TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

И оџите ги повикуваат Арачиновци да си ја платат струјата

Време - 12.11.2005

ЌЕ ОСТАНАТ ЛИ НЕПЛАЌАЧИТЕ ВО МРАК Арачиново, Кондово, Рашче, Љуботен, Глумово и уште 43 села во скопскиот регион ќе бидат оставени во темница ако за пет дена не си ги платат заостанатите сметки за струја, категорични се во ЕСМ-Дистрибуција.

Цената на ЕСМ Дистрибуција паѓа поради спорниот имот

Вест - 11.11.2005

ВЛАДАТА ЌЕ МЕНУВА ЗАКОНИ ЗА ДА ЈА ЗАБРЗА ПРОДАЖБАТА НА КОМПАНИЈАТА Владата со законски измени на "ЕСМ Дистрибуција" ќе му ги припише објектите за кои друштвото нема имотни листови, дознаваме од владини извори. ЕСМ нема доказ за сопственост за повеќе од 13000 објекти, но со амандмански интервенции ...

Први ќе се исклучуваат неплаќачите во Скопско

Време - 10.11.2005

АКЦИЈА НА ЕСМ-ДИСТРИБУЦИЈА Осумдесет мобилни екипи на ЕСМ-дистрибуција од денеска ќе почнат да исклучуваат 16.000 потрошувачи што не ја платиле сметката за потрошена струја повеќе од два месеци, најавија од компанијата. Во првиот бран од акцијата на удар на екипите на ЕСМ ќе бидат домаќинствата и ...

ВМРО-ДПМНЕ бара да се стопира тендерот за продажба на ЕСМ

Утрински - 10.11.2005

Прес ВМРО-ДПМНЕ вчера побара од Владата да го стопира објавувањето на тендерот за продажба на "Електростопанство на Македонија" АД за дистрибуција и снабдување поради тоа што сў уште има хидроцентрали кои не смеат да се продаваат, според меѓународните препораки.

Трите компании од ЕСМ

Дневник - 10.11.2005

ДОЦНИ ИЗБОРОТ НА БАНКА ЗА ИЗЕДНАЧУВАЊЕ Трите компании што произлегоа од "Електростопанство на Македонија" - МЕПСО, ЕЛЕМ и "Дистрибуција" се уште немаат сопствени сметки, а пари добиваат од касата на "Дистрибуција", која го наследи старото ЕСМ.

Илјадници објекти на ЕСМ градени диво

Време - 09.11.2005

СПОРЕД МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ТРАНСПОРТ Старото „Електростопанство на Македонија“ со децении градело објекти без претходно да добие согласност за употреба на земјиштето и без да обезбеди целосна документација за изградба. Во Министерството за транспорт и врски тврдат дека раководство на ЕСМ пред ...

Неизвесна продажбата на ЕСМ пред изборите

Време - 08.11.2005

ВЛАДАТА ВО ВРЕМЕНСКИ ТЕСНЕЦ ЕСМ-дистрибуција нема да биде приватизирана ако во март в година се одржат предвремени парламентарни избори, потврдуваат високи функционери. И во случај Владата да го објави претквалификацискиот тендер, постапката нема да има никаква важност, а потенцијалните купувачи ќе ...

Разрешен директорот на скопската дистрибуција

Време - 08.11.2005

ПОРАДИ ОГРОМНИ ЗАГУБИ НА СТРУЈА Владимир Лабудовиќ, директор на скопската дистрибуција на ЕСМ, е експресно разрешен од функцијата, со одлука на Управниот одбор на компанијата. Во ЕСМ образложуваат дека огромните комерцијални загуби на струја и слабата наплата на сметките се причина за кадровската ...

Граѓаните ќе ги покриваат дупките на ЕСМ

Дневник - 08.11.2005

И СВЕТСКАТА БАНКА за ПОСКАПУВАЊЕ на струЈата Цената на струјата во Македонија мора да се зголеми за да се покријат трошоците за производство и пренос на електричната енергија. Оваа препорака Светската банка ја упати преку студијата за инвестициите што се потребни во земјите од југоисточна Европа за ...

Прес на Здружението “Глас за светлина“ за продажбата на ЕСМ

Макфакс - 08.11.2005

Скопје Прес конференција на Здружението на граѓани “Глас за светлина“ ќе се одржи денеска во просториите на НВО Инфоцентарот. Тема на пресот, како што е соопштено, ќе биде најавената продажба на ЕСМ од страна на Владата. ...

ЕСМ нема тапија ниту за зградата на дирекцијата

Макфакс - 08.11.2005

(Време) - петок, 04.11.2005 Владата ќе ја продава ЕСМ-дистрибуција во услови кога речиси за половина од имотот што сега го стопанисува компанијата не е решена сопственоста, тврдат извори од Заводот за геодетски работи. Иако тендерот за приватизација, Министерството за економија се очекува да го ...

Владата доцни со тендерите за "Дистрибуција" и за "Матка 2"

Утрински - 07.11.2005

Неизвесно дали продажбата на деловите на ЕСМ ќе заврши во март 2006 година Наместо во почетокот на октомври, сў уште непознат датумот за тендерот за "Дистрибуција". Поминаа два месеца од рокот во кој требаше да биде избран изведувачот на ХЕЦ "Матка 2" МАЈА ТОМИЌ Владата доцни со тендерот за ...