TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Безбедноста во Ирак може да ја гарантира само мировна мисија на ОН

Утрински - 25.07.2003

Францускиот министер Де Вилепен се сомнева Париз - "Проширувањето на коалиционите сили во Ирак со војници од други држави не е гаранција за безбедноста на Ирак", изјави шефот на француската дипломатија Доминик де Вилпен. "Поголема безбедност во Ирак единствено можат да гарантираат мировни сили на ...

Се бара поширок мандат на ОН во Ирак

Утрински - 23.07.2003

Европската унија ги зголемува повиците за резолуција на Советот за безбедност БРИСЕЛ - Во Европската унија се зголемуваат повиците за резолуција на Советот за безбедност со која ОН ќе добијат пошироки овластувања во Ирак, за да обезбедат легитимитет за политичка реконструкција и одржување на мирот.

Турција се подготвува за испраќање војници во Ирак

А1 - 22.07.2003

Турција почна подготовки за испраќање 12.000 војници во Северен Ирак, во регионот меѓу Багдад и Тикрит, објави денеска турскиот дневен весник „Милиет“. Испраќањето турски контингент во Ирак беше договорено при неодамнешната посета на Анкара на главниот командант на вооружените сили на НАТО во ...

САД побараа од Турција да испрати војници во Ирак

Утрински - 22.07.2003

Пеглање на односите АНКАРА - Соединетите Американски Држави побараа од Турција да испрати војници во Ирак, изјави турскиот премиер Таип Ердоган во неделата навечер, што претставува уште еден знак дека дипломатската напнатост околу војната попушта.