законот

Локално - 13.01.2020

Претседателот на Собранието, Талат Џафери не сакаше да го коментира Законот за укинување на лустрацијата. Тој истакна дека не го видел предложеното законско решение, но и дека нема проблем со истото.

Џафери: Немам проблем со поништувањето на лустрацијата

CivilMedia - 13.01.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска изјави дека „нема проблем“ со законот за поништување на лустрацијата. Блокадите во Собранието што се случуваат поради одредени законски решенија, како ова за поништување на лустрацијата, според првиот ...

Калеска –Ванчева: Мицкоски ги брани злоделата на Груевски, злоупотребата на лустрацијата, политичките пресметки, ...

Centar - 13.01.2020

Изјава за медиуми, Снежана Калеска –Ванчева, пратеничка на СДСМ – интегрален текст Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето.

Калеска-Ванчева: Најавата за блокада на поништувањето на лустрацијата доказ дека во ВМРО-ДПМНЕ ништо не е променето

Frontline - 13.01.2020

Бруталната пресметка со неистомислениците и кршењето на Законот за лустрација кои свесно ги спроведуваше ВМРО-ДПМНЕ и фамилијата се срамни и недозволиви и таа неправда мора да се исправи, рече Калеска-Ванчева.

Поништувањето на лустрацијата влезе во собраниска процедура и ги раскара пратениците

CivilMedia - 13.01.2020

Лустрацијата повторно актуелна и причина за меѓупартиски препукувања, но овој пат во насока на обидите за нејзино поништување, откако Предлог-законот за поништување на овој процес влезе во собраниска процедура.

Кирацовски: Кон блокадата се приклучија и ДУИ, се надевам дека имаат силни аргументи

Локално - 13.01.2020

Исправувањето на историската неправда направено кон политички неистомисленици мора да ја исправиме. Процесот на поништување на лустрацијата мора да продолжи, се надевам ќе најдеме начин да се направи, рече претседателот на Комисијата за политички ...

Димовски: Никој освен СДСМ не дава поддршка на поништувањето на лустрацијата

Локално - 13.01.2020

Се навршува 75 годишнина од масакрот во Велес врз политички затвореници, кои биле убиени со мотики кои се залагале партизани да не гинат на туѓи фронтови, туку да се борат за Македонија. Вака пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски ја почна прес ...

Димовски: ВМРО-ДПМНЕ сериозно ќе се спротивстави на обидот за поништување на лустрацијата

Република - 13.01.2020

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе одговори на повикот за присуство на седница на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и дека кога и да е ќе присуствува на неа, но и дека сериозно ќе се спротивстави на обидот на СДСМ за носење на ...

Џафери: Немам проблем со поништувањето на лустрацијата

Frontline - 13.01.2020

- Јас како пратеник сум го поддржал законот за лустрација, не сум имал проблем со тој закон, ниту пак имам проблем со новиот закон. Во тој контекст посебен коментар не би требало, рече денеска Џафери.

Илиоски: Децата на кодошите си ги амнестираат своите предци

Тера - 13.01.2020

Пратеникот од ВМРО ДПМНЕ Зоран Илиоски вели дека партијата на Зоран Заев сега прави аболиција на кодошите. „Децата на кодошите си ги амнестираат своите предци. Со СДСМ, Македонија стана единствена држава во Европа во која нема лустрација на кодошите ...

СДСМ: Мицкоски ги брани злоделата на Груевски

Тера - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, рече денеска пратеничката на СДСМ , Снежана Калеска –Ванчева.

Џафери: Немам проблем со поништувањето на лустрацијата

Опсервер - 13.01.2020

– Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска изјави дека „нема проблем“ со законот за поништување на лустрацијата. Блокадите во Собранието што се случуваат поради одредени законски решенија, како ова за поништување на лустрацијата, според ...

Законот за поништување на лустрација не влезе во собраниската Комисија

4NEWS - 13.01.2020

Заглави собраниската процедура за поништување на лустрацијата што го бараше СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ, но и владините ДУИ и Демократската партија на Турците не учествуваа во работата на матичната комисија за политички систем и не можеше да се обезбеди кворум.

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

CivilMedia - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Кирацoвски: Поништувањето на лустрацијата ја кочи и ДУИ

24Инфо - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата за политички систем, Александар Кирацовски по неодржувањето на закажаната седница за поништување на лустрацијата изјави дека освен ВМРО-ДПМНЕ, опструкција прават ДУИ и Демократската партија на Турците.

Калеска-Ванчева: Најавата за блокада на поништувањето на лустрацијата доказ дека во ВМРО-ДПМНЕ ништо не е променето

CivilMedia - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог-законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, изјави пратеничката на СДСМ, Снежана Калеска-Ванчева.

Мицкоски ги брани злоупотребите на процесот на лустрација, ВМРО-ДПМНЕ останува на страната на неправдата

24Инфо - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе се спротивстави на Предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, реагира СДСМ. Наместо да се оградат, Христијан Мицкоски и пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ...

ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе се спротивстави на поништувањето на лустрацијата

iPortal - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе се спротивстави на Предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, велат од СДСМ. Наместо да се оградат, Христијан Мицкоски и пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ...

Џафери: Немам проблем со поништувањето на лустрацијата

Бриф - 13.01.2020

Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска изјави дека „нема проблем“ со законот за поништување на лустрацијата. Блокадите во Собранието што се случуваат поради одредени законски решенија, како ова за поништување на лустрацијата, според првиот ...

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

CivilMedia - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Бриф - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ бараат Законот за поништување на лустрацијата да го образложи министерката Дескоска

4NEWS - 13.01.2020

Претседателот на собраниската Комисија за политички систем Александар Кирацовски го одложи почетокот на седницата на која на дневен ред е Законот за поништување на лустрацијата на барање на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предложениот текст пред нив да го ...

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Локално - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Повторно одложена комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата

Frontline - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата, Александар Кирацовски го одложи почетокот на Комисијата и ги повика пратениците од ВМРО-ДПМНЕ да дојдат на следното продолжение. Тој најави и изјава за медиумите.

Дескоска: ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција

Frontline - 13.01.2020

-Деловничките обврски се исполнети и Комисијата треба да продолжи со работа, а ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели Дескоска. ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за ...

ДЕСКОВСКА: Комисијата да си ја продолжи работата на „законот за кодошите“, опозицијата да не опструира

Денешен - 13.01.2020

ВМРО-ДПМНЕ да престане да бара дополнителни основи за опструкција, вели министерката за правда Рената Дескоска во изјава за МИА, откако на денешната собраниска Комисија за политички систем пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ побараа Законот за ...

Калеска – Ванчева: ВМРО-ДПМНЕ ја злоупотреби лустрацијата за политички, партиски, дури и за лични цели

4NEWS - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира предлог законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, изјави денеска Снежана Калеска Ванчева, пратеничка од СДСМ.

Кирацoвски: Поништувањето на лустрацијата ја кочи и ДУИ

4NEWS - 13.01.2020

Кон ВМРО-ДПМНЕ, опструкција на поништувањето на лустрацијата се придружија и ДУИ и Демократската партија на Турците поради што не може да се почне комисиската расправа за овој закон, објави претседателот на Комисијата за политички систем Александар ...

ВМРО-ДПМНЕ против поништување на лустрацијата: Аболицираниот Заев сега прави аболиција на кодошите

24Инфо - 13.01.2020

„Партијата на аболицираниот Зоран Заев сега прави аболиција на кодошите“, изјави на прес-конференција во Собранието пратеникот Зоран Илиоски од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, по повод законот за поништување на лустрацијата, кој денеска е ставен ...

Кирацовски: За жал и ДУИ се приклучи кон блокада на поништување на лустрацијата

Либертас - 13.01.2020

Исправувањето на историската неправда направено кон политички неистомисленици мора да ја исправиме. Процесот на поништување на лустрацијата мора да продолжи, се надевам ќе најдеме начин да се направи, рече претседателот на Комисијата за политички ...

Талат Џафери: Гласав за лустрација, немам проблем да се укине, не сум го видел предлогот

Либертас - 13.01.2020

Претседателот на Собранието, Талат Џафери не сакаше да го коментира Законот за укинување на лустрацијата. Тој истакна дека не го видел предложеното законско решение, но и дека нема проблем со истото.

Комисиската расправа за законот за поништување на лустрацијата повторно одложена

Република - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Кирацовски: И ДУИ не сака поништување на лустрацијата

Република - 13.01.2020

Претседателот на Комисијата за политички систем, Александар Кирацовски изјави дека ДУИ и Демократската партија на Турците се приклучиле на ВМРО-ДПМНЕ во, како што рече, опструцијата на поништувањето на лустрацијата.

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ со спротивставени ставови за укинувањето на лустрацијата

Точка - 13.01.2020

Власта и опозицијата со спротивставени ставови околу предлог-законот за укинување на лустрацијата. Откако ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе го блокира законот со амандмани, СДСМ обвини дека опозицијата не сака да си ги признае грешките за, како што велат, ...

Џафери: Не го видов законот, но немам ништо против да се укине лустрацијата

Н.Македонија - 13.01.2020

Собранискиот спикер Талат Џафери изјави дека дал поддршка на Законот за лустрација и дека нема ништо спорно за него и да се поништи овој закон. – Не сум го видел текстот на законот и немам коментар по него.

Комисијата за политички систем одложена, нема кворум за поништувањето на лустрацијата

MakPress - 13.01.2020

Почетокот на собраниската Комисија за политички систем и односи меѓу заедниците на која пратениците треба да расправаат за потребата за носење на законот за поништување на лустрацијата, денеска е одложен по втор пат.

Калеска-Ванчева: Блокадата на поништувањето на лустрацијата доказ дека ВМРО-ДПМНЕ не е променето

MakPress - 13.01.2020

Најавата на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе го блокира Предлог-законот за поништување на лустрацијата е само уште еден доказ дека во оваа партија ништо не е променето, изјави пратеничката на СДСМ, Снежана Калеска-Ванчева.