TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонија има капацитет за демократски избори во тешко опкружување

Дневник - 28.07.2002

ЏУЛИЈАН ПИЛ ЈЕЈТС, ШЕФ НА НАБЉУДУВАЧКАТА МИСИЈА НА ОДИХР Бројката од 750 набљудувачи е доволна за целосно набљудување на изборите - вели Јејтс Пред неколку дена во Скопје беше воспоставена канцеларијата на Набљудувачката мисијата на ОДИХР.

НАТО прифати дополнително да ги обезбедува набљудувачите на ОБСЕ

Дневник - 25.07.2002

ПИСМО ОД ЏОРЏ РОБЕРТСОН ДО ТРАЈКОВСКИ Амбасадорот на НАТО во Македонија Николас Бигман вчера на претседателот Борис Трајковски му го предаде писмото од генералниот секретар на Алијансата Џорџ Робертсон, во кое го информира дека Брисел позитивно одговорил на барањето на ОБСЕ за дополнителна ...

"Лисиците" ќе интервенираат во итни случаи, но по барање на полицијата

Утрински - 25.07.2002

НАТО и ОБСЕ се уште го чекаат одговорот од Владата за улогата на Алијансата во изборите ТАМАРА ГРНЧАРОСКА ?Доколу и има дополнителни НАТО-трупи во Македонија за изборите, тоа ќе биде од мал обем", изјави вчера амбасадорот на Алијансата во Македонија, Николас Бигман, која заедно со амбасадорот на ...

НАТО останува во Македонија со сегашниот мандат и задолженија

А1 - 24.07.2002

НАТО нема да има во Македонија нов мандат или задолженија поголеми од оние кои веќе се утврдени. Таа е сигурна земја во рацете на нејзината полиција и безбедносните сили и НАТО навистина нема никаква оперативна улога за време на престојните парламентарни избори.

НАТО ќе ангажира уште 100 војници за заштита на мониторите

А1 - 23.07.2002

„Се поизвесно е дека НАТО за септемвриските избори во Македонија ќе ангажира дополнителни сто војници во функција на заштита на мониторите на ОБСЕ и ЕУ“, изјавија за Макфакс дипломати кои сакаа да останат анонимни. Според нив последниве денови за ова се водат неофицијални разговори на релација ...

Пристигнуваат набљудувачите за изборите

А1 - 23.07.2002

Организацијата ОБСЕ-ОДИХР ја формира мисијата за набљудување на парламентарните избори во Македонија закажани за 15-ти септември и првата група од постојаниот дел од околу 70 набљудувачи ќе почне да пристигнува во Скопје. ОБСЕ-ОДИХР која ќе биде носител на мониторингот на изборниот процес најави ...

ОДИХР апелира на одговорност и демократски избори

А1 - 23.07.2002

„Претстојните избори во Македонија се мошне важен чекор за ставање крај на насилствата и нестабилноста со кој земјата се соочи лани“, изјави шефот на мисијата на Канцеларијата за демократски институции и човекови права при ОБСЕ, Џулијан Пил Јетс.

"Лисиците" ќе чекаат повик во касарните

Дневник - 23.07.2002

НАТО ЌЕ ГИ ОБЕЗБЕДУВА НАБЉУДУВАЧИТЕ НА ОБСЕ Официјалното известување од НАТО за дополнителна заштита на набљудувачите на ОБСЕ на претстојните парламентарни избори се очекува утре да му биде предадено на претседателот Борис Трајковски.

НАТО ќе ангажира уште 100 војници за заштита на мониторите

Утрински - 23.07.2002

Неофицијални разговори на релација Скопје-Брисел Скопје - "С? поизвесно е дека НАТО за септемвриските избори во Македонија ќе ангажира дополнителни сто војници во функција на заштитата на мониторите на ОБСЕ и на ЕУ", изјавија за Макфакс дипломати кои сакаа да останат анонимни.

Пристигнаа првите набљудувачи на изборите

А1 - 22.07.2002

Првата група од 17 набљудувачи на Канцеларијата за човекови права и демократија на ОБСЕ денеска пристигнаа во Македонија. Тие ќе бидат стационирани во Скопје и ќе формираат штаб на набљудувачката мисија за претстојните парламентарни избори во државава.

За обезбедување на мониторите уште 100 нови "лисици"?

Вест - 22.07.2002

НАТО ОДЛУЧИ ДА ГИ ЗАШТИТУВА НАБЉУДУВАЧИТЕ Одлуката "лисиците" да ги чуваат мониторите на ОБСЕ на изборите е донесена во петокот, измена на нивниот мандат не се најавува, но не е исклучено, доколку се оцени дека е потребно, да се донесат нови војниц Војниците на НАТО во Македонија ќе ги обезбедуваат ...