TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Притисоци врз Македонците да ги напуштат огништата

Вест - 11.08.2001

Според тврдења на некои од жителите на македонските села во вратничкиот реон, некои Албанци од селото Долно Орашје им упатиле уште еден најнов ултиматум на Македонците од Вратница и од селата да ги напуштат своите домови. Од неофицијални извори дознаваме дека завчеравечер терористите испукале ...

Сликата на Доријан Греј

Дневник - 11.08.2001

Дневник (Си ја продал душата на ѓаволот за вечна младост) Слика бр. 1 Во мултиетничкиот дијалог нема простор за луѓе што вршат терористички акции. Исто така, Солана силно ја поддржува денешната изјава на Претседателството на Европската Унија дека нема место за т.н.

Терористите не дозволија да се однесе храна до Вратница и Јегуновце

Дневник - 11.08.2001

ПОВТОРНО СПРЕЧЕН ХУМАНИТАРЕН КОНВОЈ Албанските терористи вчера го спречиле Меѓународниот црвен крстда им достави хуманитарна помош на жителите од тетовските општини Вратница и Јегуновце. - Меѓународниот црвен крст вчера планираше да дистрибуира храна и друга хуманитарна помош во две одделни пратки.

Од шест, во Вратница стигнаа само два камиона помош

Вест - 09.08.2001

ПО ДВА НЕУСПЕШНИ ОБИДИ, ХУМАНИТАРНИОТ КОНВОЈ ДОЈДЕ НЕКАКО ДО ЦЕЛТА За безбедноста на патот Тетово - Јажинце ни ОБСЕ ни НАТО не давале гаранција, па повеќето возачи на камионите, стравувајќи за личната безбедност, се откажале од возење до Вратница Завчеравечер по низа перипетии во вратничкиот реон, ...

"Терористите не држат како животни во кафез"

Дневник - 09.08.2001

МАКЕДОНЦИТЕ ВО ВРАТНИЦА ЕДЕН МЕСЕЦ ПОД ОБРАЧ Македонците од општината Вратница велат дека никогаш нема да го напуштат крајот - ако треба нека не застрелаат како кучиња, ама одовде не заминуваме, порачуваат тие Околу 2.500 Македонци од четири планински села во општината Вратница, Тетовско, речиси ...

Хуманитарниот конвој за Вратница четири часа чекаше кај Тетово

Вест - 08.08.2001

ТЕРОРИСТИТЕ И ВЧЕРА ГО БЛОКИРАА ПАТОТ ТЕТОВО-ЈАЖИНЦЕ Безбедносните гаранции за движење на конвојот од набљудувачите на ЕУ И ОБСЕ паднаа во вода, по нивното завчерашно патролирање долж патот Тетово - Јажинце, по кој континуирано се движат поголеми ...

Фирмите преполовени, вработените раселени или од страв не одат на работа

Дневник - 08.08.2001

ВОЈНАТА ПРЕДИЗВИКА ХАОС ВО ТЕТОВСКОТО СТОПАНСТВО Работните смени во "Југохром", "Жито Полог" и "Медицинска пластика" траат и по 12 часа, а Индустријата за градежни материјали од Вратница престана да работи Бројот на вработените во најголемите компании во тетовскиот регион е речиси преполовен откако ...

Конвојот за Вратница по многу перипетии преполовен пристигна на целта

Дневник - 08.08.2001

ХУМАНИТАРНА ПОМОШ ЗА МАКЕДОНЦИТЕ ВО ТЕТОВСКО На патот до Вратница и Јажинце хуманитарниот конвој неколку пати беше запиран од луѓе во црни униформи со ознаки на ОНА, а во селото Порој наиде на блокада на локалното население Хуманитарниот конвој со храна и со лекови за околу 4.000 жители на ...

Хуманитарниот конвој успешно пристигна во Вратница

А1 - 07.08.2001

Конвој со хуманитарна помош за жителите во општина Вратница, со 40 тони храна, медицински и хигиенски материјал од Скопје, денеска повторно треба да се упати кон оваа подрачје - соопшти владиното Координативното тело за справување со кризи.

Жителите во Вратница ќе добијат храна ако дозволат терористите

Вест - 07.08.2001

НА ХУМАНИТАРНИОТ КОНВОЈ ЗА ТЕТОВСКИТЕ СЕЛА, ТРЕТ ДЕН НИ ОБСЕ НИ НАТО НЕ МОЖАТ ДА МУ ГАРАНТИРААТ БЕЗБЕДНОСТ Нема гаранции дека конвојот со прехранбени продукти безбедно ќе мине низ селата контролирани од албанските терористи, а од Вратница веќе има сигнали дека на селаните Македонци им се заканува ..

Вратничкиот конвој под уцени и закани

Дневник - 07.08.2001

ХУМАНИТАРНАТА ПОМОШ ВО ТЕТОВСКО И ДЕНЕСКА НЕИЗВЕСНА Терористите бараат да се однесе хуманитарна помош и во Шипковица и Липково и да се ослободат тројца нивни соработници >>Неизвесно е дали и денеска жителите од отсечените тетовски села од општината Вратница ќе го дочекаат хуманитарниот конвој, кој ...

Хуманитарниот конвој за Вратница повторно запрен, ОБСЕ и НАТО молчат

Вест - 06.08.2001

ТЕРОРИСТИТЕ ОДЛУЧУВААТ КОЈ КАДЕ МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ ВО ТЕТОВСКО Блокадите што месното албанско население од Доброште, потпомогнато од терористите, ги постави на патот не беа тргнати ниту во текот на вчерашниот ден, па поради ризикот од можни провокации неизвесно е кога Конвојот со хуманитарна помош на ...

Албанците ги вратија камионите со храна за жителите на Вратница

Дневник - 06.08.2001

СКАНДАЛ СО ХУМАНИТАРНАТА ПОМОШ Дел од помошта бил наменет за албанското население во Јажинце и во Орашје Вооружена група албански терористи, помогнати од околу двесте селани од Доброшта, завчера го блокираа патот кон општината Вратница и не дозволија да влезе на конвојот со хуманитарна помош за ...

Кој ќе им олесни на Македонците во Вратница?

Дневник - 06.08.2001

Коментар-Жарко Јорданоски Прво се изгуби границата меѓу Џафери и Имери, како легално избрани политичари, и Али Ахмети, како заколнат терорист и меѓународен криминалец. Потоа се изгуби границата меѓу "македонските униформи" и цивилното македонско население, на која во почетокот многу инсистираа ...