TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Малцинства во парламентот или консеквентен плурализам

Дневник - 15.09.2007

Да не им одобруваш на малцинствата да имаат своја изборна политика, значи наметнување туторство на презагрижен родител (ова е маската) и второ задржување на релацијата на власт и контрола (ова е вистинскиот мотив). Замислете на припадниците на малцинствата што имаат автомобили да не им се даваат ...

Во Албанија нема бугарско малцинство

Дневник - 15.09.2007

Во Албанија не постои бугарско, туку македонско малцинство, соопшти Државниот завод за статистика демантирајќи ги пласираните информации дека во државата постои бугарско малцинство. Во студијата, според Заводот, е отсликана состојбата пред 2001година и по неа, во која малцинствата се анализирани од ...

Тирана: Во Албанија има само македонско малцинство

А1 - 14.09.2007

Тирана со порака до Софија, во Албанија нема бугарско туку има македонско малцинство. Албанскиот завод за статистика ги отфрли информациите за постоење бугарско малцинство во Албанија. Врз основа на пописот на населението спроведен во април 2001 година македонското малцинство главно е ...

Сите муслимани да бидат Турци

Вечер Прес - 11.09.2007

Претставникот на муслиманското малцинство во северна Грција Орхан Хаџи Ибраим, кој воедно е и кандидат за пратеник од листата на Нова демократија изјави дека ќе се залага муслиманското малцинство во земјата да биде признато за турско.

Кандидат за пратеник бара признавање на турското малцинство во Грција

А1 - 10.09.2007

Претставникот на муслиманското малцинство во северна Грција Орхан Хаџи Ибраим, кој воедно е и кандидат за пратеник од листата на десноцентристичката партија Нова демократија изјави дека ќе се залага муслиманското малцинство во земјата да биде признато за турско.

Малите малцинства треба сами да ги бранат своите интереси

Утрински - 10.09.2007

МИСЛЕЊА МИРЈАНА МАЛЕСКА Ја следам полемиката што се води деновиве помеѓу власта и опозицијата околу измените во изборното законодавство, со кои се гарантираат неколку места повеќе на помалите етнички заедници во Собранието. Веднаш да кажам: опозицијата претера! Жестокоста на нивното ...