TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Нема место за 250 средношколци во Тетово

Дневник - 14.09.2007

Нема место во средните училишта во Тетово за 250 завршени основци. Причина се просторни проблеми и ограничениот број ученици што смеат да бидат во една паралелка. Поради тоа директорите на училиштата на вчерашната прес-конференција побараа дозвола од Министерството за образование паралелките да се ...

Се бараат места уште за 250 средношколци

Утрински - 14.09.2007

ТЕТОВО - Покрај веќе запишаните 2.652 нови средношколци во 78 паралелки, колку што одобрило Министерството за образование, во локалната самоуправа во Тетово се бара место уште за 250. Станува збор за оние што поднеле документи за прием во прва година средно образование, а не биле примени.

Тетово бара уште паралелки за средношколци

Вест - 14.09.2007

Поради немање место незапишани останале 250, а 580 осмооделенци Албанци не покажале желба да го продолжат образованието Одделот за образование на Општина Тетово и директорите на средните училишта бараат од Министерството за образование да одобри зголемување на постојниот број паралелки за да бидат ...

250 тетовски средношколци надвор од образовниот процес

А1 - 13.09.2007

250 средношколци останаа надвор од образовниот процес, обвинија денеска директорите на неколку тетовски средни училишта. Состојбата е најкритична во паралелките со албанска настава, каде секоја година не успеваат да се запишат по 830 ученици кои завршуваат основно образование.

Средношколци учат во канцерогени училници

Вечер Прес - 13.09.2007

Дел од средношколците во Скопје учат во опасни училишта. Некои од нив престојуваат во училници преградени со азбестни ѕидови и покриви, за кои што е познато дека се канцерогени, а други, пак, се изложени на опасност од струен удар поради дотраеност на електричната мрежа.

Средните училишта сами да ја уредуваат уписната политика

Утрински - 12.09.2007

Директорите на скопските средни училишта на вчерашната средба со градоначалникот Трифун Костовски се пожалиле на лошата финансиска состојба во која се наоѓаат, но и на постојаните партиски притисоци што им ги вршат државните просветни инспектори и на мешањето на централната власт во уписните ...