TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

24 Вести - 20.09.2015

Во редовното неделно интервју за Радио Слободна Европа професорот Љубомир Фрчкоски вели дека специјалната обвинителка, министерството за внатрешни работи и Македонската телевизија се булдожерите за демократска промена во ...

(ВИДЕО) Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

Репортер - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

+инфо - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

Фрчкоски за РСЕ: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

Нова ТВ - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

Фрчкоски: Специјалниот обвинител, МВР и МРТВ се трите булдожера за суштински промени

Макфакс - 20.09.2015

Постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, пред сè ...

Фрчкоски: Специјалниот обвинител, МВР и МРТВ се трите булдожера за суштински промени

Кајгана - 20.09.2015

Постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, пред сè ...

Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена (Видео)

Кирилица - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

Фрчкоски - Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

Р.С.Европа - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

(ВИДЕО) Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

А1 On - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

(ВИДЕО) Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

Либертас - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

(ВИДЕО) Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

Бриф - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

Зошто СДСМ ги бара доказите за „пуч“?

Република - 20.09.2015

Дека договорот за специјален јавен обвинител ќе се исполни, потврдија и од власта и од опозицијата. Тоа, пак, што си го замислува СДСМ, односно што го шири низ јавноста за тоа како ќе функционира, е дека со помош на новиот министер, „откако СДСМ ќе ...

(ВИДЕО) Фрчкоски: Специјалната обвинителка, МВР и МРТВ се булдожерите за промена

Локално - 20.09.2015

Во овој момент постојат три големи булдожера за суштинска промена на ситуацијата, едно е специјалниот обвинител и неговото влијание со резултатот на неговите истраги, второ е Министерството за внатрешни работи што ќе биде искорнато од злоупотребата, ...

ЛП: Време е за расчистување со криминалните структури

Фокус - 19.09.2015

Како ќе се решат проблемите со Државната изборна комисија, изборниот модел и избирачкиот список треба да биде во главен фокус на периодот што следува. Либералната партија го поздрави донесениот Закон за Специјален Јавен обвинител како и ...

ЛП: ВМРО-ДПМНЕ и владини медиуми почнаа да го оспоруваат специјалниот обвинител

Нова ТВ - 19.09.2015

Либералната партија го поздравува донесениот Закон за Специјален Јавен обвинител како и изгласувањето на Катица Јанева, сметајќи дека претставува сегмент од Транзицискиот период кој треба да заврши со парламентарните избори во април 2016 год.

ЛП: Периодот кој следува- будно да се опсервира

Репортер - 19.09.2015

Либералната партија го поздравува донесениот Закон за Специјален Јавен обвинител како и изгласувањето на г-ѓата Катица Јанева за Специјален јавен обвинител , што претставува сегмент од Транзицискиот период кој треба да заврши со парламентарните ...

Фрчковски: „Специјалната обвинителка треба да има шанса“

Репортер - 19.09.2015

За работата на специјалната обвинителка потребни се интегритет и храброст, многу работа и анализа. Обвинителката треба да направи приоритети за случаите, а главната работа е одговорноста за тајното прислушување, вели за Академик професорот Љубомир ...

ЛП: Одредени структури полесно говорат за сомнежите за специјалниот обвинител, отколку за решавање на проблемите

МКД - 19.09.2015

Либералната партија го поздравува донесениот Закон за специјален јавен обвинител како и изгласувањето на Катица Јанева за специјален јавен обвинител, што влеат претставува сегмент од транзицискиот период кој треба да заврши со парламентарните избори ...

ЛП: Доаѓа период на расчистување со криминалните структури

Локално - 19.09.2015

Либералната партија го поздравува донесениот Закон за Специјален Јавен обвинител како и изгласувањето на г-ѓата Катица Јанева за Специјален јавен обвинител, што претставува сегмент од Транзицискиот период кој треба да заврши со парламентарните ...

Фрчкоски: Израелската служба ќе достави се што треба за случајот со опремата за прислушкување

Локално - 19.09.2015

За работата на специјалната обвинителка потребни се интегритет и храброст, многу работа и анализа. Обвинителката треба да направи приоритети за случаите, а главната работа е одговорноста за тајното прислушување, вели за порталот Академик професорот ...

Фрчкоски: Израелската служба ќе достави се што треба за случајот со опремата за прислушкување

Бриф - 19.09.2015

За работата на специјалната обвинителка потребни се интегритет и храброст, многу работа и анализа. Обвинителката треба да направи приоритети за случаите, а главната работа е одговорноста за тајното прислушување, вели за порталот Академик професорот ...

Фрчкоски: Израелската служба ќе достави се што треба за случајот со опремата за прислушкување

Либертас - 19.09.2015

За работата на специјалната обвинителка потребни се интегритет и храброст, многу работа и анализа. Обвинителката треба да направи приоритети за случаите, а главната работа е одговорноста за тајното прислушување, вели за порталот Академик професорот ...

ФРЧКОСКИ: „Специјалната обвинителка треба да има шанса“

Академик - 18.09.2015

Фрчкоски смета дека Закoнот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите не е противуставен и вели дека таквите, како што потенцира, обвинувања се дел од ...

ДР на ДПА бара истрага и за политичарите Албанци

Алсат-М - 17.09.2015

Движењето за реформи на ДПА, побара од Специјалниот Обвинител правилно процесуирање на чувствителните случаи, кои се однесуваат на организираниот криминал и корупција во политичките кругови во Македонија.

Експерти: Залудно е да има специјална обвинителка ако нема специјален суд

24 Вести - 17.09.2015

За да има ефект од работата на специјалниот обвинител, мора да се формира и специјален суд, надвор од постојниот судски систем, кој ќе одлучува за предметите поврзани со прислушувањето, велат дел од експертите.

Обвинителска работа

Дневник - 17.09.2015

Антонио СПАСЕВ Целата јавност во Македонија сега ќе гледала во специјалната обвинителка. Будно ќе се следела нејзината работа оти од тоа зависела иднината на целата земја. Очите без да ни трепкаат постојано ќе сме набљудувале како обвинителката од ...

СПЕЦИЈАЛНИОТ ОБВИНИТЕЛ ЈАНЕВА: Судот во секоја правна држава го има последниот збор

Академик - 17.09.2015

На прашањето дали е спремна да одговори на предизвикот, Јанева истакнува: „Обвинителите се професионалци и си ја знаат работата“. Во согласност со Законот, специјалниот обвинител ќе биде овластен да истражува и гони кривични дела поврзани и кои ...

Решителноста на меѓународната заедница ги „топи“ цврстите ставови на лидерите

24 Вести - 16.09.2015

На почетокот на аферата „Прислушување“, Груевски не ни помислуваше да прифати избор на специјален обвинител туку бараше лидерот на опозицијата Зоран Заев да одговара затоа што соработувал со странски служби на штета на државата.

Јанева задоволна што политичарите и странците застанале зад неа

Дневник - 16.09.2015

„Денеска пред Советот на јавните обвинители седам сама, но за еден месец ќе ме видите со тим како ги преземам случаите во надлежност на Јавното обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од неовластеното прислушување и ќе ...

Иванов го потпиша указот на законот за специјален обвинител

Фокус - 16.09.2015

Претходно, Собранието го изгласа законот за специјален обвинител, откако политичките партии конечно постигнаа договор Согласно процедурата, Законот за специјален обвинител синоќа го потпиша претседателот Ѓорге Иванов кој се наоѓа во Црна Гора и тој ...

Иванов го потпиша указот на Законот за специјален обвинител

24 Вести - 16.09.2015

Согласно процедурата, Законот за специјален обвинител синоќа го потпиша претседателот Ѓорге Иванов кој се наоѓа во Црна Гора и тој е предаден во Собранието, соопштија синоќа од Кабинетот на претседателот.

Специјалниот обвинител нема да крева телефон

Телма - 16.09.2015

Ова е првата изјава на долгоочекуваниот специјален обвинител на Македонија. Откако таа даде заклетна односно свечена изјава пред членовите на советот на јавни обвинители, само кратко кажа дека со медиумите нема да комуницира преку телефон , туку ќе ...

Ќе има обиди за политизација на работата на обвинителот

Телма - 16.09.2015

Иако сите партии го поздравија изборот на специјалната обвинителка, по нејзините први работни чекори, треба да се очекуваат и првите политички разочарувања или радувања. Аналитичарите се согласуваат дека тие ќе ја следат нејзината работа со некој ...

Движење за реформи: Обвинителката да ги реши осетливите случаи на корупција

+инфо - 16.09.2015

Јавната обвинителка коректно да ги реши осетливите случаи на злосторствата и корупцијата присутни во политиката, повика Движењето за реформи (ДПА), додавајќи дека нивен став било да се избере специјален меѓународен обвинител.

Иванов го потпиша указот на Законот за специјален обвинител

Нова ТВ - 16.09.2015

Согласно процедурата, Законот за специјален обвинител синоќа го потпиша претседателот Ѓорге Иванов кој се наоѓа во Црна Гора и тој е предаден во Собранието, соопштија синоќа од Кабинетот на претседателот.

ВМРО-ДПМНЕ: Специјалниот обвинител треба да ја расчисти политичката пропаганда

+инфо - 16.09.2015

Законот за Специјален обвинител кој беше изгласан од страна на Собранието на Република Македонија дава сериозна можност и простор да се расчисти политичката пропаганда сервирана од страна на медиумите блиски до опозицијата и да се овозможи да се ...

Ова е Законот за специјален обвинител кој го гласаат пратениците

Сител - 16.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево ја почна 68. седница на која се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна ...

#Поздрав Обвинителке

Окно - 16.09.2015

ЦИВИЛ – Центар за слобода го поздравува продолжувањето на процесот за надминување на политичката криза во Република Македонија со изборот на Специјална јавна обвинителка. Учесниците во преговорите покажаа дека можат да се придржуваат кон крајните ...

По изборот на Специјалниот обвинител, следи избор на нови министри

Правдико - 16.09.2015

Со изборот на специјален јавен обвинител се испочитува уште една обврска од договорот за надминување на политичката криза во Македонија. Претходно согласно договореното, опозицијата предводена од СДСМ на 1 септември се врати во Собранието на ...

Движење за реформи на ДПА: Mнозинството од членовите на Специјалното обвинителство да бидат Албанци

Репортер - 16.09.2015

Портпаролот на Движењето за реформи на ДПА, Елмир Сејфулаи, на денешната прес-конференција го поздрави избирањето на специјалниот јавен обвинител, апелирајќи ова ново тело, коректно да ги реши случаите на криминалот и на корупцијата.

(Видео+ Фото) Ќе има обиди за политизација на работата на обвинителот

Репортер - 16.09.2015

Иако сите партии го поздравија изборот на специјалната обвинителка, по нејзините први работни чекори, треба да се очекуваат и првите политички разочарувања или радувања. Аналитичарите се согласуваат дека тие ќе ја следат нејзината работа со некој ...

Груевски: Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење

еМагазин - 16.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за телевизијата Сител премиерот и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја ...

По изборот на Специјалниот обвинител, следи избор на нови министри

еМагазин - 16.09.2015

Со изборот на специјален јавен обвинител се испочитува уште една обврска од договорот за надминување на политичката криза во Македонија. Претходно согласно договореното, опозицијата предводена од СДСМ на 1 септември во Собранието на Република ...

Движење за реформи на ДПА: Мнозинството од членовите на Специјалното обвинителство да бидат Албанци

Локално - 16.09.2015

Портпаролот на Движењето за реформи на ДПА, Елмир Сејфулаи, на денешната прес-конференција го поздрави избирањето на специјалниот јавен обвинител, апелирајќи ова ново тело, коректно да ги реши случаите на криминалот и на корупцијата.

Поповска: Дали ќе ја добиеме македонската Моника Маковеј?

Бриф - 16.09.2015

Пратеничката Лилјана Поповска од ДОМ го поддржа Законот за специјален обвинител и смета дека тоа е можност да се расчистат последиците од правниот земјотрес во Македонија, каде жртви станаа правната држава, човековите права и слободи.

Експерти: За три дена законот за специјален обвинител ќе се најде пред Уставен

Вечер Прес - 16.09.2015

Договорот, на кој "кумуваа" американскиот амбасор Џес Бејли и евроамбасадорот Аиво Орав, со помош на белгиецот Питер Ванхут доби зелено светло од сите политички актери во земјава. Но експертите се со резерва, затоа што се воспоставува паралелна ...

Дали провладиниот Дневник најавува оспорување на специјалниот обвинител пред Уставен суд?!

Либертас - 16.09.2015

„Збогум Устав“ е главниот наслов на денешната насловна страница на провладиниот дневен весник „Дневник“. Ова е проследено со констатацијата „Скандал – аматерски закон за посебниот јавен обвинител“.

(ВИДЕО) Груевски: Задоволен сум од изборот на Специјалниот обвинител

Либертас - 16.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за Сител пермиерот и лидер на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

Ова е Законот за специјален обвинител кој го изгласаа пратениците

Вечер Прес - 16.09.2015

Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, поднесен од пратениците Илија Димовски, Талат Џафери, Горан Сугарески и Имер Алиу е донесен по итна ...

Тесно скроен закон за специјален обвинител

Призма - 15.09.2015

Крајниот рок што го добива специјалниот обвинител за истражување на сите случаи од прислушувањето е до март 2017 година. Доколку до тогаш не поднесе обвинение понатаму не ќе може да го стори тоа.

Договорени подробностите околу Специјалниот обвинител

Алсат-М - 15.09.2015

По напорните неколкудневни преговори, Македонија денеска го избра новиот Специјален обвинител и Законот за уредување на неговата работа и надлежности. Јавната обвинителка во Гевгелиското обвинителство, Катица Јанева, било првото име за кое страните ...

Специјалниот обвинител ќе се финансира од буџетот

Алсат-М - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе се финансира со пари од државниот буџет, преку Јавното обвинителство, стои во Предлог законот. Специјалниот јавен обвинител, сам ќе го направи финансискиот план за работа и ниту една институција не смее да го менува.

Без ниту еден глас против изгласан Законот за специјален обвинител

Фокус - 15.09.2015

Пратениците денеска во Собранието на Република Македонија го изгласаа Законот за специјален обвинител, кој го договори работната група за спроведување на договорот од Пржино составена од четирите најголеми партии.

Според Груевски договорот за специјалниот обвинител се должи на коректноста на ДПМНЕ

Фокус - 15.09.2015

Тоа што се успеало во договорениот рок да се избере специјалниот обвинител, Груевски го препиша на посветеноста и коректноста на ВМРО-ДПМНЕ. Премиерот Никола Груевски во интервју за телевизија Сител го кажа својот став за договорениот Закон за ...

ДУИ и ДПА добија рамковно право и за обвинителот

Дневник - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител и неговиот тим, кои ќе постапуваат по прислушуваните разговори во периодот од 2008 до 2015 година, во Собранието и во Советот на обвинители ќе се избираат со Бадентеровиот принцип.

Збогум, Устав!

Дневник - 15.09.2015

Предлог-законот врз основа на кој Kатица Јанева ќе биде назначена на функцијата, која накратко ќе ја опишеме како посебен или специјален јавен обвинител на РМ, има проблем веќе во насловот. Имено, тој е дефиниран како „Закон за Јавното обвинителство.

Законот за специјалниот обвинител пред пратениците

Алсат-М - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија денеска во 13 часот ќе одржи седница на која ќе се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по ...

Собранието го донесе Законот за специјалниот обвинител

24 Вести - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево со 111 гласа „за“ го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

Расправата за специјалниот обвинител ќе продолжи по заседавањето на две собраниски комисии

Канал5 - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија го утврди дневниот ред на 68. седница на која единствена точка е Предлог-законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на ...

Специјалниот обвинител ќе има целосна автономија, а ќе одговара пред Собранието и Советот на обвинители

Канал5 - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајки ...

Претседателот Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Канал5 - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија. - Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се ...

НДП се надева дека изборот на специјалниот обвинител не е само нова игра

Фокус - 15.09.2015

„Национална демократска преродба изјавува дека изборот на специјалниот обвинител е за поздравување, со надеж дека сето оваа не е нова игра, и на сметка на целата држава.“ -Национална демократска преродба изјавува дека изборот на специјалниот ...

Премиерот Груевски задоволен од изборот на специјалниот обвинител

Утрински - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за телевизијата Сител премиерот и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја ...

Собраниска комисија ќе утврдува предлог-кандидат за специјален обвинител

Канал5 - 15.09.2015

Во Собранието на Република Македонија вечерва ќе заседава Комисијата за прашања на изборите и именувањата која треба да утврди предлог-кандидат за Јавен обвинител за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено ...

Падна договор за изборот на специјалниот обвинител , името следна жешка тема

24 Вести - 15.09.2015

Падна договор за изборот на специајлниот обвинител по целодневните маратонски преговори на претставниците на партиите потписнички на договорот во Пржино, тврдат извори од преговорите. По повеќе од 15 часа работаната група под силен меѓународен ...

Законот договорен, се разговара за избор на специјален обвинител

Deutsche Welle - 15.09.2015

По цела ноќ преговори, утрово е договорен нов закон за идниот специјален обвинител во Македонија. Разговорите продолжуваат за кадровскотото решение за таа функција. По 17- часовни долги и тешки преговори, рано утрово по шест часот е договорен ...

СДСМ е задоволна од постигнатиот компромис за обвинител

Телма - 15.09.2015

Специјалниот обвинител има рок од 18 месеци во кој треба да биде покренато или не обвинение. СДСМ е задоволна од постигнатиот компромис. Очекуваат опструкции од ВМРО-ДПМНЕ околу работењето на специјалниот обвинител.

Ингеренции на специјалниот јавен обвинител, има целосна автономија во гонењето на кривичните дела

Фокус - 15.09.2015

Јавниот Обвинител ќе предложи листа на кандидати до Советот на Јавни Обвинители од редот на постојните јавни обвинители за избор во Јавното Обвинителство Пратениците денес до Собранието го доставија предлог законот за Специјалниот јавен обвинител ...

Собраниска комисија ќе утврдува предлог-кандидат за специјален обвинител

Утрински - 15.09.2015

Во Собранието на Република Македонија вечерва ќе заседава Комисијата за прашања на изборите и именувањата која треба да утврди предлог-кандидат за Јавен обвинител за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено ...

Пратениците ја започнаа седницата за предлог законот за јавно обвинителство

Канал5 - 15.09.2015

Пратениците ја започнаа седницата за предлог законот за јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

Иванов очекува остварување на сите обврски од договорот

Телма - 15.09.2015

Претседателот Ѓорѓе Иванов го поздрави изборот на специјален обвинител и очекува дека ќе се спроведат и другите обврски од договорот од Пржино. Иванов е во Црна гора, во дводневна официјална ...

ВМРО-ДПМНЕ: Обвинителот ќе стави крај на шпекулациите

Вест - 15.09.2015

Законот за јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите за ВМРО-ДПМНЕ ќе стави крај на шпекулациите за притисоци и пробивање на роковите од договорот.

СДСМ: Баравме обвинител, добивме обвинителство

Вест - 15.09.2015

Социјалдемократскиот сојуз на Македонија изјави дека постигнатиот договор за избор на специјалниот обвинител е повеќе од она што го барал СДСМ. „Баравме обвинител, добивме обвинителство. Обвинителката Катица Јаневска е жена од кариера од 2003 ...

Што предвидува законот за специјален обвинител?

24 Вести - 15.09.2015

Мандат од четири години и право на реизбор, неограничен буџет и можност сам да ги избере своите соработници но и рок од година и пол да покрене обвинение предвидува законот со кој беше избран специјалниот јавен обвинител кој ќе ги истражува аферите ...

Едногласно изгласан Законот за специјален обвинител

Телма - 15.09.2015

Пред малку Собранието го изгласа законот за специјален обвинител. Сите присутни 111 пратеници гласаа „за“, немаше ...

Нов закон за специјалната обвинителка

Утрински - 15.09.2015

Обвинителката Катица Јанева ќе има посебен буџет, тим и посебни простории каде што ќе се вршат истрагите за прислушувањето во периодот од 2008 до 2015 година Специјалната обвинителка Катица Јанева ќе има целосна автономија во истражувањето и ...

Експресна собраниска постапка за новото обвинителство

Утрински - 15.09.2015

Задоволство од постигнатиот договор на денешната седница искажаа пратеничките групи и на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ Со набиена агенда и усогласен распоред Собранието денеска работеше на усвојување на законската рамка за посебното јавно обвинителство што ...

Претседателот Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Курир - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија. - Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се ...

Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

+инфо - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави денеска изборот на специјалниот јавен обвинител. - Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се произлезени од ...

Претседателот Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

МРТ - 15.09.2015

Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се произлезени од договорот меѓу политичките партии ќе бидат навреме реализирани, рече Иванов... Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во ...

Собир за поддршка на специјалниот јавен обвинител попладнево пред Собранието

Радио МОФ - 15.09.2015

АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика ги повикува сите граѓани и граѓанки, денеска во 18 часот, да дојдат пред Собранието на Република Македонија, за да му дадеме поддршка на специјалниот јавен обвинител, но и јавно да му ги соопштиме нашите ...

Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Телеграф - 15.09.2015

Се надевам дека и другите обврски што се произлезени од договорот меѓу политичките партии ќе бидат навреме реализирани и дека тогаш ќе можеме да бараме и од Европската унија да го исполни она што го ветува, изјави попладнево претседателот Иванов ...

Специјалниот обвинител ќе има целосна автономија, а ќе одговара пред Собранието и Советот на обвинители

Алфа - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајки ...

Специјалниот обвинител ќе има целосна автономија, а ќе одговара пред Собранието и Советот на обвинители

Репортер - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајки ...

Специјалниот обвинител ќе има целосна автономија, а ќе одговара пред Собранието и Советот на обвинители

Курир - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајќи ...

Предлагачите на законот за специјален обвинител одбија амандман со казнени одредби

МКД - 15.09.2015

Воведување казнени одредби од најмалку три и пет години затворска казна за оние лица што ќе прикријат информација или ќе дадат лажни информации за постапките по кои ќе работи специјалниот јавен обвинител, побара пратеникот Павле Трајанов, како ...

Предлагачите на законот за специјален обвинител одбија амандман со казнени одредби

Репортер - 15.09.2015

Воведување казнени одредби од најмалку три и пет години затворска казна за оние лица што ќе прикријат информација или ќе дадат лажни информации за постапките по кои ќе работи специјалниот јавен обвинител, побара пратеникот Павле Трајанов, како ...

НДП: Двомесечните маневри за Специјалниот обвинител не даваат надеж за целосна имплементација на договорот од Пржино

Репортер - 15.09.2015

Национална Демократска Преродба изјавува дека изборот на специјалниот обвинител е за поздравување, со надеж дека сето оваа не е нова игра, и на сметка на целата држава. Ако времето се гледа по утрово, тогаш досегашните маневри за избирање на ...

ЦИВИЛ: Специјалната обвинителка веднаш да се зафати со предметите за тешки злоупотреби и криминал

Репортер - 15.09.2015

Невладината ЦИВИЛ го поздравува изборот за Специјална јавна обвинителка на која и посакуваат многу храброст и среќа да се соочи со тешките предизвици кои се пред неа. „Специјалната јавна обвинителка мора веднаш да се зафати со предметите за тешки ...

ПО ДЕСЕТ ЧАСА РАЗГОВОРИ: Договор за обвинител нема, вторник е денот Д

Телеграф - 15.09.2015

Во игра е предлогот специјалниот обинител да има осуммина заменици од кои тројца би биле Албанци. Денеска се отвориле и конкретни предлози со имиња но ниту еден не бил прифатлив за двете страни Ниту десет часа разговори не беа доволни четирите ...

Се уште без договор за специјалниот обвинител

Р.С.Европа - 15.09.2015

Петнаесетти септември е рокот што, според договорот од Пржино меѓу четирите најголеми партии во Македонија за надминување на политичката криза, треба да се избере специјален обвинител. Според извори од партиските работни групи на преговорите со ...

Сè уште нема договор за специјален обвинител, преговорите продолжуваат и денеска

МКД - 15.09.2015

Вчера до доцна во ноќта траеја разговорите на претставниците на четирите политички партии и меѓународните посредници за договор за специјален обвинител, но договор на беше постигнат. Денеска требаше пратениците да гласаат за договорените измени во ...

Собраниска комисија ќе утврдува предлог-кандидат за специјален обвинител

Press24 - 15.09.2015

Во Собранието на Република Македонија вечерва ќе заседава Комисијата за прашања на изборите и именувањата која треба да утврди предлог-кандидат за Јавен обвинител за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено ...

Договорен посебен закон за специјален јавен обвинител

Макфакс - 15.09.2015

Политички партии постигнале конечен договор за предлог закон за Јавното обвинителство, објави Алсат М. Според истиот извор со законот ќе се регулира работата и функцијата на специјалниот јавен обвинител.

Собранието го донесе Законот за специјалниот обвинител

МРТ - 15.09.2015

Со 111 гласа „за“ Собранието го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка...

ЕКСПРЕСНО: Собранието во 13 часот ќе го донесе законот за специјален обвинител

Телеграф - 15.09.2015

Најпрво треба да биде изгласан предлог законот, па потоа указ треба да потпише и претседателот Ѓорге Иванов кој денеска е во посета на Црна Гора. Законот ќе стапи во сила откако тој ќе излезе во Службен весник Откако партиите утрово се договорија за ...

Платата на Јанева 10% помала од платата на Зврлевски

А1 On - 15.09.2015

Собранието за во 13 часот ја закажа седницата на која пратениците ќе гласаат за специјалното јавно обвинителство по договорот што вчера по полноќ го постигнаа партиите. Предлогот гласи „Закон за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела ...

Собранието во 13 часот ја почнува расправата за Специјалниот обвинител

+инфо - 15.09.2015

По постигнатиот договор на четирите партии за избор на специјален обвинител и измените на законот за јавен обвинител, денеска предлог законот ќе се најде пред пратениците. Собраниската седница е закажана за во 13 часот.

Објавен е Законот за специјален јавен обвинител

Правдико - 15.09.2015

Предлог законот се предлага заради уредувањето на надлежноста, основањето, укинувањето, организацијата и функционирањето на Јавното Обвинителсто за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на ...

Собранието го доби предлог законот за специјален обвинител. Ова се функциите кои ќе ги има Јанева

Капитал - 15.09.2015

Пратениците денес до Собранието го доставија предлог законот за Специјалниот јавен обвинител кој нешто повеќе од месец дена го подготвуваа партиите под медијација на белгискиот експерт, Питер Ван Хоуте, евроамбасадорот Аиво Орав и амбасадорот на ...

Никола Тодоров ќе го јаде стапот за неуспехот на ВМРО-ДПМНЕ во преговорите?!

+инфо - 15.09.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров бил главен преговарач на ВМРО-ДПМНЕ во преговорите за специјалниот јавен обвинител, што завршија утрово, со тотален крах на ВМРО-ДПМНЕ. Во одделни фази на преговорите, особено кога требало да се примат ...

ИНТЕГРАЛНО ПРЕДЛОГ-ЗАКОНОТ ЗА СПЕЦИЈАЛНИОТ ОБВИНИТЕЛ: Целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела

Академик - 15.09.2015

Функцијата специјален обвинител кој, според Предлог-законот, раководи со Јавно Обвинителство ќе биде извршувана од јавен обвинител лично и јавните обвинители избрани во Јавното Обвинителство кои му/и помагаат.

ШТО СОДРЖИ ЗАКОНОТ: Зврлевски не смее да се меша во работата на Јанева

Телеграф - 15.09.2015

Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство на Република Македонија, вклучувајќи го и јавниот обвинител на Република Македонија, не може да влијае на неговата работа, стои во предлог-текстот на законот за избор на специјалниот јавен обвинител ...

Сите детали за овластувањата на специјалниот јавен обвинител

Правдико - 15.09.2015

Со новиот Закон се уредуваат надлежноста, основањето, укинувањето, организацијата и функционирањето на Јавното Обвинителсто за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите , основите за ...

Расправата за специјалниот обвинител ќе продолжи по заседавањето на две собраниски комисии

А1 On - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија го утврди дневниот ред на 68. седница на која единствена точка е Предлог-законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на ...

Катица Јанева ќе има неограничен буџет и број на соработници – еве го законот за Специјалното обвинителство

Репортер - 15.09.2015

Координаторите на четирите најголеми пратенички групи го доставија предлог-законот за Специјалното обвинителство, договорен од работната група со посредство на белгискиот експерт Питер Ванхоуте и амбасадоорите на ЕУ и САД, Орав и Бејли.

Јанева ќе има посебен буџет,независност и одвоеност од Зврлевски

Р.С.Европа - 15.09.2015

Според предлог законот за „Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка“ специјалниот обвинител самостојно ќе ги избира своите соработници, ќе ...

НДП: Двомесечните маневри за Специјалниот обвинител не даваат надеж за целосна имплементација на договорот од Пржино

А1 On - 15.09.2015

„Национална Демократска Преродба изјавува дека изборот на специјалниот обвинител е за поздравување, со надеж дека сето оваа не е нова игра, и на сметка на целата држава. Ако времето се гледа по утрово, тогаш досегашните маневри за избирање на ...

Што се ќе добие јавниот обвинител со закон?

+инфо - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство на Република ...

Собранието го донесе Законот за Специјалниот обвинител

Р.С.Европа - 15.09.2015

Со 111 гласа „за“ Собранието на Македонија попладнево го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

(Видео) Специјалниот обвинител двапати годишно со извештај пред Собранието

Репортер - 15.09.2015

Мандат од четири години и право на реизбор, неограничен буџет и можност сам да ги избере своите соработници но и рок од година и пол да покрене обвинение предвидува законот со кој беше избран специјалниот јавен обвинител кој ќе ги истражува аферите ...

Собранието го донесе Законот за специјалниот обвинител

+инфо - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево со 111 гласа „за“ го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка, јави МИА.

Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Макфакс - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов во вторникот од Црна Гора, каде што престојува во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија, порачувајќи дека време е Македонија и ЕУ да најдат начин за придвижување на ...

Собранието ќе расправа за законот за специјалниот обвинител

Кирилица - 15.09.2015

Во Собранието на Република Македонија денеска ќе се расправа по предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

Никој не може да влијае врз работата на Специјалниот обвинител

Макфакс - 15.09.2015

Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајќи го и Јавниот обвинител на Република Македонија, не може да влијае на работата на Специјалниот обвинител, предвидува Законот за Специјалниот обвинител кој треба да го изгласаат ...

ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ: Потребни се казни за да профункционира законот

Телеграф - 15.09.2015

Се сомневам дека тие што ја создадоа оваа криза ќе можат да понудат вистинско решение, истакна Трајанов во образложување на својот амандман, поднесен кон предлог-законот за Јавно обвинителство За вистински да функционира овој закон мора да има ...

Груевски: Задоволен сум од изборот на Специјалниот обвинител

Сител - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за Сител пермиерот и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

Предлагачите на закон за специјален обвинител одбија амандман со казнени одредби

Нова ТВ - 15.09.2015

Воведување казнени одредби од најмалку три и пет години затворска казна за оние лица што ќе прикријат информација или ќе дадат лажни информации за постапките по кои ќе работи специјалниот јавен обвинител, побара пратеникот Павле Трајанов, како ...

Специјалниот обвинител помина на комисијата за политички систем

Телеграф - 15.09.2015

Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконитото следење на комуникациите, е договор на политичките партии по вчерашните разговори во Клубот на пратениците Предлог законот ...

Груевски: Задоволен сум од изборот на Специјалниот обвинител

Курир - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за Сител премиерот и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

Груевски: Специјалниот обвинител ќе ја има поддршката за професионално работење

МКД - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во изјавата за ТВ Сител премиерот и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски. Тој е задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја ...

Изгласан законот за Специјален обвинител

Репортер - 15.09.2015

Со 111 гласа за, односно сите присутни, пратениците денеска го изгласа Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, извор либертас Гласањето следуваше ...

ЦИВИЛ: #ПоздравОбвинителке

А1 On - 15.09.2015

ЦИВИЛ – Центар за слобода го поздравува продолжувањето на процесот за надминување на политичката криза во Република Македонија со изборот на Специјална јавна обвинителка. Учесниците во преговорите покажаа дека можат да се придржуваат кон крајните ...

Собранието го фати последниот воз: донесен е законот за специјалниот обвинител

Кирилица - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево со 111 гласа „за“ го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка, јави МИА.

Груевски задоволен од изборот на специјален јавен обвинител

Нетпрес - 15.09.2015

Премиерот Груевски задоволен од изборот на специјален јавен обвинител . Тој смета дека е добро за државата што специјалниот обвинител е избран навреме и дека со тоа се покажува посветеноста и коректноста на владејачката партија.

Собранието го донесе законот за специјален јавен обвинител

Нетпрес - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево едногласно, со 111 гласа „за“ го донесе Законот за специјален јавен обвинител . Во рамки на вонредната седница посветена на Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои ...

Груевски задоволен од изборот на јавниот обвинител

+инфо - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, изјави вечерва за ТВ Сител премиерот Никола Груевски. - Задоволство од законот и личноста која е висок професионалец со меѓународни обуки и која спроед ...

Пратениците го изгласаа Законот за специјален обвинител

Академик - 15.09.2015

Во рамки на дискусијата координаторот на пратеничката група на ВМРО­ДПМНЕ Илија Димовски истакна оти на ваков начин конечно после повеќе месеци шпекулации, манипулации и лаги ќе се расчисти опозицискиот обид за дестабилизација на државата.

Груевски: Задоволен сум од изборот на Специјалниот обвинител

Press24 - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за Сител пермиерот и лидер на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

Законот за специјален обвинител изгласан едногласно

Нова ТВ - 15.09.2015

Со 111 гласа „За“ беше изгласан законот за специјален обвинител. Сите присутни гласаа потврдно, немаше „против“. На денешната расправа во Собранието, задоволство од договорот искажаа и од владејачкото мнозинство и од опозицијата.

СОБРАНИЕТО ИЗГЛАСА: Усвоен законот за избор на специјален јавен обвинител

Телеграф - 15.09.2015

Целта на предложениот закон е целосно да го уреди прашањето за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите По едно ипол часовна расправа пратениците на денешната собраниска седница го ...

ГРУЕВСКИ: Специјалниот јавен обвинител ќе ја добие сета поддршка

Телеграф - 15.09.2015

Задоволен сум од законот и личноста која е висок професионалец со меѓународни обуки и која според искуството укажува дека ќе стане збор за личност која професионално ќе може да се носи со работата.Ќе ја има целосната поддршка, сакаме ...

„Обвинителе, многу работа ве чека!“ - АЈДЕ! повикува на собир за поддршка

Нова ТВ - 15.09.2015

АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика ги повикува сите граѓани и граѓанки, денеска во 18 часот пред Собранието на Република Македонија, да му дадат поддршка на специјалниот јавен обвинител, но и јавно да му ги соопштат очекувањата.

Амбасадорот Орав за Алфа: И посакуваме успех на специјалната обвинителка

Алфа - 15.09.2015

На специјалната обвинителка и посакуваме успех и инсистираме целата неопходна помош да и биде обезбедена на нејзе и на нејзините колеги за исполнување на задачите. Го поздравуваме договорот, утрината постигнат во Скопје, за назначувањето на ...

Цивил: Обвинителката веднаш да се фати со предметите со тешки злоупотреби

+инфо - 15.09.2015

Цивил – Центар за слобода го поздравува продолжувањето на процесот за надминување на политичката криза во Република Македонија со изборот на специјална јавна обвинителка. „Учесниците во преговорите покажаа дека можат да се придржуваат кон крајните ...

Порака од АЈДЕ: Не даваме безрезервна поддршка на обвинителката

Репортер - 15.09.2015

АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика од 18 часот пред Собранието на Република Македонија го почна настанот за поддршка на специјалниот јавен обвинител. Оттаму велта дека граѓаните на Република Македонија целосно се посветени и истрајни во ...

(ВИДЕО) Граѓани пред Собрание: За сите криминали – затвор!

А1 On - 15.09.2015

Со плакати на кои беа илустрирани разговорите од снимките на опозицијата, помеѓу владините функционери и со голем плакат на кој пишуваше „Обвинителке, многу работа те чека!“, граѓани и активисти порачаа дека будно ќе ја следат работата на новиот ...

Груевски: Обвинителката е висок професионалец, ќе има целосна поддршка

Кирилица - 15.09.2015

Премиерот Никола Груевски вели дека специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење. Во изјава за Сител Груевски вели: - Задоволство од законот и личноста која е висок професионалец со меѓународни обуки и ...

Вечерва во 21.30 седница на Комисија за избор на јавниот обвинител

+инфо - 15.09.2015

Дваесет и осмата седница на Комисијата за прашања на изборите и именувањата е закажана за вечерва во 21.30 часот, во Сала 4, соопшти Собранието. Како единствена точка на дневен ред е утврдување предлог-кандидат за Јавен обвинител за гонење на ...

Законот со потпис лета назад, собранието продолжува со работа

А1 On - 15.09.2015

За во 21.30 часот е закажана седница на Комисијата за прашања на изборите и именувањата на која треба да се утврде предлог кандидатот кој ќе ја извршува функцијата специјален јавен обвинител.

Иванов го потпишал указот на Законот за специјален обвинител

Репортер - 15.09.2015

Претседателот, Ѓорге Иванов, вечерва го потпишал указот на Законот за специјален обвинител. „Согласно процедурата законот е потпишан од претседателот Иванов и е предаден во Собранието“, соопштија од кабинетот на Иванов.

Поповска: Дали ќе ја добиеме македонската Моника Маковеј?

+инфо - 15.09.2015

Пратеничката Лилјана Поповска од ДОМ го поддржа Законот за специјален обвинител и смета дека тоа е можност да се расчистат последиците од правниот земјотрес во Македонија, каде жртви станаа правната држава, човековите права и слободи.

Иванов го потпишал указот на Законот вечерва во Црна Гора

+инфо - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов вечерва во Подгорица, Црна Гора, каде со сопругата Маја е во дводневна посета, го потпишал указот на Законот за специјалниот обвинител, откако текстот му бил испратен по авион.

Груевски многу задоволен од изборот на јавниот обвинител

Репортер - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, изјави вечерва за ТВ Сител премиерот Никола Груевски. – Задоволство од законот и личноста која е висок професионалец со меѓународни обуки и која спроед ...

Цивил: Специјалната обвинителка веднаш да се зафати со предметите за тешки злоупотреби и за криминал

Кирилица - 15.09.2015

Цивил – Центар за слобода го поздравува продолжувањето на процесот за надминување на политичката криза во Република Македонија со изборот на специјална јавна обвинителка. „Учесниците во преговорите покажаа дека можат да се придржуваат кон крајните ...

Законот со потпис лета назад, Собранието продолжува со работа

Репортер - 15.09.2015

За во 21.30 часот е закажана седница на Комисијата за прашања на изборите и именувањата на која треба да се утврде предлог кандидатот кој ќе ја извршува функцијата специјален јавен обвинител.

Поповска: Дали ќе ја добиеме македонската Моника Маковеј?

Репортер - 15.09.2015

Пратеничката Лилјана Поповска го поддржа Законот за специјален обвинител: „Тој е можност да се расчистат последиците од правниот земјотрес во Македонија, каде жртви станаа правната држава, човековите права и слободи.

Иванов во Црна Гора го потпиша указот на Законот за специјален обвинител

Кирилица - 15.09.2015

Претседателот, Ѓорге Иванов, вечерва во Подгорица, Црна Гора го потпишал указот на Законот за специјален обвинител. „Согласно процедурата законот е потпишан од претседателот Иванов и е предаден во Собранието“, соопштија од кабинетот на Иванов.

Собраниска комисија ќе утврди предлог кандидат за специјален јавен обвинител

Нетпрес - 15.09.2015

Собраниска комисија треба да утврди предлог кандидат за специјален јавен обвините л. Вечерва во Собранието на Република Македонија ќе заседава Комисијата за прашања на изборите и именувањата која треба да утврди предлог-кандидат за Јавен обвинител ...

Обновено: Падна договор за изборот на специјалниот обвинител, неговото име следна жешка тема

OhridNews - 15.09.2015

Падна договор за изборот на специјaлниот обвинител по целодневните маратонски преговори на претставниците на партиите потписнички на договорот во Пржино, тврдат извори од преговорите, објав и 24 Вести.

Договорен посебен закон и специјален јавен обвинител

Кајгана - 15.09.2015

Политички партии постигнале конечен договор за предлог закон за Јавното обвинителство, објави Алсат М. Според истиот извор со законот ќе се регулира работата и функцијата на специјалниот јавен обвинител.

Собраниска комисија ќе утврдува предлог-кандидат за специјален обвинител

Сител - 15.09.2015

Во Собранието на Република Македонија вечерва ќе заседава Комисијата за прашања на изборите и именувањата која треба да утврди предлог-кандидат за Јавен обвинител за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено ...

Собранието го донесе Законот за специјалниот обвинител

Курир - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево со 111 гласа „за“ го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

Законот за специјалниот обвинител пред пратениците

Репортер - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија денеска во 13 часот ќе одржи седница на која ќе се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по ...

Постигнат договор за специјален јавен обвинител

Сител - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии.

Катица Јанева од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител

Репортер - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии.

Ова е Законот за специјален обвинител кој го гласаат пратениците

Press24 - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево ја почна 68. седница на која се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна ...

НДП бара нула толеранција од меѓ. заедница за несогласувања околу договорот

Нова ТВ - 15.09.2015

Национална Демократска Преродба бара нула толеранција од страна на меѓународната заедница за сите препреки за враќањето на владеењето на правото во земјата, и дека само на овој начин може да се разговара за еден здрав почеток за изградба на една ...

Падна договор: Избран новиот специјален јавен обвинител

Press24 - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии.

Расправата за специјалниот обвинител ќе продолжи во 15 часот

+инфо - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија го утврди дневниот ред на 68. седница на која единствена точка е Предлог-законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на ...

Почна собраниската седница за Законот за специјален обвинител

Нетпрес - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево ја почна 68. седница на која се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна ...

Претседателот Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Press24 - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија. - Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се ...

ИМА ДОГОВОР: „Прислушување“ и „Пуч“ ќе ги води обвинителка од Гевгелија

Телеграф - 15.09.2015

Информацијата ја потврди и потпретседателот на Собранието и член на работната група на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски, кој на својот Твитер профил околу 5 часот утринава напиша „Постигнат е договор: имаме обвинител“ Катица Јанева, обвинителка од ...

НДП: Нема голема надеж за целосна реализација на договорот од Пржино

+инфо - 15.09.2015

Изборот на специјалниот обвинител е за поздравување, но се надеваме дека сето оваа не е нова игра, а на сметка на целата држава. Ако времето се гледа по утрото, тогаш досегашните маневри за избирање на специјалниот обвинител не оставаат простор за ...

Постигнат договор за специјален јавен обвинител

Курир - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии, ...

Расправата за специјалниот обвинител ќе продолжи по заседавањето на две собраниски комисии

Курир - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија го утврди дневниот ред на 68. седница на која единствена точка е Предлог-законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на ...

Цивил: Специјалната обвинителка мора веднаш да се зафати со предметите за тешки злоупотреби и за криминал

Либертас - 15.09.2015

ЦИВИЛ – Центар за слобода го поздравува продолжувањето на процесот за надминување на политичката криза во Република Македонија со изборот на Специјална јавна обвинителка. Учесниците во преговорите покажаа дека можат да се придржуваат кон крајните ...

Собранието го изгласа Законот за специјален обвинител

Бриф - 15.09.2015

Со 111 гласови „за“ и ниту еден „против“, Собранието на Република Македонија го изгласа Законот за специјален обвинител. Со новиот Закон се уредуваат надлежноста, основањето, укинувањето, организацијата и функционирањето на Јавното Обвинителсто за ...

Никој не може да влијае врз работата на Специјалниот обвинител

Точка - 15.09.2015

Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајќи го и Јавниот обвинител на Република Македонија, не може да влијае на работата на Специјалниот обвинител, предвидува Законот за Специјалниот обвинител кој треба да го изгласаат ...

НДП: Двомесечните маневри за Специјалниот обвинител не даваат надеж за целосна имплементација на договорот од Пржино

Либертас - 15.09.2015

Соопштение на НДП: Национална Демократска Преродба изјавува дека изборот на специјалниот обвинител е за поздравување, со надеж дека сето оваа не е нова игра, и на сметка на целата држава. Ако времето се гледа по утрово, тогаш досегашните маневри за ...

Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Либертас - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија. – Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се ...

Во 18 часот пред Собрание собир за поддршка на специјалниот јавен обвинител

Либертас - 15.09.2015

АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика ги повикува сите граѓани и граѓанки, денеска во 18 часот, да дојдат пред Собранието на Република Македонија, за да му дадеме поддршка на специјалниот јавен обвинител, но и јавно да му ги соопштиме нашите ...

Предлагачите на законот за специјален обвинител одбија амандман на Павле Трајанов со казнени одредби

Локално - 15.09.2015

Воведување казнени одредби од најмалку три и пет години затворска казна за оние лица што ќе прикријат информација или ќе дадат лажни информации за постапките по кои ќе работи специјалниот јавен обвинител, побара пратеникот Павле Трајанов, како ...

Јанева ќе има целосна автономија, а ќе одговара пред Собранието и Советот на обвинители

Вечер Прес - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајки ...

ЛЕКС СПЕЦИЈАЛИС за обвинителот, сам ќе одлучува за соработниците!

Фактор - 15.09.2015

Како што Фактор синоќа најави, договорен е начинот на избор на новиот Јавен обвинител, со посебен закон. Во 5 часот наутро партиите постигнаа конечен договор за предлог законот за Јавно обвинителство, со кој се регулира работата и функцијата ...

Иванов го потпишал указот на Законот за специјалниот обвинител

Република - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов вечерва во Подгорица, Црна Гора, каде со сопругата Маја е во дводневна посета, го потпишал указот на Законот за специјалниот обвинител, откако текстот му бил испратен по авион.

Со 111 гласа ЗА усвоен е закон за специјален јавен обвинител

Фактор - 15.09.2015

Законот за специјален јавен обвинител опфаќа низа правила и решенија, со кои треба да се обезбеди непречена работа на обвинителката која ќе работи на аферата ,,Прислушување” и случајот ,,Пуч”.

Претседателот Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Денешен - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија. – Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се ...

Договорен посебен закон за Специјалниот обвинител

еМагазин - 15.09.2015

Во 5 часот наутро партиите постигнаа конечен договор за предлог законот за Јавно обвинителство, со кој се регулира работата и функцијата Специјален обвинител, дознава Алсат М. Според извори на Алсат М, ќе се гласа целосно нов закон, 'lex specialis', ...

Собранието го изгласа законот за специјален обвинител

Либертас - 15.09.2015

Со 111 гласа за, односно сите присутни, пратениците денеска го изгласа Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите.

Катица Јанева ќе биде Специјален обвинител

Денешен - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии.

Груевски многу задоволен од изборот на јавниот обвинител

Локално - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, изјави вечерва за ТВ Сител премиерот Никола Груевски. – Задоволство од законот и личноста која е висок професионалец со меѓународни обуки и која спроед ...

Реакција по повод новиот специјален обвинител

Panika.be - 15.09.2015

Како изреагираа многумина кога го слушнаа името на новиот специјален ...

Законот за специјален обвинител со авион патува до Иванов на потпис

Бриф - 15.09.2015

Пратениците во Собранието, ќе мора да чекаат 5 часа колку што е потребно Законот за специјален јавен обвинител да стигне до Претседателот Ѓорѓе Иванов кој е во официјална посета на Црна Гора, за да го потпише.

Гугл по повод новиот специјален јавен обвинител

Panika.be - 15.09.2015

Погледнете како Google ни го честиташе изборот на новиот специјален јавен обвинител. *Извор: Ел ...

Испочитуван договорот за специјалниот јавен обвинител, како Заев ќе бега сега од избори?

Вечер Прес - 15.09.2015

Партиите се задоволни од постигнатиот компромис. Велат, најмногу време потрошиле за законот, а кадровското решение се договорило експресно, и покрај тоа што двете најголеми политички партии имале право да предложат по 5 кандидати за функцијата.

АЈДЕ: Aко обвинителката не си ја сработи работата пак ќе се бунтуваме

Фактор - 15.09.2015

Активисти од граѓанската организација ,,АЈДЕ”, денеска се собраа пред Собранието на Македонија за да ја пречекаат новата специјална обвинителка и да и ги кажат нивните очекувања. ,, Многу тешка задача има специјалната јавна обвинителка.

Трајанов побара затворски казни за прикривање информации од специјалниот обвинител, ама амандманот не беше прифатен

Либертас - 15.09.2015

Воведување казнени одредби од најмалку три и пет години затворска казна за оние лица што ќе прикријат информација или ќе дадат лажни информации за постапките по кои ќе работи специјалниот јавен обвинител, побара пратеникот Павле Трајанов, како ...

Дали ќе ја добиеме македонската Моника Маковеј?

Локално - 15.09.2015

Пратеничката Лилјана Поповска од ДОМ го поддржа Законот за специјален обвинител и смета дека тоа е можност да се расчистат последиците од правниот земјотрес во Македонија, каде жртви станаа правната држава, човековите права и слободи.

Одбиен предлогот за казнување на лица кои ќе прикријат информации од специјалната обвинителка

Фактор - 15.09.2015

Предлагачите на законот за специјалниот јавен обвинител го обија предлогот на пратеникот Павле Трајанов, да се воведат казнени одредби во законот за обвинителот. Трајанов предложи амандман да се воведат затворски казни од три до пет години за оние ...

Во 18 часот пред Собрание собир за поддршка на специјалниот јавен обвинител

Бриф - 15.09.2015

АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика ги повикува сите граѓани и граѓанки, денеска во 18 часот, да дојдат пред Собранието на Република Македонија, за да му дадеме поддршка на специјалниот јавен обвинител, но и јавно да му ги соопштиме нашите ...

Со 111 гласа „за“ изгласан Законот за специјален обвинител

Република - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево со 111 гласа „за“ го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

Законот за специјалниот обвинител пред пратениците

еМагазин - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија денеска во 13 часот ќе одржи седница на која ќе се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по ...

Димитри дознава за специјалниот јавен обвинител

Panika.be - 15.09.2015

Сите ги мачеше прашањето кој ќе биде новиот специјален обвинител, па дури и познатиот Димитри. Погледнете како изреагира тој кога дозна кој е избран за специјален јавен обвинител во ...

Почна собраниската седница за законот за специјалниот обвинител

Локално - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево ја почна 68. седница на која се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна ...

Плусинфо: Никола Тодоров ќе го јаде стапот за неуспехот на ВМРО-ДПМНЕ во преговорите?!

Либертас - 15.09.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров бил главен преговарач на ВМРО-ДПМНЕ во преговорите за специјалниот јавен обвинител, што завршија утрово, со тотален крах на ВМРО-ДПМНЕ. Во одделни фази на преговорите, особено кога требало да се примат ...

Расправата за специјалниот обвинител ќе продолжи по заседавањето на две собраниски комисии

Пулс24 - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија го утврди дневниот ред на 68. седница на која единствена точка е Предлог-законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на ...

Претседателот Ѓорге Иванов го поздрави изборот на специјален јавен обвинител во Македонија

Пулс24 - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија. - Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се ...

Гугл по повод новиот специјален јавен обвинител

Бриф - 15.09.2015

Погледнете како Google ни го честиташе изборот на новиот специјален јавен обвинител. Извор: ...

Согласно процедурата: Указот за Законот за специјален обвинител потпишан од Иванов

Вечер Прес - 15.09.2015

Откако пратениците дадоа зелено светло за Законот за специјален јавен обивинител, претседателот Ѓорге Иванов го потпиша указот за негово прогласување. Практично согласно процедурата, законот е потпишан од претседателот Иванов и предаден во ...

Никола Груевски: Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење

Република - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, изјави за „Сител“ премиерот и лидер на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски. Премиерот е задоволен и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

Почна собраниската седница за законот за специјалниот обвинител

Либертас - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево ја почна 68. седница на која се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна ...

Собранието на Р. Мкедонија го донесе Законот за специјалниот обвинител

Пулс24 - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево со 111 гласа „за“ го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

Донесен Законот за специјалниот обвинител

Денешен - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево со 111 гласа „за“ го донесе Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна постапка.

Претседателот Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Вечер Прес - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов денеска од Црна Гора, каде што е во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија. - Го поздравувам изборот на специјалниот обвинител и се надевам дека и другите обврски кои се ...

Денеска истекува рокот за избор на специјален обвинител

Пулс24 - 15.09.2015

Денеска истекува рокот за избор на специјален обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Засега нема официјална информација дали и што е договорено на вчерашната последна рунда разговори на работните групи на ...

Специјалниот обвинител ќе има целосна автономија, а ќе одговара пред Собранието и пред Советот на обвинители

Република - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајки ...

Груевски задоволен од изборот на Специјалниот обвинител

Пулс24 - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за Сител премиерот и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

Специјалниот обвинител – нова „палома“ или почеток на вистинска правна држава

Бриф - 15.09.2015

Пишува: Сеад Ризвановиќ Со последните изјави на претседателот на опозицијата, Зоран Заев, и на премиерот Никола Груевски во однос на договорот за специјалниот јавен обвинител, се чини дека двете страни никогаш не биле поблиску до решение.

Ова е биографијата специјалниот обвинител Катица Јанева, а ова се и нејзините овластувања…

Локално - 15.09.2015

Според информациите Катица Јанева е гевгеличанка, потекнува од семејство на познатиот судија Делаџаков, кој бил и претседател на основниот суд во Гевгелија. Учествувала на многу меѓународни тренинзи и обуки.

Познат е идентитетот на специјалниот јавен обвинител!

Пулс24 - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии, ...

Груевски: Задоволен сум од изборот на Специјалниот обвинител

Вечер Прес - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за Сител премиерот и лидер на ВМРО - ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

За избор на специјален обвинител ноќеска сепак проработеле телефоните во Вашингтон и Брисел

Либертас - 15.09.2015

Пред да биде постигнато решението за целосно нов закон, ‘lex specialis’, за специјалниот обвинител и изборот на личноста, според извори на Либертас од преговарачките тимови, претходела тричасовна жолчна полемика помеѓу Никола Груевски и Зоран Заев.

Груевски: Задоволен сум од изборот на Специјалниот обвинител

Денешен - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за Сител премиерот и лидер на ВМРО – ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја регулираат ...

СДСМ очекуваат опструкции, ВМРО-ДПМНЕ крај на шпекулациите…

Локално - 15.09.2015

Двете најголеми политички партии се задоволни од договорот постигнат вчера и од изборот на специјалниот јавен обвинител, велат извори од партиите. Од СДСМ информираат дека се особено задоволни затоа што барале обвинител, а добиле обвинителство, но ...

НДП бара надзор за се од страна на меѓународната заедница особено од САД

Локално - 15.09.2015

„Национална Демократска Преродба изјавува дека изборот на специјалниот обвинител е за поздравување, со надеж дека сето оваа не е нова игра, и на сметка на целата држава. Ако времето се гледа по утрово, тогаш досегашните маневри за избирање на ...

Lex specijalis за Специјалниот обвинител

Вечер Прес - 15.09.2015

Се предвидува специјално обвинителство, и самиот обвинител да одлучи за бројот на соработници Во 5 часот наутро партиите постигнаа конечен договор за предлог законот за Јавно обвинителство, со кој се регулира работата и функцијата Специјален ...

Почна собраниската седница за Законот за специјален обвинител

Точка - 15.09.2015

Собранието на Република Македонија попладнево ја почна 68. седница на која се расправа по Предлог законот за Јавно обвинителство за гонење кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, по итна ...

Иванов го поздрави изборот на специјалниот обвинител

Точка - 15.09.2015

Претседателот Ѓорге Иванов во вторникот од Црна Гора, каде што престојува во официјална посета, го поздрави изборот на специјалниот јавен обвинител во Македонија, порачувајќи дека време е Македонија и ЕУ да најдат начин за придвижување на ...

Собраниска комисија ќе утврдува предлог-кандидат за специјален обвинител

Н.Македонија - 15.09.2015

Во Собранието на Република Македонија вечерва ќе заседава Комисијата за прашања на изборите и именувањата која треба да утврди предлог-кандидат за Јавен обвинител за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено ...

Постигнат договор за специјален јавен обвинител

Н.Македонија - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии.

Последен обид за договор меѓу партиите

Н.Македонија - 15.09.2015

За време на средбата немаше информации, ниту пристап на новинарите во Клубот на пратеници, а до затворањето на весникот средбата сѐ уште траеше. Доколку партиите ги усогласат ставовите за предлог-законот, следен чекор ќе бидат и конкретни персонални ...

Постигнат договор за специјален јавен обвинител

Lider - 15.09.2015

Катица Јанева, обвинителка од Гевгелија ќе биде специјален јавен обвинител, обврска од договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Тоа, како што објавија дел од медиумите, го договориле рано утрово работните групи на политичките партии.

Собраниска комисија ќе утврдува предлог-кандидат за специјален обвинител

Lider - 15.09.2015

Во Собранието на Република Македонија вечерва ќе заседава Комисијата за прашања на изборите и именувањата која треба да утврди предлог-кандидат за Јавен обвинител за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено ...

Специјалниот обвинител ќе има целосна автономија

Идивиди - 15.09.2015

Скопје, 15 септември 2015 (МИА) - Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите.

Премиерот Груевски задоволен од изборот на специјалниот обвинител

Lider - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе ја има сета поддршка за ефикасно и професионално работење, вели во разговор за телевизијата Сител премиерот и лидер на ВМРО – ДПМНЕ Никола Груевски. Задоволен е и од персоналното решение и од законските одредби кои ја ...

Специјалниот обвинител ќе има целосна автономија, а ќе одговара пред Собранието и Советот на обвинители

Lider - 15.09.2015

Специјалниот јавен обвинител ќе има целосна автономија во истражувањето и гонењето на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на неовластено следење на комуникациите. Ниту еден јавен обвинител во Јавното обвинителство, вклучувајки ...

Последен ден за договор за специјален обвинител

Телма - 14.09.2015

Силен притисок од меѓународната заедница за запазување на рокот и за постигнување договор за Специјален јавен обвинител. Амбасадорите Џес Бејли и Аиво Орав и европскиот експерт Питер Ванхауте, го напуштаат Клубот на пратениците само за јадење и ...

Странските посредници имале одвоена средба со ДПМНЕ за Специјалниот обвинител

Фокус - 14.09.2015

Претставници на четирите најголеми партии и амбасадорите Џес Бејли и Аиво Орав и европскиот експерт Питер Ванхојте денеска ги прават последните напори за избор на Специјален обвинител во договорениот рок.

Утре свечен пречек: „Обвинителе, многу работа те чека“

Фокус - 14.09.2015

„Непоколебливо и цврсто ќе ја поддржиме неговата работа, зашто очекуваме премиерот во оставка и неговите соработници, што побрзо да се најдат на обвинителна клупа и да одговараат за сите криминали и злосторства направени во изминатите девет години.

Нема договор за специјален обвинител - рокот истече

Телма - 14.09.2015

„До овој момент нема договор за законот и за личноста која ќе биде специјален обвинител“, вака високи извори во една од партите вклучени во преговорите пред малку за Телма изјави дека се уште нема ништо што би дало повод да се каже дека ќе има ...

Топ Тема: Специјалниот обвинител- познат и признат експерт

Телма - 14.09.2015

За специјалниот обвинител вечерва се дебатираше во Топ тема. Гостите, адвокати и поранешни обвинители, имаа различни ставови од чии редови треба да биде специјалниот обвинител и каков профил на личност и професионалец треба да ...

Специјалниот обвинител мора да биде од редот на постојните

Дневник - 14.09.2015

Петар Аневски речиси една година е на чело на Советот на јавните обвинители на РМ. Во интервјуто за „Дневник“ вели дека го изненадува тоа што ниту една од политичките партии не ја консултирале оваа институција.

Орав, Бејли и Ван Хут насамо бараа решение

Дневник - 14.09.2015

Еврокомесарот за проширување Јоханес Хан не негира дека в петок во Скопје доаѓа со конкретен предлог за решение на точката од договорот во Пржино доколку ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ не договорат решение.

Истекува рокот за избор на специјален обвинител

Алсат-М - 14.09.2015

Денеска истекува рокот за избор на специјален обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Засега нема официјална информација дали и што е договорено на вчерашната последна рунда разговори на работните групи на ...

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

24 Вести - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

Телма - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

Утрински - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

Канал5 - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Договараат да не се договорат?

Deutsche Welle - 14.09.2015

Рокот за специјалниот обвинител во Македонија истекува, договор нема! А како и да има кога тие што се договараат треба и да одговараат, предупредуваат експертите! Потпишаа да се договорат но не можат, или не сакаат да постигнат договор.

Бејли и Орав притиснаа, но договор нема

24 Вести - 14.09.2015

Амбасадорскиот двоец Џес Бејли и Аиво Орав не успеаја доволно да ги притиснат претставниците на партиите потписнички на договорот од Пржино и по целодневниот преговарачки маратон - ниту синоќа не падна договор за законот со кој ќе се избира ...

Денеска ќе има договор за специјален обвинител?!

Канал5 - 14.09.2015

Нема договор за изборот на специјалниот обвинител, но има приближување на позиции за едно од најспорните прашања. Утре истекува рокот за исполнување на договорот од Пржино. Претставниците на меѓународниот фактор вклучен во процесот доцна синоќа ...

Оптимизам дека ќе се избере специјален обвинител во рокот

Телма - 14.09.2015

Повеќе од видеото од јавувањето од лице место на нашата новинарка Соња ...

Специјален обвинител во „пет до дванаесет“

Утрински - 14.09.2015

Партиите во цајтнот и под силен меѓународен притисок решаваа за најделикатната обврска од политичкиот договор Претставниците на четирите најголеми партии во земјава, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ И ДПА, под силен меѓународен притисок, денеска ги трчаа ...

Рокот за специјалниот обвинител истекува, договор нема

Кајгана - 14.09.2015

Рокот за избор на специјален обвинител кој треба да работи на случаите „Пуч“, истекува во вторник, но и покрај интензивните средби на работната група составена од четирите најголеми партии и покрај притисокот на амбасадорите на САД и на ЕУ, Џес ...

Утре граѓански собир – Обвинителе многу работа те чека!

А1 On - 14.09.2015

АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика ги повикува сите граѓани и граѓанки, утре, 15 септември, во 18 часот, да дојдат пред Собранието на Република Македонија, за да му дадат поддршка на специјалниот јавен обвинител, но и јавно да му ги соопштат ...

„АЈДЕ“ утре организира собир пред Парламент: Обвинителе, многу работа те чека!

МКД - 14.09.2015

„АЈДЕ“ - Платформата за граѓанска политика ги повикува сите граѓани и граѓанки, на 15 септември 2015, во 18 часот, да дојдат пред Собранието на Република Македонија, за да му дадеме поддршка на специјалниот јавен обвинител, но и јавно да му ги ...

Мета: Тендерите ќе го закочат специјалниот јавен обвинител

+инфо - 14.09.2015

Политичките партии потписнички на Договорот од Пржино имаат уште еден ден за избор на специјален јавен обвинител и законска рамка за негово изгласување во Собранието на Република Македонија.

Утре истекува рокот за Специјален јавен обвинител

Нетпрес - 14.09.2015

Рокот за постигнување договор за Специјален јавен обвинител истекува утре, а претставниците на четирите најголеми партии во земјава, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ И ДПА се под силен меѓународен притисок.

АЈДЕ! го поддржа јавниот обвинител и го потсети на обврските (ГАЛЕРИЈА)

+инфо - 14.09.2015

АЈДЕ - Платформата за граѓанска политика попладнево во 18 часот пред Собранието на Република Македонија одржа акција со која му даде поддршка на специјалниот јавен обвинител и јавно ги соопшти очекувањата од него под мотото „Обвинителе многу работа ...

„Ајде“ повикува на собир за поддршка на специјалниот обвинител

Кирилица - 14.09.2015

АЈДЕ – Платформата за граѓанска политика ги повикува сите граѓани и граѓанки, утре, 15 септември, во 18 часот, да дојдат пред Собранието на Република Македонија, за да му дадат поддршка на специјалниот јавен обвинител, но и јавно да му ги соопштат ...

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

Сител - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Утре истекува рокот за избор на специјален обвинител

Нетпрес - 14.09.2015

Согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза утре истекува рокот за избор на специјален обвинител . Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот, а засега нема официјални ...

КЛУЧЕН ДЕН ЗА ИЗБОР: Специјалниот обвинител брои ситно

Телеграф - 14.09.2015

Доколку до утре партиите не најдат заеднички јазик за изборот на специјален обвинител, не е исклучено тоа да се случи за време на посетата на комесарот Јоханес Хан во петок, односно по договорот од 2 јуни и 15 јули да имаме и „Пржино 3“ Денешниот ...

Уште 24 часа за избор на специјален обвинител

МКД - 14.09.2015

Кој ќе биде специјалниот јавен обвинител? Уште нема одговор. Остануваат уште 24 часа за избор на „специјалецот“ според договорениот рок од Пржино. На 18 септември доаѓа еврокомесарот Јоханес Хан, кој требаше да го поздрави спроведувањето на ...

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

+инфо - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Хан доаѓа за да порача дека специјалниот обвинител можеби ќе доцни, но мора да стигне

Капитал - 14.09.2015

На 18-ти септември во Скопје доаѓа еврокомесарот Хан, за јасно да порача дека и доколку биде пробиен рокот, специјален обвинител мора да има, и за целта ќе побара трпение од опозицијата за извесно пролонгирање, и за спас на Договорот од Пржино Како ...

Истекува рокот за избор на специјален обвинител

Репортер - 14.09.2015

Денеска истекува рокот за избор на специјален обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Засега нема официјална информација дали и што е договорено на вчерашната последна рунда разговори на работните групи на ...

Рокот за специјалниот обвинител истекува, договор нема

Макфакс - 14.09.2015

Рокот за избор на специјален обвинител кој треба да работи на случаите „Пуч“, истекува во вторник, но и покрај интензивните средби на работната група составена од четирите најголеми партии и покрај притисокот на амбасадорите на САД и на ЕУ, Џес ...

Истекува рокот за избор на специјален обвинител

Академик - 14.09.2015

Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот. Засега нема официјални информации дали е постигнат договор. Според изјавата на Ванхауте од петокот, подготвена е предлог верзија за измена на ...

Рокот за специјален обвинител истекува утре, а за името на обвинителот е се уште рано да се шпекулира?!

А1 On - 14.09.2015

Партиите се уште преговараат за законското решение кое треба да овозможи формирање на специјален јавен обвинител кој би ги истражувал наводите од прислушуваните разговори. Во Клуб на пратеници во тек е нова средба на работните групи и како што ...

Преговорите продолжуваат: Темата за специјален обвинител повторно на маса

Нова ТВ - 14.09.2015

Политичките работни групи денеска ги продолжуваат преговорите за законското решение со кое треба да се овозможи формирање на специјален јавен обвинител, како и изборот на обвинителот. Најавено е дека денеска преговорите ќе започнат во 14 часот, а ...

Во исчекување на специјалниот обвинител

Р.С.Европа - 14.09.2015

Сите работи поврзани со специјалниот обвинител, од закони до конкретно име се отворени на разговорите, но ниту едно не е конечно договорено. Иако рокот за избор на специјален обвинител истекува утре, извори вклучени во преговорите на работната група ...

КЛУБ НА ПРАТЕНИЦИ: Бејли, Орав, Ванхауте „преговараа“ сами со себе

Телеграф - 14.09.2015

Бејли, Орав и Ванхауте по нивната меѓусебна средба од околу еден час, го напуштија Клубот на пратениците. Не беа расположени да откријат детали за содржината на нивните разговори, ниту, пак, за процесот околу изборот на специјалниот обвинител Клубот ...

Специјалниот обвинител – нова „палома“ или почеток на вистинска правна држава

А1 On - 14.09.2015

Воопшто нема да зачуди медиумска кампања во која специјалниот обвинител ќе биде оцрнуван, друштво ќе му прават идните министри кои на предлог на СДСМ ќе влезат во владата, а речиси е сигурно дека на медиумите што ја поддржуваат власта нема ни да ...

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

Р.С.Европа - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

РЕПРИЗА НА ПРЖИНО: Mаратонски натегања за специјалниот обвинител

Телеграф - 14.09.2015

Се очекува разговорите, кои ќе бидат тешки и неизвесни, да траат во текот на целиот ден, а исходот тешко може да се предвиди. Доколку партиите ги усогласат ставовите околу предлог-законот, следен чекор ќе бидат и конкретни предлози за обвинител ...

Истекува рокот за избор на специјален обвинител

Курир - 14.09.2015

Денеска истекува рокот за избор на специјален обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Засега нема официјална информација дали и што е договорено на вчерашната последна рунда разговори на работните групи на ...

Бејли и Орав притиснаа, но договор за специјален обвинител нема – рокот истекува утре

Правдико - 14.09.2015

Амбасадорскиот двоец Џес Бејли и Аиво Орав не успеаја доволно да ги притиснат претставниците на партиите потписнички на договорот од Пржино и по целодневниот преговарачки маратон – ниту синоќа не падна договор за законот со кој ќе се избира ...

Сериозни преговори за изборот на специјален обвинител

Сител - 14.09.2015

На еден ден пред истекот на рокот за избор на специјален обвинител, на иста маса седнаа преговарачките тимови на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и ДПА придружени од медијаторот Питер Ванхауте, евроамбасадорот Аиво Орав и американскиот амбасадор Џес Бејли.

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

Вечер Прес - 14.09.2015

Според Договорот од Пржино до 15 септември треба да има нов специјален обвинител со целосна автономија да ја води истрагата за случаите „Прислушување" и „Пуч". Специјалниот обвинител го именуваат потписниците на Договорт Утре истекува рокот за избор ...

Специјалниот обвинител – нова „палома“ или почеток на вистинска правна држава

Либертас - 14.09.2015

Клуб на пратеници и македонската политичка врхушка која го „готви“ специјалниот јавен обвинител. Фото: „Мета“, колаж: СПФМ Воопшто нема да зачуди медиумска кампања во која специјалниот обвинител ќе биде оцрнуван, друштво ќе му прават идните министри ...

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

еМагазин - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Утре јавен собир ,,Обвинителе многу работа ве чека”

Фактор - 14.09.2015

Утре јавен собир: ,,Обвинителе многу работа ве чека” Граѓанската организација ,,АЈДЕ” ги повикува сите граѓани да дојдат на јавниот собир утре во 18 часот пред Собранието на Република Македонија за да му изразат поддршка на специјалниот обвинител, ...

Уште 24 часа за избор на специјален обвинител

Тера - 14.09.2015

Кој ќе биде специјалниот јавен обвинител? Уште нема одговор. Остануваат уште 24 часа за избор на „специјалецот“ според договорениот рок од Пржино. На 18 септември доаѓа еврокомесарот Јоханес Хан.

Сериозен прогрес за специјален обвинител: пуста желба или реалност?

Фактор - 14.09.2015

Денеска американско европските посредници одржаа средба како подготовка за новата рунда преговори. Не беа расположени за изјави што навестува долга и мачна ноќ за преговарачите. Сепак, се очекува процесот дефинитивно да финишира со нов обвинител.

Утре истекува рокот за Специјален јавен обвинител

Тера - 14.09.2015

Рокот за постигнување договор за Специјален јавен обвинителистекува утре, а претставниците на четирите најголеми партии во земјава, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ И ДПА се под силен меѓународен притисок.

Утре истекува рокот за избор на специјален обвинител, а уште нема согласност за законот

Либертас - 14.09.2015

Утре (15 септември) е денот кога, согласно договорот од Пржино за излез од политичката криза, треба да се избере специјален обвинител со целосна автономија кој ќе ги истражи случаите кои произлегуваат од незаконското прислушкување.

Телма: Оптимизам дека ќе се избере специјален обвинител во рокот

Бриф - 14.09.2015

Четирите партии повторно на средба на која треба да се договори специјалениот јавен обвинител. Од вчера тие се под силен меѓународен притисок. Пред заедничката средба сите изјавиле дека се оптимисти, јавува Телма Повеќе на следниот ...

НАЈТЕШКАТА МИСИЈА: Името на „специјалниот“ ќе ја разбуди Македонија!?

Фактор - 14.09.2015

Според договорот од Пржино, кој го потпишаа четирите најголеми политички партии денеска истекува рокот до кога треба да се избере специјалниот јавен обвинител, кој треба да ги истражува прислушуваните разговори кои ги објавуваше најголемата ...

Специјалниот обвинител ќе го чека Хан?

Вечер Прес - 14.09.2015

Во последната рунда разговори интензивно се вклучија и амбасадорите на Соединетите Американски Држави и на Европската унија Џес Бејли и Аиво Орав, а според извори на Вечер се прошириле и преговарачките тимови на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ Маратонски, ...

Македонија веќе нема време за чекање- Кој ќе биде специјалниот обвинител?

Локално - 14.09.2015

Нема договор за изборот на специјалниот обвинител и по вчерашните маратонски разговори, но има приближување на позиции за едно од најспорните прашања.Преговарачките тимови се се пошироки а на масата се вратија и Аиво Орав и Џес Бејли.Времето истече.

Нема договор за специјален обвинител – рокот истече

Бриф - 14.09.2015

До овој момент нема договор за законот и за личноста која ќе биде специјален обвинител“, вака високи извори во една од партите вклучени во преговорите пред малку за Телма изјави дека се уште нема ништо што би дало повод да се каже дека ќе има ...

Тендерите ќе го закочат специјалниот јавен обвинител

Локално - 14.09.2015

Политичките партии потписнички на Договорот од Пржино имаат уште еден ден за избор на специјален јавен обвинител и законска рамка за негово изгласување во Собранието на Република Македонија.

Утре истекува рокот за избор на специјален обвинител

Точка - 14.09.2015

Согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза утре истекува рокот за избор на специјален обвинител. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот, а засега нема официјални ...

Разговори има, договор нема

Н.Македонија - 14.09.2015

Ако утре не се постигне договор за специјален обвинител, тогаш меѓународните посредници ќе мора да пресечат и за законските измени и за персоналното решение бидејќи тој дел од договорот, според дипломатски извори, мора да биде затворен до доаѓањето ...

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител

Идивиди - 14.09.2015

Утре истекува рокот за избор на специјалниот обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Работните групи на политичките партии и белгискиот експерт Питер Ванхауте работеа за време на викендот.

Истекува рокот за избор на специјален обвинител

Lider - 14.09.2015

Денеска истекува рокот за избор на специјален обвинител, согласно Договорот од Пржино за надминување на политичката криза. Засега нема официјална информација дали и што е договорено на вчерашната последна рунда разговори на работните групи на ...