TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Црешовото топче пристигна во Скопје

Утрински - 26.07.2003

По повод 100 години од Илинден Вчера пристигна легендарното Црешово топче што го користеле македонските востаници за време на Илинденското востание. Доцна попладне на аеродромот во Скопје - во ВИП-салонот - Црешовото топче му беше свечено предадено на министерот за одбрана, Владо Бучковски.

Коњи и магариња

Вест - 26.07.2003

САКАМ ДА КАЖАМ - Горан Михајловски Гошев и Филиповски се технолошки вишок 1 Црешовото топче ни дојде во Македонија. Турците ни го изнајмија на три месеци. Сега уште и српските попови да дозволат да ја ставиме плочата на АСНОМ во Св.

Црешовото топче во Македонија

Дневник - 26.07.2003

ПО ПОВОД СТОГОДИШНИНАТА ОД ИЛИНДЕН Легендарното Црешово топче на востаниците од Илинденското востание вчера попладне се очекуваше да биде донесено од Турција во Македонија. Легендарното Црешово топче на востаниците од Илинденското востание вчера попладне се очекуваше да биде донесено од Турција во ...

„Црешовото топче“ се врати во Македонија

А1 - 25.07.2003

„Црешовото топче“ со кое пред 100 години илинденските востаници ја бранеле Крушевската република доцна попладнево пристигна на скопскиот аердром. Топчето кое е во сопственост на воениот музеј на турската армија во Истанбул, проценето е на 800.000 долари, но за РМ тоа има непроценета вредност како ...

Црешовото топче се врати во Македонија

Канал5 - 25.07.2003

Легендарното црешово топче по цели 100 години повторно дома. Попладнево на скопскиот аеродром, топчето што го користеле македонските востаници за време на Илинденското востание, свечено му беше предадено на министерот за одбрана Владо Бучковски.

Црешовото топче привремено се враќа дома

Утрински - 22.07.2003

ДОГОВОР Црешовото тоЃEЃEЃEЃE историскЃEартефаЃE, ЃEј ЃEЃEшнЃEбитеЃEза ЃEЃEдоыPЃEта историјЃE ќе ЃEбиде ъCстапен ъь МакедЃEијЃEза ЃEъBЃEвата ъь 100-годишнинатЃEьC ЃEЃEдоыPЃEта државнъBЃE соъ@штЃEъь вчерашъьта ЃEЃEЃEыSеренцијЃEвладиниоЃE ЃEртЃEроЃEСашЃEЧьJакьAскЃE ВЃEдата го ьAЃEстилЃEЃEЃEдоыPЃEъC ...