TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Јавните набавки дувло на корупција

Дневник - 19.10.2010

Секој четврти тендер е поништен, намален е интересот на компаниите за учество во јавните набавки, за 50 отсто е зголемен бројот на склучени договори со непосредна спогодба.

Секој четврт тендер поништен

Утрински - 19.10.2010

Јавните набавки се отворено поле за корупција, а злоупотребите во оваа сфера ескалираат. Поништен е секој четврти тендер, усвоена е секоја трета жалба.

Пари - Корупцијата ги труе јавните набавки

Време - 19.10.2010

Рада И. Маневска Корупцијата е главниот проблем на јавните набавки, преку кои во државата се реализираат 75 проценти од буџетските трошоци.

Секој четврти тендер е поништен

Шпиц - 19.10.2010

Центарот за граѓански комуникации ги објави резултатите од мониторингот на тендерите во второто тримесечје од годинава и од него се гледа дека состојбата со јавните набавки се влошува.

ЦГК: Секој четврти тендер е поништен

А1 - 18.10.2010

Наместо подобрување имаме влошување на процесот со јавните набавки, констатира Вања Михајловска антикорупциски експерт. Еве што покажува кварталниот извештај за резултатите од мониторингот на ...

Домашните компании губат интерес за учество во јавните набавки

Канал5 - 18.10.2010

Опаѓа интересот на компаниите за учество во јавните набавки. Секој четврти тендер е поништен, покажува кварталниот извештај од мониторинг на процесот на јавните набавки во земјава.

Јавните набавки - се уште легло на корупција

Макфакс - 18.10.2010

Опаѓа интересот на компаниите за учество во јавните набавки, секој четврти тендер е поништен, се користат спорни елементи во изборот на најповолна понуда, одредени понудувачи се фаворизираат, ...

Секој четврти тендер е поништен

Курир - 18.10.2010

На денешната конференција за јавни набавки што ја организираше Центарот за граѓански комуникации, беше изјавено дека секој четврти тендер во државата е поништен.

Намален интересот на компаниите за јавните набавки

Сител - 18.10.2010

Опаѓа интересот на компаниите да учествуваат во јавните тендери. Во 30% од постапките се пријавувале само 2 компании. Наместо јавни огласи договори најчесто се склучувале во четири очи.

Нетранспарентни јавни набавки

Р.С.Европа - 18.10.2010

Четиримесечното истражување спроведено од Центарот за граѓански комуникации покажало дека јавните набавки се водат на нетранспарентен начин.

Бирото за јавни набавки со писмена реакција за изнесените наоди

Курир - 18.10.2010

Денес на конференција беше презентиран шестиот квартален извештај за мониторирање на јавните набавки на што негативно реагираше Бирото за јавни набавки.

БЈН: Тврдењата за корупција на јавните набавки се тенденциозни

Макфакс - 18.10.2010

На конференцијата за јавни набавки на која беше претставен шестиот квартален извештај за мониторирање на јавните набавки од невладината организација „Центар за граѓански комуникации“ беа пласирани ...

БЈН: Тврдењата за корупција на јавните набавки се тенденциозни

Кајгана - 18.10.2010

На конференцијата за јавни набавки на која беше претставен шестиот квартален извештај за мониторирање на јавните набавки од невладината организација „Центар за граѓански комуникации“ беа пласирани ...

БЈН: Тврдењата за корупција на јавните набавки се тенденциозни

Форум - 18.10.2010

При претставувањето на 6-от квартален извештај за мониторирање на јавните набавки од невладината организација Центар за граѓански комуникации беа пласирани тенденциозни тврдења со кои се извртуваат ...

ЦГК: Тендерите почесто паѓаат

Алфа - 18.10.2010

Секој четврти тендер во второто тримесечје од годинава бил поништен, а интересот на компаниите за учество на јавните набавки опаѓа.

Јвните набавки се уште легло на корупција

Форум - 18.10.2010

Паѓа интересот на компаниите за учество на јавни набавки, секој 4-ти тендер е поништен, се користат спорни елементи во изборот на најповолна понуда, некои понудувачи се фаворизираат, ...

Бирото за јавни набавки реагира на наодите изнесени на денешната конференција за јавни набавки

Сител - 18.10.2010

Бирото за јавни набавки реагира на денешните тврдења изнесени на конференцијата за јавни набавки на која беше презентиран шестиот квартален извештај за мониторирање на јавните набавки.

Конференција за јавните набавки

Курир - 18.10.2010

Денес ќе се одржи конференција за јавните набавки во Македонија, на која ќе биде објавен извештајот од спроведениот мониторинг на јавните набавки за првото полугодие од годинава.

Јавните набавки - се уште легло на корупција

Кајгана - 18.10.2010

Опаѓа интересот на компаниите за учество во јавните набавки, секој четврти тендер е поништен, се користат спорни елементи во изборот на најповолна понуда, одредени понудувачи се фаворизираат, ...

Намален интересот на компаниите за јавните набавки

Вечер Прес - 18.10.2010

Од година во година бројот на компании кои аплицираат на тендерите се намалува, а од друга страна, пак, секој четврти тендер е поништен Македонските компании не се заинтересирани за искористување на ...