TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

18 милиони марки за заедничко јавно претпријатие за водоснабдување

А1 - 09.12.2001

Поради долготрајната суша водата во изворот Студенчица секојдневно се намалува за 3 до 5 литри во секунда. Со оваа елементарна непогода погодени се кичево, крушево, македонски брод и прилеп. Сепак во најкритичниот Прилеп 20-тина денови во повисоките делови од градот 30.000 жители немаат ниту капка ...

Водоснабдувањето во Прилеп се поалармантно

А1 - 08.12.2001

Се поалaрмантно станува водоснабдувањето во Прилеп, но и во останатите три градови што користат вода од изворот Студенчица. Оваа констатација ја потврдува фактот што во последните 24 часа Студенчица располага со минимални 480 литри во секунда вода која се распределува во Кичево, Крушево, Македонски ...

Исклучувањето на "Осломеј" не е решение за водоснабдувањето на Прилеп

Вест - 07.12.2001

СПОРЕД ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО НА МАКЕДОНИЈА Сите проценки на ЕСМ покажале дека ако се исклучи хидроцентралата, до прилепчани ќе стигнат уште само 15 литри вода во секунда, а електроенергетскиот систем ќе остане без струја за 220.000 потрошувачи.

Граѓаните ќе му "земат мерка" на градоначалникот ако не им обезбеди вода

Дневник - 07.12.2001

ПРИЛЕП ДВЕ НЕДЕЛИ ЖЕДЕН Градоначалникот Пирганоски бара електричната централа Осломеј да биде исклучена од системот и ја потсетува Владата на Законот за води Група прилепчани од населбата Марино Мало вчера излегоа со транспаренти на улица и побараа градоначалникот да им обезбеди вода.

Прилепчани ќе ја тужат државата што ги остава без капка вода

Вест - 06.12.2001

АКО ВЛАДАТА ИТНО НЕ ЈА ИСКЛУЧИ ТЕЦ "ОСЛОМЕЈ" ОД ВОДОВОДОТ СТУДЕНЧИЦА Прилепската локална самоуправа најавува дека ќе поведе судска постапка против државата, односно против ЕСМ, доколку не преземе итни мерки за исклучување на ТЕЦ "Осломеј" од регионалниот водовод Студенчица кој користи 160 литри ...

На прилепчани им истекоа и водата и трпението

Дневник - 06.12.2001

Коментар - Никола Стојанов Додека се одвива владината медиумска кампања "Пази, водата тече", прилепчани останаа без вода. Веќе десет дена 50.000 жители на тој град немаат капка вода за пиење, но засега никој не размислува за решавање на проблемот.

Прилепчани ќе го блокираат патот Прилеп - Скопје, додека не им протече вода

Вест - 05.12.2001

ВЛАДАТА СС УШТЕ НЕМА СЛУХ ЗА КРИЗАТА СО ВОДОСНАБДУВАЊЕТО ВО ГРАДОТ ПОД МАРКОВИ КУЛИ Околу 50.000 пприлепчани испратија петиција до претседателот на Собранието Стојан Андов, со која бараат народните пратеници да им го решат проблемот со водата до петок, инаку деноноќно ќе ја блокираат сообр Над ...

Педесет илјади жедни прилепчани најавуваат "канистерска" блокада

Дневник - 05.12.2001

ПОД МАРКОВИТЕ КУЛИ КАТАСТРОФА Ламбе Арнаудов, директорот на ЕСМ, вчера изјави дека нема намера да ги исклучи турбините во ТЕЦ "Осломеј" зашто со тој потег 200 илјади жители ќе останат без струја Владата е пред дилема, да го исклучи ТЕЦ "Осломеј", со што 200.000 граѓани во земјава би останале без ...

Ќе имаме вода само ако Владата го исклучи ТЕЦ "Осломеј"

Дневник - 03.12.2001

ГрадонаЧалникот на Прилеп тврди Термоелектраната троши петпати повеќе изворска вода отколку што треба и тоа е причина за жедта на прилепчани, вели градоначалникот Пирганоски Прилепчани ќе добијат вода за пиење ако Владата ја исклучи термоелектраната Осломеј од енергетскиот систем на земјава.