TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нема веќе кредит за секого

Дневник - 01.03.2009

Ланските агресивни кампањи за кредити за свадба, за студии, за годишни одмори, банките ги заменија со рекламите за привлекување на заштедите на граѓаните Откако ги презадолжија граѓаните одобрувајќи им кредити ...

Само со добра плата до кредит

Утрински - 27.02.2009

Монетарната власт уште посилно го стега обрачот околу кредитирањето, особено за населението. Советот на Народна банка на Македонија вчера излезе со нови поригорозни мерки за банките, со цел тие уште повеќе да ...

Банките изненадени, експертите ја оправдуваат острата политика на НБРМ

Алфа - 27.02.2009

Банките со изненадување, експертите со оправдување ја дочекаа одлуката на Народната банка за дополнително затегање на кредитирањето на граѓаните.

Кредит само ако од плата има и за живот и за рата

Н.Македонија - 27.02.2009

Народната банка вчера воведе нова обврска за комерцијалните банки со која се бара зголемување на претпазливоста при кредитирање на населението.

Се топат девизните резерви - се топат девизните резерви

Телма - 26.02.2009

Мирко Трајановски Индустриското производство продолжи да бележи намалување четврти месец по ред. За јануари тоа изнесува 16,7 отсто во однос со истиот месец претходната година.

Кратење на лимитот на картичките за административците

Алсат-М - 26.02.2009

Ќе се кратат дозволените минуси на кредитните картички за вработените во јавната администрација. Дел од најголемите банки го потврдија ваквото ревидирање на кредитирањето на населението, додека Стопанска банка ...

Народна банка со нови предупредувања до банките

Канал5 - 26.02.2009

Банките уште попретпазливо да даваат кредити на граѓаните. Гувернерот Гошев воведе нова обврска за банкарите. Во кредитниот ризик прецизно да се калкулираат платата и приходите на клиентите за да се осигури ...

Каматите ќе растат, кредити ќе има се' помалку

Утрински - 26.02.2009

Банкарските камати ќе растат, а кредити ќе има се' помалку. Според банкарите, ќе има онолку кредити колку што ќе има штедни влогови. Ако депозитите се намалуваат, ќе се скусува и кредитирањето.

Кредити за стопанството, граѓаните ќе почекаат

Дневник - 26.02.2009

Охридска банка може да смета и на пари од централата на „Сосиете женерал“ во Париз, вели директорот Коениг Охридска банка годинава ќе продолжи да го кредитира стопанството под непроменети услови и покрај ...

Нема да ја менуваме кредитната политика

Време - 26.02.2009

Задолженоста на македонските граѓани е 15 проценти од домашниот бруто-производ, а на компаниите околу 25 проценти. Овие податоци се уште покажуваат ниска задолженост, оцени Бернард Коениг, претседател на ...

НБМ: Инфлацијата забавува

Алсат-М - 26.02.2009

Во првите два месеца од годинава инфлацијата бележи натамошно забавување и изнесува 1,7 отсто. Бруто девизните резерви се 1 милјарда и 442 милиони евра и се пониски за 53,2 милиони евра во однос на крајот на ...

Девизните резерви за еден месец се намалиле за 53 милиони евра

Макфакс - 26.02.2009

Девизните резерви на Македонија се намалиле за 53,2 милиони евра на крајот на јануари во однос на 31.12.2008 година. Ова денеска го соопшти Народната банка на Македонија (НБМ), додавајќи дека бруто вредноста ...

Во првите два месеци стапката на инфлација пониска за 1,7 отсто

Нетпрес - 26.02.2009

Годишната стапка на инфлација во јануари годинава бележи забавување во износ од 1,7 отсто во споредба со претходната година. На 31 јануари 2009 година, бруто девизните резерви изнесувале 1.441,8 милиони евра и ...

НБРМ: Девизните резерви 1,44 милијарди евра, инфвлацијата 1,7 отсто

Кирилица - 26.02.2009

Најновите макроекономски движења од првите два месеца од годинава што денеска ги усвои Советот на Народната банка на Република Македонија покажуваат дека инфлацијата бележи натамошно забавување и изнесува 1,7 ...

Уште построги услови за кредити за граѓаните

Сител - 26.02.2009

Народна банка повторно го затега кредитниот ремен. Овој пат ги заострува критериумите за кредитирање на населението. Советот на централната банка на денешната седница воведе нова обврска за банките.

Девизните резерви 1,44 милијарди евра, инфлацијата 1,7 отсто!

Вечер Прес - 26.02.2009

Бруто-девизните резерви се пониски за 53,2 милиони евра во однос на крајот на минатата година Инфлацијата во земјава се намалува и во првите два месеца од годинава изнесува 1,7 отсто, а бруто-девизните резерви ...

Ѓорѓи Јанчевски е нов претседател на Здружението на банкарство

Н.Македонија - 26.02.2009

Нов претседател на Здружението на банкарство при Стопанската комора на Македонија е Ѓорѓи Јанчевски, прв генерален директор на Тутунска банка, а негов заменик е Бернард Коенинг, главен извршен директор во ...

Охридска банка го зголеми кредитирањето

Н.Македонија - 26.02.2009

Охридска банка во последниот квартал од минатата година го зголеми кредитирањето на населението и фирмите за 30 отсто, наспроти општото намалување на кредитните пласмани на македонскиот банкарски сектор, ...

„Тутунска банка е прилагодена на овдешните услови“

А1 - 25.02.2009

Во време на финсиска криза, очекувано е банките селективно и со голема доза на претпазливост да делат кредити, но сепак финансика поддршка за компаниите ќе има, вели во интервју за А1 првиот човек на НЛБ ...

Каматите и понатаму ќе растат

А1 - 25.02.2009

Кредити се потешко ќе се даваат каматите и натаму ќе растат. Банките нема да ја олабават строгата кредитна политика поради кризата, сумираа банкарите по денешниот состанок.

Каматните стапки високи, дозволениот минус останува ист

Алсат-М - 25.02.2009

Дозволениот минус на платите што им го одобруваат банките на вработените во јавната администрација останува како и досега, став е на поголемиот број на банки.

Банкари: Банките не се добротворни организации

Канал5 - 25.02.2009

Ќе се крати на парите за стопанството, банките ќе финансираат само исклучително добри фирми. Ќе растат каматите на кредитите и за компаниите и за граѓаните – негативните ефекти од кризата освен реалниот ќе ги ...

Охридска банка продолжува со растот на кредитирањето

Макфакс - 25.02.2009

Охридска банка не само што нема намера да ги ограничи кредитните пласмани, туку планира да продолжи со исто темпо, а во фокусот ќе биде кредитирањето на компаниите.

Годинава потешко до кредит

Сител - 25.02.2009

Лошата состојба во банките од западните земји полека ќе се пренесува во Македонија, мерките на НБМ дополнително ќе го запрат кредитирањето, велат банкарите.

Поволни кредити за мали и средни претпријатија

Вечер Прес - 25.02.2009

Охридска банка-Сосиете Женерал и покрај ограничувањата од НБРМ и светската финансиска криза, во 2009 година не планира да го ограничи кредитирањето, а во фокусот ќе бидат кредитите за мали и средни ...

Каматите ќе растат, но нема да има девалвација

Вечер Прес - 25.02.2009

Состојбите во банкарскиот сектор во земјава се стабилни. Тој и понатаму нормално функционира, но она што се случува во светот и опкружувањето ќе дојде и до нас, изјави Ѓорѓи Јанчевски, прв генерален директор ...

Србија ќе живее на кредит

Дневник - 24.02.2009

Српската влада ќе ги субвенционира банките што ќе даваат поволни заеми со камати не повисоки од 6 отсто Српските компании и граѓани од вчера може да добијат поволни кредити, кои ќе ги одобруваат банките, а дел од каматите ќе ги покрива државата во ...

Зеле кредит со лажни документи

Вест - 24.02.2009

Две лица од Штип со лажни документи зеле 1.900 евра кредит од банка и парите си ги поделиле меѓу себе. Планирале кредитот да не го вратат. Документите на кредитобарателот биле на име на невработено лице кое немало од каде да ги врати парите.

Заложи два за да купиш еден стан

Утрински - 24.02.2009

Ако за станбен кредит треба да обезбедите хипотека во сооднос најмалку два спрема еден, а за кредит до 1.000 евра треба да најдете двајца жиранти, за кои е пожелно да работаат во државна институција, тешко дека оваа година ќе се решите да побарате заем ...

Тешко до стан

Утрински - 24.02.2009

Банките кренаа рачна кочница во одобрувањето кредити наменети за населението, но и за фирмите. Кризата го направи своето, па банкарите речиси целосно го свртеа листот и по неколкугодишната кредитна експанзија преминаа во дефанзива.

Субвенционирани кредити по изборите

Сител - 24.02.2009

Субвенционирани кредити за стопанството ќе има дури после изборите, а Македонска банка за поддршка на развојот е исклучена од проектот, дознава Сител од извори од банката.

Интервју со Бернард Кениг, претседател на Управен одбор на Охридска банка

Алфа - 24.02.2009

Малите и средните банки го зголемија каматите на кредитите, додека големите банките тактизираат иако нудат високи каматите на депозитите. Како ја коментирате оваа ситуација? Прво јас не се согласувам дека малите и средните банки ги зголемија каматите.

Поволни кредити за Србите

А1 - 23.02.2009

Српските компании и граѓани од денеска ќе можат да поднесуваат барања за поволни кредити, кои ќе ги одобруваат банките во рамки на програмата за сузбивање на економската криза.

Економската криза во Србија ќе се ублажува со двојно пониски камати за кредити

Канал5 - 23.02.2009

Српските компании и граѓани од денеска ќе можат да поднесуваат барања за поволни кредити, кои ќе ги одобруваат банките во рамки на програмата за сузбивање на економската криза.

Поволни кредити во услови на криза

Макфакс - 23.02.2009

Српските компании и граѓани од денеска ќе можат да поднесуваат барања за поволни кредити, кои ќе ги одобруваат банките во рамки на програмата за сузбивање на економската криза.

Банките ќе се заштитат, стопанството ќе трпи

Алфа - 23.02.2009

Банките се воздржани и јавно не го коментираат последниот извештај на Народната банка, кој сериозно алармира дека кредитирањето годинава ќе забави. НБМ излезе со црни прогнози за 2009.