TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Струмичани најавуваат дека ќе има добар ајвар

Дневник - 10.08.2004

КОНТРОВЕРЗИИ ЗА ВИРУС каЈ ПИПЕРКИТЕ Здружението на градинари од Струмица обвинува дека намерно се измислува вирус за некој да профитира со увоз на ајварка Здружението на градинари од Струмица обвинува дека поради нечии лични интереси се шират дезинформации дека вирус го јаде родот на пиперката ...

Преполовен родот кај куртовската капија

Утрински - 09.08.2004

Струмица Дали годинава ајварот ќе биде луксуз Пиперката куртовска капија, популарно наречена ајварка, која се употребува за приготвување на традиционалниот ајвар деновиве е нападната од вирус кој предизвикува значително намалување на приносите.

Вирус ги јаде струмичките чушки

Дневник - 09.08.2004

аЈварот во опасност Поголем дел од површините засеани со пиперката ајварка од сортата куртовска капија е нападнат од вирус. Иако нема официјални податоци колкави површини се зафатени од засеаните околу 1.000 хектари, стручњаците велат дека овој вирус го има речиси на секоја нива засеана со пиперка ...