TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Бубрежно болните квалитетно се лекуваат во лоши услови!

Вест - 15.09.2007

СПОРЕД НАДЛЕЖНИТЕ ОД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО Контролата покажала дека центрите добро функционираат и не фалат лекови иако дијализерите се распаѓаат "Во центрите за дијализа низ Македонија пациентите се лекуваат квалитетно, солидно се снабдени со сите неопходни лекови, но има одредени тешкотии ...

Лекарите задоволни од старите апарати

Време - 15.09.2007

ЗАВРШИЈА КОНТРОЛИТЕ ВО ЦЕНТРИТЕ ЗА ДИЈАЛИЗА Подобрување на просторните услови во кои се изведува дијализата и обновување на застарената апаратура, се забелешките што ги изнесе комисијата на лекари-нефролози при контролите во центрите за дијализа низ земјава.

Центрите за дијализа работат европски, ама со стари апарати

Утрински - 15.09.2007

Министерството за здравство процени дека во центрите за дијализа пациентите се лекуваат квалитетно АЛЕКСАНДАР ПЕШЕВ Министерството за здравство подготвува набавка на нови 50 апарати за дијализа кои ќе бидат распределени во центрите каде што има најстари машини.

Нефролозите задоволни од старите дијализери

Дневник - 15.09.2007

Во центрите за дијализа има стара и амортизирана опрема, но тие добро функционираат и на 1.242 луѓе им се врши добра дијализа, беше речено на вчерашната прес-конференција, по стручниот надзор од нефролозите во неколку центри во земјата.

За бубрежно болните нови 50 дијализери

Вечер - 15.09.2007

По реакциите на бубрежно болните дека лекови нема, дека услугите за дијализа не се квалитетни, минатиот месец четири комисии од Министерството за здравство извршија стручен надзор во сите центри за дијализа во земјава, каде се лекуваат 1.242 бубрежно болни лица.

Условите за дијализа добија преодна оценка

А1 - 14.09.2007

Стари апарати за дијализа кои максимално се искористуваат, несоодветни простории, ова е дел од извештајот на комисијата која изминатиов период ги посети центрите низ земјава. И покрај ваквите услови пациентите се лекувале квалитетно, а амортизираните апарати биле исправни.

Германска и шведска опрема за битолската болница

Дневник - 12.09.2007

Опрема вредна 15 илјади евра вчера пристигна во битолската болница како донација од шведската клиника од Холмштад, германскиот Црвен крст и од УНИЦЕФ. Шведската пратка се состои од три апарати за дијализа, 30 современи болнички кревети и санитетски материјал.